• No results found

Zavedený systém využívání sociálních sítí

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 37-42)

Vybraná společnost využívá v současné době čtyř sociálních sítí, přičemž v minulosti byla využívána ještě pátá. Je zřejmé, že každá síť potřebuje svůj individuální přístup a není tedy možné sdílet totožný obsah mezi jednotlivými sítěmi.

Vzhledem k zaměření společnosti je nejvíce využíváno sítí Facebook a Instagram, kde je vhodné sdílený příspěvek obsahující text doplnit také fotografiemi či videem. Ty jsou pro společnost vyrábějící dřevěné hodinky pro prezentaci klíčové. Dalšími využívanými sociálními sítěmi jsou YouTube, Linkedin a v minulosti jí byl také Twitter.

7.1 Facebook

Přestože samotná společnost byla založena v listopadu roku 2015, tak na sociální síti Facebook byla založena stránka Wooden Land již v lednu téhož roku. První příspěvky se začaly objevovat od února, přičemž došlo také k odhalení prvního modelu dřevěných hodinek, které společnost nabízela.

Již od počátku společnost věnovala velkou pozornost svým příspěvkům a doplňovala je o fotografie, které jsou kvalitně provedené, poutají pozornost a obsahují logo či určitý odkaz na společnost, která je vyrobila. Od dubna 2015 byly již příspěvky sdíleny s určitou pravidelností a počet aktivních fanoušků na Facebooku začal růst o poznání rychleji.

Příspěvky nejsou pouze informativního charakteru, ale mnohdy se snaží vyvolat diskuzi či zjistit názor potenciálních zákazníků/fanoušků stránky. Společnost uspořádala také soutěž, která se týkala návrhu hodinek. Lidé navrhovali vlastní design hodinek a poté probíhalo hlasování fanoušků, ze kterého vzešlo 9 návrhů s nejvíce „to se mi líbí“.

Následně z těchto 9 návrhů vybrala odborná porota 3 vítěze. První získal hodinky zcela zdarma, druhý slevu 50% a třetí 30%. Uspořádání soutěže pomohlo společnosti získat nové návrhy hodinek a současně získat další potenciální zákazníky. Díky tomu, že lidé chtěli vyhrát tuto soutěž, tak svůj návrh sdíleli mezi své přátele a mnohdy je tím podnítili, aby se zúčastnili, a tak se společnosti podařilo touto cestou získat další aktivní uživatele.

V současné době společnost sdílí unikátní příspěvky každých 3-5 dnů, v případě různých akcí, jejichž součástí bude i prodejní stánek Wooden Land hodinek, mnohdy i častěji. Již od počátku se společnost snaží prezentovat kvalitními fotografiemi, které vytváří jeden ze zakladatelů. Zaměřuje se také na to, aby příspěvky byly stručné

a s jednoduše pochopitelným obsahem. Díky těmto krokům je podpořena také interakce s fanoušky. Za tři roky svého působení na této sociální síti se společnosti podařilo získat 5300 aktivních fanoušků.

7.2 Instagram

Druhou sociální sítí, kterou společnost nejčastěji využívá, je Instagram. Vzhledem k tomu, že společnost potřebuje prezentovat fotografie, se tato možnost přímo nabízí.

Stejně jako u Facebooku byl instagramový účet založen ještě před samotným vznikem společnosti a příspěvky na něm z počátku korespondovaly s příspěvky na Facebooku a byly spíše určitou pozvánkou na Facebook, kde mohli lidé získat více informací.

V roce 2015 se na Instagramu objevovaly příspěvky spíše nepravidelně a až od roku 2016 se frekvence příspěvků zvětšila. Nové fotografie přibývaly pravidelně, a tím se zvyšoval i počet followerů. Během roku 2017 se příspěvky na Instagramu zaměřovaly především na speciální edice hodinek, unikátní hodinky dle přání zákazníků a různé akce.

Společnost má na sociální síti Instagram 8500 followerů. Ve srovnání se sítí Facebook však jejich nárůst již není tak rychlý a současně tito lidé vykazují menší aktivitu u sdílených příspěvků.

7.3 Další využívané sítě

Společnost využívá také sítě YouTube, na které působí rovněž od roku 2015 a v současné době má na svém kanálu 14 nahraných videí. Některá slouží pro představení samotné společnosti a činnosti, kterou se zabývá, další se zaměřují na nové modely překvapením, že počet odběratelů činí pouze 17 a celkový počet zhlédnutí videí 6,6 tisíce.

Ve společnosti Wooden Tech, s.r.o., zkoušeli využít i sítě Twitter, avšak vzhledem k tomu, že zde není možné publikovat vizuální obsah a v České republice Twitter nemá takovou popularitu, tak od jejího užívání v roce 2016 upustila.

Poslední sociální sítí, kterou společnost využívá je síť profesní, protože být součástí profesní sítě LinkedIn se považuje v současné době již za standard. Společnost této sítě využívá v případě, že chce navázat spolupráci s jinou společností, ale také v okamžiku, kdy hledá nového člena do svého týmu.

7.4 Webová stránka + konfigurátor

Od července roku 2015 má společnost webové stránky (https://wooden.land), jejichž součástí je také samotný konfigurátor dřevěných hodinek. Stránky slouží pro prezentaci společnosti, seznámení se s uskutečněnými spolupracemi s dalšími společnostmi, představení samotné společnosti Wooden Tech, s.r.o. a myšlenky dřevěných hodinek.

Klíčovou součástí webových stránek je eshop s konfigurátorem, kde si může zákazník sestavit hodinky dle svých představ a následně je objednat do výroby.

Obrázek 2: Webové stránky společnosti Wooden Tech, s.r.o.

Zdroj: www.wooden.land

Možnost vytvořit si vlastní design hodinek společnost odlišuje od veškeré konkurence, která je v současné době v České republice na trhu. Zákazník má dvě možnosti, jak hodinky objednat. První možností je osobní návštěva dílny v Liberci, kde lze probrat návrh hodinek do posledních detailů se samotnými tvůrci hodinek, a druhou možností je již zmíněný online konfigurátor.

Obrázek 3: Webový konfigurátor společnosti Wooden Tech, s.r.o.

Zdroj: http://wooden.land/cs/home/72-ate-grande-konfigurator.html

V konfigurátoru si zákazník vybere jeden z několika designů hodinek a poté může zvolit vlastní druh dřeva pro pásek, tělo a ciferník hodinek. Na výběr má také obyčejné či safírové sklo, několik barev a tvarů ručiček, různé typy hodinových strojků, několik motivů ciferníku a možnost vygravírovat na ciferník nebo tělo hodinek vlastní text či obrázek. Díky počtu možných kombinací a skutečnosti, že žádný kus dřeva není stejný, se tak každý vyrobený kus hodinek stává unikátem.

Po objednání přes konfigurátor jsou poté hodinky zpravidla vyrobeny do čtyř týdnů, pokud ovšem zákazník nezvolí expresní dodání, které tento proces zkrátí na polovinu.

V případě, že by ani to zákazníkovi nestačilo, je zde možnost navrhnout design úplně nový, avšak zde je již nutné kontaktovat společnost přímo, anebo navštívit její dílnu, kde bude se zákazníkem návrh vytvořen.

Kromě dvou možností, jak si navrhnout své vlastní hodinky, chtěla společnost nabídnout svým zákazníkům ještě další alternativu. Z tohoto důvodu využila společnost Wooden Tech s.r.o., v roce 2016 také služby Startovač, která umožňuje získat finanční prostředky pomocí příspěvků lidí, kterým přijde určitý projekt zajímavý a chtějí ho tak podpořit. Finanční prostředky byly získávány na zřízení Wooden pointu, tedy interaktivního panelu, který by byl umístěn v prodejnách s náramkovými hodinkami. Tam by si mohl zákazník dřevěné hodinky vyzkoušet, ale také s pomocí interaktivního panelu sám nakonfigurovat přímo na místě v prodejně. Pro přispívající bylo připraveno několik odměn od prostého poděkování až po výrobu hodinek dle přání a podílu na zisku v roce 2017. Text představující výrobce dřevěných hodinek a jejich záměry doplňovaly také kvalitní fotografie ze samotné výroby hodinek, video představující proces výroby a také odkazy na články, ve kterých byla začínající česká firma zmiňována. Společnost měla za cíl získat 30 000 Kč, avšak podařilo se jí vybrat od 35 lidí 75 050 Kč, tedy 250%

původní požadované částky.

7.5 Využití informací získaných ze sociálních sítí a cíle společnosti

Hlavním cílem společnosti, kterého chce působením na sociálních sítích dosáhnout, je zlepšení spokojenosti zákazníků. Díky tomu dojde také ke zvýšení počtu zákazníků a tím i k nárůstu příjmů a snížení nákladů. Je zřejmé, že společnost musí sledovat především názory a potřeby svých fanoušků na sociálních sítích. Dále je pozorován objem komunikace o značce, zmínky v médiích, nárůst fanoušků a komentářů. Společnost sdílí také příspěvky, které přímo vybízejí fanoušky k reakcím na daný design či technické provedení, a následně s nimi také o tomto diskutuje pomocí komentářů pod příspěvky.

Díky tomu se i samotní fanoušci stávají součástí aktivní komunity a svými nápady a postřehy mohou společnosti pomoci dosáhnout stanovených cílů.

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 37-42)