• No results found

Drömtillvaron i Cosmopolitan

I Cosmopolitan hittade vi däremot en tydlig diskurs om en så kallad drömtillvaro. Samma drömtillvaro nämns även i andra tidigare studier, till exempel skriver Gauntlett (2008) att enligt magasinen bör kvinnorna göra sitt bästa och se bra och glamourösa ut. Även Hirdman (2001) kom i sin studie fram till att det i Veckorevyn skrivs om en drömtillvaro som alla kvinnor kan nå så länge de följer magasinens instruktioner. Det är läsaren, DU, och kändisarna som står i centrum, och det handlar enligt Hirdman ofta om kläder, karriär och kropp, och framför allt om hur man ska behålla ”Honom”.

I Cosmopolitan är kvinnans drömtillvaro kändisarnas glamourösa och framgångsrika liv och deras vackra utseende. Omvårdnaden av det yttre betonas gång på gång, och man framställer kändisarnas liv som något som alla kvinnor drömmer om. I intervjun med Beyoncé målar skribenten redan i början upp en bild om hur glamouröst Beyoncés liv är genom att man berättar att hon har vunnit flera grammys och blivit väldigt rik, och hur Beyoncé nu träffar journalisten ”på ett lyxigt New York-hotell”. Senare i intervjun är skribenten ännu tydligare när hon konstaterar att ”Du är en förebild för miljontals kvinnor.” Sedan frågar hon ”Vilket är ditt bästa råd en kvinna kan ge till en annan?” Man har tidigare beskrivit Beyoncés starka sidor: hennes karriär, hennes utseende, självsäkerhet och hennes sexualitet. Sedan konstaterar man att hon är en förebild för miljontals kvinnor. Kvinnors drömtillvaro handlar alltså om utseende, karriär och sexuell utstrålning. Dessutom ska man vara känd.

I slutet av samma artikel tar skribenten också upp diskussionen om kroppar och

kroppsfixeringar. Hon frågar Beyoncé till exempel om vilket råd hon skulle ge kvinnorna som inte tycker om sina kroppar, och därmed antar skribenten att de flesta kvinnorna är missnöjda med sina kroppar, och drömmer om något annat. Skribenten frågar även Beyoncé om dennes egna kroppsfixeringar, alltså antar journalisten därmed att hon har sådana. Alla kvinnor drömmer alltså om en bättre kropp, och kvinnornas drömmar handlar om just utseendet.

kvinnor borde bli mer avspända och inte stressa så mycket över vardagliga saker. De bör bli en ”it-girl” precis som Aussie-tjejen är. Dessa stil- och livsstilikoner kommer från Australien och besitter många bra egenskaper som beskrivs i reportertext. De är sunda, nyttiga, snygga, avslappnade, sköna och har ”rätt” avslappnande kläder och flirtig attityd. ”Den nya australiska it-girlstilen med mönstrade vintagefynd, bruna ben, höga platåer och rufsiga strandhår har blivit den som många av oss eftersträvar – avspänd och kvinnlig på en och samma gång.”

I artikeln finns det också en del kändisar som beskrivs med text och bild. De symboliserar olika kategorier av Aussie-tjejen: ”pojkflickan”, ”den rockiga hippien”, ”skönheten”, ”sköna tjejen” och ”bohemen”. Man kan välja vilken kändis som kommer mest nära ens egen stil och sedan får man tips på hur man kan efterlikna dem. I texten presenteras också en del produkter som läsaren kan köpa. Det innebär att lycka, eller i alla fall en del av det, går att köpa.

Det är tydligt att läsaren förväntas se upp till artikelns kändisar. Genom att tipsa om produkter och stil vill man hjälpa läsaren att nå samma livskvalitet som de kända har, vilket innebär att skribenten antar att läsarens eget liv inte är lika spännande och bra som dessa kändisars. Enligt artikeln innebär lycka för en kvinna: bra kläder, snygg stil, nyttig livsstil, bra kost och karriär, fast utan stress såklart. ”Ät en sallad, slappna av, ta en frukt, chilla på stranden, spring i sanden!” skriver skribenten i reportertext. Uppmaningen till att äta sallad konnoterar till hälsokost och bantning, alltså nås mycket av lyckan genom mat och kroppen. Samtidigt är det viktigt att inte vara för smal utan att istället ha ”sunt kroppstänkande” som skribenten

beskriver det.

Även karriär betonas. I ”faktarutor” skriver skribenten om kändisarnas karriär och vad de har uppnått hittills. Man skriver till exempel att modellen Gemma Ward har gjort en ”... fantastisk karriär i rasande fart” och en annan kändis beskrivs som ”… en av världens största modeller.” Karriär och framgång är alltså något viktigt och en stor del av ett lyckligt liv. Man beskriver också hur modellen Miranda Kerr lyckas vara allt från mamma, hustru, supermodell och träningsförälskad till modeikon, tack vare ekologisk kost och uppdaterad klassisk stil.

Artikeln är lite motstridig i den meningen att den både uppmanar till att kopiera de

framgångsrika kvinnornas klädes- och livsstil samt till att slappna av. Utgångspunkten är ändå att dessa kända kvinnors livsstil är någonting vi bör eftersträva: fint utseende, framgångsrik

I artikeln Olivia Wildes egokick-manifest publiceras Wildes krönika om kvinnors rätt till att vara sig själva, eller den bästa versionen av sig själva, genom att betona sin kvinnlighet och sitt utseende. I krönikan konstaterar Wilde bland annat att höga klackar får henne att glömma bort sina korta ben och därmed får de henne att känna sig mäktig. Krönikan betonar hur man genom omvårdnad av det yttre får ett bättre självförtroende och en större maktkänsla. Wilde avslutar sin krönika med att säga att hon bar höga klackar för sin egen skull. ”De var den utlösare som mitt själförtroende behövde när jag lämnade min lägenhet, och om det är det som krävs för att jag ska bli påmind om att gå med ryggen rak och vara den bästa versionen av mig själv… låt så vara”. För att nå drömtillvaron behöver man alltså ta hand om sitt yttre, och Wilde accepterar det. Dessutom påpekar slutet att för att kunna gå med ryggen rak, vilket konnoterar att man inte behöver skämmas, ska man ständigt vara den bästa versionen av sig själv. Därmed säger man att ingen, inte ens du själv, bör vara nöjd med mindre.

Diskursen om kvinnans drömtillvaro i Cosmopolitan är tydlig. Även om man ibland påpekar att kvinnor bör slappna av och vara nöjda och stolta över sig själva, finns drömtillvaron ändå där hela tiden. Det finns kändisar att efterlikna, det finns produkter att köpa, och det finns alltid saker man kan förbättra i sitt utseende. Drömtillvaron är att vara berömd, framgångsrik och vacker, andra människor kommer inte till tals i artiklarna vi analyserat.

Jämförelse

Related documents