• No results found

5 Vård- och omsorgsnämnden

5.1.1 Driftredovisning VON

OMSORGSNÄMNDEN (VON)

INTÄKTER -216 961 -71 657 33 -175 153 -41 808 -174 339

KOSTNADER 1 151 75

0 376 966 33 1 115 64

Kostnader 1 058 17

9 345 606 33 1 061 08

Vård- och omsorgskontoret

Intäkter 0 -84 0 0 0 0

, Tertialrapport April 61(132)

5.1.2 Kommentar till helårsprognos, utfall och budget

Helårsprognos jämfört med budget och föregående prognos

Vård- och omsorgsnämndens ram för 2018 är 934,8 miljoner kronor. Därutöver har vård- och omsorgsnämnden ett accepterat underskott på 5,0 miljoner kronor vilket gör att nämnden totalt har 939,8 miljoner kronor till förfogande.

Helårsprognosen för vård- och omsorgsnämndens samhällsuppdrag per april 2018 bedöms uppgå till 939,0 miljoner kronor, 0,8 miljoner kronor bättre än marsprognosen, vilket indikerar en nettokostnad något under beslutad ram inklusive accepterat underskott. I prognosen har hänsyn tagits till effekter av nämndens beslut med anledning av åtgärdsplanen. Prognosen har inte tagit hänsyn till ännu ej realiserade hyressänkningar avseende hyresavtal med kommunala fastighetsägare. För produktionsuppdraget, SOLOM Produktion, är helårsprognosen per april ett underskott på 1,5 miljoner kronor. För vård- och omsorgsnämnden totalt inklusive

produktionsuppdraget bedöms därmed helårsprognosen uppgå till 940,5 miljoner kronor.

I denna prognos har hänsyn tagits till planerade verksamhetsövergångar från SOLOM

Produktion till AB SOLOM. Omsättningen i SOLOM Produktion bedöms minska under 2018 till den del AB SOLOM får tillstånd att driva verksamhet. Den 1 januari 2017 överläts Risvägens gruppboende, Drevkarlsstigens serviceboende samt Daglig verksamhet Autism Häggvik på bolaget efter att Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) beviljat tillstånd för dessa enheter. I maj har LSS-boendena Gransångarevägen, Vetevägen och Rotsundagårdsvägen samt övriga dagliga verksamheter förutom Hundklubben övergått till AB SOLOM. Nyligen har AB SOLOM fått tillstånd för ytterligare ett antal enheter och arbetet med att föra över dessa till AB SOLOM pågår.

Utfallet jämfört med riktvärde och prognos

Nettoutfallet för perioden uppgår till 304,6 miljoner kronor exklusive produktionsuppdraget vilket innebär att 32,6 % (avrundat i tabellen till 33 %) av årsbudget har ianspråktagits jämfört med periodens riktvärde 33,3 % (avrundat i tabellen till 33 %). Detta är dock planenligt och prognosen tar hänsyn till att budgeten är linjär samtidigt som årets första fyra månader innehåller färre dagar än årssnittet samt att OPI-uppräkningarna för 2018 till största delen får genomslag från 1 april. Nettoutfallet för funktionshinder SoL uppgår till 17,5 miljoner kronor vilket innebär att 36 % av årsbudgeten ianspråktagits. Prognosen för funktionshinder SoL har justerats både avseende snittpriser och volymer och bedöms nu landa 4,0 miljoner kronor över budget.

, Tertialrapport April 62(132) Prognosbedömning

I prognosen för äldreomsorgen har hänsyn tagits till OPI-uppräkning av ersättningar till utförare inom de avtalsområden som omfattas av OPI. Med anledning av den nya Lagen (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (LUS) införs efter sommaren ett nytt arbetssätt gällande vårdplaneringen av patienter i slutenvården. Infasningen av detta nya arbetssätt medför en risk för att antalet ersatta hemtjänsttimmar kan komma att öka. Även behovet av insatser från nattpatrullen samt korttidsplatser kan komma att påverkas av förändrad vårdplanering.

För området funktionshinder SoL ligger prognosen över budget med hänsyn taget till

löneökningar inom kontoret och nya priser. För de LOU-avtal där OPI-uppräkning fortfarande gäller har hänsyn tagits till den nya OPI-uppräkningen. Det är främst ökade volymer inom SoL-boende och SoL-boendestöd som förklarar prognosavvikelsen. Inom området funktionshinder SoL uppvisar snittpriserna en uppåtgående trend vilket ger risk för ytterligare budgetavvikelse.

I prognosen för funktionshinder LSS har hänsyn tagits till OPI-uppräkning av ersättningar till utförare inom de avtalsområden som omfattas av OPI. Det finns en viss risk för att volymerna inom boende med särskild service kan komma att öka då det idag finns ett antal individer som inte flyttat hemifrån även om de uppnått en ålder då detta kan vara aktuellt. Snittpriserna för bostad med särskild service kan komma att öka då det finns indikationer på att vårdtyngden ökar då flera kunder fått tillkommande psykisk problematik. Samtidigt finns möjligheter att arbetet med boendekedjan kan ge positiva effekter samt att omförhandlingen av individavtal kan komma att sänka ersättningsnivån för ett antal LSS-boenden. För personlig assistans finns en tendens att ärendena är tyngre än vad som beaktats i budget varför kostnaden för personlig assistans kan komma att öka ytterligare under året.

Kommentarer till prognos per rapporteringsområde Nämnd

För nämnden lämnas en prognos i enlighet med budget.

Vård- och omsorgskontoret

För vård- och omsorgskontoret ligger prognosen i linje med budget. I prognosen har hänsyn tagits till att personalkostnaden beräknas öka i takt med att vakanser tillsätts medan kostnaden för konsulter bedöms minska. Delar av kostnaden för IT-system fördelas från och med 2018 ut på myndighetsavdelningarna.

Äldreomsorg

För området äldreomsorg har prognosen förbättrats med 1,7 miljoner kronor jämfört med föregående prognos med hänsyn taget till löneökningar inom myndighetsutövningen, volymer och nya priser. Prognosförbättringen avser främst hemtjänst 65+. Kostnaden för

myndighetsutövningen bedöms öka något, både avseende personalkostnader och

konsultkostnader. Detta förklaras till del av att biståndshandläggare enligt kommunövergripande beslut varit en prioriterad yrkesgrupp i lönerevisionen för 2018 och till del av att

rekryteringsläget är utmanande vilket medför ökade kostnader för konsulter.

Totalt antal kunder 65+ med verkställda beslut enligt SoL är per sista april 1 884 individer vilket är en marginell ökning jämfört med tidigare månad. Antalet verkställda beslut om korttidsboende har minskat med 16 stycken jämfört med december 2017. Totalt förfogar nu nämnden över 23 korttidsplatser då platser på Soltorp och Nytorp omvandlats till permanenta platser. Antalet verkställda beslut om särskilt boende har minskat med 49 platser jämfört med innan omvandlingen av Tors backe till trygghetsboende i december 2017.

Antalet ersatta hemtjänsttimmar 65+ var i april 30 739 timmar och har således fortsatt en avtagande trend med hänsyn taget till omvandlingen av Tors backe som inneburit ett tillskott på cirka 2 300 timmar per månad. För nattpatrullen lämnas en prognos som överstiger budget med 1,0 miljoner kronor. Detta beroende på att en extra jourresurs har ianspråktagits för att klara behovet av insatser nattetid och att införandet av digital tillsyn inte skett i förväntad takt.

Funktionshinder SoL

, Tertialrapport April 63(132) För området funktionshinder SoL har prognosen försämrats med 4,0 miljoner kronor jämfört med föregående prognos med hänsyn taget till löneökningar inom myndighetsutövningen, volymer och nya priser. Inom området funktionshinder SoL ökar volymerna och snittpriserna och därmed kostnaderna. Särskilt påvisar volymerna inom särskilt boende och boendestöd en ökande trend. För SoL-boenden ökar även snittkostnaden per dygn kopplat till ökad vårdtyngd.

Till stor del beror volym- och kostnadsökningarna inom funktionshinder SoL på svårigheter att verkställa beslut inom LSS för vissa kunder med komplexa behov. Ett arbete pågår med att finna lämpliga insatser enligt LSS för några av dessa kunder. För närvarande görs bedömningen att två personer med SoL-boende kommer att kunna flytta in på LSS-boende under sommaren.

En tredje person planeras flytta till LSS-boende under hösten. Antalet ersatta hemtjänsttimmar under 65 år utfaller för april på 2 479 timmar och vilket är i nivå med tidigare månader och budget.

Funktionshinder LSS

För området funktionshinder LSS har prognosen förbättrats med 3,1 miljoner kronor jämfört med föregående prognos med hänsyn taget till löneökningar inom myndighetsutövningen, volymer och nya priser. Kostnaden för myndighetsutövningen bedöms öka något, både avseende personalkostnader och konsultkostnader. Detta förklaras till en del av att biståndshandläggare enligt kommunövergripande beslut varit en prioriterad yrkesgrupp i lönervisionen för 2018 och till en del att rekryteringsläget är utmanande vilket medför ökade kostnader för konsulter.

Det totala antalet verkställda insatser enligt LSS är per 1 april 736 st och har därmed minskat något jämfört med föregående månader. Antalet verkställda insatser med personlig assistans var i april 30 stycken och volymen ligger därmed kvar på en hög nivå jämfört med tidigare år samtidigt som vårdtyngden uttryckt i beviljade timmar ökar. Prognosen avseende intäkter från utbetalningar från Försäkringskassan har justerats ned 1,3 miljoner kronor jämfört med tidigare bedömning. För daglig verksamhet ser vi en volymökning under årets första två månader medan insatsen därefter, åtminstone tillfälligt, har planat ut. Snittpriserna för daglig verksamhet påvisar en gynnsam trend.

Habiliteringsersättningen höjs tillfälligt från 7 kr/tim till 8 kr/tim från och med 1 juni och året ut till en merkostnad på cirka 0,2 miljoner kronor vilket kommer att finansieras med statsbidrag.

Antalet verkställda insatser inom bostad med särskild service för vuxna var 159 stycken i april och påvisar därmed en svagt uppåtgående trend under 2018. LSS-boendena Mässvägen och Drevkarlsstigen kommer att utöka med en plats vardera under 2018.

Kostnaden för turbundna resor < 65 år bedöms falla ut cirka 1,5 miljoner kronor över budget.

Utifrån den kostnadsutveckling som vård- och omsorgskontoret tidigare noterat gällande turbundna resor har ett analysarbete initierats och ett arbete har påbörjats med att stärka samverkan med berörd leverantör av turbundna resor för att få till en bättre samordning av resorna. Flera individer har idag långa resor, utanför kommunen, till sin korttidstillsyn.

Diskussioner med med berörda utförare av korttidstillsyn har därför inletts för att se över möjligheten att få till stånd en mer gynnsam geografisk placering av verksamheterna inom korttidstillsyn.

Eventuell omdisponering av budget

Ingen omdisponering föreligger för vård- och omsorgsnämnden.

Planerade åtgärder vid eventuella underskott

Vård- och omsorgsnämnden fortsätter arbetet med den åtgärdsplan som godkändes av

kommunstyrelsen 2016-06-07. För 2018 bedöms merparten av besluten enligt åtgärdsplanen ge helårseffekt. Nämnden fortsätter sitt arbete att säkerställa en god ekonomisk hushållning inom de områden som har definierats i åtgärdsplanen.

, Tertialrapport April 64(132)

5.1.3 Prognos och kommentar volymer

Related documents