• No results found

2015-03-26 Effektivisering av medborgarkontoren

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 81-111)

Innehållsförteckning

2015-03-26 Effektivisering av medborgarkontoren

MOTION Kommunfullmäktige

2015-03-26 Effektivisering av medborgarkontoren

Totalt hade sju miljoner personer, eller 91 %, i åldern 16–85 år tillgång till dator i hemmet år 2013. I åldersgruppen 16–74 ligger datortillgången på samma nivå som föregående år, 94 % 1. Allt fler människor, i alla åldrar, sköter idag av att sköta det allra mesta med sin dator eller smartphone/surfplatta.

Kommunen är en s.k. ”24-timmars-myndighetet”. En överväldigande andel av alla ärenden kan (och bör) numera kunna skötas i elektronisk form och kräver inte längre fysiska besök.

Medborgarkontoren hanterade totalt 5986 ärenden2 under januari-februari 2015. Av dessa rörde, för att ta några exempel; 26 % barnomsorgsfrågor, 9 % var

allmänkommunala/turism, 14,5 % gällde ekonomiskt bistånd, 4,6 % gällde a-kassa/fackförbundsfrågor och 6 % ospecificerat ”övrigt”.

Vi vill därför rationalisera och effektivisera medborgarkontoren genom att minska ned antalet till två, från dagens fem (sex av man ska räkna servicen på Vårsta bibliotek). Det borde räcka med ett medborgarkontor i den norra kommundelen och ett i den södra. De två kontoren som blir kvar efter en sådan effektivisering, skulle kunna byggas ut något och därmed erbjuda en utökad och bättre service. Totalt sett lär det finnas skattemedel att spara in på såväl lokal- som personalkostnader. Vi anser att det finns andra, mer angelägna saker att lägga kommunens skattemedel på.

När det gäller lokaliseringen, så är det naturligt att ha kvar medborgarkontoret i Hallunda i första hand. I södra Botkyrka så anser vi att en flytt av medborgarkontoret till bottenvåningen i kommunalhuset skulle vara mest optimal. Det skulle även sänka lokalkostnaderna väsentligt.

Ärenden som hanteras på medborgarkontoren idag och som handlar om att hjälpa människor med allehanda blanketter som har med exempelvis försäkringskassan, a-kassan, skatteverket, eller andra myndigheter bör inte handhas av kommunal personal.

Vi bör istället hänvisa medborgarna till rätt ställe direkt, d.v.s. berörd myndighet.

att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att kunna organisera om dagens antal medborgarkontor till totalt två stycken.

Jimmy Baker Kia Hjelte Besnik Morina

1 http://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0108_2013A01_BR_IT01BR1401.pdf

2 Statistik från Itai Fernandez, chef medborgarkontoren.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[5]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-09 Dnr KS/2015:263

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Medborgarcenter 08-530 610 00 Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Hasse Jordan Kommunstyrelsen

Yttrande angående motion - Mer effektiva medborgarkontor (M) (KS/2015:263)

Sammanfattning

Jimmy Baker (M), Kia Hjelte (M) och Besnik Morina (M) har vid

kommunfullmäktiges sammanträde 2015-03-26, § 48, lämnat motion: Mer effektiva medborgarkontor. Genom motionen föreslår motionärerna att:

kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att kunna organisera om dagens antal medborgarkontor till totalt två stycken.

Medborgarkontor finns idag i Alby, Fittja, Hallunda, Tullinge och Tumba.

Kontoren ligger i de lokala centrumanläggningarna. På medborgarkontoren sitter förutom medborgarcenters samhällsvägledare även områdesstrateger.

Tillsammans utgör de en viktig kommunal närvaro i medborgarens vardagsmiljö.

Att effektivisera resurserna för medborgarkontoren och kontaktcenter har funnits med i hela den process som startade efter beslut om sammanslagning av de två enheterna och som genomfördes under 2018. De egna lokaler som tidigare använts av kontaktcenter för telefoni och administration har sagts upp. Alla medarbetare från båda de tidigare enheterna har beretts plats i befintliga medborgarkontor. Medborgarkontoren har anpassats för att inrymma både telefoni, administration samt personliga besök. Med alla samhällsvägledare fördelade på medborgarkontoren och med kompetens att svara i alla kanaler har sårbarheten i bemanning begränsats. Detta

sammantaget bör på sikt leda till minskade lokalkostnader såväl som minskade kostnader för timvikarier.

Kommunledningsförvaltningen anser att en minskning av antalet

medborgarkontor till två stycken, utan att erbjuda andra alternativ, avsevärt skulle minska den kommunala närvaron i kommundelarna. Det, i sin tur, riskerar att leda till ett minskat förtroende mellan kommunen och dess medborgare. För en stor del av medborgarna skulle också avståndet öka till den lättillgängliga och uppskattade service medborgarcenter erbjuder via

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[5]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-09 Dnr KS/2015:263

medborgarkontoren. Särskilt drabbar det de med språksvårigheter och de, t ex äldre, som behöver extra stöd med det ökande antalet e-tjänster i kommunen och i annan viktig samhällsservice.

Yttrande

Jimmy Baker (M), Kia Hjelte (M) och Besnik Morina (M) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att kunna organisera om dagens antal

medborgarkontor till totalt två stycken.

På medborgarcenters medborgarkontor i Botkyrka kommun kan besökaren få stöd och hjälp i kontakten med olika instanser i samhället eller med kommunens övriga tjänstemän. Det handlar inte primärt om enkel information eller utdelning av blanketter. Med ett helhetsgrepp kring individen får besökaren hjälp att reda ut problem som kan uppstå i

kontakten med kommunen och olika myndigheter. Många gånger handlar det om komplexa problem där individen behöver få vägledning och hjälp i flera steg i hur denne ska komma vidare i sitt ärende.

Medborgarcenter arbetar medvetet med individens ägarskap av sitt eget ärende och med metoden hjälp till självhjälp. Detta för att varje medborgare ska få med sig, inte bara en lösning på sitt problem idag, utan också verktyg för hur de kan lösa liknande problem i framtiden. I många fall är hjälpen avgörande för att utjämna de skillnader som finns i möjligheten att tillgodogöra sig sina rättigheter, men också att uppfylla sina skyldigheter, gentemot samhället.

Dessutom arbetar medborgarcenters samhällvägledare med ett antal handläggningsområden så som:

Denna handläggning är ett arbete som annars skulle utföras av

fackförvaltningarna, men som utförs av medborgarcenter. Detta för att servicen ska vara så lättillgänglig som möjligt för medborgaren. Det innebär att Botkyrkabon i dessa ärenden kan få hjälp både via telefon, mail, e-tjänster och via personligt möte. Vissa ärenden kräver personligt möte för att kunna handläggas. Ett exempel på ett sådant är färdtjänstutredningar.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[5]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-09 Dnr KS/2015:263

Medborgarcenters samhällsvägledare arbetar ungefär hälften av sin tid med att ta emot besökare och svara på inkommande telefonsamtal och hälften av tiden med ovanstående handläggningsuppgifter samt med att svara på inkommande mail, frågor på Facebook m m.

Många av medborgarkontorets besökare har en låg IT mognad och söker sig dit för hjälp med e-tjänster och liknande funktioner. Kontoren hjälper många Botkyrkabor med att ansöka om plats i förskola och skola. I det arbetet är det tydligt att behovet av hjälp med e-tjänsten är mycket stort hos många av besökarna. När kommunen och andra myndigheter, mer och mer, hänvisar till e-tjänster ökar också behovet hos vissa grupper bland våra medborgare med att få hjälp med dessa. Att möta behovet från besökarna av vägledning i hur de kan göra sina ärenden digitalt var en viktig anledning till att

medborgarcenter under 2017 och 2018 utökade antalet internetuppkopplade lånedatorer på medborgarkontoren med ca 65%, dvs från totalt 9 till 15. För många av våra medborgare kan det också vara näst intill omöjligt att utan hjälp att ringa kommunens handläggare eller andra myndigheter. Allt för många alternativa röst- eller knappval i telefon kan göra det omöjligt för personer som inte behärskar svenska att nå fram med sitt ärende.

Via det stöd som besökarna får på medborgarkontoren kan större problem undvikas och både kostnaden för kommunen t.ex. i form av socialbidrag och det personliga lidandet för individen minskas.

Medborgarkontoren har cirka 43 000–44 000 besökare per år som tar kölapp och får hjälp av en samhällsvägledare. 2018 fördelade sig antalet

kölappsärenden mellan kontoren enligt följande:

Alby 12 299st Fittja 4 792st

Hallunda 16 732st Tumba 9 555st

Att Tullinge medborgarkontor inte finns med i tabellen ovan beror på att kontoret endast var öppet för besök under slutet av året. Fuktskador, sanering och ombyggnad tvingade oss att hålla stängt större delen av 2018.

Kontoret har normalt sett cirka 1 000 kölappsärenden per år vilket är färre än övriga kontor. Utöver ovanstående ärenden besöker medborgare kontoren för att använda lånedator, hämta broschyrer och blanketter, tala med en områdesutvecklare, läsa en tidskrift, med mera. Med dessa inräknade är besökssiffran, totalt på ett år, drygt 100 000.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 4[5]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-09 Dnr KS/2015:263

Medborgarkontor finns idag i Alby, Fittja, Hallunda, Tullinge och Tumba.

Kontoren ligger i de lokala centrumanläggningarna. På medborgarkontoren sitter förutom medborgarcenters samhällsvägledare även områdesstrateger.

Tillsammans utgör de en viktig kommunal närvaro i medborgarens

vardagsmiljö. Att minska antalet kontor skulle innebära en minskad närvaro i området och minskad tillgänglighet. Det, i sin tur, riskerar att leda till ett minskat förtroende mellan kommunen och dess medborgare. Resultaten av genomförda besökarenkäter visar på ett stort förtroende för verksamheten och för samhällsvägledarnas kompetens.

Att effektivisera resurserna för medborgarkontoren och kontaktcenter har funnits med i hela den process som startade efter beslut om sammanslagning av de två enheterna och som genomfördes under 2018. De egna lokaler som tidigare använts av kontaktcenter för telefoni och administration har sagts upp. Alla medarbetare från båda de tidigare enheterna har beretts plats i befintliga medborgarkontor. Medborgarkontoren har anpassats för att inrymma både telefoni, administration samt personliga besök. Med alla samhällsvägledare fördelade på medborgarkontoren och med kompetens att svara i alla kanaler har sårbarheten i bemanning begränsats. Detta

sammantaget bör på sikt leda till minskade lokalkostnader såväl som minskade kostnader för timvikarier.

Att minska antalet medborgarkontor till två stycken skulle förvisso ge ännu större besparingar i medborgarcenters budget i form av minskade

lokalkostnader. Även viss besparing avseende kostnader för timvikarier, då färre kontor att bemanna ger mindre sårbarhet vid sjukdom och annan frånvaro. Dock när det gäller ordinarie personal, så har medborgarcenter idag inte fullt ut den kapacitet de behöver för att klara det besökstryck medborgarkontoren har och de arbetsuppgifter medborgarcenter idag utför, sammantaget cirka 200 000 ärenden per år. Medborgarcenters uppdrag innebär att svara som första-linje i all inkommande kommunikation i kommunens samtliga kanaler. Detta innebär att ingen större besparing kan göras om inte medborgarcenters uppgifter avsevärt förändras och reduceras.

Att i framtiden samlokalisera medborgarcenters medborgarkontor med annan öppen kommunal verksamhet i kommundelarna, som exempelvis biblioteken, är en möjlighet som undersöks. Det skulle kunna leda till besparingar i form av minskade/delade lokalkostnader. En översyn av det och hur man kan stärka samarbetet generellt mellan medborgarcenter och biblioteken pågår tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunledningsförvaltningen anser att en minskning av antalet

medborgarkontor till två stycken, utan att erbjuda andra alternativ, avsevärt skulle minska den kommunala närvaron i kommundelarna.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 5[5]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-09 Dnr KS/2015:263

För en stor del av medborgarna skulle också avståndet öka till den lättillgängliga och uppskattade service medborgarcenter erbjuder via medborgarkontoren. Särskilt drabbar det de med språksvårigheter och de, t ex äldre, som behöver extra stöd med det ökande antalet e-tjänster i kommunen och i annan viktig samhällsservice.

Kommunikationsavdelningen och dess enhet medborgarcenter på kommun-ledningsförvaltningen har berett ärendet.

Leif Eriksson Andreas Dahlgren

Kommundirektör Kommunikations- och

digitaliseringsdirektör _________

Expedieras till

Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Andreas Dahlgren Hasse Jordan

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2015:235

§ 104

Svar på motion - Närodlat i Botkyrka kommun (SD) (KS/2015:235)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige anser motionen besvarad.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige mottog 2015-03-26 motionen ”Närodlat i Botkyrka kommun” av Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna föreslår i motion-en att kommunstyrelsmotion-en får i uppdrag att utreda möjligheterna att upphandla närproducerad mat. Utgångspunkten är att kommunen genom upphandling skall inhandla närproducerade produkter i största möjliga utsträckning för att stärka den inhemska produktionen och få bättre insyn i hur djurhållning och miljöregler efterföljs.

Enligt reglerna för offentlig upphandling får vi inte ställa krav på ursprung enligt principen om icke-diskriminering i LOU. Däremot ställer kommunen krav på ekologiska varor samt kring djurhållning, vilket gynnar svenska bönder. Kommunens upphandlings- och inköpspolicy prioriterar en hållbar utveckling och idag är 55 procent av kommunens inköp av kött av svenskt ursprung.

Kommunfullmäktige tog i december beslut i samband med mål och budget 2019 om följande uppdrag: "Kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en strategi för att Botkyrka kommun i största mån ska kunna köpa närodlat och närproducerade livsmedel till sina verksamheter". Nämnden ska i ett särskilt ärende rapportera uppdraget till kommunstyrelsens budgetberedning i sam-band med nämndernas yttrande till Mål och budget 2020 med flerårsplan 2021–2023.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-05-02.

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2015:235

Motivering

Mittenmajoriteten är överens om att det är viktigt med närproducerade livs-medel. Dels för den ekologiska hållbarheten men också för att stödja svenska bönder. Idag ligger vi på 55 % svenskt kött i våra kommunala verk-samheter, det är bra men vi tror att vi kan göra bättre. Därför la Mittenmajo-riteten ett särskilt uppdrag i mål och budget 2019, ”Kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en strategi för att Botkyrka kommun i största mån ska kunna köpa närodlat och närproducerat livsmedel till sina verksamheter”.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget under proposition och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandeförslaget.

_____

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

       

Kommunfullmäktige 2015‐03‐26   

Motion

Närodlat i Botkyrka Kommun

Sverigedemokraterna vill värna om landsbygden och de svenska lantbrukarna, det är av många anledningar ett stort nationellt intresse att vi har en levande landsbygd byggd på respekt för både djur och natur. Landsbygden utarmas, åkrar och ängar växer igen och den svenska produktionen av livsmedel sjunker, i dagsläget producerar vi endast c:a 50% av den mat vi äter.

Höga krav både på djurhållning och miljö har drivit upp kostnaderna för våra lantbrukare och därmed priserna ut till konsument. Detta kombinerat med en global frihandel har gjort Sverige utsatt i de fall en internationell kris inträffar. Hyllorna i våra livsmedelsbutiker skulle gapa tomma bara efter några få veckor.

Eftersom vi inte vet vilka förändringar vi kommer att möta i framtiden måste vi undvika monotopiska sårbara landskap. Den biologiska mångfalden i Sverige är som störst i

jordbrukslandskapet. Mångfalden kan bara behållas genom ett levande jordbruk som bygger både på djurhållning och odling av flera olika gräs och spannmålsarter.

Sveriges lagar och regler för djurhållning skall vi vara stolta över, en sund djurhållning med friska djur skapar bra råvaror. Importerat kött betyder ofta långa transporter för levande djur fram till slakteriet vilket vi inte anser vara djurvänligt.

Närproducerad mat skulle betyda en bättre kvalité på den mat som serveras i skolorna och äldrevården.

Sverigedemokraterna vill att Botkyrka kommun vid upphandling skall inhandla

närproducerade produkter i största möjliga utsträckning. Dels för att stärka den inhemska produktionen, dels för att ha bättre insyn i hur djurhållning och miljöregler efterföljs. Det skulle också skapa fler arbetstillfällen i närområdet. Samt bidra till att bevara en levande landsbygd med öppna landskap.

 

Därför föreslår Sverigedemokraterna

Att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheterna att upphandla närproducerad mat

För Sverigedemokraterna Botkyrka

     

Östen Granberg Sebastian Lindqvist Robert Stenkvist Helén Spaak

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-02 Dnr KS/2015:235

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 530 610 00 / Sms·070-180 56 92 · E-post elin.othen@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Upphandlingschef Kommunstyrelsen

Motion - Närodlat i Botkyrka kommun (SD)

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Motionen är besvarad.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige mottog 2015-03-26 motionen ”Närodlat i Botkyrka kommun” av Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna föreslår i motion-en att kommunstyrelsmotion-en får i uppdrag att utreda möjligheterna att upphandla närproducerad mat. Utgångspunkten är att kommunen genom upphandling skall inhandla närproducerade produkter i största möjliga utsträckning för att stärka den inhemska produktionen och få bättre insyn i hur djurhållning och miljöregler efterföljs.

Enligt reglerna för offentlig upphandling får vi inte ställa krav på ursprung enligt principen om icke-diskriminering i LOU. Däremot ställer kommunen krav på ekologiska varor samt kring djurhållning, vilket gynnar svenska bönder. Kommunens upphandlings- och inköpspolicy prioriterar en hållbar utveckling och idag är 55 procent av kommunens inköp av kött av svenskt ursprung.

Kommunfullmäktige tog i december beslut i samband med mål och budget 2019 om följande uppdrag: "Kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en strategi för att Botkyrka kommun i största mån ska kunna köpa närodlat och närproducerade livsmedel till sina verksamheter". Nämnden ska i ett särskilt ärende rapportera uppdraget till kommunstyrelsens budgetberedning i sam-band med nämndernas yttrande till Mål och budget 2020 med flerårsplan 2021–2023.

Ärendet

Kommunfullmäktige mottog 2015-03-26 § 48 en motion från Sverigedemo-kraterna: ”Närodlat i Botkyrka kommun”. Sverigedemokraterna föreslår i motionen att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheterna att upphandla närproducerad mat. Utgångspunkten är att kommunen genom

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-02 Dnr KS/2015:235

upphandling skall inhandla närproducerade produkter i största möjliga ut-sträckning för att stärka den inhemska produktionen och få bättre insyn i hur djurhållning och miljöregler efterföljs. Motionen menar att det även skulle skapa fler arbetstillfällen i närområdet och bidra till bevarandet av en le-vande landsbygd med öppna landskap. Motionen menar också att närprodu-cerad mat skulle innebära bättre kvalitet på maten som serveras.

Motionen menar att landsbygden utarmas och i dagsläget producerar enbart ca 50 % av den mat vi äter. Höga krav på djurhållning och miljö har också drivit upp kostnaderna, kombinerat med global frihandel gör Sverige utsatt vid en eventuell internationell kris. Vidare framhåller motionen att vi behö-ver undvika monotopiska sårbara landskap och värna den biologiska mång-falden som är som störst i jordbrukslandskapet.

Kommunledningsförvaltningen har berett ärendet.

Yttrande

Lagen om offentlig upphandling sätter ramar för hur vi kan gå tillväga Lagen om offentlig upphandling (LOU) styr hur vi som kommun köper in varor och tjänster. I LOU finns fem grundprinciper1 som alltid måste tillgo-doses. En av dessa principer är icke-diskriminering som innebär ett förbud att diskriminera leverantörer på grund av deras nationalitet. Det innebär också att vi inte får behandla anbudsgivare från olika orter olika. Upphand-lingsreglerna tar dock sikte på den inre marknaden inom EU.

Enligt reglerna för offentlig upphandling får vi följaktligen inte ställa krav på ursprung. Däremot ställer Botkyrka kommuns krav2 på ekologiska varor samt kvalitetskrav kring bland annat djurhållning vilket gynnar svenska bönder. Kommunen arbetar aktivt med dessa frågor och försöker hålla oss á-jour med utvecklingen inom området samt strävar efter att följa upp våra le-verantörer.

Kommunens Upphandlings- och inköpspolicy3 som beslutats av kommun-fullmäktige reglerar bland annat att upphandlingar ska genomföras så att ekonomisk, social och miljömässig hänsyn beaktas i syfte för att verka för

1 https://www.upphandlingsmyndigheten.se/upphandla/om-upphandlingsreglerna/om-lagstiftningen/Principerna/

2 I kravställningen utgår kommunen från Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav

3 Upphandlings- och inköpspolicy, dnr KS/2017:271,

https://botkyrka.se/download/18.6bc3626915cc52493f736530/1498820121764/Upphandlin gs-%20och%20inköpspolicy.pdf

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-02 Dnr KS/2015:235

en hållbar utveckling. Detta beskrivs närmare i kompletterande Riktlinjerna för upphandling och inköp4.

De största förvaltningarna sett till livsmedelsinköp är ningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Målet för utbildningsförvalt-ningen var att år 2018 skulle 50 procent av livsmedelinköpen var ekolo-giska. För vård- och omsorgsförvaltningen var motsvarande mål 30 procent.

Andelen svenskt kött i kommunen var 55 procent under 2018.

Uppdrag i mål och budget 2019

Kommunfullmäktige tog i december beslut om följande uppdrag, i samband med mål och budget 2019:

"Kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en strategi för att Botkyrka kommun i största mån ska kunna köpa närodlat och närproducerade livsme-del till sina verksamheter. Botkyrka är en kommun som både har mycket närodlat samt närproducerat livsmedel. Det ska kommunen utnyttja".

Nämnden ska i ett särskilt ärende rapportera uppdraget till kommunstyrel-sens budgetberedning i samband med nämndernas yttrande till Mål och budget 2020 med flerårsplan 2021–2023.

Leif Eriksson Peter Norén

Kommundirektör Upphandlingschef _________

Expedieras till

Kommunfullmäktige

4 Riktlinjer för upphandling och inköp, dnr KS/2017:271,

https://botkyrka.se/download/18.6bc3626915cc52493f73652f/1498820121743/Riktlinjer%20för%20upphandli ng%20och%20inköp.pdf

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2018:564

§ 105

Svar på motion - Botkyrka - en miljökommun att räkna med!

Svar på motion - Botkyrka - en miljökommun att räkna med!

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 81-111)