• No results found

Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 119-130)

MOTION

Kommunfullmäktige 2017-11-23

Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp 

#Metoo-rörelsen har visat att tjejer och kvinnor är utsatta för trakasserier och övergrepp i en utsträckning som samhället tidigare inte orkat inse. För unga tjejer, som både är i känslig ålder och oftast saknar resurser att hantera övergreppen, är skolan den plats de flesta övergreppen sker. Vi är ansvariga för flera tusen tjejers vardagsmiljö i våra skolor och vi har ansvar för att öka deras trygghet i sin vardag och stötta dem när de ändå utsätts. Genom en anonym

visselblåsarfunktion skulle vi förhoppningsvis kunna få ett grepp om i vilken omfattning trakasserier och övergrepp sker i våra skolor. För att stötta enskilda unga har kuratorer och kommunens barnombudsman men även rektorer och jurister en viktig roll att spela. Självklart ska stödet ges till killar och personer med annan könsidentitet som utsätts, likaväl som till tjejer. Hur arbetet ska utformas återstår att utreda, det viktiga är att det sker och att det sker snarast.

Botkyrka kommun är också arbetsplats för fler tusen vuxna kvinnor. Vi kan utgå ifrån att många av dem utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp som våra anställda. Vi har ansvar för att trygga vardagen även för dem.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp på våra skolor och för att få kunskap om

omfattningen i våra verksamheter.

att ge utbildningsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen i uppdrag att snarast utreda hur en sådan funktion kan utformas.

att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta alla anställda som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att införa en central stödfunktion till hjälp för alla anställda som utsätts för sexuella

kränkningar och övergrepp i tjänsten.

Embla Holmlid Kolenda (MP) #metoo Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) #metoo

TJÄNSTESKRIVELSE 1[4]

Kommunledningsförvaltningen

2018-05-21 Dnr KS/2017:764

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 610 00 Sms· · E-post selin.goker@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Selin Göker Kommunstyrelsen

Kommunfullmäktige

Yttrande över motion - Stöd till dem som utsätts för sexu-ella trakasserier och övergrepp (MP)

Ärendet

Embla Holmlid Kolenda (MP) och Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), har vid kommunfullmäktiges sammanträde 2017-11-23, § 242, lämnat en motion:

Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Motionärernas förslag till kommunfullmäktige är:

-att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta dem som utsätts för sex-uella trakasserier och övergrepp på våra skolor och för att få kunskap om omfattningen i våra verksamheter.

-att ge utbildningsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen i upp-drag att snarast utreda hur en sådan funktion kan utformas.

-att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta alla anställda som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

-att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att införa en central stödfunktion till hjälp för alla anställda som utsätts för sex-uella kränkningar och övergrepp i tjänsten.

Kommunledningsförvaltningen yttrar sig över de attsatser som berör de an-ställda i Botkyrka kommun. Utbildningsnämnden har behandlat ärendet och yttrat sig över de attsatser som berör elever och skolverksamheten, se UF/2018:79.

Sammanfattning

Kommunledningsförvaltningen arbetar löpande med att bemöta, hantera och stödja i frågan om sexuella trakasserier och kränkningar som rör medarbe-tare i Botkyrka kommun.

HR- enheten på kommunledningsförvaltningen är den centrala funktionen för arbetsmiljöarbetet och samtliga förvaltningar har HR-funktioner som stödjer chefer i deras chefsansvar för arbetsmiljöfrågorna. Botkyrka

kom-BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[4]

Kommunledningsförvaltningen

2018-05-21 Dnr KS/2017:764

mun antog en strategi för ett jämlikt Botkyrka med tillhörande riktlinjer för en jämlik arbetsplats. Förverkligandet av strategin pågår och idag finns en central arbetsgrupp som ger förvaltningarna stöd i att uppfylla målet med en jämlik arbetsplats.

Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en rutinbeskrivning som stöd för medarbetare och chefer vid sexuella trakasserier och kränkningar.

Utöver det löpande arbetet samarbetar Botkyrka kommun med Antidiskri-mineringsbyrån Stockholm syd, där medarbetare har möjlighet att få råd och stöd om de upplever sig utsatta.

Med utgångspunkt i kommunens policy och befintliga rutiner, HR- funkt-ionerna på förvaltningarna och dess löpande arbetsmiljöarbete, implemente-ring och förverkligande av en jämlik arbetsplats samt samarbete med Anti-diskrimineringsbyrån Stockholm Syd, bedömer kommunledningsförvalt-ningen att det inte behövs någon ytterligare central stödfunktion för frågan om sexuella trakasserier och kränkning.

Kommunledningsförvaltningens yttrande

Botkyrka kommun antog Strategi och riktlinjer för ett jämlikt Botkyrka samt riktlinjer för en jämlik arbetsplats 2017-05-23, § 104, där en av kommunens ansvar är att: Förbättra kommunens arbetssätt så att olika grupper av flick-or och pojkar, kvinnflick-or och män får del av verksamheten på lika villkflick-or och med hög kvalitet. Strategins fem jämlikhetsdimensioner är interkultur, jäm-ställdhet, frihet från hedersrelaterat våld och förtryck, tillgänglighet samt en god och jämlik hälsa i befolkningen. De är alla centrala pusselbitar för att nå ett mer jämlikt Botkyrka.

I arbetet för att förverkliga strategins ambitioner för kommunen som arbets-givare finns särskilda riktlinjer för en jämlik arbetsplats. I samband med detta har det inrättats en central arbetsgrupp som ger förvaltningarna stöd i att uppfylla målet med förverkligandet.

Arbetsmiljöarbete

Kränkande särbehandling och trakasserier är en arbetsmiljöfråga, och insat-ser för god organisatorisk och social arbetsmiljö ska prioriteras för att före-bygga och åtgärda problem med kränkande särbehandling eller trakasserier.

Vid HR-enheten finns en HR-utvecklarfunktion med ansvar för arbetsmiljö-området. Inom HR-enheten finns därtill ytterligare HR-utvecklare med utta-lat medansvar, vilket gör att HR-enheten över tid kan kraftsamla kring ar-betsmiljöområdet. I rollen ligger också att vara rådgivare och stöd till för-valtningarna samt att ta fram och genomföra relevanta utbildningar för olika

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[4]

Kommunledningsförvaltningen

2018-05-21 Dnr KS/2017:764

målgrupper. Förutom HR-enhetens ansvar finns en tydlig organisation kring det systematiska arbetsmiljöarbetet där chefen har arbetsmiljöansvaret i en-lighet med en uppgiftsdelegering som följer linjen från kommundirektören och nedåt.

HR-funktionerna på de olika förvaltningarna stödjer cheferna i deras chefs-ansvar för arbetsmiljöfrågorna och hanterar bl.a. frågor som hälsa och jäm-likhetsfrågor där ansvar för sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och diskriminering finns.

Rutiner vid kränkande särbehandling och trakasserier

Kommunledningsförvaltningen har 2017-01-01 (KS/2017:86), tagit fram en rutinbeskrivning som gäller för alla medarbetare och chefer i Botkyrka kommun och omfattar kränkningar och trakasserier som riktas mot medar-betare av annan eller andra medarmedar-betare, chef eller konsult/inhyrd personal, där chefen har huvudansvar för den psykosociala arbetsmiljön.

Rutinbeskrivningen innehåller ansvar och roller, definition för kränkande särbehandling och trakasserier, förebyggande arbete där man bl.a. fokuserar på faktorer för att minska risken för kränkningar mfl.

Anmälan sker till närmaste chef som ska handla omedelbart och ta ställning till om akuta skyddande eller stoppande åtgärder måste vidtas. Om medarbe-taren upplever att chefen är kränkande görs anmälan till chefens chef.

När utredningsfasen påbörjar har chefen alltid huvudansvaret. När det gäller kartläggning av händelser där chef och/eller HR är part ska alltid en extern utredare anlitas. Detta kan också gälla vid krav på oberoende utredning från medarbetarens fackliga organisation. För stöd vid externa utredningar kon-taktas företagshälsovården för ett objektivt genomförande.

Botkyrka kommun kommer att lansera ett IT- system inom kort där man kan rapportera anmälda ärenden (KIA via AFA).

Samarbete med Antidiskrimineringsbyrån

Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd har varit aktiv i Botkyrka kom-mun sedan år 2005 och drivs av SIOS – samarbetsorgan för etniska organi-sationer i Sverige. Organisationen erbjuder råd och stöd till personer som upplever sig utsatta för diskriminering och bedriver även kunskapshöjande insatser kring diskriminering i lokala och regionala sammanhang.

Information om hur man som medarbetare kontaktar byrån för rådgivning finns bl.a. på internwebben, Botweb, där vidare detaljer anges.

Byrån bedömer att ca 33 procent av de sökande hade hemvist i Botkyrka kommun 2017, vilket innebär att 109 samtal och 26 upprättade ärenden

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 4[4]

Kommunledningsförvaltningen

2018-05-21 Dnr KS/2017:764

rörde invånare i Botkyrka kommun. De ärenden som byrån handlagt har i första hand rört diskrimineringsgrunderna etnicitet och funktionshinder och varit primärt kopplade till området arbetsliv. För första gången sedan verk-samheten startade har man haft fler manliga än kvinnliga sökande. (Se KS/2018:209)

Med utgångspunkt i kommunens policy och befintliga rutiner, HR- funkt-ionerna på förvaltningarna och dess löpande arbetsmiljöarbete, implemente-ring och förverkligande av en jämlik arbetsplats samt samarbete med Anti-diskrimineringsbyrån Stockholm Syd, anser kommunledningsförvaltningen att det inte behövs någon ytterligare central stödfunktion för frågan om sex-uella trakasserier och kränkning.

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 [20]

Utbildningsnämnden

2018-05-08

§ 43

Yttrande över remiss – Motion: Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp (MP) (UF/2018:79 - KS/2017:764)

Utbildningsnämndens beslut Motionen är besvarad.

Ärendet

Miljöpartiet (MP) har inkommit med en motion rörande stöd till dem som utsätts för sex-uella trakasserier och övergrepp. Motionärerna föreslår bland annat att Botkyrka kommun snarast borde inrätta en särskild funktion för att stötta dem som utsätts för sexuella trakas-serier och övergrepp på våra skolor och för att få kunskap om omfattningen i våra verk-samheter.

De delar som avser skolan har remitterats till utbildningsnämnden för yttrande. Remissen ska behandlas senast den 8 maj 2018.

Utbildningsnämnden instämmer till fullo i vikten av att värna unga personers trygghet och arbetsmiljö i såväl grundskolan som gymnasieskolan. Det finns idag en organisation för att ta hand om elever som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Elever kan vända sig till sina mentorer, skolans elevhälsoteam (elevhälsoteamet omfattar kurator, skolsköterska, specialpedagog, speciallärare, psykolog och skolledning) eller kommunens barnombudsman (eller annan personal på skolan). Nämnden gör bedömningen att det inte vore lämpligt att inrätta någon ny funktion för att hantera problematiken.

_________

Expedieras till

Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE 1[2]

Utbildningsförvaltningen

2018-04-10 Dnr UF/2018:79

Utbildningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Utbildningsnämnden

Yttrande över remiss – Motion: Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp (MP)

(UF/2018:79 - KS/2017:764)

Förslag till beslut Motionen är besvarad.

Ärendet

Miljöpartiet (MP) har inkommit med en motion rörande stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp. Motionen har följande ly-delse:

#Metoo-rörelsen har visat att tjejer och kvinnor är utsatta för trakasserier och övergrepp i en utsträckning som samhället tidigare inte orkat inse. För unga tjejer, som både är i käns-lig ålder och oftast saknar resurser att hantera övergreppen, är skolan den plats de flesta övergreppen sker. Vi är ansvariga för flera tusen tjejers vardagsmiljö i våra skolor och vi har ansvar för att öka deras trygghet i sin vardag och stötta dem när de ändå utsätts. Ge-nom en anonym visselblåsarfunktion skulle vi förhoppningsvis kunna få ett grepp om i vil-ken omfattning trakasserier och övergrepp sker i våra skolor. För att stötta enskilda unga har kuratorer och kommunens barnombudsman men även rektorer och jurister en viktig roll att spela. Självklart ska stödet ges till killar och personer med annan könsidentitet som utsätts, likaväl som till tjejer. Hur arbetet ska utformas återstår att utreda, det viktiga är att det sker och att det sker snarast.

Botkyrka kommun är också arbetsplats för fler tusen vuxna kvinnor. Vi kan utgå ifrån att många av dem utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp som våra anställda. Vi har ansvar för att trygga vardagen även för dem.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta dem som utsätts för sexuella trakasse-rier och övergrepp på våra skolor och för att få kunskap om omfattningen i våra verksam-heter.

att ge utbildningsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen i uppdrag att snarast ut-reda hur en sådan funktion kan utformas.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Utbildningsförvaltningen

2018-04-10 Dnr UF/2018:79

att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta alla anställda som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att införa en central stödfunktion till hjälp för alla anställda som utsätts för sexuella kränkningar och övergrepp i tjänsten.

De delar som avser skolan har remitterats till utbildningsnämnden för ytt-rande. Remissen ska behandlas senast den 8 maj 2018.

Förslag till yttrande

Utbildningsnämnden instämmer till fullo i vikten av att värna unga perso-ners trygghet och arbetsmiljö i såväl grundskolan som gymnasieskolan. Ut-bildningsnämnden kan aldrig acceptera att elever utsätts för sexuella trakas-serier och övergrepp i dess verksamheter. Det är viktigt att ständigt arbeta för att motverka alla typer av trakasserier och övergrepp i skolans miljöer.

Även skolan måste engagera sig i de kraftfulla och positiva följdeffekterna av #Metoo-rörelsen.

Det finns idag en organisation för att ta hand om elever som utsatts för sex-uella trakasserier och övergrepp. Elever kan vända sig till sina mentorer, skolans elevhälsoteam (elevhälsoteamet omfattar kurator, skolsköterska, specialpedagog, speciallärare, psykolog och skolledning) eller kommunens barnombudsman (eller annan personal på skolan). Nämnden gör bedöm-ningen att det inte vore lämpligt att inrätta någon ny funktion för att hantera problematiken. För att en elev ska våga eller vilja öppna sig för någon om det den utsatts för krävs en förtroendefull relation. Förutsättningar för att bygga den typen av relationer anser utbildningsnämnden finns i den befint-liga organisationen som har ett tydligt uppdrag att värna om elevernas bästa.

Varje skola har en plan mot diskriminering och kränkande behandling, vil-ken omfattar sexuella trakasserier och övergrepp. Skolornas planer följs upp i den årliga internkontrollen.

Utbildningsförvaltningen upphandlar för tillfället ett nytt systemstöd för att registrera anmälan till huvudmannen om kränkning eller diskriminering. För att säkerställa att antalet trakasserier och övergrepp av sexuell karaktär går att mäta kommer detta att kravställas i upphandlingen. Genom att följa anta-let anmälningar blir det möjligt att vidta särskilda åtgärder på enheter där trakasserier och övergrepp förekommer.

Mikael Caiman Larsson Anette Älmdalen

Förvaltningschef Chef Specialiststöd

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2018:494

§ 108

Svar på motion - Utveckla klätterområdet vid Tullinge Strand (SD) (KS/2018:494)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige anser motionen besvarad.

Reservation

Samtliga ledamöter för (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Sammanfattning

Robert Stenkvist (SD) och Niklas Lekander (SD) har vid kommunfullmäkti-ges sammanträde 2018-09-27, § 178, lämnat motionen Utveckla klätterom-rådet vid Tullinge strand. Motionärerna yrkar genom motionen att kommu-nen utreder möjligheten att utföra ovan förbättringsåtgärder vid den angivna platsen.

Den s.k. klätterväggen vid Örnberget är inte någon officiell aktivitetsan-läggning förvaltad av Botkyrka kommun. Klätterlederna är inte skapade av Botkyrka kommun och all klättring i området sker på egen risk. Trots detta finns en informationsskylt på platsen som beskriver berget, naturen och platsens klätterleder. Platsen har även på andra sätt, bland annat genom so-ciala medier fått stor spridning inom klätterkretsar och antalet klätterleder har genom aktiva klättrare succesivt ökats.

En svårighet i sammanhanget är att ett antal av de senast tillkomna klätterle-derna vetter direkt ut mot vägen och har vägbanan som bas, vilket medför säkerhetsrisker för både klättrare och förbipasserande med och utan fordon.

Mötet mellan bergsklättrare och fordonstrafik har uppmärksammats bland annat i medborgarförslag, och samhällsbyggnadsförvaltningen fick i januari 2019 ett uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden att utreda trafiksituationen

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2018:494

och säkerheten på platsen. Till bilden hör att vägen längs Tullinge Strand är smal och att vägområdet är sankt, vilket försvårar och ökar kostnaderna för eventuella markarbeten på platsen.

Samhällsbyggnadsnämnden ser det inte som lämpligt eller ekonomiskt möj-ligt att i nuläget planera för åtgärder som ytterligare inbjuder till klättring på platsen utan avvaktar resultatet av pågående utredning.

Samhällsbyggnadsnämnden behandlade ärendet 2019-04-09, § 116.

Samhällsbyggnadsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-03-20.

Yrkande

Martin Inglot (SD) yrkar bifall till motionen.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget mot Martin Inglots (SD) bifallsyrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandeförslaget.

Särskilt yttrande

Anders Thorén (TUP) med flera lämnar ett särskilt yttrande, bilaga.

_____

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Särskilt yttrande 2019-06-03 Ärende 108: Svar på motion - Utveckla klätterområdet vid Tullinge Strand Motionärerna sätter fingret på en viktig fråga. Tullinge strand är utan tvekan Tullinges mest populära promenadstråk, som utnyttjas av barnfamiljer, pensionärer, motionärer, och hundägare.

Tyvärr är vägen lika attraktiv för bilister, som utnyttjar vägen för att ta sig till och från

Huddingevägen i riktning till eller från Tumba. Särskilt lördagar och söndagar är det mycket trafik till återvinningscentralen i Skyttbrink

Som framgår av ärendet vetter ett antal av de senast tillkomna klätterlederna direkt ut mot vägen, vilket medför säkerhetsrisker för både klättrare och förbipasserande med och utan fordon.

För att öka säkerheten och trivseln är ett alternativ till dyra markarbeten att stänga av Tullinge strand för genomfartstrafik på helger under april-september.

Lämpligen uppförs två bommar, en vid Hannefrid, strax innan "Klättervägen", norrifrån sett, och en direkt före ”Klätterväggen” söderifrån sett. På detta sätt skapas en säkrare och trevligare miljö som dessutom är i linje med Botkyrkas miljömässiga målsättningar.

Anders Thorén (TUP) Carl Widercrantz (TUP)

Camilla Jägemalm (TUP) Karin Nakamura Lindholm (TUP)

       

2018‐08‐11  

Motion

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 119-130)