• No results found

2019-04-25 Inför ett tiggeriförbud i Botkyrka på geografiskt avgränsande platser

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 111-119)

Innehållsförteckning

2019-04-25 Inför ett tiggeriförbud i Botkyrka på geografiskt avgränsande platser

MOTION Kommunfullmäktige

2019-04-25 Inför ett tiggeriförbud i Botkyrka på geografiskt avgränsande platser

Tiggeri har blivit en del av vardagen i de flesta svenska kommunerna. Så tycker inte vi Botkyrkamoderater att det ska behöva vara, vare sig i Botkyrka eller i Sverige.

2007 blev Rumänien och Bulgarien medlemmar i EU och sedan dess har dessa länders medborgare utnyttjat EU:s fria rörlighet för att ta sig hit för att ägna sig åt tiggeri.

Enligt Polisens egen bedömning finns det flera grupperingar som tigger i Sverige och som styrs av kriminella aktörer1. Man bedömer att det förekommer multiexploatering där utsatta EU-medborgare, vid sidan av tiggeri, utnyttjas för till exempel prostitution. Andelen

tiggeriärenden i förhållande till sexuell exploatering har ökat. Det förekommer även att personer med fysisk eller psykisk funktionsvariation utnyttjas för tiggeri.

De som vistas här och innehar ett EU-medborgarskap har rätt att vistas i landet i tre månader2. Men efter det ska personerna resa hem. När det gäller EU-migranter sker inte det per

automatik och samhället saknar idag förmåga att proaktivt säkerställa att den här kategorin av migranter reser hem när de ska.

Många av dem som tigger i Sverige kommer från länder där det råder stor fattigdom. Men lösningen på den fattigdomen är inte att tigga på våra gator och torg. Redan 2015 rapporterade Dagens Nyheter3 att minst 100 barn i Rumänien hade tagits ur skolan av sina föräldrar för att följa med dem till Sverige för att tigga. Problemen med fattigdom blir alltså inte mindre av att tillåta tiggeri. Tvärtom riskerar tiggeri att låsa fast fler generationer i fattigdom och utsatthet.

Ett tiggeriförbud är inte att blunda för fattigdom. Att försörja sig genom att tigga och etablera boplatser i offentliga miljöer är inte en lösning för att bryta utanförskap. Att låta tiggeriet fortgå, utanförskapet växa och inte göra något för att försvåra för den trafficking och människohandel som är kopplat till tiggeriet är inte acceptabelt.

Antalet EU- medborgare som tigger har blivit en alltmer ohållbar situation i landet när det gäller olagliga boplatser i våra offentliga miljöer. Personal tvingas att städa efter att

människor uträttat sina behov på ex. förskolors lekplatser och olagliga bosättningar fortsätter att spridas. Det är såväl omänskligt som sanitärt oacceptabelt.

I Botkyrka under 2018 har det skett städning efter ca fem stycken bosättningar som har kostat skattekollektivet runt 130 000 kronor. I kommunen finns i skrivande stund fortfarande

flertalet platser som regelbundet används som olovlig bosättning. Dessa ligger framförallt i

1 Källa Stockholmsmoderaterna, men även: https://www.expressen.se/nyheter/polisens-spaning-visar-tiggeriet-ar-organiserat/

2 https://www.svd.se/polisen-gor-inte-sitt-jobb-nar-eu-migranter-stannar, Eva Edwardsson (L)

3 https://www.dn.se/debatt/minst-100-barn-har-tagits-ur-skolan-for-att-resa-till-sverige/

områden runt E4 t.ex. Fittja och Slagsta. Just nu har polisen stoppat avhysningarna då de behöver diskutera den formella juridiska hanteringen med sina jurister4.

I september 2017 fattade Vellinge kommunfullmäktige beslut om att på några platser i kommunen införa förbud mot passiv penninginsamling – tiggeri – i den lokala

ordningsstadgan5. Men beslutet upphävdes av länsstyrelsen. Beslutet överklagades och den 17 december 2018 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen sin dom att Vellinge kommun har rätt att införa sådana begränsningar i den lokala ordningsstadgan.

Vidare har regeringens särskilde utredare i tiggerifrågan, Martin Valfridsson, ändrat uppfattning och förordar numera ett tiggeriförbud6. Detta då han menar:

”…att antalet tiggare som faller offer för exploateringen väger tyngre än de tiggare som kan skicka pengar till sina hemländer. – Det finns några som kan tigga in och finansiera

husbyggen och annat, men det är allt för många som inte får behålla det de tigger in. Och för att skydda de som är väldigt utsatta så ser jag ingen annan lösning än ett förbud”.

Svensk Handel gick i februari ut och krävde ett nationellt tiggeriförbud7. Detta då:

”För handeln innebär tiggeriet problem med påträngande beteende runt pantstationer, att kundtoaletter används som tvättstugor och att nedskräpningen runt butikerna ökar. Detta skapar obehag för såväl kunder som medarbetare och förstärker bilden av att handeln är en del av samhället som lämnas åt sitt öde”.

Vi moderater anser därför att vi behöver införa ett tiggeriförbud på ett antal, geografiskt avgränsade platser även i Botkyrka kommun. Platser som skulle kunna omfattas är vid ex.

handelsplatser, centrumanläggningar, livsmedelsaffärer och vid kollektivtrafiken (där kommunen äger marken).

Vi föreslår kommunfullmäktige

att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda på vilka geografiskt avgränsade platser ett förbud mot passiv penninginsamling – tiggeri – kan införas i den lokala ordningsstadgan.

Willy Viitala (M) Jimmy Baker (M) Andrei Ignat (M)

Yngve RK Jönsson (M) Carl Baker (M) Boban Pejcic (M)

Solveig Nilsson (M) Gül Alci (M)

4 Källa Samhällsbyggnadsförvaltningen i Botkyrka.

5 https://vellinge.se/nyhetsarkiv/2018/12/tiggeriforbud-infors-pa-fem-platser-i-vellinge/

6 https://www.expressen.se/nyheter/tiggerisamordnarens-vandning-om-en-ny-lag/

7

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/A2Komj/handlarna-forbjud-tiggeri-i-hela-landet?fbclid=IwAR2H6bJsunZWKagKErPb6IcOhPQMEJJxfqVuF2lbUaeb7zR5bnprq0S6AQQ

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-13 Dnr KS/2019:130

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Kontaktcenter 08-530 610 00

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Ann-Kristin Vesterlund Kommunstyrelsen

Yttrande över motion - Inför ett tiggeriförbud i Botkyrka på geografiskt avgränsade platser (M)

Sammanfattning

Willy Viitala (M), Jimmy Baker (M), Andrei Ignat (M), Yngve RK Jönsson (M), Carl Baker (M), Boban Pejcic (M), Solveig Nilsson (M) och Gül Alci (M) har yrkat att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ut-reda på vilka geografiskt avgränsade platser ett förbud mot passiv penning-insamling (tiggeri) kan införas i den lokala ordningsstadgan. Som skäl för detta anges bl.a. att det enligt polisens bedömning finns flera grupperingar som tigger i Sverige som styrs av kriminella aktörer och att utsatta EU-medborgare, vid sidan av tiggeri, utnyttjas för t.ex. prostitution, och att lös-ningen på fattigdom inte är att tigga på gator och torg.

Kommunledningsförvaltningen anser att det inte finns något juridiskt hinder mot att i de lokala ordningsföreskrifterna införa ett förbud mot tiggeri på geografiskt avgränsade platser i kommunen, under förutsättning att förbudet i förekommande fall begränsas tidsmässigt, inte lägger onödigt tvång på allmänheten eller annars innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet, och är tydligt.

Ärendet

Willy Vitala (M), Jimmy Baker (M), Andrei Ignat (M), Yngve RK Jönsson (M), Carl Baker (M), Boban Pejcic (M), Solveig Nilsson (M) och Gül Alci (M) har i en motion yrkat att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utreda på vilka geografiskt avgränsade platser ett förbud mot passiv penninginsamling (tiggeri) kan införas i den lokala ordningsstadgan.

Som skäl för detta anges bl.a. att det enligt polisens bedömning finns flera grupperingar som tigger i Sverige som styrs av kriminella aktörer och att ut-satta EU-medborgare, vid sidan av tiggeri, utnyttjas för t.ex. prostitution, och att lösningen på fattigdom inte är att tigga på gator och torg. Motionär-erna menar att antalet EU-medborgare som tigger har blivit en alltmer ohållbar situation i landet när det gäller olagliga boplatser i våra offentliga

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-13 Dnr KS/2019:130

miljöer, och att det i Botkyrka under 2018 skett städning efter ca fem bo-sättningar som har kostat skattekollektivet runt 130 000 kronor, och i skri-vande stund finns det fortfarande flertalet platser som regelbundet används som olovlig bosättning.

Förvaltningens yttrande

Enligt 3 kap. 8 § ordningslagen får en kommun meddela ytterligare före-skrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Föreskrifterna får dock inte lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars innebära obefogade inskränk-ningar i den enskildes frihet (3 kap. 12 §). Det är upp till kommunen om man vill reglera genom förbud eller tillståndsplikt.

Av förarbetena till ordningslagen framgår att penninginsamling kan regleras genom lokala ordningsföreskrifter (prop. 1992/93:210 s. 142).

Sveriges Kommuner och Landsting har i sitt normalförslag för lokala ord-ningsföreskrifter tagit in en bestämmelse om tillståndsplikt för penningin-samling (cirkulär 1995:41).

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i en dom bedömt under vilka för-utsättningar en kommun kan meddela förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) (HFD 2149-18, den s.k. Vellingedomen). Bakgrunden i ärendet var ett en kommun hade beslutat att i de lokala ordningsföreskrifter-na förbjuda passiv insamling av pengar inom särskilt angivordningsföreskrifter-na områden.

HFD konstaterar i domen att penninginsamling på offentlig plats utgör en sådan företeelse som får regleras genom lokala ordningsföreskrifter, och framhåller att det inte krävs att kommunen visat att något har utgjort en störning. Kommunen är oförhindrad att i förebyggande syfte besluta ord-ningsföreskrifter avseende sådant som typiskt sett kan innebära störningar.

Enligt HFD måste följande förutsättningar uppfyllas för att en kommun ska kunna meddela ett förbud mot passiv insamling av pengar i de lokala ord-ningsföreskrifterna.

- Föreskriften får inte ges ett större geografiskt tillämpningsområde än vad som är påkallat i det enskilda fallet. Tillämpningsområdet måste alltså be-gränsas till de områden där störningen faktiskt utgör eller kan antas utgöra ett problem.

- Föreskriften måste, om det är relevant, begränsas till sådana tidpunkter då en reglering är påkallad, t.ex. nattetid eller en viss årstid.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-13 Dnr KS/2019:130

- Det sakliga innehållet i föreskriften får inte lägga onödigt tvång på allmän-heten eller annars innebära obefogade inskränkningar i den enskildes frihet.

Kommunen bör alltså bara besluta föreskrifter som verkligen behövs.

- Föreskriften måste utformas på ett tillräckligt tydligt sätt så att det är möj-ligt att tillämpa den.

HFD bedömde att den av kommunen beslutade ordningsföreskriften var godtagbar eftersom den avsåg ett förhållandevis snävt avgränsat geografiskt tillämpningsområde, inte kunde anses lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars utgöra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet, och att den hade getts en sådan utformning att den var möjlig att tillämpa.

Kommunledningsförvaltningen anser att det inte finns något juridiskt hinder mot att i de lokala ordningsföreskrifterna införa ett förbud mot tiggeri på geografiskt avgränsade platser i kommunen, under förutsättning att förbudet i förekommande fall begränsas tidsmässigt, inte lägger onödigt tvång på allmänheten eller annars innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet, och är tydligt.

Leif Eriksson Jakob Etaat

Förvaltningsdirektör Kanslidirektör

________

Expedieras till

PROTOKOLLSUTDRAG 1[3]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2017:764

§ 107

Svar på motion - Stöd till dem som utsätts för sexuella tra-kasserier och övergrepp (MP) (KS/2017:764)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige anser motionen besvarad.

Sammanfattning

Embla Holmlid Kolenda (MP) och Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), har vid kommunfullmäktiges sammanträde 2017-11-23, § 242, lämnat en motion:

Stöd till dem som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Motionärernas förslag till kommunfullmäktige är:

-att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta dem som utsätts för sex-uella trakasserier och övergrepp på våra skolor och för att få kunskap om omfattningen i våra verksamheter.

-att ge utbildningsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen i upp-drag att snarast utreda hur en sådan funktion kan utformas.

-att snarast inrätta en särskild funktion för att stötta alla anställda som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

-att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att införa en central stödfunktion till hjälp för alla anställda som utsätts för sex-uella kränkningar och övergrepp i tjänsten.

Kommunledningsförvaltningen yttrar sig över de attsatser som berör de an-ställda i Botkyrka kommun. Utbildningsnämnden har behandlat ärendet och yttrat sig över de attsatser som berör elever och skolverksamheten, se UF/2018:79.

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[3]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2017:764

Kommunledningsförvaltningen arbetar löpande med att bemöta, hantera och stödja i frågan om sexuella trakasserier och kränkningar som rör medarbe-tare i Botkyrka kommun.

HR- enheten på kommunledningsförvaltningen är den centrala funktionen för arbetsmiljöarbetet och samtliga förvaltningar har HR-funktioner som stödjer chefer i deras chefsansvar för arbetsmiljöfrågorna. Botkyrka kom-mun har 2017 antagit en strategi för ett jämlikt Botkyrka med tillhörande riktlinjer för en jämlik arbetsplats. Förverkligandet av strategin pågår och idag finns en central arbetsgrupp som ger förvaltningarna stöd i att uppfylla målet med en jämlik arbetsplats.

Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en rutinbeskrivning som stöd för medarbetare och chefer vid sexuella trakasserier och kränkningar.

Utöver det löpande arbetet samarbetar Botkyrka kommun med Antidiskri-mineringsbyrån Stockholm Syd, där medarbetare har möjlighet att få råd och stöd om de upplever sig utsatta.

Med utgångspunkt i kommunens policy och befintliga rutiner, HR- funkt-ionerna på förvaltningarna och dess löpande arbetsmiljöarbete, implemente-ring och förverkligande av en jämlik arbetsplats samt samarbete med Anti-diskrimineringsbyrån Stockholm Syd, bedömer kommunledningsförvalt-ningen att det inte behövs någon ytterligare central stödfunktion för frågan om sexuella trakasserier och kränkning.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2018-05-21.

Motivering

Motionärerna lyfter upp den mycket viktiga frågan om att motverka sexuella trakasserier och ge stöd till utsatta. Kommunen har idag ett arbete för detta men vi ser också att det är viktigt att arbetet är levande och att vi tar intryck av utvecklingen i övriga samhället rörande åtgärder och ökad medvetenhet på området. #Metoo-rörelsen har gjort att fler förstår och inser hur många flickor och kvinnor som utsätts i vardagen och därför är det viktigt med de insatser kommunen idag redan gör för att motverka trakasserier. Det är av-görande för utfallet av arbetet mot trakasserier att frågan hålls levande och att engagemanget inte enbart får ligga hos enstaka eldsjälar.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget under proposition och finner att kommun-styrelsen beslutar i enlighet med ordförandeförslaget.

_____

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 3[3]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2017:764

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

MOTION

Kommunfullmäktige 2017-11-23

In document Kreativa fonden och Evenemangsbidrag (Page 111-119)