• No results found

Under nivå 2 efterfrågas på kompositionsnivå bara en sak – en väl disponerad handling. Vid en titt på de båda böckerna (Fallet2 och Hotell2) kan man säga att kravet

(1) Nalle är nästan lika snäll som han ser ut. Ibland känner Nalle att han är lite för snäll. Men Nalle gillar inte att bråka (bilaga 1, min fetstil).

(2) Men Hassan saknar inte bara barnen. Han längtar också efter Iran. Det är hans hemland (bilaga 2, min fetstil).

Nivå 2: Under nivå 2 efterfrågas på kompositionsnivå bara en sak – en väl disponerad handling. Vid en titt på de båda böckerna (Fallet2 och Hotell2) kan man säga att kravet motsvaras, då det exempelvis i båda materialen finns en tydlig styckeindelning. Varje stycke representerar en situation och dess omkringliggande omständigheter, och

avgränsningen av information till olika stycken gör det lätt för läsaren att både hänga med och sålla bland informationen. Något som underlättar för läsaren är också en tydlig

37

temporal komposition, där berättelsen, både i Fallet2 och Hotell2, följer en tydlig tidslinje framåt i tid, d.v.s. har en rak kronologi (Lagerholm 2008, s. 145). Frågan kring huruvida texterna på nivå 2 har en enkel komposition eller inte har därför besvarats med ja i tabell 3 ovan.

Gällande textbindning finns det i Hotell2 stundtals referensbindning med total upprepning, men i de flesta fall en övervikt att referensbindning med hjälp av pronomen. Bindningen är tydlig och lätt att följa, se exempel (3) nedan:

(3) Miranda kommer ut från restaurang Kinesiska Muren. Hon bär på en påse med mat. Då ser hon någonting på marken. Det är ett litet ljusblått kort (bilaga 3, min fetstil).

Textbindningen i Fallet2 skiljer sig något från Hotell2, men också från den mycket tydliga textbindning som sett i de båda böckerna på nivå 1. Här finns referensbindning med pronomen (Fru Ek/hon) eller s.k. partiell upprepning (pojke/pojken) (Lagerholm 2008, s.

147), se (4) nedan:

(4) Klockan elva klättrade en pojke upp på garagetaket. Han stod där och mimade till någon låt.

Fru Ek var rädd för att pojken skulle falla ner. Ett tag tänkte fru Ek att hon skulle ringa polisen, men sedan ändrade hon sig (bilaga 4).

Av intresse är att det i Fallet2 samtidigt finns en stor andel inferensbindning, en

textbindning som kräver mer tolkning från läsarens sida (Lagerholm 2008, s. 150), vilket gör denna bok något mer utmanande på kompositionsnivå, se exempel (5) nedan:

(5) I villan på andra sidan gatan var det fest. Hög musik och en massa ungdomar.

Ägarna till huset var på semester i Florida. Deras 18-åriga dotter Anna var ensam hemma (bilaga 4).

38

Sammantaget ställer därmed textbindningen i Fallet2 högre krav på läsaren än den textbindning man kan se i Hotell2, och det är också möjligt att säga att bindningen i de båda nivå 2-verken är något svårare än i verken på nivå 1.

Nivå 3: På nivå 3 nämns, som enda kommentar som passar under kompositionsnivå, att handlingen kan hoppa i tid och rum. Detta stämmer bra på de båda texterna på denna nivå (Hemligheten3 och Leken3), då båda verken växlar mellan en temporal komposition och en rumslig komposition, dock uppdelat i olika stycken. Hemligheten3 växlar framförallt mellan rent rumslig komposition och temporal komposition då man i verket ömsom be-skriver tiden fram till de båda huvudpersonerna träffas, ömsom bebe-skriver platsen för händelsen (sommarstugan) och dess skick och belägenhet (se bilaga 5). I Leken3 finns också kast mellan tid och rum, men även växlingar mellan olika tidsomständigheter, där historiens framfart mot mötet mellan två av huvudkaraktärerna blandas med att man stundtals befinner sig i nutid, och stundtals beskriver omständigheter kring förra

sommaren, varje sommar osv (se bilaga 6). Här har de båda texternas disposition kryssats med nej i tabell 3 ovan, d.v.s. deras disposition är inte av en enkel typ.

Textbindningen i de både nivå 3-verken visar båda på en mix av referensbindning och inferensbindning. Exempel på referensbindning finns ur Hemligheten3 i exempel (6) nedan, där man dels använder pronomen (jag skurade, jag hittade), men också i enstaka fall partiell upprepning (plasthink, hink). Dock finns också inferenser som den första radens beskrivning av skurandet av golv som går över till omständigheter kring den hink som behövs för att skura – något som möjligen ställer krav på tolkningsförmågan hos en svagare läsargrupp:

(6)Det var råttskit på golvet och i skåpen och jag skurade med vatten som jag bar från sjön.

Alla plasthinkar var spruckna. Till slut hittade jag en hink i plåt, som var bucklig, men höll tätt. Den råa fukten satt i spånskivorna bakom tapeterna. Jag fick liv i vedspisen, men det hjälpte dåligt (bilaga 5).

39

I det andra verket, Leken3, finns också referensbindning som dessutom stundtals är av typen total upprepning. Dock ställer textbindningen också här en del krav, då den

stundtals använder referensbindning med det man skulle kunna tolka som både hyponymi eller kanske till och med motsatser (mor/far), se exempel (7). Växlingen mellan att berätta om Lydias far till att beskriva att hennes mor är död skulle också kunna tolkas som en typ av inferensbindning, se nedan:

(7) Varje sommar hyrde Lydias far, konstnären Anders Stille, en sommarstuga på Runmarö.

Lydias mor var död sen några år. De senaste somrarna hade konstnären och Lydia bott ensamma i stugan (bilaga 6).

Här finns med andra ord en något mer krävande textbindning än på de andra två nivåerna, där svårighetsgraden kan tolkas ha ökat, främst i jämförelse med textbindningen i verket på nivå 1.

Stilfigurer

Tabell 4. Värden för stilfigurer LL-förlaget

Bror1 Mandel1 Fallet2 Hotell2 Heml3 Leken3

Metaforer 0 0 0 1 0 0

Liknelser 0 1 0 0 1 0

På LL-förlagets nivå 1 och 2 omnämns inte bildspråk som eftersträvansvärt. Dock tar man upp att det på den svåraste nivån, nivå 3, kan få finnas inslag av detta. Av intresse är att det i materialet finns ett exempel på bildspråk på varje nivå, trots att detta alltså inte efterfrågas på de två lägsta nivåerna (se tabell 4 ovan). Inledningsvis är det Mandel1 på nivå 1 som använder en liknelse i exempel (8) nedan:

40

(8)Det var som ett paradis på jorden, säger Hassan (bilaga 2).

På nivå 2 är det Hotell2 som erbjuder läsare en typ av metafor, där osynliga krafter tycks kunna stå i vägen för något abstrakt, som lycka, se exempel (9):

(9) Jag hjälper dig att ta reda på vilka osynliga krafter som står i vägen för din lycka (bilaga 4).

Bildspråk är efterfrågat på LL-förlagets tredje nivå, och här finns också något som kan tolkas som en typ av liknelse i boken Hemligheten3. Uttrycket skulle kunna göra att en individ ur en svagare läsargrupp behöver fundera över kopplingens relevans, se exempel (10):

(10) Stugan var liten, inte mycket större än en trälåda (bilaga 5).

Sammanfattning LL-förlaget Tabell 5. Värden för LIX LL-förlaget

Bror1 Mandel1 Fallet2 Hotell2 Heml3 Leken3

LIX 20 22 24 23 23 28

Nivå 1: När det kommer till hur väl stickproven från de valda böckerna från LL-förlaget