• No results found

På denna nivå nämns att det ska finnas lite längre meningar. Då de föregående nivåerna inte innehållit några kav för syntax är det vanskligt att säga hur långa meningarna

Nivå 2: På nivå 2 ställer Nypon inga uttalade krav gällande syntax.

Nivå 3: På nivå 3 ställer Nypon inga uttalade krav gällande syntax.

Nivå 4: På denna nivå nämns att det ska finnas lite längre meningar. Då de föregående nivåerna inte innehållit några kav för syntax är det vanskligt att säga hur långa meningarna får vara. Tolkningen får dock blir att meningarna ska tendera att bli något längre än på de

47

lägre nivåerna, och det stämmer i stort då båda verken har en genomsnittlig meningslängd på strax över sju ord. Detta ger en högre siffra än för alla andra verk utom ett (Allt3) som har en meningslängd på strax över tio ord.

Komposition

Tabell 8. Värden för komposition Nypon förlag

Exet1 Pajen1 Brev2 Platsen2 Middag3 Allt3 Ann4 Dans4

Sidantal 19 s. 14 s. 18 15 s. 29 s. 36 s. 71 s. 49

Radlängd 4,0 5,5 5 9,48 5 5,8 5,6 5,1

Ordmängd 49 66 146 256 105 141 148 138

Enkel disposition

Nej Ja Nej Ja Ja Ja Nej Ja

Nivå 1: På Nypons första nivå efterfrågas, på kompositionsnivå, extremt lite text per sida, samt att verket ska vara max 40 sidor långt. Detta visar sig stämma mot de båda Nivå1-böckerna som analyseras här, då de båda verken dels har mycket lite text på de två sidor som stickprovet utgör (49 ord för Exet1 och 66 ord för Pajen1) dels ligger på 19 sidor (Exet1) respektive 14 (Pajen1) sidor totalt.

Gällande dispositionen visar Exet1 på en temporal disposition, som dock ger

tillbakablickar till huvudkaraktären Annas tidigare förhållande redan på verkets andra sida. Detta gör att verket fått ett nej gällande enkel komposition i tabell 8 ovan. I boken Pajen1 visar det sig däremot finnas en uteslutande rak kronologi, vilket istället skapar ett ja gällande dispositionens enkelhet.

48

När det kommer till textbindning visar Exet1 på två bindningstyper: referensbindning med total upprepning (exempel 11) eller konnektivbindning av kausal typ (Lagerholm 2009, s.

147–150) (exempel 12) Texten är bindningstät och tydlig:

(11) Anna och Jonas går genom parken. Anna är kär i Jonas (bilaga 7, min fetstil).

(12)Mårten blev ofta väldigt arg. Fastän Anna var snäll mot honom (bilaga 7, min fetstil).

Pajen1 domineras av referensbindning med hjälp av pronomen (exempel 13) och även här präglas textbindningen av tydlighet och enkelhet:

(13)Ebba tar bussen till affären. Hon har en lista med sig (bilaga 8, min fetstil).

Nivå 2: På nivå två vill man enligt beskrivningen av nivån ha korta stycken, kort radlängd, max 40 sidor och temporal komposition. I de båda verken finns gott om styckeindelning, vilket gör att verken motsvarar det kravet. Gällande radlängd ses dock lite varierande resultat, där Breven2 har ett genomsnittligt ordantal på fem ord per rad, vilket går i stil med övriga verk i förlagets material. Dock sticker Platsen2 ut med en radlängd på 9,48 ord, vilket är dubbel så långa rader som i de andra böckerna i materialet.

Båda verken motsvarar dock kravet om att ha max 40 sidor då de ligger på 18 sidor (Brevet2) respektive 15 sidor (Platsen2), vilket är ett sidantal som går i stil med nivå 1-verkens omfång.

När det kommer till disposition efterfrågas en temporal komposition, vilket också finns i de båda verken. Dock visar Brevet2 på en del tillbakablickar, medan Platsen följer en rak tidslinje, vilket ger nej för Breven2 och ett ja för Platsen2 och ett i tabellen gällande enkel disposition.

När man ser till textbindning finns det i Brevet2 främst referensbindning med pronomen, se exempel (14), vilket också hittas i Platsen2, ett verk som vars textbindning även

49

indikerar på den tidigare nämnda temporala kompositionen (exempel 15). Bindningen är i båda verken tydlig och lätt att följa:

(14) Det kommer ett brev till henne. Hon brukar aldrig få brev. (bilaga 10, min fetstil)

(15) Efter skolan var jag hos min kompis Kevin och spelade dataspel. Vi höll på till kockan tio. Sedan tog jag bussen för att åka hem. (bilaga 9, min fetstil).

Nivå 3: För Nypons nivå 3 efterfrågas luftig layout, böcker om max 60 sidor, temporal komposition och tydlig koppling mellan orsak och verkan. Gällande detta visar båda nivå3-verken (Middag3 och Allt3) på den luftiga komposition som efterfrågas, detta med många stycken och stort avstånd mellan raderna. Båda böckerna har också ett sidantal under 60 sidor: Middag 3 med 29 sidor och Allt3 med 36 sidor. Vidare finns också den temporala komposition som efterfrågas, och då tidsförloppen går tydligt framåt utan avsteg i båda verken har de båda också fått ett ja i tabell 8 ovan. När det kommer till textbindning finns en enkel och tät bindning i båda verken, där Middag3 innehåller både referensbindning med total upprepning och pronomen (exempel 16), och

konnektivbinding av kausal typ (exempel 17):

(16) Emma är på väg hem från badhuset. Hon har varit och simmat. Hon älskar att simma, men hon saknar Hannes. Hannes är Emmas pojkvän (bilaga 11, min fetstil).

(17)Hannes jobbar mycket. Därför hinner han inte simma (bilaga 11, min fetstil).

Allt3 innehåller också referensbindning med pronomen (exempel 18) och stundtals också en enkel typ av inferensbindning (exempel 19):

(18) Hon önskar att Johan var med. Det är han som visat henne skogen (bilaga 12, min fetstil).

(19) Kiat går längre in i skogen. Solen skiner mellan björkarna och deras vita stammar lyser (bilaga 12).

50

Trots att referensbindningen i Allt3 kräver något mer av läsaren får man säga att den enkla textbindning de båda verken visar också motsvarar det som efterfrågas, d.v.s. en tydlig koppling mellan orsak och verkan.

Nivå 4: På nivå 4 ska böckerna ha en luftig layout, vara kapitelböcker, samt ha ett omfång på omkring 100 sidor, något som Nypons nivå 4-böcker motsvarar på alla punkter. En luftig layout finns inledningsvis, då i form av tydliga stycken och glest mellan raderna. I Dans4 hittas dessutom en punktlista som ytterligare förtydligar innehållet. Båda verken är indelade i numrerade kapitel, dock utan namn. Vidare har båda böckerna mindre än 100 sidor i sitt omfång, Ann4 med 71 sidor och Dans4 med endast 49 sidor. Böckernas

komposition domineras i båda fallen av temporal komposition, med en skillnad i att Dans4 följer en rak tidslinje framåt, medan Ann4 erbjuder läsaren en del tillbakablickar. Här har med andra ord Dans4 får ett ja för enkel disposition, medan Ann4 fått ett nej i tabell 8.

Textbindningen i de båda verken utgörs till övervägande del av referensbindning med pronomen samt konnektivbindning med temporal funktion, se exempel (20) för Ann4 och (21) för Dans4, nedan:

(20) Anna Berg fyller snart femtio. Nyss var hon ung (bilaga 13, min fetstil).

(21)Om fjorton dagar är det påskafton. Då ska Anna ha fest. När hon bestämde det tyckte hon att det var gott om tid till påsk (bilaga 14, min fetstil).

51 Stilfigurer

Tabell 9. Värden för stilfigurer Nypon förlag.

Exet1 Pajen1 Brev2 Platsen2 Middag3 Allt3 Ann4 Dans4

Metaforer 0 0 0 0 0 0 0 0

Liknelser 0 0 0 0 0 0 0 0

Nypon förlag nämner ingenstans inom sitt nivåsystem att bildspråk ska finnas, inte heller när det kommer till de svårare nivåerna. Vid sökning efter liknelser eller metaforer inom hela materialet från förlaget hittas heller inga exempel, se tabell 9 ovan.

Sammanfattning Nypon förlag Tabell 10. Värden för LIX Nypon förlag

Exet1 Pajen1 Brev2 Platsen2 Middag3 Allt3 Ann4 Dans4

LIX 7 17 12 15 9 16 13 20

Nivå 1: På nivå 1 tar förlaget upp att texten på lexikal nivå ska bestå av enkla ord och på