• No results found

Nedan presenteras den analys som genomfördes av EKL-verktyget och de beräkningar och antaganden som hade använts för objekt 1, Forsdalaskolan, under EPC-projektet.

Objektsdata

Under objektsdata anges standardvärden för objektet. Här noterades att de elektriska radiatorerna, luftvärmepumpen eller ventilationsaggregatet för baracken som var en del av en utbyggnad inte fanns representerade i den levererade energin för objektet.

39

Under Objektsdata i EKL-verktyget erhölls dessutom en markant skillnad mellan de uppgifter som var angivna för graddagar samt medeltemperaturen för orten som i detta fall var Lycksele. I Figur 26 presenteras ett urklipp ur EKL-verktyget som visar inmatad data för Forsdalaskolan markerat med (1.) och de faktiska värdena från en mall för EPC-projektet i Lycksele markerat med (2.).

Figur 26. Skillnader i medeltemp som angavs mellan september och maj månad samt graddagar. (1.) var tagen från EKL-verktyget för Forsdalaskolan medan (2.) var tagen från EKL-EKL-verktygets mall för EPC-projektet i Lycksele.

I Figur 26 noterades att graddagarna för år 2006 och 2007 hade kastats om och medeltemperaturen mellan september och maj hade satts till -8°C för objekt 1, Forsdalaskolan, medan mallen för EPC-projektet i Lycksele hade satt en medeltemperatur på -1,2°C. En energiingenjör på Siemens kopplades in och det korrekta värdet för medeltemperaturen för Lycksele mellan september och maj var -1,2°C. De omkastade graddagarna medförde inga direkta förändringar av beräkningarna som genomfördes i EKL-verktyget medan medeltemperaturen hade en större inverkan på flertalet funktioner som gav följdfel. I Figur 26 noterades även att den dimensionerande utetemperaturen hade ändrats från -26°C i mallen till -30°C för Forsdalaskolan. Justeringen kan bero på lokala avvikelser men det var dock oklart i EKL-verktyget varför denna siffra hade ändrats.

Nuläge

I Nuläget i EKL-verktyget fanns ett antal delområden som behandlade det totala energibehovet för nuläget, dvs. innan åtgärder då inventeringen av objektet utfördes. Delområdena delades upp i Transmission, Produktion- och distributionsförluster, Varmvatten, Ventilation, Kyla, Pumpenergi och Elenergi. För objekt 1, Forsdalaskolan, var två av dessa, Produktion- och distribution och Kyla inte med i denna EKL och därför hade de båda värdet noll. Generellt för Nuläget hade man även angivit en korrektion för det geografiska läget på 1,250 med riktlinjer som angav 1,0 för Stockholmsregionen och 0,84 för Malmöregionen.

Transmission Nuläge:

EKL-verktyget har vissa utgångsvärden som ska fyllas i av användaren vid beräkning av transmissionen. De data som hade valts för transmissionen presenteras i Figur 27. Längst ned i det ljusblå fältet ”tillägg för transmission” fanns en negativ transmission vilket utföraren av denna EKL hade motiverat med en låg temperatur i källaren och gymnastiksalen. Detta tillägg för transmissionen var till för att kompensera för icke driftoptimerade byggnader, avdrag för isolering med mera.

40

Figur 27. Transmissionsförlusterna vid inventeringstillfället (Nuläget) i EKL för objekt 1, Forsdalaskolan. Varmvatten Nuläge:

Under Objektsdata angavs mängden vatten som förbrukades under basåret. Därefter hade man valt utgångsvärden i Nuläget för ett lågt riktvärde med 50 % varmvatten och då erhölls en ett resultat på en total vattenförbrukning på 2 257 m3 kallvatten varav 1 129 m3 hade varit varmvatten. Samtidigt genomförs en rimlighetsbedömning i EKL-verktyget mellan de schematiska värdena och de som erhölls från basåret, 829 m3. Den erhållna varmvattenförbrukningen blev då 414,5 m3 för objektet. Därefter använder EKL-verktyget sig av nyckeltalet 57,5 kWh/m3 om inte annat angivits, se avsnitt 8.3, och erhöll följande resultat för varmvattenförbrukningen:

414,5𝑚3∙ 57,5𝑘𝑊ℎ𝑚3 = 23 833,75 𝑘𝑊ℎ ≈ 23 834 𝑘𝑊ℎ.

Ventilation Nuläge:

I EKL-verktyget används ett antal parametrar vid beräkning av ventilationen som uppskattas av personen som sedan fyller i data för varje enskild EKL. Data som flöde (m3/s), till- och frånluftstemperatur, temperaturverkningsgrad, period (typ av drift; 0,92 för drift på dagen, 1,08 drift på natten, 1,0 dygnet runt), drifttimmar/vecka, strömmen för fläktarna i ampere samt SFPv som var en faktor för systemeffektivitet (kW/m3/s). I EKL-verktyget hade perioden satts till 1,0 vilket motsvarade en drifttid på 168 timmar per vecka för objekt 1, Forsdalaskolan. I övrigt noterades inga märkbara avvikelser.

Pumpenergi Nuläge:

Vid inventeringen hade fem pumpar noterats i objekt 1, Forsdalaskolan. Då eleffekten var okänd var det istället strömstyrkan över en fas som registrerades i EKL-verktyget och därefter togs pumpenergin ut enligt ekvation 6.

Elenergi Nuläge:

Under ”kompressorer och kylmedelskylare” erhölls att det fanns tre skåp som var antingen kyl eller frys. Det hade antagits en drifttid på omkring 44 timmar i veckan för samtliga och att de användes 52 veckor om året. Det innebar att ett antagande på att kylkompressorerna slog på och gick omkring 26 % av tiden de var igång. Belysningen för fastigheten samt antalet motorvärmare hade noterats samt deras elanvändning. Det noterades även att hissen upp till gymnastiksalen inte fanns med i objektets EKL.

41

Sammanställning Nuläge:

Resultatet av samtliga antaganden och beräkningar som hade utförts under Nuläget vid inventeringen den 28 januari 2010 presenteras i Figur 28. De största energianvändningsposterna noterades vara ventilationen och transmissionsförlusterna.

Figur 28. Det totala uppskattade energibehovet vid inventeringen (Nuläget) för objekt 1, Forsdalaskolan.

Börläge

I Börläget i EKL-verktyget fanns det precis som under Nuläget ett antal delområden som behandlade det totala energibehovet för Börläget, dvs. efter åtgärder som togs fram vid inventeringens PUR. Delområdena delades upp i Transmission, Produktion- och distributionsförluster, Varmvatten, Ventilation, Kyla, Pumpenergi och Elenergi. För objekt 1, Forsdalaskolan, var två av dessa, Produktion- och distribution och Kyla inte med i denna EKL och därför hade de båda värdet noll.

Transmission Börläge:

Under tillägget för transmissionen noterades en ökad negativ transmission vilket innebar att man justerat ytterligare från grundvärdena som angavs i Nuläget för objekt 1. Tillägget för transmissionen hade minskat med 5 kWh/m2 vilket hade motiverats med att man skulle täta fönstren, justera styr- och reglertekniken samt sänka temperaturen under nätter och helger. Detta redovisas i Figur 29.

Figur 29. De uppskattade transmissionsförlusterna efter uppskattade åtgärder (Börläget) för Forsdalaskolan. Varmvatten Börläge:

För varmvattnet noterades ett antagande på att vattenbesparingen skulle vara omkring 15 % medan det i detta objekts EKL var antaget att de vattenbesparande åtgärderna skulle generera en besparing på omkring 18 %.

42

Ventilation Börläge:

En minskning av 2 olika flöden hade genomförts. I aggregat TA1 var den beräknade minskningen 20 % och för aggregat TA2 var den beräknade minskningen på omkring 30 %. Tilluftstemperaturerna hade sänkts på samtliga aggregat till 17ׄ°C och frånluftstemperaturen för TA2 hade ändrats till 21°C. Perioden hade sänkts till 0,9 istället för 1,0 och motiverades med avstängning av ventilationen under helger och lov. Det noterades en ändring av antalet drifttimmar per vecka från 50 timmar för aggregat TA1 till 45 timmar, 85 timmar för TA2 hade ändrats till 45 timmar och de övriga TA3-TA8 hade ändrats från 35 timmar i veckan till 27 timmar i veckan.

Pumpenergi Börläge:

För de pumpar som skulle bytas ut var antagandet för eleffekten 0,5 kW respektive 0,25 kW i jämförelse med pumparna som fanns där tidigare som hade en eleffekt på 1,0 kW respektive 0,55 kW. Eleffekten antogs vara 50 % mindre för pumparna, i övrigt noterades inga avvikelser i jämförelse med Nuläget, dvs. en direkt verkan på energianvändningen.

Elenergi Börläge:

De uppgifter som var angivna i Nuläget i objektets EKL var detsamma som vid Börläget trots de installerade behovsstyrningarna och närvarogivarna på samtliga toaletter och förrådsutrymmen.

Sammanfattning Börläge:

Resultatet av samtliga antaganden och beräkningar som utfördes under Börläget för uppskattning av det totala energibehovet presenteras i Figur 30. Den beräknade besparingen av energiförbrukningen per år uppgick till omkring 27 % enligt de antaganden och beräkningar som hade genomförts för objektet. En besparing på omkring 9 % av transmissionsförlusterna, 18 % för de vattenbesparande åtgärderna samt 63 % besparing på ventilationsåtgärderna.

43