• No results found

För att kunna fastställa vad som hade hänt i objektet under och efter EPC-projektet utfördes ett besök av objektet. Under besöket inspekterades de åtgärder som var dokumenterade samt vilket skick det var på åtgärderna i nuläget, fyra år senare. I förstudien av objekt 1 hade samtliga byggmöten och protokoll studerats för att få ett upplägg av besöket och få en struktur över vad som skulle inventeras och inspekteras (se Bilaga C). Väl på plats användes viss utrustning, bland annat en flödesmätare och temperaturgivare samt en systemkamera för dokumentation.

14.1. Inspektionen

Planritningen som erhölls var från 1998 och det hade skett ett antal förändringar. Vid besöket fanns det baracker som var i anslutning till och fristående. Den separata konsolen, CRAMO-baracken, hade separata el- och vattenledningar och var aldrig uppkopplad på objektets förbrukning. Den andra baracken fanns det dock oklarheter kring. Det var vid besöket oklart huruvida den hade tillkommit innan eller efter EPC-projektet. Efter besöket erhölls dock informationen om att baracken var på plats innan EPC-projektet och hade inte tillkommit efter inventeringen. En ungefärlig översikt av barackernas position i planritningen presenteras i Figur 17 nedan.

Figur 17. Ritning av Forsdalaskolan år 1998 med ungefärlig beskrivning av de tillkomna barackerna och den nya entrén samt deras ungefärliga placering.

34

14.1.1. Ventilationssystem

Objekt 1, Forsdalaskolan, hade 8 stycken aggregat som separat försåg olika delar av fastigheten, se Figur 18. Dessa aggregat hade beteckningarna TA1 t.o.m. TA8. Nedan presenteras en överblick av aggregatens verksamma områden av fastigheten. Observera att gymnastiksalen inte syns på ritningen men att den tillhör ventilationsaggregatet TA2.

Figur 18. Schematisk bild av de områden som förses av de olika ventilationsaggregaten, TA1 t.o.m. TA8.

Det noterades ett antal förändringar med avseende på ventilationen sedan EPC-projektets början. Fyra stycken ventilationsaggregat hade bytts ut, dessa var TA3, TA6, TA7 samt TA8 (för position se Figur 18). Tre av dessa, TA3, TA7 och TA8, hade bytts ut på grund av gammal utrustning som via kontinuerlig rondering hade visat tecken på att ha påslaget värmebatteri trots att aggregatet var avstängt. Värmebatterierna hade mest troligt stått på hela tiden, dygnet runt med en eleffekt på omkring 6-8 kW. De äldre aggregaten hade inte ventiler som gick att stänga och värmde den stillastående luften i aggregaten den tid de stod på. Det fjärde aggregatet, TA6, hade bytts ut på grund av ett ljudisolerat rum skulle installeras i fastigheten på en plats som TA6 försåg och levde om för mycket för att kunna klassa utrymmet som ”tyst rum” samt att aggregatet var gammalt vilket resulterade i ett byte av aggregatet.

14.1.2. Temperaturer och observationer

För att erhålla få störningar av mätningarna togs de flesta temperaturerna under raster och lunchen då det var liten eller ingen aktivitet i utrymmena. Medan temperaturerna mättes upp noterades även övriga observationer i utrymmena som exempelvis öppnade eller avhängda dörrar eller fönster som stod på glänt. I Figur 19 presenteras de temperaturer och observationer som erhölls vid besöket.

35

Figur 19. Temperaturer och observationer vid besöket av objekt 1, Forsdalaskolan.

Under besöket användes samtliga delar av fastigheten utom musikrummet vilket är märkt med ”ingen lektion” i Figur 19. Vid besöket noterades en skillnad av temperaturen genom byggnaden om än liten. Till höger i Figur 19 noterades något lägre temperaturer medan det till vänster noterades något högre temperaturer än överenskommet vid EPC-projektet. En för låg temperatur noterades i omklädningsrummen längst till höger i Figur 19 i jämförelse med överenskommelsen av inomhusklimatet (se Bilaga A).

Det observerades att samtliga toaletter och förrådsutrymmen hade närvarostyrd belysning enligt överenskommelse i objektets PUR. Vattenbesparande åtgärder hade genomförts på samtliga toaletter, duschar och perlatorer vid samtliga tappställen enligt överenskommelse. Det noterades dock att majoriteten av tappställena var av äldre typ med separata vred för varm- respektive kallvatten.

Vid besöket utfördes även stickkontroller av de öppningsbara fönster som beskrevs i objektets PUR. Samtliga fönster noterades ha tätningslister enligt överenskommelse men med varierande skick på tätningsfunktionen. Flertalet öppningsbara fönster hade icke optimal tätning på grund av fönstrets ramverk (karm). Även med tätningslist var glipan mellan fönstret och karmen för stort vilket resulterade i att tätningslisten inte klämdes mellan och slöt tätt. Tätningen bedömdes därför vara bristfällig. Exempel på hur det såg ut vid besöket redovisas i Figur 20 nedan.

36

Figur 20. Exempel på bristfällig tätning i de öppningsbara fönstren i objekt 1, Forsdalaskolan.

Nya installationer som noterades under besöket var de fyra tidigare nämnda ventilationsaggregaten, fyra luftvärmepumpar, en rostfri kyl, en värmeugn som gick på ånga samt en ny spånsug till träslöjden. Samtlig utrustning hade ersatt tidigare utrustning med samma funktion men var utförda efter EPC-projektets start. De fyra luftvärmepumparna som installerades under år 2014 var dock utrustning som tillkommit och inte ersatt någon annan apparatur. Dessa luftvärmepumpar var placerade enligt Figur 21 och Figur 22 men det var endast baracken som var en del av en utbyggnad som var uppkopplad på samma el som själva Forsdalaskolan. Där satt ett aggregat från Mitsubichi Electric av typ CANVAC QHEAT 455 och ventilationen styrdes av ventilationsaggregatet FLEXIT VGS 700, vars position även presenteras i Figur 21.

Figur 21. Schematisk bild av baracken som var en del av en utbyggnad med placering av tillhörande elradiatorer, luftvärmepump och ventilationsaggregat i objekt 1, Forsdalaskolan.

37

Figur 22. CRAMO-baracken i objekt 1, Forsdalaskolan, med tillhörande luftvärmepumpar och deras positioner noterade vid besöket.

I baracken som var en del av en utbyggnad fanns även 4 stycken elradiatorer á 750 W varav 3 var i bruk, se Figur 21, den förkryssade elradiatorn var inte i bruk och placerad bakom inredningen. De övriga elradiatorerna var inställda på omkring 20°C, se Figur 23.

Figur 23. De direktverkande elradiatorerna i baracken som var en del av en utbyggnad och dess inställda temperatur i objekt 1, Forsdalaskolan.

Under noterade åtgärder i PUR skulle CO2-givare installeras i gymnastiken för styrning av ventilationen. Vid besöket erhölls informationen om att detta inte hade fungerat optimalt då ventilationen blev bristfällig vid uthyrning av omklädningsrummen till skid- och orienteringsklubbar. Eftersom de idrottade utomhus och bara nyttjade omklädningsrummen blev det ingen registrering av CO2-halten uppe i gymnastiken och fukt blev kvar i omklädningsrummen. Det installerades därför en närvarogivare i omklädningsrummen för justering av ventilationen. Förutom denna ytterligare närvarostyrning noterades att fönstren i gymnastiksalen hade byggts igen. Enligt fastighetsskötaren hade detta genomförts för omkring ett år sedan, år 2014, men det fanns inga handlingar om detta. De igenbyggda fönstren var 5 fönster med bredden 0,8 meter och höjden 1,2 meter samt 4 fönster med bredden 2 meter och höjden 1,2 meter, se Figur 24. I gymnastiksalen noterades även en hiss som enligt uppgifter hade installerats år 2011.

38

Figur 24. Igenbyggda fönster i gymnastiksalen i objekt 1, Forsdalaskolan.

Vid besöket av objektet under verksamhetstiden noterades brister på säkerhet. De ventilationsaggregat som var placerade i kapprummen stod öppet för exponering och hade inget skydd omkring sig. Aggregaten var även upphöjda för att underlätta för städet men det noterades att detta även blev en fråga om säkerhet då barnen sågs åla sig in under aggregaten. Dels kunde barnen skada sig på utrustningen och på de nyinstallerade aggregaten fanns kretskortet i underredet på aggregaten vilka också kan skadas av detta. Vidare exempel på känslig utrustning som kan komma till skada på grund av ventilationsaggregatets placering redovisas med röda rutor i Figur 25.

Figur 25. Observationer av de fristående ventilationsaggregaten där exempel på lättåtkomlig utrustning visas med röda markeringar i objekt 1, Forsdalaskolan.

I Figur 25 har temperaturgivarna markerats med röda rutor och visar på lättåtkomligheten för såväl barn som vuxna. I Figur 25 visar en röd markering uppe i det högra hörnet exempel på utrustning som kan bli skadad då den inte har någon skyddskåpa och i samma figur till vänster ses skåpet som innehöll styrningsenheten för ventilationsaggregatet. Generellt sett såg det ut som i Figur 25 för samtliga av aggregaten TA3 t.o.m. TA8 med ett undantag för TA4 som var inbyggd i en vägg.

av