• No results found

Nedan presenteras den analys som genomfördes av EKL-verktyget och de beräkningar och antaganden som hade använts för objekt 3, Storgården under EPC-projektet.

86

Objektsdata

Under objektsdata anges standardvärden för objektet. I detta fall noterades ingenting som ansågs vara avvikande.

Nuläge

I Nuläget i EKL-verktyget fanns ett antal delområden som behandlade det totala energibehovet för nuläget, dvs. innan åtgärder då inventeringen av objektet utfördes. Delområdena delades upp i Transmission, Produktion- och distributionsförluster, Varmvatten, Ventilation, Kyla, Pumpenergi och Elenergi. För objekt 3, Storgården, var två av dessa områden, Produktion- och distributionsförluster samt Kyla inte med i denna EKL och erhöll därför värdet noll. Generellt för Nuläget hade det angivits en korrektion för det geografiska läget på 1,544 med riktlinjer som angav 1,0 för Stockholmsregionen och 0,84 för Malmöregionen.

Transmission Nuläge:

EKL-verktyget har vissa utgångsvärden som ska fyllas i av användaren vid beräkning av transmissionen. De data som hade valts för transmissionen presenteras i Figur 90. Det noterades att tillägget för transmissionen, som var till för att kompensera för icke driftoptimerade byggnader, avdrag för isolering med mera i detta fall var minus 7 kWh/m2

redan innan åtgärder. Det noterades även att det var angivet att objektet hade 2+1-glas som fönstertyp fastän det i objektets PUR stod att objektet hade 2-glasfönster.

Figur 90. Transmissionsförlusterna vid inventeringstillfället (Nuläget) i EKL för objekt 3, Storgården. Varmvatten Nuläge:

Under objektsdata angavs mängden vatten som förbrukades under basåret. De utgångsvärden som valdes för vattenförbrukningen var ett lågt riktvärde med 40 % varmvatten. En rimlighetsbedömning genomfördes sedan mellan de schematiska värdena som erhölls och de värden som erhölls från vattenförbrukningen på 1 844 m3 kallvatten vilket gav omkring 738 m3

varmvatten. Det hade angivits vid inventeringstillfället att tappvarmvattnet var omkring 60,4°C på Storgården. Vid kontroll av beräkningarna som genomförts i objektets EKL hade temperaturen på kallvattnet satts till 5°C och frångick därmed nyckeltalet som var förinställt i EKL-mallen och beräknat fram ett nytt nyckeltal på 66,5 kWh/m3 enligt avsnitt 8.2.

Ventilation Nuläge:

EKL-verktyget används ett antal parametrar vid beräkning av ventilationen som uppskattas av personen som sedan fyller i data för varje enskild EKL. Data som flöde (m3/s), till- och frånluftstemperatur, temperaturverkningsgrad, period (typ av drift; 0,92 för drift på dagen, 1,08 drift på natten, 1,0 dygnet runt), drifttimmar/vecka, strömmen för fläktarna i ampere samt SFPv som var en faktor för systemeffektivitet (kW/m3/s). I EKL-verktyget hade perioden satts till 0,92 vilket motsvarade en dagsdrift för objekt 3, Storgården. Det noterades att helfartsflödena hade fyllts i enligt PUR, i övrigt noterades inga märkbara avvikelser.

87

Pumpenergi Nuläge:

Under pumpenergi fanns det 7 olika angivna pumpar; P-TA2/FA2, P-TA3/FA3, Huvudpump, CP VVS, Radshunt Hus A, Radshunt Hus B & C och CP VVC. För samtliga pumpar utom huvudpumpen hade drifttiden 168 timmar i veckan (drift dygnet runt) angivits. För huvudpumpen var det istället 127 timmar i veckan vilket motsvarade omkring 76 % av veckan som pumpen var i drift. För samtliga 7 pumpar angavs en drift av 52 veckor per år och därefter hade pumpenergin beräknats enligt ekvation 5.

Elenergi Nuläge:

Det noterades inga specifika avvikelser under elenergin för nuläget.

Sammanställning Nuläge:

Resultatet av samtliga antaganden och beräkningar som hade utförts under Nuläget vid inventeringen den 3 februari 2010 presenteras i Figur 91. De största energianvändningsposterna noterades vara ventilationen och transmissionsförlusterna även för objekt 3.

Figur 91. Det totala uppskattade energibehovet vid inventeringen (Nuläget) för objekt 3, Storgården.

Börläge

I Börläget i EKL-verktyget fanns det precis som under Nuläget ett antal delområden som behandlade det totala energibehovet för Börläget, dvs. efter åtgärder som togs fram vid inventeringens PUR. Delområdena delades upp i Transmission, Produktion- och distributionsförluster, Varmvatten, Ventilation, Kyla, Pumpenergi och Elenergi. För objekt 3, Storgården, var två av dessa, Produktions- och distributionsförluster samt Kyla inte med i denna EKL och erhöll därför värdet noll.

Transmission Börläge:

Under tillägget för transmissionen noterades en ökad negativ transmission vilket innebar en ytterligare justering från de grundvärden som angavs i Nuläget för objektet, se Figur 92. Tillägget för transmissionen hade minskat med ytterligare 9,4 kWh/m2 vilket inte hade motiverats med någon specifik åtgärd.

88

Figur 92. Transmissionsförlusterna efter åtgärder (Börläget) i EKL för objekt 3, Storgården. Varmvatten Börläge:

Under varmvattnet beräknades de vattenbesparande åtgärderna generera en besparing på omkring 15 % i enlighet med mallen för EKL-verktyget. Nyckeltalet hade i Börläget återinförts på 57,5 kWh/m3 istället för att beräkna ett nytt värde för det nya givna Börvärdet på 52°C som enligt avsnitt 8.2. hade gett ett nyckeltal på 54,8 kWh/m3.

Ventilation Börläge:

För ventilationen noterades en justering av frånluftstemperaturen till 21°C vilket inte var angivet i objektets PUR. I övrigt inga specifika avvikelser.

Pumpenergi Börläge:

Under pumpenergi noterades en förändring av antalet veckor tre av pumparna var i drift. Från att ha varit i drift året runt (52 veckor) hade pumparna fått en drift på 44 veckor per år. Detta hade inte kommenterats och kan vara en kompensation för justeringen av värmekurvan då denna förändring var på pumparna; P-TA2/FA2, P-TA3/FA3 och Huvudpumpen.

Elenergi Börläge:

Under elenergi hade man för belysningen genomfört en förändring av drifttiden för ett område kallat ”Garage” som hade en yta på 420 m2. Där hade drifttiden gått från 80 timmar till 57 timmar och för ”Övriga ytor” hade det ändrats från 55 timmar till 54 timmar. Detta hade inte kommenterats och det kan ha sin grund i den närvarobelysning som skulle installeras. I övrigt noterades inga ändringar för elenergin.

Sammanställning Börläge:

Resultatet av samtliga antaganden och beräkningar som utfördes under Börläget för uppskattning av det totala energibehovet presenteras i Figur 93. Det noterades att den beräknade besparingen av energiförbrukningen per år skulle uppgick till 18 % enligt de antaganden och beräkningar som genomfördes för denna EKL. En besparing på omkring 17 % för transmissionsförlusterna, 27 % för de vattenbesparande åtgärderna samt 18 % besparing på ventilationsåtgärderna.

89

Figur 93. Det totala uppskattade energibehovet och de beräknade besparingarna (Börläget) för objekt 3, Storgården.