• No results found

Ekonomisk trygghet och Privatliv

5.5.1 Ekonomisk trygghet

Två av informanterna upplever en ekonomisk otrygghet. Hotellreceptionisten Josefin gillar att testa på olika hotellkedjor för att få en bredare kunskap om branschen i stort och inte fastna på en arbetsplats. Det har medfört att hon nästan aldrig är kvar på samma arbetsplats längre än ett år och det gör att Josefins anställningstrygghet försämras, och det påverkar hennes ekonomiska trygghet negativt i tiderna som är nu där vi är mitt upp i Covi-19 pandemin. Josefin menar att hade hon arbetat på ett och samma hotell hade den ekonomiska trygghet varit stabilare i och med då hade hon haft två månaders uppsägningstid. Hotellreceptionisten Klara upplever inte en ekonomisk trygghet i och med att hon inte hade ett riktigt anställningskontrakt. Detta gör att hon kunde få sparken på dagen i praktiken. Skulle hon däremot fått en annan form av kontrakt skulle hon i alla fall ha haft två veckors uppsägningstid.

Anställningsvillkoren/avtalen är sådär kan jag säga. Ja just att man är väldigt utbytbar är man ju i denna bransch säkerskilt om man inte har någon utbildning. Man anställer ju folk utan utbildning och då är man ju ganska utbytbar, så på sätt är man ju inte säker, det enda som är säkert är att det är brist på folk…..Uppsägningstiden går efter år. Så jag har jobbat lite mer än ett år och då har jag en månad, hade jag jobbat två år hade jag haft två månader uppsägningstid... Men hade jag vart på ett och samma hotell tre- fyra år hade jag ju varit mer säker – Josefin

26

Hotellreceptionisten Henrietta upplever sin anställning som ekonomisk trygg. Har informanten varit anställd under en längre tid hos hotellkedjan får hen en ökad anställningstrygghet genom längre uppsägningstid. Henrietta menar också att facket har förhandlat fram bra anställningsavtal för hotellreceptionister och övriga arbetstagare i branschen.

Men om man kollar på min anställning i coronakrisen så har jag fortfarande kvar min anställning, jag har ju en anställning på snart 3 år. Då har jag ändå två månaders uppsägningstid…. I och med att jag ändå har varit tjänstledig sen i augusti men att jag ändå är trygg kvar trots en pandemi det säger ju en del. Dom kan hjälpa med det, att jag har varit trogen till dom. – Henrietta

Den ekonomiska tryggheten har inte ett fokus på lönen utan är mer inriktad på anställningstryggheten. Samtliga av informanterna upplever dock att de har en rättvis lön gentemot vad de har för arbetsuppgifter och vad de har för utbildningsnivå. Endast en av informanterna upplever att lönen borde vara högre. Sex av de åtta informanterna tycker att deras anställningsavtal genererar till en ekonomisk trygghet. Hotellreceptionisten Evelina upplever att hennes krav på anställningskontrakt uppfylls, att hon har två månaders uppsägningstid och känner sig trygg på det sättet.

5.5.2 Balansera arbete med privatliv

Sju av de åtta informanterna upplever att deras privatliv blir negativt påverkat av deras arbete. Arbetstiderna ses som den största orsaken. Vissa av informanterna känner att de har svårt att släppa arbetet när de är lediga för att de känner att de alltid är kontaktbara. Medan vissa av informanter upplever att de har lyckats skapa en bra balans mellan arbetsliv och privatliv vad det gäller att lämna arbetet på hotellet och inte ta med sig arbetet hem. Ytterligare orsaker som påverkar privat livet negativt är att en del informanter upplever att de blir för trötta för att göra något när de väl är lediga. Nästan alla informanter menar att de inte skulle vilja ha barn och arbeta de arbetstiderna som de arbetar idag. De tror inte att det går att balansera jobbet som hotellreceptionist med ett fungerande familjeliv.

Rent privatmässigt är man ju väldigt osocial både med familj och med vänner. Så där är ju ett negativt att det inte blir så mycket tid över till familj och vänner, tyvärr. – Felix Man är ju lite mer on duty hela tiden, telefonen plingar alltid eller ringer angående nån jobbrelaterad fråga… Jag har ju ingen jobbtelefon, då hade man ju kunnat stänga av den, jag har ju min privata telefon… Sen tycker jag att det är lite jobbigt ibland, skulle jag ha jobbat måndag till fredag 8 till 16 då hade jag nog fått ut mer av mitt privatliv eftersom min familj jobbar så… men det beror också helt på hur man lever skulle jag säga… Skulle inte vilja skaffa familj med de arbetstiderna jag har idag. – Evelina Hotellreceptionisten Frida känner att hennes privatliv kan påverkas negativt av arbetet i och med att hon är kontaktbar även när hon är ledig och har svårt att stänga av jobbet på det sättet. Dock är hon ändå positiv inställd till att det går att balansera livet som hotellreceptionist med ett privatliv, men att det handlar mycket om vad man har för rutiner i privatlivet. Däremot ser

27

hon sig inte kunna arbeta med de arbetstiderna som hon gör idag om hon vill ha ett fungerat familjeliv med barn. På så sätt kan arbetstiderna till viss del påverka hennes privatliv negativt menar hon.

Hotellreceptionisten Josefin upplever att hon under vissa perioder har svårt att orka med privatlivet i och med att jobbet kan ta mycket energi. Josefin anser att jobbet funkar under några år när man inte har någon familj att tänka på. Men att arbeta som hotellreceptionist och ha ett fungerade familjeliv anser hon inte verka hållbart. Av anledningen att det under vissa perioder är väldigt slitsamt och att arbetstiderna är oregelbundna.

Alltså man klarar det ett tag men sen blir man nog väldigt sliten snabbt och då blir man frustrerad och så blir man trött på det. Det funkar ju om man bara har sig själv och tänka på. Men har man familj och barn då funkar det inte, tror jag inte. …Tror inte det funkar när man har familj tyvärr. – Josefin

Tre informanter menar att det är lätt att avskilja arbetsliv och privatliv i och med att man kan lämna arbetet på arbetsplatsen och inte ta med det hem. En av informanterna menar att balansen mellan arbetsliv och privatliv också handlar mycket om vem det är som gör schemat, finns det en rörighet kan det bli att hen får arbeta väldigt många dagar i rad utan ledighet. Dessa tre informanter är överens om att det är svårt att balansera ett familjeliv med det yrket som de har idag och de inte skulle vilja ha obekväma arbetstider när de väl skaffar familj.

Jo men jag har väl en balans, jag försöker stänga av jobbet hemma och när jag jobbar stänger jag av privatlivet….Jag vill inte blanda ihop jobb med privatliv. Jag kommer inte in till jobbet när jag är ledig, någon gång så kommer jag förbi och säger hej, men försöker hålla mig borta från jobbet. Men det är ju såklart att jag att det har hänt någon gång har ringt mig när jag har varit ledig och frågat något….Jobbar man natt så tror jag att det kan vara svårt, kan inte tänka mig att jag kan jobba natt och ha barn och fru som är hemma, nä det är inte vad jag vill, kommer inte göra det. När man jobbar kvällar är det lite samma där hade nog inte klarar av att jobba så mycket kvällspass om man hade barn och fru. När man jobbar tidigt visst det går ju. Då slutar jag på dagen och kan umgås. – Elias

Hotellreceptionisten Frida anser att hennes arbetsliv är en del av hennes privatliv. På grund av att hon arbetar väldigt mycket och ofta är det oregelbundna tider. Frida upplever att hon har svårt att få tid för vänner som inte arbetar inom hotell- och restaurangbranschen. Dock upplever hon inte det som något negativt i och med att hon har väldigt bra relation till sina arbetskollegor. Dessutom påpekar Frida att i och med att hon arbetar runt 200 timmar i månaden hinner hon inte med så mycket mer i livet än att arbeta och umgås med sina kollegor. Frida tycker att ett familjeliv och liknande med det livet hon lever idag inte blir hållbart, och det är framförallt på grund av arbetstiderna.

Mitt privatliv och mitt arbetsliv är samma sak just nu känner jag, det är verkligen det. Mitt privatliv, jag umgås ju väldigt mycket med våra kollegor liksom. Jag har ju mina

28

vänner utanför jobbet också, men dom hinner jag aldrig träffa eller väldigt sällan. Det har ju när man jobbar dom här tiderna, oregelbundet. Vissa jobbar ju bara under vardagarna och då blir det svårt att balansera upp det….Blir nästan så att man lever där, tycker ändå att det är väldigt trevligt ändå typ. Det känns som det är en lite familj…..Det händer ju nästan inget annat i mitt liv förut jobb-relaterade grejer i och med att man jobbar nästa 200 timmar i månaden….Tror att jag skulle kunnat utvecklas på ett annorlunda sätt om det inte vore för dom här oregelbundna tiderna. – Frida Det som alla informanter är överens om är att det går att balansera hotellreceptionistens arbetsliv och privatliv i några år men att det inte är hållbart i längden.Några av informanter är redan på väg in på andra banor i yrkeslivet, några håller på att avancera inom företaget och andra studerar för att ta sig in i andra yrkesroller.

Anställningsavtalen upplever somliga av informanter skapar en ekonomisk trygghet, som har en positiv påverkan på privatlivet. Det finns två informanter som upplever att deras anställningsavtal inte bidrar till en ekonomisk trygghet och påverkar deras privatliv negativt. Dock finns det ytterligare faktorer som påverkar informanternas privatliv. Informanterna ser till största del arbetstiderna som en negativ faktor, men en del av informanterna påpekar även att svårigheten att släppa arbetet när de är lediga som en stor negativ faktor. Samtidigt upplever somliga informanter att de kan lämna arbetet på jobbet och när de är lediga är de verkligen lediga. De informanterna som har svårt att inte ta med sig arbetet hem har en ansvarsroll eller har jobbat i organisationen en längre tid. Även trötthet ses som en negativ faktor bland informanterna, där menar de att arbetet vissa dagar bidrar till trötthet utanför arbetet som påverkar deras privatliv negativt.

29

6 Diskussion

I nedanstående avsnitt diskuteras studiens resultat i relation till tidigare forskning och studiens teoretiska utgångspunkter.

Related documents