• No results found

Frihet i arbetslivet är viktigt för arbetstagaren i och med frihet ökar känslor av meningsfullhet och självständighet. Det handlar om hur mycket en arbetstagare kan vara med och påverka sina egna arbetsuppgifter och arbetstider. I nedanstående del av resultatet beskrivs de vanligaste arbetstiderna som informanterna arbetar och hur mycket de kan vara med och påverka sina arbetstider och hur de upplever sina arbetstider. Det beskrivs om informanterna upplever sig ha en frihet gällande arbetsuppgifter och om de är stimulerande, om de har utrymme för frihet och utveckling.

5.4.1 Arbetstider

På informanternas arbetspass får de ta paus i mån av tid. Vissa dagar upplever informanterna att de inte hinner med att ta rast. Arbetstiderna är ofta obekväma tider. Där vändpass är ett vanligt förekommande, vilket innebär att informanten arbetar morgonpass dagen efter denna har arbetat ett kvällspass.

Hotellreceptionisten Peter upplever att arbetstiderna är bra och har inga problem med tiderna förutom att det kan bli lite väl mycket helgarbete ibland. Hotellreceptionisten Evelina anser sig kunna påverka sina arbetstider till en vis mån genom att hon kan byta arbetspass med sina kollegor och hon ser vändpass som något positivt om det inte blir för ofta för då kan hon maximera sin ledighet. Hotellreceptionisten Felix upplever sina arbetstider som ganska utmattande och får känslan av att aldrig vara ledig.

Fem av informanterna upplever att de mår dåligt av de så kallade vändpassen och tycker att dessa arbetstider borde vara något man själv ska få välja att arbeta. Hotellreceptionisten Henrietta upplever att det finns bra och dåliga arbetstider och föredrar att arbeta förmiddag för att de tiderna stämmer mest överens med vanliga kontorstider. Hon upplever vändpass som något negativt och förstår inte att det kan ha gått igenom i förhandlingar med facket.

Tidig morgon, de passen är ju i och för sig rätt sköna, morgonpassen. Men sluta 23.00 tycker jag inte är ultimat…sen har vi ju vändpass och liknande det tycker jag är galet. – Henrietta

24

Två av informanterna skulle aldrig kunna tänka sig att arbeta vanliga kontorstider. Båda två har en negativ inställning till vändpass och menar att det borde vara något som är självvalt och ska inte ligga på det rullande schemat.

Jag är ingen 8 till 16 arbetare så egentligen gillar jag det här schemat mer men vändpass nej. Inga vändpass alls. När det ligger på schema blir jag irriterad. Men skulle det va självvalt eller om man hoppas in för någon är sjuk skulle det vara okej, Om man frivilligt valt ett vändpass, då tycker jag det är fine. – Josefin

Somliga informanter upplever att vändpass har en negativ påverkan på hur de utför sina arbetsuppgifter, att det lätt uppstår fel när det har blivit för lite sömn. Vissa informanterna anser att arbetstiderna är bra om de bortser från vändpassen i och med att de har svårt att se sig själva arbeta vanliga kontorstider. En del av informanterna har en negativ inställning till arbetstiderna och anser att de har svårt att vara med och påverka arbetstiderna. Majoriteten av informanterna anser att vändpass borde vara frivilliga och inte ligga på schemat.

5.4.2 Arbetsuppgifter som genererar en frihetskänsla

Två av informanterna menar att en hotellreceptionist har frihet under eget ansvar. Informanterna menar att varje individ själv har möjligheten att påverka hur arbetsuppgifterna blir utförda, det viktigaste är att de blir gjorda.

En del av självständigheten och självbestämmandet när det kommer till arbetsuppgifter är tydligt när det gäller vilka gäster som får checka in på hotellet, beslutet ligger hos hotellreceptionisten. Dock gäller bara den friheten när gästerna inte har något förbokat rum. Har de ett förbokat rum måste de checka in gästerna trots att de uppför sig dåligt eller konstigt.

Börja med det man vill och det är ju svårt för någon annan och säga att det lättas att börja med det här eller det här. Så länge allt blir gjort tycker jag att man ska kunna ta sitt eget ansvar. Även våga ge sig in å prova nya grejer för vi hamnar ju ofta i nya situationer. – Evelina

Hotellreceptionisten Elias upplever en frihet att utföra sina arbetsuppgifter på det sättet som passar han bäst och menar att det finns riktlinjer som ska följas men att det finns utrymme att utföra arbetsuppgifterna på sitt egna sätt. Dock upplever han att arbetspassen kan upplevas lite monotona för att det ofta är samma typ av situationer som uppstår och att grunduppgifterna är detsamma som ska göras varje dag. Det som skapar en variation i arbetet är gästbemötandet.

Vi har ju en checklista som ska följas. Det är klart att man inte följer den och när man har gjort den är man färdig, så är det ju inte. Jag är nog ganska självständig - Elias Samtliga informanter upplever att arbetet har medfört att de har blivit mer handlingskraftiga och är inte rädda för att ta självständiga beslut. Ibland blir beslutet fel menar hotellreceptionisten Henrietta men att det blir rätt beslut så länge man argumenterar för varför

25

man tog det beslutet som man gjorde. Henrietta påpekar också att det finns en frihet till att vara med och ta fram nya förbättringsmöjligheter som påverkar arbetsuppgifterna mer positivt.

Sen kan man absolut bli ifrågasatt men så länge man kan backa det på ett bra sätt så tycker jag att dom ger oss frihet att vara självständiga inom dom riktlinjer som man har fått. Så länge jag kan stå för det och säga och ge en förklaring tycker jag de inte kan säga någonting, då får de fan vara där själva istället. – Henrietta

När det kommer till arbetsuppgifter anser samtliga informanter att de har en frihetskänsla. Det finns riktlinjer som ska följas men utöver det upplever de en självständighet att ta beslut som kan påverka hotellet negativt eller positivt. De informanter som arbetar natt upplever en mer självständighet gällande utförandet av arbetsuppgifter. Desto mer säker informanterna blir i sin yrkesroll desto mer självständiga beslut kan de ta. Detta eftersom informanterna arbetar på tider som de övriga avdelningarna är lediga måste de kunna ta självständiga beslut. Dessa beslut kan vara hur de ska göra en gäst nöjd via kompensation och liknande.

Informanterna upplever framförallt sin egen självständighet gällande hur de ska utföra sina arbetsuppgifter. Frihetskänslan kan bli något hämnad när det kommer till sina arbetstider, att de inte kan vara med och påverka vilka tider de ska arbeta och när vändpass inte är självvalt. Informanterna känner att de har utvecklat egenskaper som handlingskraftighet och beslutsamhet.

Related documents