• No results found

Eleverna om läsning

In document Bokslukaren 2006/07 (Page 39-42)

Redovisningen är uppdelad i delarna Att läsa, Tidigare läsvanor, Läsvanor under Bokslukaren, och Läsvanor efter Bokslukaren. Tanken var att jag för att göra en bedömning av projektet måste jämföra elevernas läsvanor både före och under projektets gång, och försöka få en uppfattning av läsvanorna efter projektet. Sist kommer en del där eleverna själva får uttrycka vad de tycker om Bokslukaren.

Att läsa

Syftet med frågorna är att få en uppfattning av elevernas aktuella bok- och läsintresse. Målgruppen sägs ju tillhöra bokslukarålder, vilken är den ålder då barnen påstås läsa väldigt mycket.68

1. Tycker du om att läsa böcker?

De elever som uppger sig inte tycka om att läsa böcker är anmärkningsvärt få. Det är störst andel pojkar, dubbelt så många som flickorna, vilket även stämmer med iakttagelser från intervjuundersökningen och lärarnas

67

Trost, Jan, (2001). Enkätboken. Lund: Studentlitteratur. s. 125.

68

observationer. Det är ju som nämnt en ålder då många läser, slukar, mycket böcker.

2. Brukar du läsa böcker även då du inte måste?

Här är det anmärkningsvärt få flickor som uppger att de inte läser böcker om de inte måste, endast två. En av dessa två uppgav att hon inte tyckte om att läsa på fråga ett, medan den andra uppgav att hon gjorde det. I det fallet kan man anta att det är andra skäl till att flickan inte brukar läsa. I pojkarnas fall är det betydligt fler som svarat att de inte brukar läsa, många fler än de som sade sig inte tycka om att läsa. Detta stämmer överens med bland annat Beatas observationer att det är just flickor som man ser sitta på rasten att läsa, och som alltid bär på en bok. Även i pojkarnas fall kan man anta att det ligger andra skäl bakom till att de inte brukar läsa.

Tidigare läsvanor

Jag valde att fråga eleverna om de brukade läsa mycket innan de var med i tävlingen Bokslukaren. Ett problem med den frågan ligger i begreppet ”mycket”. Trost varnar för den typen av begrepp i frågor, vilka han då kallar för attityd eller åsiktsfråga. Det betyder att svaret är satt i relation till en värdering av vad som är ”mycket”, då svaret blir beroende av den enskildes referensram.69 Jag valde att ändå ställa frågan på detta sätt, då betydelsen av ”mycket” här ändå sätts i relation med barnens nuvarande läsvanor under Bokslukaren. Det vill säga, svaret visar ändå om de brukar läsa mer, lika mycket eller mindre innan Bokslukaren.

69

3. Brukade du läsa mycket innan du var med i tävlingen Bokslukaren

Av både pojkarnas och flickornas resultat kan man se att mer än hälften av de tillfrågade inte brukar läsa särskilt mycket före Bokslukaren. I pojkarnas fall är det mer än hälften som har angett att de inte brukar det.

Läsvanor under Bokslukaren

Syftet med nästa fråga är att se om Bokslukaren har påverkat elevernas redan existerade läsvanor. Intressant är att se inflytandet av tävlingen, både på dem som inte läste så mycket innan Bokslukaren, men också se om de som hävdat att de läste mycket innan Bokslukaren läser mer nu.

4. Läser du mer nu när du är med i tävlingen Bokslukaren?

Svarsfrekvensen på denna fråga visar att Bokslukaren har haft en positiv påverkan på barnens läsvanor. Den visar bland annat att även de barn som uppgett att de inte tycker om att läsa böcker på fråga ett ändå läser mycket efter att de gick med i Bokslukaren och överensstämmer med svarsfrekvensen på fråga tre. Det visar också att många som på fråga tre har uppgett att de brukade läsa mycket innan Bokslukaren nu ändå läser ännu mer, nästa dubbelt så många av flickorna och mer än dubbelt så många av pojkarna. Det visar att Bokslukaren har haft en positiv påverkan även på de redan läsvana eleverna.

En majoritet av dem som inte läser mer nu är elever som har uppgett att de läste mycket innan Bokslukaren, tre av pojkarna och tre av flickorna. Det betyder att endast en flicka och en pojke som inte brukade läsa mycket innan har fortsatt att inte göra det under Bokslukaren.

Läsvanor efter Bokslukaren

Då Bokslukaren har visat ha en positiv påverkan på elevernas läsvanor, kan man anta att de nya läsvanorna är en effekt av själva tävlingen. Frågan är om denna läsfrekvens kommer att fortsätta efter tävlingens slut, om det har blivit ”läsande för läsandets skull”. Målsättningen för Bokslukaren är ju att få barnen att upptäcka böckernas värld, att bli ”bokslukare”.

5. Kommer du att läsa mer efter att tävlingen är slut?

De flesta av eleverna uppger att de kommer att läsa mer även efter Bokslukaren. Av de tre pojkar som inte tänker upprätthålla sin läsfrekvens efter Bokslukarens slut har alla svarat att de inte brukar läsa när de inte måste på fråga två, och att de inte brukade läsa mycket innan de var med i Bokslukaren på fråga tre. Två av pojkarna har även angett att de inte tycker om att läsa böcker på fråga ett, medan en tredje pojke svarade att han gjorde det.

Av de fyra flickor som svarat att de inte kommer att läsa mer efter Bokslukaren har alla fyra svarat att de inte brukade läsa mycket innan tävlingen, på fråga tre. Två av dem har tidigare svarat att de tycker om att läsa böcker och två har svarat att de brukar läsa böcker även då de inte måste.

In document Bokslukaren 2006/07 (Page 39-42)

Related documents