• No results found

Elevernas bilder av sig själva speglade via föräldrarna

5 RESULTATREDOVISNING

5.4 Elevernas bilder av sig själva speglade via föräldrarna

I följande avsnitt tolkas elevernas speglingar i föräldrarna. Även här varierar spegelbilderna i tydlighet. Det finns såväl klara som diffusa och delade spegelbilder, men också tomma speglar där eleverna inte ser någon att spegla sig i.

5.4.1 Klara spegelbilder

I de klara spegelbilderna är det framför allt de vokala gesterna som eleverna utgår ifrån – de hör föräldrar som berömmer och som säger att de blir stolta men de utgår också från icke vokala gester när de speglar sig i arga föräldrar.

Jag är duktig

Eleverna speglar sig i nöjda föräldrar, hör föräldrarnas beröm och uppfattar sig själva som duktiga: ”Jag tror att de tyckte jag var duktig i skolan. De sa de i alla fall till mig att jag var”. Eller så speglar eleverna sig i stolta föräldrar som berömmer: ”Jag tror de var stolta. Dom säger det i alla fall”. Det finns i båda utsagorna en antydan om ett visst tvivel om det verkligen går att lita på vad föräldrarna säger. En annan elev har tagit över en attityd från ”den andra” som innebär att hon ser på sig själv som duktig när hon hör beröm för att hon sköter sitt skolarbete: ”De litar på mig till 100 % och det kan de göra, jag gör läxorna väl och ber om hjälp när jag behöver det, dom säger att dom blir stolta.” En elev konstaterar: ”De tycker att jag sköter mig bra” vilket jag tolkar som ett uttryck för elevens bild av sig själv som duktig, det vill säga en som sköter sitt skolarbete på ett bra sätt. En annan elev känner att hon duger i föräldrarna ögon, vilket gör att hon i sin tur känner stolthet över sina föräldrar: ”Jag vet att de är stolta över mig i vilket fall som helst och jag är stolt över dem.” Min tolkning är att hon har tagit emot och lagrat en attityd av att vara någon som föräldrarna är stolta över oavsett hennes skolprestationer.

Jag duger inte

En utsaga visar ett exempel på hur eleven föregriper en situation genom sitt attitydövertagande. Hon intar föräldrarnas attityd mot sig själv som hon har lagrat i ”me”, föregriper situationen och talar tillrättavisande till sig själv om vilka konsekvenserna blir om hon inte bättrar sig: ”Fy skäms, du kommer att missa tennisen om det fortsätter så här”. Vad hon avser med tillrättavisningen skulle kunna gälla såväl skolprestationer som uppförande. Av hennes illustration (se Figur 5) att döma ser det ut att handla om hennes uppförande eftersom eleven ser på sig själv på samma sätt som föräldrarna, nämligen att hon är ouppfostrad. Detta attitydövertagande som hon tar emot från föräldrarna förstärker hennes bild av sig själv, som en som inte är skötsam, av en som inte duger i ”den andras” ögon.

5.4.2 Diffusa spegelbilder

Även när det gäller elevernas speglingar i föräldrarna anar eleverna vagt bilder från tidigare speglingar och attityder, som de nu aktualiserar och utgår ifrån, att något förhåller sig på ett visst sätt.

Jag är nog duktig/jag duger

Eleverna i följande utsagor grundar inte sina uppfattningar på någon klar spegelbild från föräldrarna, utan erinrar sig vagt attityder som finns lagrade i ”me”. Någon elev anar tidigare spegelbilder och uppfattar sig själv något tveksamt som duktig: ”De tycker nog att jag är duktig.” En annan elev speglar sig i stolta föräldrar som framkallas av elevernas prestationer i skolan: ”De blev nog stolta när jag t.ex. gjort ett prov där jag fick alla rätt.” Eleverna anar också svagt bilder av stolta föräldrar vilket skulle kunna tolkas som att eleverna uppfattar sig själva som duktiga i föräldrarnas ögon: ”Dom var stolta för mig kanske.”

Jag är en som behöver hjälp

En elev ser föräldrar som ser ut att vara glada och nöjda: ”Nog glada…Nöjda föräldrar. Bra fröken hon har! Hur ska vi göra för att hjälpa henne?” Eleven varseblir föräldrarnas attityder att hon har en bra lärare och tar indirekt emot attityden att vara en elev som behöver hjälp. Det framgår dock inte klart uttalat i utsagan vem det är som behöver hjälpen, eleven och/eller läraren för att kunna hjälpa eleven.

Jag vet inte men jag uppför mig väl

Det finns också utsagor om än diffusa som kan tolkas som att eleverna ser sig själva som väluppfostrade. De tycker sig se glada respektive rädda föräldrar, förmodligen beroende elevernas uppförande i skolan ”… dom verkade vara glada för att jag inte gjort något dumt i skolan” eller som en annan elev uttrycker det: ”Jag tror de var rädda om jag hade gjort något dumt.” En tolkning skulle kunna vara att eleverna och/eller föräldrarna vet med sig att eleven inte alltid uppför sig korrekt enligt ”den andras” måttstock, och att risken därför finns att såväl eleven som föräldrarna ska behöva skämmas; eleven för sitt uppförande inför både föräldrarna och läraren och föräldrarna som uppfostrare av sitt barn. Den attityd och dialog som aktualiseras finns med andra ord lagrad i både elevens och föräldrarnas ”me”.

5.4.3 Delade spegelbilder

I de delade spegelbilderna tar eleverna emot dubbla attityder såväl positiva som negativa. De dubbla budskapen är inte lika ofta förekommande när de speglar sig i föräldrarna som

Jag är duktig/duger inte

Här finns också delade spegelbilder med dubbla budskap där eleverna ser sig själva som duktiga men pratsamma: ”Men dom sa bara att jag hade varit duktig på det mesta och att

jag skulle prata mindre så det gick bra.” En annan elev ser sig själv som duktig när hon speglar sig i mamman men inte fullt tillräcklig när hon speglar sig i pappan vilket illustreras i nedanstående teckning (se Figur 6).

Figur 6. Figuren visar ett utvecklingssamtal där eleven ser två spegelbilder.

5.4.4 Inga spegelbilder

Det finns också utsagor där eleverna inte ser någonting i spegelbilderna, vilket skulle kunna tolkas på många olika sätt. Antingen beroende på att de faktiskt inte får några signaler eller att de inte kan se sig själva i ”den andra” eller att de av olika anledningar inte vill eller bryr sig om att titta efter vad som finns i spegelbilden.

5.4.5 Sammanfattning

I de klara spegelbilderna ser eleverna sig själva som duktiga när de får beröm. De ser föräldrar som är stolta över deras skolprestationer. Där finns också ett exempel på en klar spegelbild där eleven ser arga föräldrar vilket gör att hon uppfattar sig själv som en person som inte är tillräcklig i föräldrarnas ögon. De diffusa spegelbilderna dominerar när det gäller elevernas speglingar i föräldrarna. I dessa spegelbilder anas bilder från tidigare speglingar där eleverna ser på sig själva som kanske duktiga. Likaså uppfattar de sig själva som skötsamma elever som kan uppföra sig när de ser hur glada och lättade föräldrarna blir över att de inte har gjort något dumt. När det gäller delade spegelbilder uppfattar sig en elev såväl duktig som ”dålig” utifrån de dubbla signalerna hon tar emot från föräldrarna. Slutligen finns det blanka spegelbilder vilket inte återfinns när eleverna speglar sig i läraren.

Citat Elevens bild av sig själv via föräldrarna.

KLARA SPEGELBILDER

• Men dom sa bara att jag hade varit duktig på det mesta och att jag skulle prata mindre så det gick bra.

• Jag tror att de tyckte jag var duktig i skolan. De sa de i alla fall till mig att jag var.

• …jag tror de kände sig stolta över det mesta. Mamma och pappa brukar ge mig beröm. De litar på mig till 100 % och det kan de göra. Jag gör läxorna väl och ber om hjälp om jag behöver det. dom säger att de blir stolta.

• Jag tror de var stolta. Dom säger det i alla fall.

• Jag vet att de är stolta över mig i vilket fall som helst och jag är stolt över dem.

Jag är duktig.

• Fy skäms på dig du kommer att missa tennisen om det fortsätter så här. Mamma och pappa var förbannade på mig och sa att jag skulle sluta med tennisen om det höll på så.

Jag duger inte.

DIFFUSA SPEGELBILDER

• De tycker nog att jag är duktig.

• Jag tror de var stolta när jag t.ex. gjort ett prov där jag fick alla rätt. • Dom var stolta för mig kanske. Jag tror att mamma blir stolt och

glad.

Jag är nog duktig.

• De tycker att jag sköter mig bra. Jag är skötsam. • Jag vet inte men dom verkade vara glada för att jag inte hade gjort

något dumt i skolan.

• Jag tror att de var rädda om jag hade gjort något dumt.

Jag vet inte men jag upp- för mig väl.

• Nog glada och nöjda föräldrar. Bra fröken hon har! Hur ska vi göra för att hjälpa henne.

Jag är en person som be- höver hjälp.

DELADE SPEGELBILDER

• Jag tror att mamma tänkte mer på det jag var bra på. Jag tror att pappa tänkte mer på vad jag var dålig på.

Jag är nog duktig/inte duktig.

INGA SPEGELBILDER

• Jag vet faktiskt inte vad hon tänkte. • Inte en blekaste aning.

Related documents