• No results found

Elevers erfarenheter och upplevelser av jämställdhet/ojämställdhet

In document ”Alla är lika mycket värda!” (Page 43-46)

6. Resultat och analys

6.5 Elevers erfarenheter och upplevelser av jämställdhet/ojämställdhet

Alla elever upplever att själva skolan är jämställd. De tycker att de vuxna behandlar dem likadant, det spelar ingen roll vilket biologiskt kön man har. Däremot upplever samtliga elever

39

att eleverna själva behandlar varandra olika och mycket ojämställt ibland. Eleverna diskuterar även hur vi kan jobba och hjälpas åt för att nå jämställdhet.

Elev: Att inte bry sig så mycket om vem man identifierar sig med eller hudfärg eller något sådant. Att vi tänker att vi alla ska ha lika mycket rätt i allt.

För att skolan ska vara jämställd anser de att alla elever ska få den hjälp de behöver, få visa sina kunskaper, få svara på frågor och få möjlighet till bra betyg. De vuxna ska inte behandla pojkar och flickor olika utan alla ska behandlas likadant. Elever berättar också att de tycker att det är precis så och att de vuxna inte gör någon skillnad på pojkar och flickor. De upplever trots det att det finns fördomar om könen men att det inte är något som händer eller sägs men att de ändå finns. Återigen, är det främst eleverna som handlar utifrån dessa fördomar. Det enda som eleverna berättar om att de behandlas olika av ordinarie vuxna på skolan handlar om när skolsköterska t.ex. ska prata om mens med flickorna eller ge HPV-vaccin, som endast flickor får i nuläget. När det gäller sådana indelningar tycker alla eleverna att det är bra att de görs. När det gäller de olika ämnen som eleverna har i skolan gäller exakt samma saker för alla eleverna utan något undantag baserat på kön, t.ex. ska alla elever ha hem – och konsumentkunskap och slöjd.

Elev: Ja, vi får samma möjligheter, vi får göra samma uppgifter och samma hjälp. Vi har samma rättigheter i skolan. Vi får ju samma respekt.

Flera elever: Det är lärarna som gör det jämställt. Och det är barn som gör det ojämställt i skolan.

Även om eleverna upplever att skolan är jämställd berättar flera elever om olika händelser som de kommer att tänka på som har hänt just i skolan. Gemensamt för dessa händelser är att de har hänt tillsammans med icke ordinarie personal.

Elev: När jag var mindre… När vi hade någon vikarie så antog varje vikarie att killarna var de stökiga och inte tjejerna. Så när tjejerna gjorde något så antog han eller hon att det var killarna som gjort det.

Elev: När vi hade vikarie så sa hen att vi skulle få kvarsittning för att vi gjort saker, som kanske inte var så farliga men en kille fick inga konsekvenser alls fast att han hade gjort det och gjort exakt samma sak som oss. Det känns som om killar blir mer tolererade. Inte av de vanliga lärarna… men av vikarier. Flera har varit så.

40

Elev: När en vikarie sa ”Kom igen nu killar! Ni ska ju vara starkare än tjejerna” på idrottslektionen. Hen sa typ ”Killar är mycket starkare, ni ska orka mer än vad tjejerna gör”. Då blev vi tjejer arga, ledsna och förolämpade.

Det som kommer upp i alla grupper och flera gånger under varje samtal rör sport och främst de fotbollsmatcher som spelas på raster på fotbollsplanen. De berättar om olika händelser som inträffat under spelet där det ofta uttrycks att tjejer inte är lika duktiga på att spela fotboll som killarna är. De nämner också att det finns en annan chargong mellan killarna och att de hejar på varandra på ett helt annat sätt än vad tjejerna gör. Alla elever är mer eller mindre uppmärksamma på detta och många uttrycker att det inte borde vara så.

Elev: Alla måste ha chansen att bli bra på någonting, det är inte bara killar som ska ha chans att bli bra på allt.

Elev: En gång på fotbollen, då blev en kille fälld av en tjej och då sa en annan kille: ”Alltså, hur kunde du bli fälld av en tjej?” Alltså, man kan ju bli ledsen.

Elev: På fotbollen, då har det varit så att när en kille gör en tunnel på en tjej så blir det en massa ”whooo!” men om en tjej gör tunnel på en kille så händer typ ingenting. En gång sa en kille när en tjej dribblade förbi en kille ”det är ju en tjej”. Han tänkte att tjejer inte är lika bra på fotboll och inte lika hårda.

Elev: I somras var det en händelse där både jag och en tjej kände oss nedtryckta, då en kille sa till mig ”Kan du inte ta en tjej eller? Det är ju bara en tjej!” Det är ju inte så schyst.

Utöver skolan kommer eleverna på många saker som ä ojämställda som de har erfarenheter av eller som de har hört/läst någonstans. Det vanligaste exemplet på ojämställdhet som eleverna nämner är att lönen är orättvis för att män tjänar bättre än kvinnor i många yrken. Många grupper diskuterar också 2018-års VM i fotboll där herrlandslaget fick jättemycket pengar medan damlandslaget fick mycket mindre och inte lika stor uppmärksamhet eller publicitet. De nämner även män våld mot kvinnor som de har hört flera gånger om, exempelvis att flera tjejer har blivit våldtagna.

Även det som nämns i tidigare avsnitt om elevers tankar kring jämställdhet där det skiljer sig mycket mellan olika länder och finns många orättvisor. De nämner att kvinnor inte får köra bil, ha ett jobb, gå utanför huset osv. Några elever nämner också uppfostrans betydelse för barnens

41

åsikter om jämställdhet samt pojkar och flickor. Detta är också något de menar kan komma i konflikt när exempelvis barn möts som har uppfostrats med olika värderingar.

6.6 Analys av elevers erfarenheter och upplevelser av

In document ”Alla är lika mycket värda!” (Page 43-46)