• No results found

Hur kommer könsnormer och könsroller till uttryck hos eleverna?

In document ”Alla är lika mycket värda!” (Page 49-52)

6. Resultat och analys

6.7 Hur kommer könsnormer och könsroller till uttryck hos eleverna?

Eleverna berättar om de skillnader som de upplever finns mellan killar och tjejer även om flera inledningsvis påpekar att det inte finns särskilt mycket som skiljer könen åt. Något som alla grupper nämner är att killarna och tjejerna har olika omklädningsrum i gymnastiksalen och att flickor och pojkar har olika kön. Resultatet skiljer sig mellan de olika grupper där de två olika homogena grupperna bestående av killar uttrycker motsatsen till varandras tankar. Den ena gruppen menar att det finns många skillnader mellan killar och tjejer medan den andra gruppen anser att de inte märker så stor skillnad utan skillnaderna är rätt få vilket visar på både bredden av elevernas tankar och gruppens betydelse.

Elev i den första gruppen: Det känns som om killar vågar mer vara sig själva än vad tjejerna gör. De vill vara lite mer… lugna.

45

Elev i den första gruppen: Antingen så är de sig själva när de bara är så… eller så vill de bara allmänt vara ordentliga. Killarna är crazy.

Elev i den första gruppen: Om ni ska fråga mig så är killar typ roligare. De gillar att vara aktiva. Även om andra också är aktiva, är de inte lika som oss. Vi kanske, aldrig har tråkigt.

Elev i den första gruppen: Ett exempel på idrotten, då tar vi lite olika lång tid och kommer olika medan de väntar på varandra och kommer alla samtidigt.

Elev i den andra gruppen: Jag märker ingenting. Det spelar ingen roll vad man har för kön.

Elev i den andra gruppen: Men det känns som om tjejer säger att de är mycket bättre för att det är de som får alla barn, fast det måste ju vara en tjej och kille. Alla är lika viktiga.

I de två homogena grupper som består av tjejer berättar även de om skillnader som de upplever finns mellan killar och tjejer. Det lyfts både fysiska skillnader som muskler/styrka och aktivitet och sociala skillnader som attityd och skämt.

Elev: Pojkar är mer aktiva, spralligare och låter mer.

Elev: Det känns som om killar behöver skämta mycket mer. De har svårare att vara sig själva. De måste skämta mycket mer med varandra än vad tjejer gör. Och lite mer hemska skämt. Som man typ inte vill höra. De kan skämta om cancer… De skämtar väldigt mycket om, såhär, våldtäkt. Det känner jag är väldigt jobbigt. Och sen så skämtar de om att vara gay, väldigt mycket. De använder det mycket som skällsord. Det känns som om de tar sig väldigt mycket friheter. Ibland kan det gå för långt.

Elev: Alla vill hamna i lag med killarna, för man tror att de är mycket bättre. Och killarna har trott att de är så himla mycket bättre hela tiden och bara är så. Är det inte teoretiska att tjejer är smartare än killar? Jag tror de har mer hjärnmassa och kan bli smartare. Och killarna har tagit den och satt på armen så det blir muskler.

Elev: En vikarie har också sagt ”Kom igen nu killar! Ni ska ju vara starkare än tjejerna!” på idrottslektionen.

I de sista två grupperna, som både flickor och pojkar deltagit i, uppger båda två att det inte är så stor skillnad på könen och att de, utöver omklädningsrummen, inte upplever att det spelar någon roll om man är flicka eller pojke utan alla är kompisar med alla.

46

Många elever har erfarenheter av att fotboll anses var en kill-sport och ridning en flick-sport. Det lyfts i samtliga grupper att det finns mycket normer i olika sporter och vem en sport passar bäst för. Eleverna nämner både i allmänhet och på högre nivåer i sporterna dessutom nämns den sport som spelas i skolan, där fotbollen har ett stort övertag. De är medvetna om den norm som finns och nämner flera exempel på idrottspersoner som nått långt inom en sport som anses vara mer för det motsatta könet.

Elev: Jag hatar när man kallar fotboll och basket för en killsport och gymnastik för en tjejsport. Vissa säger att ridning bara är för tjejer.

Elev: Tänk på Peder Fredriksson, han är ju skitduktig. Och Kosovare Asllani.

Elev: Peder är med i Sveriges landslag. I den nivån är det nästan bara killar. Man ska inte säga någonting, många killar som rider blir någonting.

Elev: Fast nu, är det ganska många tjejer, och vi vill komma i samma lag som varandra för att bevisa att tjejer också kan, så vi passar och har ett bra spel. Om någon dribblar blir vi glada, för vi villa visa att alla behandlas lika. Vi körde tjejerna mot killarna en gång och då vann tjejerna, då var vi lika många i varje lag.

Eleverna nämner även andra intressen så som leksaker och umgängen. Eleverna upplever att de själva behandlar varandra mycket utifrån vilket kön de har. De menar att både tjejer och killar är påverkade av de normer som finns kring klädsel, umgänge och intressen. Vidare lyfter de också att man blir påverkad, utan att vara medveten om detta, vilket bl.a. visar sig genom att eleverna härmar varandras uttryck och handlingar. Grupptryck är också något som eleverna nämner som kan ha stor inverkan på varför elever upprätthåller vissa normer, även om de inte vill. Flera elever nämner också olika saker som de anser vara tjejigt respektive killigt.

Elev: Det är väldigt mycket uppdelning [av pojkar och flickor på raster]. Det är inte så mycket att tjejer är med killar och tvärtom för då blir det mycket ”Åh du är kär i den, oh my god!”.

Elev: Man vill inte vara med en kille då, eftersom man inte orkar lyssna på allt det. Elev: När vi har varit uppdelade t.ex. när vi pratat med skolsköterskan. Men det kan bli jobbigt också när killarna sedan frågar typ ”Öh pratar ni mens nu eller?”. Sånt har jag i alla fall hört killarna fråga tjejerna.

47

Elev: Läraren borde behandla barnen utifrån hur de är som personer, inte kön. För om man gör det, typ ger flickor dockor och pojkar bilar, då växer man in i en miljö där man blir tjejig. Vissa blir då väldigt tjejiga, och killar också.

Elev: När vi var mindre sa vi ju att det fanns tjej – och killbaciller. Och även tjejfärger och killfärger. Tjejer gillar rosa och killar blå. Om en tjej har kort/snaggat hår kollar också andra konstigt på henne bara för att det är så att tjejer ska ha långt hår. Och killar ska ha kort hår och då är det konstigt om de inte har det.

Någon elev nämner också att jämställdhet inte får gå för långt. Att det finns tjejer/kvinnor som blir arga över lön eller priser på exempelvis hårklippning där det finns en given anledning. Detta är något som uttrycks vara överdrivet.

Elev: Men det finns ju de som går lite för långt, som att tjejer måste betala mer för hårtider men det har ju sina skäl, tjejer har ju oftast längre hår och kanske gör mer med håret än vad killar gör. Det kan ju vara sådana saker som spelar roll.

Elev: Min släkting jobbade i industri. Och då var det en tjej som jobbade i positionen under honom, och då blev hon jättearg för att han fick mer lön. Men det beror ju bara på positionerna.

6.8 Analys av hur könsnormer och könsroller kommer till uttryck

In document ”Alla är lika mycket värda!” (Page 49-52)