• No results found

I detta kapitel presenteras den data från de tio intervjuer som genomförts. som har samlats in och de svar som gavs av våra respondenter. Här presenteras även den kodning som

genomförts som i sin tur visar på de teman som genomsyrar i studien och de intervjuer som har genomförts.

Tabell över respondenter

F: Fastighetsmäklare, M: Man, K: Kvinna, S: Singel, SA: Sambo, E: Ensamstående, G: Gift, B: Barn, Siffror:

År i branschen

4.1 Tillgänglighet

Ordet “tillgänglighet” var ett konsekvent återkommande tema som nämndes av respondenterna i en eller flera av de frågor som ställdes. Det blev således ett av våra 5 huvudteman vi fann i vårt resultat. Respondenternas svar visar på att fastighetsmäklare i denna studie anser att digitalisering i sig, ofta innebär en ökad känsla av att vara tillgänglig och att tillgängligheten förekommer på olika sätt och beror på olika saker. Resultat visade dels att tillgängligheten uppstår genom att en frekvent användning av smarttelefon och dator gör det svårt att välja att inte svara på sms, mail, samtal eller dylikt, då den i många

sammanhang finns i ens närhet. Till stor del påstår respondenter att de har svårt att inte titta i telefonen och/eller datorn när de befinner sig i domänen som berör privatliv. Samtidigt menar de dock att det också fundamentalt sett är ett yrke där tillgänglighet är normaliserat och en viktig faktor att ta hänsyn till för att exempelvis inte förlora en potentiell kund.

”Ja, alltså det generella är bara att man… det är svårt att stänga av till exempel. Om du sitter på en middag med familjen, då kan ju folk alltid aktivt ringa eller maila dig, så du är alltid tillgänglig, det är det som är det svåra. Du är alltid tillgänglig oavsett vad du gör.”

(FMS2)

Material från insamling av data visade även resultat som lyfte fram att en del av

respondenterna menar att de upplever att deras tillgänglighet i form av användning av digital teknik ökar, på grund av deras provisionsbaserad lön. I många fall är servicen i att finnas tillgänglig för kunden ett primärt argument som respondenterna lyfter fram, där de betonar att det är kunden som ska vara nöjd i slutändan. Svar visar således på att det därmed är av vikt att förhålla sig tillgängligheten, samtidigt betonar vissa av respondenterna att det dock inte ska resultera i att privatlivet hamnar i skymundan.

”Ringer någon mitt på sommaren när du är på semester, ringer någon när du är bortrest så svarar du och tar emot och bokar. Jag menar, du är alltid tillgänglig. Så är det ju. Och allt för att tjäna pengar, allt för att tjäna någonting.” (FKEB18)

”Ja, det kan jag väl säga… ja. Men sen får man också lära sig att förklara på ett bra sätt att vi är ju faktiskt människor också, men det är klart att man tänker på det, att man vill ge den här servicen, det är faktiskt de som ska betala en i slutändan och vara nöjda, så det är klart att jag på sätt och vis använder mig av både telefon och dator kanske mer än i vissa andra yrken.” (FKS2)

Respondenternas svar visar även på att skapandet av distans har förbättrats, dock att det däremot följer med en del komplikationer. Andra respondenter visade på att det inte var något större problem vid försök att skapa distans. Däremot visade det sig att problemet inte var helt och hållet obefintligt. Vad gäller komplikationer i att skapa distans, visar svar på att det dels beror på att det är en stor försäljningsprocess och att det därmed inkommer diverse frågor på kvällen av kunder. Vidare påstås det att det på så vis också är allmänt svårt att skapa distans till arbetet. Av bland annat FM2 framgår det att skapandet av distans har förbättrats med tiden, samtidigt som det ännu finns saker att arbeta med i försök att lyckas skapa distans mellan arbete och privatliv. De empiriska materialet påvisade även olika tillvägagångssätt för att således skapa distans, där ett sätt innefattas av att sitta kvar på kontoret så länge som det

behövs och inte ta med arbete hem för att undvika att domänen inom arbetsliv inkräktar på privatlivs-domänen.

”Jag har blivit bättre på det, men inte fullt ut, nej.” (FKS2)

4.2 Livsstil

Samtidigt som tillgänglighet ofta tillkommer på grund av digitalisering, visar resultat även på att den faktiska stressen som uppstår hos fastighetsmäklare i grund och botten även har ett samband med yrket i sig och dess helhet. Argumentationer som ofta dök upp handlade om att det helt enkelt råder ett onekligen medvetenhet val vad gäller att gå in i yrkesrollen som fastighetsmäklare. Respondenterna visar på så vis, med sina svar, en medvetenhet gällande såväl de positiva som negativa aspekterna som yrket innefattas av. “Livsstil” definieras av respondenterna som något som grundar sig på en hög prestation och arbetsmoral, egentligen oavsett digitaliseringen faktiska inverkan. Vid utläsning av, svaren framgår det att konceptet kring tillgänglighet därmed tycks få stå som fundament till yrket och deras syn på att det är en livsstil där dess grundprinciper idag är normaliserat. Tillgängligheten och att bemöta yrket som en livsstil innebär för respondenterna som har rollen som fastighetsmäklaren i dagens samhälle i att ofta svara på sms, mail eller samtal under obekväma tider och därmed också ofta utanför kontorstid. Resultat visar även på att detta inte är en yrkesroll som heller kan anses vara optimal förutsatt att en hög tillgänglighet inte kan hanteras eller behärskas av individen.

“Du är alltid tillgänglig oavsett vad du gör för du måste mer eller mindre, jag ser ju trots allt yrket som en livsstil och det blir ganska lätt idag att vilja ”småjobba” lite hela tiden på grund av hur lätt det är att få tillgång till allt även utanför kontoret.” (FMS2)

“Det fanns en gång i tiden när jag var tvungen att ta mig till kontoret för att kunna skicka iväg ett mail. Nu har det väl på så sätt nog blivit en ännu mer av en livsstil i och med digitaliseringens utveckling. Jag arbetade på ett annat sätt innan digitaliseringen i form av åtminstone smarttelefoner kom till världen.” (FKEB18)

4.3 Obalans och utsuddad gränsdragning

Samtliga respondenter visar att de upplever obalans i och med digitaliseringen som i sin tur ökat deras tillgängligheten. Obalansen utspelar sig på olika sätt, i vissa fall tenderar

fastighetsmäklare att ta med sig arbetet hem och utföra arbetsrelaterade uppgifter hemma som i sin tur enligt dem orsakar inkräktning där arbetet inkräktar på privatlivet. I och med att temat om tillgänglighet går hand i hand med såväl obalans som en diffus gränsdragning, blir det i vissa svar tydligt att det på grund av pressen av att vara tillgänglig som för respondenterna innebär att under främst kvällstid svara på inkommande samtal, sms, mail med mera. I svaren framgår även att respondenterna generellt sett upplever att de har svårt att inte kunna inta rollen som tillgänglig. Påståendet grundar sig på att den digitala tekniken idag är så smidig gällande möjligheten att koppla upp sig på för att läsa mail eller dylikt det gör att det blir svårt för respondenterna att förhålla sig passiva till sådan kommunikation som kommer in efter arbetstid. Ytterligare en aspekt som styrker den obalans som orsakas med deras användning av digitala verktyg, är även vetskapen om att kunder förväntar sig någon form av svar, när dem tar kontakt.

”Privatlivet blir ganska begränsat eftersom jag hela tiden är tillgänglig på grund av inkommande telefonsamtal, sms, mail med mera. (FKS2)

“Man stängs aldrig av. Du kan helat tiden koppla upp så att du har mailen, att den kommer in och man ser helat iden, man har sin appar, man ser vad andra gör, man ser vad som läggs ut på Hemnet. Det blir absolut obalans.” (FKS2)

Utöver ovanstående aspekter framkommer resultat som lyfter fram att flertalet

fastighetsmäklare upplever flertalet komplikationer gällande att själva att faktiskt lyckas skapa en gräns mellan arbete och privatliv. Svar visar på att obalansen och en utsuddad gränsdragning skapas med anledning av digitaliseringen och hur lätt det blir att låta digital kommunikation få ta plats i vad de anser vara felaktiv kontext, ofta när de befinner sig med nära och nära. De menar att digitala verktyg i form av smarttelefoner och datorer för en del skapar möjligheten, och för andra hinder i deras privatliv där de ofta utför arbetsrelaterade sysslor utanför arbetstid. Det frambringas även i svar av respondenterna, som gärna hänvisar till hur yrket fungerat förr där gränsdragningen tidigare upplevts som tydligare mellan domänerna. Istället för att präglas av digital teknik utformades arbetssättet av en mer

traditionsenliga karaktär exkluderat av digitala verktyg. Respondenterna betonar ofta att yrket

förr präglades av mer fasta arbetstider och att det var inte av en gråzon i när du arbetade och när du var ledig. Svar visar således på att det, vid beaktande av användning av digitala verktyg, idag enligt dagens fastighetsmäklare är lättare att vara tillgänglig digitalt sett. Med tillgängligheten framgår det även att många hade gemensamma nämnaren i känsla av stress och störd sömn hos fastighetsmäklare när digitala verktygen istället för umgänge med exempelvis familjen, tillåts eller tvingas få ta större plats. Den obalans och utsuddade

gränsdragning som enligt empirin tycks innebära svårigheter genom att stänga av i “rätt tid”, vakna till sms eller mail, eller att mitt i natten få ett nytt bud på bostaden, betonas enligt många av svaren inte som osedvanliga situationer hos fastighetsmäklare.

“Sen gör ju i och för sig digitalisering också att det inte blir någon skillnad mellan privat- och arbetsliv… gränsdragningen försvinner eftersom du har främst telefonen i närheten och där har du allt, det vill säga sms från kunder, mail från kunder med mera.” (FMS2)

4.4 Flexibilitet

Utöver de ovanstående aspekter som påtalats om exempelvis respondenternas svårigheter att skapa balans och att digitaliseringen skapar en diffus gräns, menar samtliga respondenter att digitala verktyg även medför flexibilitet i form av ett underlättande i arbetet. De menar att det skapas en såväl smidighet som flexibilitet där det tack vara digitalisering och att, genom enbart att ha en internetuppkoppling, finns möjlighet att sitta var som helst när som helst för att utföra arbetsrelaterade uppgifter. Det finns således en gemensam nämnare hos

respondenterna där den flexibilitet som kan åstadkommas genom digitaliseringen är grundat i, en första anblick, positiv anda och inställning. Exempelvis framgår det av FKEB18 att

digitaliseringen medför att inte bli beroende av en viss plats, exempelvis kontoret. Svar visar även på att det blir mindre och mindre papper och att lägga bud på objekt ofta sker på distans och nödvändigtvis inte på kontoret. Genom att inte vara beroende av tid och rum i samma utsträckning lyfter FMS2 fram att de möjligheter som digitala verktyg har resulterat i även skapar en känsla av frihet.

“Du kan befinna dig var du vill, men det blir då också svårare att skilja på hem och arbete.”

(FMGB17)

”Ja, men det är lättare att… man faktiskt inte är bunden till kontoret, du kan gå ut på stan under en budgivning och lägga in buden direkt utan att ta kollegors tid i anspråk utan man kan göra det direkt vilket är fantastiskt.” (FKEB18)

4.5 Möjlighet att skapa distans

Ett flertal respondenter betonar i sina svar att de i vissa avseenden använder olika tillvägagångssätt i syfte att minska att använda digitala tekniker - om inte helt och hållet förhindra - för att balans ska uppstå mellan arbete och privatliv. Detta utspelar sig likt vad FKSA7 lyfter fram genom att exempelvis dels använda en arbetstelefon och en privat telefon, för att således inte låta notiser som sker på arbetstelefonen få influera eller förenas med notiser som kommer in från den privata domänen. Andra respondenter, däribland

FKEB18, betonar dock, att de med tiden och mer erfarenhet har blivit bättre på att bara koppla bort och avsluta arbetet och inte låta arbetsrelaterade uppgifter tillåtas att inkräkta på

privatlivet alltför mycket. FKS3 lyfter även fram att kunder hänvisas till sms eller mail i högsta möjliga mån under de dagar som vederbörande är ledig. Resultat har även visat att det med tid och mer erfarenhet skapats en något bättre känsla av kontroll vad gäller att kunna våga tacka nej och att generellt sett ha bättre känsla för att styra tillgängligheten till privatlivsdomänens fördel. Svar visar på att det var svårt att inte känna att ens grad av tillgänglighet hade en stor inverkan på såväl kunder som själva försäljningsuppdraget i sig.

”Jag har faktiskt infört sen något år sedan eller två, att jag, när jag går från jobbet, så kopplar jag bort telefonen, att den säger att jag har gått för dagen eller vad det kan tänkas vara och jag har en privat telefon som jag använder sen, så jobbtelefonen är jobbtelefonen och den lägger jag faktiskt ifrån mig nuförtiden när jag har jobbat klart för dagen.” (FKSA7)

“Men jämför jag mitt arbetssätt idag med hur det var när jag började för 18 år sedan, kan jag ju idag på ett enklare sätt uträtta arbetsuppgifter tack vare både smarttelefonen och datorn, men det gör ju också att jag måste bli bättre på att skapa min gräns mellan arbete och privatlivet.” (FKEB18)

Related documents