• No results found

I följande kapitel presenteras slutsatsen av studien som har genomförts och det resultat vi slutligen kom fram till utifrån vår teori, empiri och analys.

Följande frågeställningar har formulerats utifrån vår studie och dess syfte vilka besvaras nedan:

Leder digitalisering till balans eller obalans mellan arbete och privatliv?

Vilka är för- och nackdelarna med digital teknik för fastighetsmäklare?

Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

5.1 Leder digitalisering till balans eller obalans mellan arbete och privatliv?

Vi kan, med stöd av både existerande teori och empiri, se att det i allra högsta grad råder en obalans mellan arbete och privatliv för fastighetsmäklare i form av umgänge med familj, vänner med mera och engagemanget i arbetet. Oavsett om obalansen väljer att hanteras av fastighetsmäklaren eller inte, så finns den där - dels på grund av användningen av digital teknik och vad Derks et al. (2014b) kallar för “smarttelefonbeteendet”, och dels på grund av yrkets generella utformning. I vilken omfattning som obalansen mellan arbete och privatliv utspelar sig varierar dock mellan respondenterna, däremot kan vi dra slutsatsen att yrket ofta ses mer som en livsstil där fastighetsmäklare mer eller mindre faktiskt tvingas förena den ena domänen med den andra, något som således orsakar den diffusa gränsdragning som (Clark, 2000) tidigare har betonat. En intressant aspekt är dock vad respondenterna syftar på när de benämner yrket som en livsstil och vad som påverkar valet i att synkronisera arbete och privatliv till den diffusa gränsdragning som uppstår mellan domänerna. Enligt vår mening karaktäriseras fastighetsmäklares benämning av livsstil på individuell basis, med andra ord de sätt som individen väljer att leva på. Med beaktande av ovanstående aspekter skulle detta kunna likställas med att de respondenter som benämner yrket som en livsstil också har på så vis skapat en acceptans till yrket, genom att de är medvetna om att arbetet således inkräktar på domänen som berör privatliv.

5.2 Vilka är för- och nackdelarna med digital teknik för fastighetsmäklare?

Det framgår i studien ett flertal för- och nackdelar vad gäller digital teknik i form av

smarttelefoner och datorer och dess inverkan på balansen mellan arbete och privatliv. Det kan konstateras att de fördelar som finns i och med digitaliseringen i fastighetsmäklarbranschen är först och främst möjligheten till mer flexibla arbetsförhållanden som kan utövas oberoende av tid och rum. Vidare kan vi se att det med flexibilitet också leder till en ökad obalans och en utsuddad gränsdragning mellan de två arbetslivs- och privatlivsdomänena. Respondenternas tämligen höga arbetsmoral i kombination med att själv styra över sitt arbete och exempelvis ta med arbetsrelaterade uppgifter hem, gör att deras övriga liv utanför arbetet ofta riskeras att bortprioriteras. Om det handlar om villkorlig kärlek hos vänner eller familj eller att privatlivet och värdet av det helt enkelt underskattas är en annan fråga. Något som däremot är säkert är att digital teknik onekligen tillför fler fördelar i relation till arbetet. När det sker ser vi dock, motsatsvis, att det medförs fler nackdelar än fördelar vad gäller privatlivsdomänen.

5.3 Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

Utöver ovanstående aspekter kan vi se att fastighetsmäklarens egen erfarenhet och individuella inställning, är något som har en viss inverkan på dennes förutsättningar vid hanteringen av att försöka skapa balans mellan arbete och privatliv. Vi kan även se att de intrång i privatliv som digitala verktyg medför inte skiljer sig åt markant oavsett ålder och livssituation på respondenterna. I det fall fastighetsmäklare har möjlighet att skapa en balans mellan arbete och privatliv grundar sig troligtvis på individuell basis och den generella inställningen till detta. Däremot kan vi se att det är svårt att tillgodose både de faktum att minska tillgängligheten och i relation till detta bibehålla en likvärdig omsättning. Vi kopplar således detta till att yrket idag präglas av en hård konkurrens, vilket bidrar till att många fastighetsmäklare bemöter detta genom att förhålla sig ofta - om inte ständigt - tillgängliga mot kunder. I sin tur skapas på så vis en ökad tillgänglighet och därmed en obalans mellan domänerna.

Utifrån empirin finns det som sagt vissa fastighetsmäklare som vid en första anblick verkar vara bättre än andra på att skapa en klar gräns mellan arbete och privat. I slutändan är dock denna gräns ändå alltid mer eller mindre ganska flytande, och i vissa fall helt utsuddad. Vi vill vidare påstå att, om det sker hanteringar av obalans mellan arbete och privatliv, indikerar det i sig på att obalansen finns där. För att kunna hanter något måste faktorn eller problemet också

redan var existerande. Vi hamnar alltså alltid åter i det faktum att yrket är, på grund av

provision, också kräver prestation och är även präglat av hög konkurrens. Detta ser vi grundar sig i den redan befintlig rollen i att vara tillgänglig, det vill säga även exklusive digitalisering.

Med dessa premisser som grund, kan vi dra slutsatsen att förutsättningarna för att skapa balans mellan domänerna är något begränsad för fastighetsmäklare. Detta ser vi beror på yrket i sig och på hur rollen som fastighetsmäklare generellt sett är utformat. Digitaliseringen ger visserligen en ökad tillgänglighet och därmed en obalans mellan domänerna. Dock påstår de flesta fastighetsmäklare att det är en del av vad de kallar “livsstilen”. Yrket har mer eller mindre alltid grundats på tillgänglighet, det vill säga redan innan digitaliseringen fick en så betydande roll i samhället. I det fall tillgängligheten fanns redan innan digitaliseringen, så framstår det nu som att den har ökat ytterligare i och med arbetsredskap såsom exempelvis smarttelefon och dator och därmed också per automatik orsakat en kraftigare obalans.

Följaktligen, när fastighetsmäklare i denna studie delger oss sina tankar kring digitaliseringen, kan vi dra slutsatsen om att digitaliseringen i sig inte medfört ett nytt problem i yrket.

Fastighetsmäklare har trots allt, innan det fanns digitala verktyg, haft rollen som en opartisk mellanhand och detta har, på det ena eller andra sättet, alltid manat till tillgänglighet. På en konkurrensutsatt marknad är det därför ett befogat antagande att säga att det är fråga om en samverkan mellan digitalisering och ett ökat krav på tillgänglighet hos fastighetsmäklare.

Related documents