• No results found

10. Bilagor

10.2 Transkribering av intervjuer

FMGB17

Bakgrundsfakta:

Detta kommer i uppsatsen vara helt anonymt, är det okej att jag spelar in?

Det är helt okej att inte svara på en fråga om du vill.

Man/ kvinna?

”Man”

Hur gammal är du?

”49”

Hur många timmar per vecka arbetar du?

”40”

Hur ser din livssituation ut?

”Gift och har barn”

BALANS

DEL 1

Forskningsfråga 1: Leder digitalisering till balans eller obalans mellan arbete

och privatliv?

Forskningsfråga 3: Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen

av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

Har du någonsin upplevt obalans mellan ditt arbete och privatliv på grund av digitala verktyg såsom telefon/dator?

”Ja.”

Berätta gärna hur denna obalans utspelar sig och ser ut… (tvingas ställa in middagar etc. kontra kundmöten)

”Det är ju ett medvetet val man gör också i att bli mäklare, och mäkleriet fungerar ju så att ingenting är klart förrän det är skrivet. Det är en aspekt. Intag, kundmöten växer inte på träd.

Det är ju så, man får gilla läget och ta, och då kan det bli sena kvällar. Men just middagar med familj och vänner har man fått ställa in på grund av kontraktsskrivningar. Om det sen har med smartphones att göra, alltså tillgängligheten, det är ju tillgängligheten såklart, men det hade även funkat med en vanlig mobil, då hade man ju svarat. Svårt att säga, men det är klart att man blir ju mer… man har ju svårare att koppla av i och med att du kan läsa mail…

Nu har jag redan gjort det som ett aktivt val också, och det är ju bra också att man kan göra saker på resande fot *får ett mail*. Men då blir det också det här att man kollar att ”aha, vad var det där…” *hänvisar till mailet han precis fick in*. Så det är på gott och ont.”

Skulle du säga att du någon gång fått kommentarer som lyder: ”Stäng av

telefonen/datorn, umgås istället för att arbeta” eller liknande från vänner/familj?

Ja, så är det ju. Det är ju nackdelen med det här yrket, att det är en fördel att du kan… att det är flexibelt, men det är också en nackdel att… eh… största nackdelen är väl söndagar. Att du jobbar söndagar och att du inte är närvarande på söndagar, så man förlorar minst en halv dag där man egentligen hade kunnat umgås med familjen. Hade ingen betydelse innan barn, eller åtminstone en väldigt liten, det har en mycket större betydelse när man har barn.”

Vad gör du för att skapa bättre balans mellan arbete och privatliv?

”Jag försöker på resor, att låta bli att läsa mail, men det är svårt… Så vi är ju i ett yrke där…

om du inte hör av dig på ett eller annat sätt, så finns en stor risk att den potentiella säljaren ringer till en annan mäklare som svarar och så går man vidare. Har ett exempel på det från i julas när vi var bortresta, så *får ett mail*… hör de av sig ”Ja, men jag kan inte träffa er förrän den här veckan” och då var det försent. Man ska vara flexibel. Sen tror jag att när folk har bestämt sig för att sälja, då vill man att det ska gå superfort. Så är det.”

TID

Hur upplever du att du disponerar tiden mellan arbete och privatliv?

*Funderar*. Jag försöker skilja dem åt. Men det är svårt. Kunder tar egentligen ingen större hänsyn till tider. Exempel på… fick ett samtal lördag kväll kl. 20 och jag var borta på

middag, och jag… dumt nog så svarade jag… det var en person som undrade var en lägenhet gick för för några veckor tidigare. Då kände man att det var fett värt att svara. Och då ifrågasatte jag ”ah, men jaha, det här behövde du veta en lördag kväll, du kunde inte vänta till på måndag? Varpå han i telefon sa ”Ja, men vadå, du svarade ju?” varpå jag svarade

”Vi tar det där på måndag, ha en trevlig kväll.”

Upplever du ofta att du tar med arbetet hem och utför arbetsuppgifter via telefon och/eller dator på hemmaplan?

”Ja. Varje dag. Dels har du ju via din telefon tillgång till mail och mycket annat, men via datorn kan du också göra exempelvis objektbeskrivningar. Jag kan väl absolut säga att, just för att jag exempelvis kan utföra uppgifter hemifrån, blir det digitala som ett väldigt bra hjälpmedel i mitt arbete och i mitt yrke. Det har ju dock såklart lett till att jag, på grund av att jag gärna tittar mail och sms eller vill göra objektsbeskrivningar hemifrån, upplever att jag har svårare att känna mig tillgänglig gentemot min familj. Min tillgänglighet i arbetet minskar väl egentligen min tillgänglighet mot familj och vänner, tyvärr.”

DEL 2

Forskningsfråga 2: Vilka är för- och nackdelarna med digital teknik för

fastighetsmäklare?

DIGITALISERING

Vad innebär begreppet digitalisering för dig?

Jaa… Nej, men att det är ett hjälpmedel, att du faktiskt inte behöver vara fysiskt närvarande på arbetet utan du kan sköta arbetet egentligen bara du har en uppkoppling. Men… jag höll på jätte, jättelänge att inte göra saker hemifrån. Att det var så att, om jag behövde göra något i Vitec, då var jag tvungen att åka hit för att försöka skilja på hemma och jobb, så att det blev en gränsdragning, men nu går det inte att bärga sig för nu kommer du åt allt i telefonen. Och

det kan jag ju säga, att det är ju så, det är både en fördel och en nackdel. För att det är… du blir ju mer och mer uppkopplad, och uppkopplad menar jag att du är… du tänker mer och mer på jobbet. Det är på gott och ont. Men ja, absolut. Du kan befinna dig var du vill, men det blir då också svårare att skilja på hem och arbete.””

Vad är din uppfattning om hur digitaliseringen har påverkat dig i ditt arbete och privatliv?

Det är både positivt och negativt, men jag tror att det på lång sikt kommer bli någon rekyl bakåt, att man… det är så många som går in i väggen, utbrända och det tror jag just är en bidragane faktor. Det här konstanta, att vara tillgänglig… att det påverkar oss negativt, svårt att koppla av.”

Hur är dina förväntningar på andra individer vad gäller tillgänglighet i arbetet respektive privat?

”Det är klart att man blir smittad. Man känner andra som an känner sig själv, så det är klart att man blir otåligare. Skickar man ett mail tycker man att ”oj, nu har det gått två dagar.”

Men jag kan tycka att ett mail ska man liksom ta ett dygn innan man besvarar innan man ska bli irriterad.”

DEL 3

Forskningsfråga 3: Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen

av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

ARBETSPRESS OCH LÖN

Hur skulle du säga att du upplever kraven på arbetsplatsen?

”Finns inga krav egentligen utan vad du ställer för krav på dig själv och sen är det kunderna som ställer krav.”

Berätta hur du anser att din provisionsbaserade lön eventuellt påverkar din tillgänglighet gentemot kunder i form av användning av smarttelefoner/datorer…

”Ja, det blir ju så… såklart. Eller vet inte om det är pga den provisionsbaserade lönen.

Kunderna förväntar sig att du svarar på sms och/eller mail exempelvis sent på kvällen.”

DISTANS OCH VÄLMÅENDE

Anser du att du lyckas skapa distans mellan arbete och privatliv?

”Om du frågar min fru – nej. Om du frågar mig själv – det är lättare idag än förut att skapa, men det är svårt. Du sätter dig själv före och blir därför påverkad av kunder och hur… att sälja någons boende är en extremt stor och laddad affär för både säljare och köpare, och påverkar människor på olika sätt, men det är mycket känslor inblandade ofta. Man måste försöka att skaka av sig. Ett tips. Promenera hem.”

Vid möjlighet att skapa distans mellan arbete och privatliv, skulle du då säga att ditt välmående ökar i form av bättre sömn och/eller mindre känsla av stress (relaterat till ditt arbete)?

”Ja, så är det ju, absolut.”

FKS2

Bakgrundsfakta:

Detta kommer i uppsatsen vara helt anonymt, är det okej att jag spelar in?

Det är helt okej att inte svara på en fråga om du vill.

Man/ kvinna?

”Kvinna”

Hur gammal är du?

”23”

Hur många timmar per vecka arbetar du?

”Kanske 50”

Hur ser din livssituation ut?

”Singel och bor ensam.”

BALANS

DEL 1

Forskningsfråga 1: Leder digitalisering till balans eller obalans mellan arbete

och privatliv?

Forskningsfråga 3: Hur uppfattar medarbetarna att de kan hantera

gränsdragningen mellan arbetet och privatlivet?

Har du någonsin upplevt obalans mellan ditt arbete och privatliv på grund av digitala verktyg såsom telefon/dator?

”Ja.”

Berätta gärna hur denna obalans utspelar sig och ser ut… (tvingas ställa in middagar etc. kontra kundmöten).

”Man stängs aldrig av. Du kan hela tiden koppla upp så att du har mailen, att den kommer in och man ser helat iden, man har sin appar, man ser vad andra gör, man ser vad som läggs ut på Hemnet. Det blir absolut obalans. Sen tycker jag generellet sett att folk kräver väldigt

mycket av oss som mäklare, att vi ska vara väldigt tillgängliga, lite för mycket. Och det kräver inte jag av någon annan på samma sätt.”

Upplever du eller har du någon gång upplevt press och förväntningar från exempelvis vänner/familjemedlemmar i att du ska vara tillgänglig och deltagande?

”Ja, framförallt vänner. Familj har lite större förståelse tycker jag, men vänner har jag känt, absolut.”

Skulle du säga att du någon gång fått kommentarer som lyder: ”Stäng av

telefonen/datorn, umgås istället för att arbeta” eller liknande från vänner/familj?

”Ja, det har jag absolut.”

Vad gör du för att skapa bättre balans mellan arbete och privatliv?

”Jag försöker att stänga ner så mycket som möjligt, ta bort notiser från sociala medier till exempel, för att inte störas av det. Nu har jag även kopplat bort mailen från telefonen, just för att det ska bara vara när jag öppnar datorn som jag ska fokusera på mailen, så man inte svarar lite halvdant och ska titta och sen svarar man senare utan fokuserar på att man gör det på datorn och inte på telefonen.”

TID

Hur upplever du att du disponerar tiden mellan arbete och privatliv?

”Privatlivet blir ganska begränsat eftersom jag hela tiden är tillgänglig på grund av inkommande telefonsamtal, sms, mail med mera. Men försöker… det var det som var det svåraste när man blev mäklare tyckte jag, men nu tycker jag att jag har blivit bättre på det.

Man tänker att ”nej, det är inte hela världen, nu får jag lägga lite mer tid på att träna eller göra något annat så man kipplar bort jobb, så man får ett privatliv, så man verkligen

fokuserar på att skapa sig det. Man kan inte bara tror att det kommer av sig självt, utan man måste göra aktiva val att ”nej, nu stänger jag av, nu går jag och gör detta” och att man ser till att planera in saker och verkligen hålla sig fast till sina planer. Nu ser jag till exempel det här med att gå och träna som kundmöte, som ett intag, så man delar upp det så. Förut tyckte jag det tog tid från annat.”

Upplever du ofta att du tar med arbetet hem och utför arbetsuppgifter via telefon och/eller dator på hemmaplan?

”Ja, jag tar i princip alltid arbetet hem. Väldigt ofta.”

DEL 2

Forskningsfråga 2: Vilka är för- och nackdelarna med digitalisering med

digital teknik för?

DIGITALISERING

Vad innebär begreppet digitalisering för dig?

”Att vi blir… allt sker lite mer digitalt… att vi… jag tror att det kommer bli mer och mer, till exempel kontrakt tror jag kommer ske mer digitalt i framtiden vilket gör att vi blir ännu mer beroende av att ha smarttelefonen eller datorn i närheten hela tiden. Just det här att man kan välja hur man ska lägga upp det själv, men det är också lite farligt för att man kan jobba hela tiden egentligen då. Man skulle nog vara mer effektiv om man hade det på ett annat sätt kanske… alltså lite mer traditionsenligt, att man måste få iväg posten en viss tid och sådär för att kunna skapa gänser mellan privatliv och arbetet. Nu kan man skjuta på saker ganska länge, och så tar man andra viktigare saker, så man blir ändå mindre effektiv skulle jag tro.”

Vad är din uppfattning om hur digitaliseringen har påverkat dig i ditt arbete och privatliv?

”Alltså… det blir ju en stress för att man hela tiden kan finnas tillgänglig, för du har nästan alltid smarttelefonen vid dig eller datorn i närheten. Så att det digitaliseras gör ju att man blir mer stressad tror jag… även i privatlivet.”

DEL 3

Forskningsfråga 3: Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen

av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

ARBETSPRESS OCH LÖN

Hur skulle du säga att du upplever kraven på arbetsplatsen?

”Ganska låga… personliga krav är de högsta, sen har man alltid lite krav på en arbetsplats, men de är inte så höga. Så det är mer att de vill att man ska prestera, sen är man som sitt egna AB så man får sköta sig själv och hur man gör det spelar ingen roll riktigt.”

Berätta hur du anser att din provisionsbaserade lön eventuellt påverkar din tillgänglighet gentemot kunder i form av användning av smarttelefoner/datorer…

”Ja, det kan jag väl säga… ja. Men sen får man också lära sig att förklara på ett bra sätt att vi är ju faktiskt människor också, men det är klart att man tänker på det, att man vill ge den här servicen, det är faktiskt de som ska betala en i slutändan och vara nöjda, så det är klart att jag på sätt och vis använder mig av både telefon och dator kanske mer än i vissa andra yrken.”

DISTANS OCH VÄLMÅENDE

Anser du att du lyckas skapa distans mellan arbete och privatliv?

”Jag har blivit bättre på det, men inte fullt ut, nej.”

Vid möjlighet att skapa distans mellan arbete och privatliv, skulle du då säga att ditt välmående ökar i form av bättre sömn och/eller mindre känsla av stress (relaterat till ditt arbete)?

”Ja, absolut.”

KONFLIKT OCH FÖRVÄNTNINGAR

Hur upplever du att arbetsrelaterade känslor och händelser påverkar ditt privatliv?

”Ganska hårt också… har man haft det riktigt kasst så kopplar man inte bara av det, utan det påverkar ganska mycket.”

Vad har känslor och händelser relaterade till ditt privatliv för påverkan på ditt arbete?

”Det är klart… det är ett väldigt psykiskt arbete man gör, mer än vad man tror. Det som händer runt omkring påverkar en väldigt mycket, i alla fall i det här yrket och det påverkar hur man presterar. Är man inte på topp, så märks det ganska snabbt.”

FMS2

Bakgrundsfakta

Detta kommer i uppsatsen vara helt anonymt, är det okej att jag spelar in?

Det är helt okej att inte svara på en fråga om du vill.

Man/ kvinna?

”Man”

Hur gammal är du?

”25”

Hur många timmar per vecka arbetar du?

”30”

Hur ser din livssituation ut?

”Singel”

BALANS

DEL 1

Forskningsfråga 1: Leder digitalisering till balans eller obalans mellan arbete

och privatliv?

Forskningsfråga 3: Hur ser fastighetsmäklares förutsättningar ut i hanteringen

av att skapa balans mellan arbete och privatliv?

Har du någonsin upplevt obalans mellan ditt arbete och privatliv på grund av digitala verktyg såsom telefon/dator?

”Ja.”

Berätta gärna hur denna obalans utspelar sig och ser ut… (tvingas ställa in middagar etc. kontra kundmöten)

”Ja, alltså det generella är bara att man… det är svårt att stänga av till exempel. Om du sitter på en middag med familjen, då kan ju folk alltid aktivt ringa eller maila dig, så du är alltid tillgänglig, det är det som är det svåra. Du är alltid tillgänglig oavsett vad du gör för du måste mer eller mindre, jag ser ju trots allt yrket som en livsstil och det blir ganska lätt idag att vilja ”småjobba” lite hela tiden på grund av hur lätt det är att få tillgång till allt även utanför kontoret.”

Skulle du säga att du någon gång har fått kommentarer som lyder: “Stäng av telefonen, umgås istället för att arbeta.” eller liknande från vänner/familj? Hur reagerar du och vad känner du då?

”Man har såklart fått kommentarer om att lägga ner telefon och dator och känt en slags förväntning hos familj och vänner, absolut. Man förstår ju deras situation, men samtidigt blir det väldigt lätt för mig att förklara att ”ja, men det här smset eller mailet kostar mig 15000 kr i lön, jag tror att jag kommer svara på det.”

Vad gör du för att skapa bättre balans mellan arbete och privatliv?

”Jag gör det inte… Jag skulle inte ha valt det här jobbet i sådana fall. Det är en del som kommer i jobbet, dvs att vara tillgänglig. Var det så att jag inte hade klarat av det, då hade jag inte valt det här jobbet. Jag tycker det är kul att alltid vara tillgänglig. Precis som du

alltid jobbar kan du alltid vara ledig, alltså du har inga fasta arbetstider så ja, det finns två sidor av myntet.”

TID

Hur upplever du att du disponerar tiden mellan arbete och privatliv?

”Jag försöker se mitt jobb som att jag har en to-do-list att göra varje dag. I min to-do-list bockar jag av till exempel att jag har admin i två timmar, då går jag in och gör det på kontoet, sen så har jag också en to-do-list att min hund måste ha en timmes lunchpromenad och då bockar jag av det. Sen på kvällen så har jag kvällsvisning på min to-do-list och sen kanske jag vill träffa en kompis på kvällen också, då är det också med på min to-do-list. Så jag har liksom ingen skillnad att ”det här ska jag göra på jobbet” utan varje dag består av punkter av vad jag måste och vad jag vill göra.”

Upplever du ofta att du tar med arbetet hem och utför arbetsuppgifter via telefon och/eller dator på hemmaplan?

”Gud ja. Jag sitter alltid och jobbar hemma på kvällar, men det är för att jag tycker det är kul. Vi väljer när vi vill jobba, för precis som jag skulle kunna välja att inte sitta och göra prospekt hemma på kvällen, så kan jag göra det istället för att titta Netflix. Och jag skulle kunna göra det på kontoret, men jag väljer att inte göra det. Och sen budgivningar har du ju alltid, det sker alltid via telefonen eller datorn.”

DEL 2

Forskningsfråga 2: Vilka är för- och nackdelarna med digital teknik för

fastighetsmäklare?

DIGITALISERING

Vad innebär begreppet digitalisering för dig?

”Det är väl en typ av frihet skulle jag säga, om man tänker på hur mäkleriet var förut, så behövde de ändå sitta på kontoret för att ta emot exempelvis samtal via sina stationära telefoner vid en budgivning kanske. Nu skickar vi bara sms, alltså vårt jobb är väldigt simpelt

på det sättet. Jag kan ju ha en budgivning precis varsomhelst och det är ingen som märker någon skillnad, så det är ändå underbart hur det har blivit. Digitalisering utgör underlättar verkligen arbetslivet. Sen tänker jag också att, precis som det hjälper, så stjälper det oss i branschen i form av ”Hittamäklare.se”. Innan fanns det ju inga sajter där man kunde hitta

på det sättet. Jag kan ju ha en budgivning precis varsomhelst och det är ingen som märker någon skillnad, så det är ändå underbart hur det har blivit. Digitalisering utgör underlättar verkligen arbetslivet. Sen tänker jag också att, precis som det hjälper, så stjälper det oss i branschen i form av ”Hittamäklare.se”. Innan fanns det ju inga sajter där man kunde hitta

Related documents