• No results found

Empiriskt material

- Transkribering lärare ett (23/11-20) - Transkribering lärare två (23/11-20) - Transkribering lärare tre (3/12-20) - Transkribering lärare fyra (3/12-20)

Malmö Universitet Bilaga 1

Ämneslärarutbildningen

Hej! Vi är två blivande ämneslärare från Malmö universitet. Vi kommer under hösten 2020

tillsammans göra ett examensarbete om värdeladdade områden inom

historieundervisningen som innebär djupgående intervjuer med lärare av olika mängd erfarenhet.

Syftet med arbetet är att undersöka vad som påverkar förberedelser och hänsynstagande vid arbeten kring värdeladdade områden, såsom Förintelsen och dess bekämpning av antisemitism. Då antisemitismen återigen ökar i Europa så anser vi det relevant att se hur konflikter och antisemitism behandlas av lärare. Vår studie kommer att bestå av ett antal intervjuer och vi har fått tillåtelse av er rektor att kontakta er för detta ändamål.

Vi skulle uppskatta om några av er lärare vill medverka i vår undersökning. Vi är intresserade av att intervjua lärare som arbetar i de högre årskurserna (7-9) och som har olika stor erfarenhet av arbete som lärare i historia och specifikt med Förintelsen. Intervjuerna kommer att om möjligt genomföras på er skola, och varje intervju beräknas ta 45-60 minuter. De kommer att spelas in och sedan transkriberas av oss och den som så önskar får möjlighet att läsa texten och lämna eventuella synpunkter. Intervjun kommer att vara standardiserad och behandla följande frågeområden:

● Hur förbereder sig historielärare inför, agerar under och förhåller sig efter undervisning kring värdeladdade områden för att motverka och hantera konflikter mellan värdegrund och ifrågasättande elever?

● Hur förbereder sig historielärare inför, agerar under och förhåller sig efter undervisning kring Förintelsen för att motverka antisemitism?

● Hur motiverar lärarna sina metoder och didaktik samt påverkar erfarenhet förhållningssättet och undervisning av värdeladdade områden?

I det färdiga arbetet kommer alla utsagor att vara avidentifierade så att det blir omöjligt att känna igen vem som sagt vad.

Emil Eskilsson & Robin Hembo

Har du några frågor så kontakta oss gärna. Tel: 0735163796 (Emil), 079-3337384 (Robin) E-post: Eskilsson.Hembo.Examensarbete@gmail.com

Malmö Universitet Bilaga 2

Ämneslärarutbildningen

Hej!

Vi är två blivande ämneslärare från Malmö universitet. Vi kommer under hösten 2020 tillsammans göra ett examensarbete om värdeladdade områden inom

historieundervisningen som innebär djupgående intervjuer med lärare av olika mängd erfarenhet.

Syftet med arbetet är att undersöka vad som påverkar förberedelser och hänsynstagande vid arbeten kring värdeladdade områden såsom Förintelsen. Dessa områden kan väcka känslor och funderingar från eleverna vilket kan leda till ett ifrågasättande som ibland kanske går för långt. Vi vill därför se om lärare har ett annorlunda tillvägagångssätt när undervisningen berör dessa känsliga ämnen för att uppmuntra elevers kritiska tänkande och ifrågasättande, samtidigt som läraren håller eleverna inom ramarna till

värdegrunden.

Vår studie kommer att bestå av ett antal intervjuer och vi har fått tillåtelse av er rektor att kontakta er för detta ändamål.

Vi skulle uppskatta om några av er lärare vill medverka i vår undersökning. Vi är intresserade av att intervjua lärare som arbetar i de högre årskurserna (7-9) och som har olika stor erfarenhet av arbete som lärare i historia och specifikt med Förintelsen. Intervjuerna kommer att om möjligt genomföras på er skola, och varje intervju beräknas ta 45-60 minuter. De kommer att spelas in och sedan transkriberas av oss och den som

så önskar får möjlighet att läsa texten och lämna eventuella synpunkter. Intervjun kommer att vara standardiserad och behandla följande frågeområden:

● Hur planerar, genomför och bedömer historielärare värdeladdade områden för att uppmuntra elever till ifrågasättande samtidigt som eleverna förhåller sig till värdegrunden?

● Kan elever förhålla sig ifrågasättande gentemot Förintelsen utan att bryta mot värdegrunden?

● Hur motiverar lärarna sina metoder och didaktik samt påverkar erfarenhet förhållningssättet och undervisning av värdeladdade områden?

Innan intervjuerna görs kommer ni skriva under en samtyckesblankett för att säkerställa att allt som sägs och görs är inom de ramar som vetenskapsrådet hänvisar till. I det färdiga arbetet kommer alla utsagor att vara avidentifierade så att det blir omöjligt att känna igen vem som sagt vad.

Emil Eskilsson & Robin Hembo

Har du några frågor så kontakta oss gärna. Tel: 0735163796 (Emil), 079-3337384 (Robin) E-post: Eskilsson.Hembo.Examensarbete@gmail.com

Bilaga 3

Intervjuguide

Syfte:

Skolan förväntas förmedla kunskaper som eleverna ska kunna använda till att kritiskt granska och ifrågasätta samhället. Samtidigt har skolan även i uppdrag att överföra olika demokratiska värderingar som ligger i linje med det svenska samhället. I det centrala innehållet finns det olika områden som kan anses vara särskilt värdeladdade där konflikt mellan ifrågasättande och värdegrund kan uppstå. Ett exempel där sådana konflikter skulle kunna uppstå är Balkankriget och Israel-Palestina-konflikten.

Denna studie undersöker hur historielärare bygger upp sin undervisning för att uppmuntra elever att ta till sig kunskaper för kritisk granskning utan att elevernas uttalande strider mot värdegrunden. På så sätt hoppas vi kunna identifiera vilka beståndsdelar som bidrar till en lyckad undervisning om dessa värdeladdade områden. Detta vill vi göra för att formulera strategier som andra lärare kan använda i framtiden. Utöver detta tittar vi på om lärare anser att det är lämpligt att elever kritiskt granskar Förintelsen på samma sätt. Om så är fallet är vi återigen intresserade av hur detta kan ske så att eleverna tar till sig både det kritiska ifrågasättandet och de demokratiska värderingarna.

Inledande informationsinhämtande:

Kön Utbildning Yrkeserfarenhet

Info om ditt arbetslag och elevgrupp. Vad anser du vara en ifrågasättande elev

Hur definierar du en konflikt inom värdeladdade områden? Hur många gånger har du undervisat om Förintelsen

Intervjufrågor:

Planering av värdeladdade områden

● Brukar du resonera och forma din undervisningsplanering annorlunda inför värdeladdade områden jämfört med mindre känsliga?

● Lägger du vikt på något särskilt inom dessa områden?

● Ser din tidsdisposition annorlunda ut jämfört med andra områden?

● Planerar du för att uppmuntra dina elever till ifrågasättande inom värdeladdade områden och i så fall hur?

● Undviker du något inom ämnet för att det finns en risk för att skapa konflikt mellan elever i klassrummet?

I klassrummet

● Brukar du agera annorlunda när du undervisar om värdeladdade områden jämfört med mindre känsliga?

● Lägger du vikt på något särskilt gällande hur du agerar i klassrummet? ● Öppnar du upp för diskussioner och känsliga samtalsämnen med eleverna i

något syfte under i klassrummet och i så fall hur?

● Hur uppmuntrar du dina elever till ifrågasättande kring värdeladdade områden i klassrummet?

● Hur gör du när elever ger dig känsliga svar?

● Tillämpar du vissa strategier för att förebygga konflikter om känsliga ämnen i klassrummet och i så fall hur?

● Var går gränsen till vad du skulle kalla en konflikt?

Efterarbete och bedömning

● Brukar du bedöma och ge återkoppling annorlunda efter att ha undervisat om värdeladdade områden jämfört med mindre känsliga?

● Lägger du vikt på något särskilt inom dessa områden?

● Var anser du att gränsen går vid elevernas ifrågasättande vid bedömningar, vad grundar du detta på?

● Hur hade du resonerat utifrån ifrågasättande och värdegrunden kring detta elevsvar?

○ (Bilaga 4)

Förintelsen

● Tycker du att det är möjligt att planera, undervisa och bedöma ett arbetsområde om Förintelsen på liknande sätt som andra värdeladdade områden?

● Hur gör du annorlunda när du undervisar om Förintelsen jämfört med när du undervisar om till exempel Balkankriget eller Israel-Palestina-konflikten? ● Har det skett att någon elev har utmanat och förhållit sig ifrågasättande gentemot

Förintelsen, hur tog det i så fall form och hur behandlade du det?

● Anser du som historielärare att elever borde kunna få uttrycka sig och utmana även så pass känsliga områden som Förintelsen?

Related documents