• No results found

Enskilda organisationer

In document Sidas årsredovisning 2001 (Page 76-79)

Verksamhetsgrenen omfattar bidrag till enskilda organisationer finansierade från delposten 7, Enskilda organisationer. Målet för verksamhetsgrenen är att främja utveckling av ett livskraftigt och demokratiskt civilt samhälle och stärka de lokala samarbetsorganisationerna i utvecklingsländer.

ALLMÄNT

Merparten av verksamhetsgrenen finansierar ut- vecklingsinsatser genom tolv större svenska enskilda organisationer, med vilka Sida bedriver ett långsik- tigt samarbete baserat på fleråriga så kallade ram- avtal. Av dessa ramorganisationer fungerar fem som kanaler för bidrag till mindre svenska enskilda organisationer. Sammanlagt har drygt  svenska organisationer beviljats bidrag för cirka   insat- ser i mer än  länder. Insatserna initieras och genomförs av organisationerna själva.

Huvudmålet för denna verksamhetsgren är att främja utveckling av ett livskraftigt och demokra- tiskt civilt samhälle och att stärka lokala samarbets- organisationer i utvecklingsländer, med betoning på kunskapsuppbyggnad och organisationsutveck- ling.

De enskilda organisationernas utvecklingssamar- bete med och stöd till lokala samarbetsorganisatio- ner spänner över en mängd olika verksamhetsom- råden. Några organisationer bedriver tillsammans med sina partners påverkan i normativa frågor, till exempel vad gäller mänskliga rättigheter eller barns rätt. Andra arbetar tillsammans med lokala organi- sationer som ger direkt stöd till särskilt utsatta eller marginaliserade grupper, till exempel avseende häl- sovård eller utbildning.

Stödet genom de enskilda organisationerna bedöms spela en viktig roll för att minska fattigdo- men. För fattiga människor är bristande ekonomis- ka resurser inte det enda, eller ens alltid det största, problemet. Säkerhet, tillgång till hälsovård och

undervisning, eller möjlighet att påverka genom att göra sin röst hörd, är minst lika viktigt. Livskrafti- ga, demokratiska organisationer – nationella opi- nionsbildande eller lokala som arbetar för en för- bättrad social service – är alltså viktiga för att min- ska fattigdomen.

De svenska enskilda organisationerna bedriver också en omfattande informations- och bildnings- verksamhet i Sverige om utvecklingsfrågor. Detta bidrar till att skapa förståelse och engagemang för utvecklingsländernas situation.

Ramorganisationskretsen omfattar olika spektra av det civila samhället i Sverige – där ingår såväl barnrättsorganisationen Rädda Barnen, solidaritets- rörelser såsom Afrikagrupperna och , de fackli- ga organisationerna representerade av -:s Biståndsnämnd, kooperationens Kooperation Utan Gränser, arbetarrörelsens biståndsorgan Olof Pal- mes Internationella Centrum, handikapprörelsens biståndsförening , som de kyrkliga biståndsor- ganisationerna Svenska kyrkan (Lutherhjälpen, Svenska kyrkans mission och Evangeliska Foster- landsstiftelsen), Diakonia, och . Forum Syd är en samverkansorganisation med drygt  orga- nisationer som medlemmar. Forum Syd handlägger även, på Sidas uppdrag, ansökningar om bidrag till utvecklingssamarbete från vissa svenska organisatio- ner som inte omfattas av de övriga ramorganisatio- nerna.

Metodarbete, policyförändringar och kompetenssatsningar

Som ett led i pågående metodarbete med att söka finna former för att mäta resultat av stödet till Orginalinlaga 2001 för fyr#2 02-04-17 07.00 Sidan 74

75

ENSKILDA ORGANISATIONER

organisations- och kapacitetsuppbyggnad hos lokala samarbetsorganisationer, slutfördes under våren ett arbete med att utforma en modell för organisa- tionsanalys. Modellen testades av Sida i samarbete med Diakonia under hösten, i form av pilotanalyser av vissa av Diakonias lokala samarbetsparter i Boli- via och Indien. Erfarenheterna i fält har bidragit till vissa revideringar av modellen.

I regleringsbrevet avseende  ålades Sida att utarbeta kriterier för urval av ramorganisationer. Ett förslag till kriterier har sammanställts under hösten.

Resultatet kommer att bli föremål för diskussio- ner med relevanta svenska enskilda organisationer, varefter urvalskriterierna slutligen fastställs av Sida under . Som ett resultat av detta arbete kan nya ramorganisationer på sikt komma att tillföras ramorganisationskretsen. I anslutning till arbetet med att uforma kriterier har Sida låtit genomföra ett antal studier, som berört biståndets roll i fram- växten av civila samhällen i syd, statens och de

enskilda organisationernas samarbete i internatio- nellt utvecklingssamarbete samt trender i det civila samhället i Sverige. Ett seminarium med företräda- re för svenska enskilda organisationer hölls under våren kring dessa studier.

Regeringen fattade beslut i maj  om att inrätta ett idé- och utbildningsinstitut i Härnösand, som organisatoriskt tillfördes Sidas avdelning för samarbete med enskilda organisationer och huma- nitärt bistånd, . Ett intensivt arbete har däref- ter följt, för att finna former för verksamhetsmässigt innehåll och styrning. Institutet skall fokusera på det civila samhällets roll i utvecklingsfrågor och vänder sig främst till svenska organisationer och folkrörelser.

Som en följd av att Sida under  prövade förutsättningar och metoder för ett vidgat deltagan- de i internationell utbytesverksamhet, har Sida under året sammanställt nya Riktlinjer för utbytes- verksamhet med Sida-bidrag. Stödet till utbytes- verksamhet vänder sig i första hand till grupper och

76 ENSKILDA ORGANISATIONER individer utöver de som redan i dag är verksamma inom svenskt utvecklingssamarbete.

För att skapa ökade kontaktytor mellan Sverige och länderna i Asien anordnade Sida i augusti en konferens på temat ”De enskilda organisationernas roll i samhällen i förändring”, där delegater från  asiatiska och  svenska enskilda organisationer deltog. Konferensen utgjorde en del i genomföran- det av den svenska Asien-strategin inför -talet, Framtid med Asien. I samband med konferensen anordnades studiebesök för de asiatiska delegaterna på tio orter i Sverige för att ge dem en bild av svenskt folkrörelsearbete på lokal nivå. Konferensen resulterade i nya kontakter mellan Asien och Sveri- ge, och önskemål uttrycktes om att en uppföljande liknande konferens skall hållas i Asien.

Nya anvisningar för enskilda organisationers informationsarbete med bidrag från Sida har utar- betats under året, som i större utsträckning än tidi- gare ser till de specifika roller de enskilda organisa- tionerna har i informations- och bildningsverksam- heten i Sverige.

Analys av utfall

Delposten har ett mycket högt medelsutnyttjande. Under  togs  procent i anspråk av disponibla medel.

Den största andelen av stödet genom enskilda organisationer kanaliseras till Afrika, där en mar- kant ökning av stödet till Tanzania kan noteras. Sydafrika var dock såsom under tidigare år det största samarbetslandet, nu följt av Tanzania.

Sektorfördelningen visar på en fortsatt förskjut- ning från undervisning, den tidigare traditionellt största sektorn, mot insatser med fokus på mänskli- ga rättigheter och demokrati.

2001 Fördelning per sektor

Mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsstyrning Sociala sektorer

Infrastruktur, näringsliv och urban utveckling Naturbruk Informationsinsatser i Sverige Övrigt Totalt 161 227 223 122 31 110 69 524 87 723 303 260 875 967 Återrapporteringskrav 1, kostnader i tkr LO/TCO:s Biståndsnämnd Utan Gränser UBV Svenska kyrkan Svenska Missionsrådet Afrikagrupperna PMU Interlife SHIA Forum Syd

Olof Palmes Internationella Centrum Diakonia Rädda Barnen 238 83 71 13 201 58 66 72 214 70 278 250 32 0 24 0 35 0 94 23 173 67 0 0 Utländska samarbetsparter Svenska organisa- tioner som ingår i ramorganisationens verksamhet Enskilda organisationer, antal utländska samarbetsparter och

svenska organisationer som ingår i ramorganisationens verksamhet

Organisationsuppbyggnad, huvudsyfte Organisationsuppbyggnad, delsyfte 21% 23% 21% 21% 19% 12% 2001 2000 1999

Enskilda organisationer, procentuell andel organisationsutveckling

Andel av bidragen till ramorganisationerna avsatt för organisationsutveckling

Beslutade bidrag per ramorganisation 2001

Forum Syd

LO/TCO:s Biståndsnämnd Olof Palmes Internationella Centrum PMU Interlife Rädda Barnen Svenska kyrkan SHIA Svenska Missionsrådet Utan Gränser UBV Afrikagrupperna Diakonia Totalt

Ej rekvirerade medel avseende 2001 Återbetalning av tidigare års bidrag Övriga insatser

Informationsinsatser via studieförbund etc Stöd till ungdomsorganisationer

Stöd till internationella organisationer,seminarier, studier m m Övrigt, revisioner m m Totalt 122 000 62 000 32 500 96 500 105 000 70 886 26 200 115 000 60 000 13 357 25 500 65 000 793 943 –3 300 –23 784 87 792 8 100 10 791 2 911 876 453 Stöd genom enskilda organisationer, i tkr

77

ENSKILDA ORGANISATIONER

ÅTERRAPPORTERINGSKRAV

. Redovisning av de enskilda organisationernas verk- samhet skall omfatta fördelning av bidrag på ramor- ganisationer, sektorer och länder samt antal utländska samarbetspartner per ramorganisation. I förekomman- de fall skall antal svenska organisationer som ingår i ramorganisationernas verksamhet redovisas.

. Sida skall redovisa och bedöma resultatet av utvärde- ringar, kapacitetsstudier och systemrevisioner genom- förda av Sida.

Under året har Sida låtit genomföra en systemrevi- sion av ⁄:s Biståndsnämnd.

Bland annat pekar denna på brister vad avser avtalsförhållanden, medlemsförbundens involvering i den multilaterala verksamheten samt former för egeninsatsberäkning. Konsulten konstaterar dock i sin rapport att verksamheten trots dessa brister i styr- och kontrollsystemen fungerar väl. Sida bedö- mer att den åtgärdsplan som utarbetats av ⁄

:s Biståndsnämnd är väl genomarbetad och relevant för att möta de krav på åtgärder som för- anleds av systemrevisionen.

. Sida skall avseende stöd till enskilda organisationers informationsverksamhet redovisa antal beviljade infor- mationsbidrag.

Under året har knappt  mnkr betalats ut till  organisationer för information i Sverige om utveck- lingsfrågor. Sammanlagt har  bidrag förmedlats varav  i form av programbidrag och två i form av samverkansbidrag.

Enskilda organisationer,

kostnader i tkr

In document Sidas årsredovisning 2001 (Page 76-79)