• No results found

Luleå tekniska universitet 2015

Introduktion

Kursen Ergonomi 2 vid Luleå tekniska universitet syftar till att utveckla kunskap om ergonomins tre grundpelare: belastningsergonomi, kognitiv ergonomi och organisationsergonomi. Våren 2015 var uppdraget för kursdeltagarna att utveck-la förmåga att utvärdera, analysera och implementera ergonomiska tekniker och metoder såväl som att designa produkter, arbete, arbetsplatser, utrustning, sys-tem och processer baserat på kunskap om ergonomi.

I denna konceptfas är fokus att utveckla en ergonomiskt lösning för den valda målgruppen. Utgångspunkten är tidigare underlag från kontextfasen, samt idé-genereringsmetoder och visualiseringsmetoder i form av skisser och 3D-mod-eller för konceptutveckling.

SYFTE OCH MÅL

Syftet för den individuella konceptfasen var att studera och undersöka den ergonomiska situationen för fysioterapeuter. Målet var att utveckla ett konceptuellt förbättringsförslag för fysioterapeuter grundat på det underlag som införskaffats under tidigare fas.

KONTEXT

Arbetssituationen för fysioterapeuter styrs av deras olika arbetsuppgifter och då de har många arbetsuppgifter medför det en varierad arbetssituation. Under denna fas var fokus fysioterapeutens arbete med patienter på brits. Britser kan variera, beroende på vad det är för typ, men de som fanns på den undersökta arbetsplatsen gick alla att reglera i höjdled, både hydrauliskt och elektriskt. Britsarna var uppdelade i flertalet delar, varierande från brits till brits. Vissa hade justerbara huvud- och armstöd, medan andra hade huvudsak-ligen tre delar. Den arbetssituation som valts att studera är när fysioterapeuten behöver lyfta patientens ben för att utföra undersökningar.

Arbetet under denna fas har riktats mot att skapa en förbättrad situation för fysioter-apeuter ur ett ergonomiskt perspektiv.

59

Metod och genomförande

Att tillämpa ergonomi betyder att studera hur människor interagerar med produkter, pro-cesser, miljöer och system för att förbättra dem, dvs. göra dem enklare, säkrare, bekvämare och effektivare att använda. För att kunna göra det behöver vi kunskap om människans förutsättningar och behov och metoder och tekniker för att utföra ett visst arbete. Under konceptutvecklingsfasen har metoderna brainstorming, skissning och 3D-modellering använts. Metoderna har använts beroende av varandra där 3D-mod-ellering bygger på skissning och skissning bygger på brainstorming. Alla metoder grun-dar sig på det framtagna underlaget från tidigare fas i projektet, det vill säga:



 Användarvänlighet: konstruktionen ska vara sådan att den underlättar utförandet av uppgiften, det ska inte vara mer omständigt än det aktuella utförandet; lyfta och hålla upp ett ben.



 Självklar design: designen ska vara självklar och direkt ge användaren rätt uppfattning om hur produkten ska användas.



 Hållbar ekonomi: utformningen ska vara sådan att tillverkningspriset inte blir för högt, för att säkerställa att fler har möjlighet att investera i utrustningen och därmed använda den.



 Matcha befintligt system: för att undvika överflöd är det viktigt att produkten har en bra integration med det befintliga systemet som utgåtts ifrån, dvs. sjukvårdsbritsen.



 Antropometri: produkten ska kunna anpassas till olika patienter.

De arbetsställningar som främst varit i fokus är lyft av ben, se bild 1 och 2. BRAINSTORMING

Metoden Brainstorming används för idégenerering där syftet är att generera så många idéer som möjligt för att lösa “problemet”, dvs. den situation som utreds. Osvalder, Rose och Karlsson (2010) menar att det är viktigt att inte kritisera de idéer som framkommer under en brainstormingsession. I detta projekt granskades granskades alla de identifierade problemen i den tidigare fasen. Sedan valdes ett problem och en brainstorming utfördes för att komma på lösningar till problemet. Alla idéerna dokumenterades i form av bilder och text. När en lösning var någorlunda fastställd vidareutvecklades den med stöd av skisser.

SKISSER OCH 3D-MODELLERING

Skissning användes som en metod för att experimentera fram utformningsmöjligheterna av konceptet. Funktionen som skulle uppfyllas var att lyfta upp patientens ben till olika nivåer utan att fysioterapeuten utsätts för någon större belastning. I nuläget behöver benet lyftas manuellt.

Skisser gjordes utifrån kartläggning av kriterier som grundades på information från

Bild 1: Arbetsställning 1

60

tidigare projektfas, dvs. användarvänlighet, självklar design, hållbar ekonomi, matcha be-fintligt system samt antropometri. 3D-modellering användes sedan som metod för att skapa en tydligare förståelse och visualisering av konceptet.

Bild 3: Skissning brits Bild 4: Skissning fotstöd

METODDISKUSSION

Utveckling och prototypande med stöd av en fysisk prototyp hade troligen gett en bättre uppfattning om hur väl konstruktionen fungerar för arbetssituationen. Fysiska modeller hade även kunnat experimenteras med för att få fram konceptets utformning. Enkät är en indirekt metod som ger data från ett stort antal personer under ett kort tidsintervall, skriver Osvalder, Rose och Karlsson (2010). Enkäter hade kunnat användas som kom-plement för att få feedback och svar på nya frågeställningar som uppstod under koncept-fasen.

Koncept

Det framtagna konceptet består av ett mobilt fotstöd som är integrerat i britsen. Detta fotstöd underlättar för fysioterapeuten vid arbetsställningar som kräver att patientens ben lyfts. Utformningen på konstruktionen är sådan att en böjd stång är monterad på undersidan av fotstödet och fäst i britsen. Stången har en böjd form för att kunna följa patientens fot från lägsta till högsta läge, se bild 9.

Stången är höj- och sänkbar och fälls in i normalläge; då fotstödet är i nivå med britsens övriga madrass, se bild 7. Detta på grund av att stången inte ska slå i marken när britsen är nedsänkt i sitt lägsta läge. För att höja upp fotstödet finns ett handtag med en spak på sidan av stödet, då denna spak trycks in mot handtaget släpper två gummiklaffar stången och stödet går att dra upp till önskat läge. Dessa klaffar är placerade i britsen där stången och britsen möts. Fotstödet är vridbart enligt bild 7, detta för att kunna anpassas

till patienter av olika storlek.

Bild 5: Olika benlägen

Bild 6: Nedfällda fotstöd

61

Diskussion

Resultatet i form av detta koncept är relevant för fysioterapeuten då arbete med tunga patienter utförs. Fotstödet sänker belastningen för vissa arbetsställningar och gör att dessa blir mindre påfrestande. Den skaderisk som existerar för dessa ställningar bör minska och bidrar på så sätt att företaget kan tjäna att investera i en hållbar utveckling, i form av skadefria fysioterapeuter.

Referenser

Osvalder, A.-L., Rose, L. & Karlsson, S. (2010) Metoder. I Bohgard, M., Karlsson, S., Lovén, E., Mikaelsson, L-Å, Mårtensson, L., Osvalder, A-L, Rose, L. & Ulfvengren, P. (Red.) Arbete och teknik på människans villkor, pp. 477-582. Stockholm: Prevent

62

Koncept 7

Höjdreglage till