• No results found

Christoffer Muhl,

KONCEPTET VIDAREUTVECKLAS

Arbetsbelastningen är säsongsvarierande med otroligt hög arbetsbelastning under totalt fem veckor/ år. Om man kan sprida ut arbetet mer borde därför stressen minska och frigöra mer tid till återhämtning. Konceptets vidareutveckling löser detta på följande sätt. Under lågsäsongen utförs alla byten av däck på fälg som ska göras för de kunder som har sina däck på däckhotellet. Däcken pumpas och görs redo för montering inför högsäsongen och sen läggs de tillbaka i däckhotellet. Inför en arbetsdag under högsäson-gen hämtas de förberedda däcken från däckhotellet innan kunden anländer. I verkstaden kommer endast däck som ska monteras inom kort tid att lagras, då på bestämda ytor. Kunden kommer och två stycken montörer byter tillsammans hjulen på bilen,

kon-trollerar trycket i däcken för att sedan hissa ner bilen. Bilen åker därifrån ca 8 minuter senare och kunden är nöjd över den snabba servicen. Montör 1 lägger de gamla däcken på en transportvagn och kör dem till tvätten medan montör 2 hissar ner bilen. Detta koncept minskar kundens väntetid med 7 minuter. Figur 3 jämför nuvarande arbets-metod och konceptets tidsåtgång. Tiden visas på den stående Y-axeln. Beräkningar utifrån att omställningstiden mellan varje kund är tre minuter och en extra kontroll på trycket i däcken på en minut blir ledtiden 8 minuter. Det leder till att nuvarande takt med tre billyftar på 12 bilar i timman uppnås på ca 1,5 timmar med en lyft. Två billyftar klarar dagens takt med marginal.

Eftersom tvättstationen redan innan effektiviseringen var flaskhals kommer den vara det även i detta koncept. Lösningen med att gå ner till två billyftar gör att personal frigörs som då istället kan jobba på tvättstationen. Med två stycken högtryckstvättar som körs parallellt med den automatiska tvätten klarar tvättstationen 48 hjul/timma som mots-varar 12 bilar, vilket är den krävda takten. Dessa beräkningar utgår från att den automa-tiska tvätten tar sex minuter och en manuell tvätt tar fem minuter. På den tiden hinner även arbetarna på tvättstationen kontrollera papper till förvaring av däckhotell och köra ut hjulen till hotellet.

I och med att tvättstationen hinner med transport till däckhotellet kommer mer plats att frigöras i verkstaden och de ergonomiska hjälpmedel som finns bli mer lättanvändba-ra. Personalen som krävs för detta koncept skulle kräva samma antal anställda som det är i dagens läge, men med möjlighet till att anställa två montörer mindre under högsäsongen. Figur 2. Nulägesbeskrivning i Avix. Figur 3. Jämförelse i Avix mellan koncept (vänster) och nuläge med markering av bilens tid i verkstaden.

93 Med sju stycken anställda blir det ingen anställd som hjälper montörerna i lagret och det

blir endast en montör vid stationen där byte av däck och fälg samt balansering görs. Tabell 1. Redovisar antal arbetare per station

Per station (koncept) Totalt (koncept) Dagsläget

Billyftar 2 4 6 Tvätt 1 2 1 Lagerhantering 1 (1) 0 Däck och fälgbyten 1 1 1 Balansering 1 (1) 1 Totalt 9 9

Ett förslag på layout i verkstaden för koncept två togs fram för att visualisera

förändringarna i verkstaden. Det är en enkel layoutskiss där den stora förändringen är att det bara är två billyftar i verkstaden, se figur 4. De röda områdena är endast till för montörer som jobbar vid billyften och de gråa ytorna är transportvägar genom verksta-den. Det underlättar framkomsten med däckvagnarna vid transport till och från däck-hotell, mer plats till att använda däckvagnarna mer vid hjulbytena och en trevligare och mer öppen miljö att jobba i. Även en layout togs fram för en verkstad med tre lyftar för att visa att detta koncept även klarar de förutsättningarna, figur 5

Koncept nummer två bygger på produktionsteorin Just-in-time, som grundar sig i Toyotas produktionssystem. Den går ut på att det som behövs ska vara på rätt plats med rätt kvantitet vid den tidpunkt, (Bellgran & Säfsten, 2008). Däcken ska vara på plats när

kunden kör in bilen och gamla däck som ska till däcktvätten ska inte staplas runt billy-ften som i dagsläget.

Konceptet stödjer sig även på teorin 5S som också kommer från Toyotas produk-tionssystem. Denna teori har fem punkter som alla börjar på S med fokus på att skapa ordning och reda på en arbetsplats för att göra det möjligt att öka produktionen. De fem punkterna, baserat på Klefsjö och Bergman (2012), är:

1. Seiri eller Snyggt och prydligt. Syftar inte enbart på att sortera saker utan även att ta bort allt som inte behövs på en arbetsplats.

2. Seiton eller Strukturera. Det handlar om att sätta allt på avsedd plats så att man lätt och snabbt kan hitta det.

3. Seiso eller Städning, Skapa rena och prydliga arbetsplatser.

4. Seiketsu eller Standardisering. Ett sätt att skapa ordning och reda både bland personalen och arbetsplatsen

5. Shitsuke eller disciplin. Syftar på att underhålla och förbättra standarden.

94

Diskussion

Lösningsförslaget skulle ge både företaget och de anställda en förbättring. Företaget får ett smidigare arbetsflöde, nöjdare kunder och även en möjlighet till mindre personalkost-nader under högsäsongen.

För montören som individ skulle koncept betyda möjlighet till ett lugnare arbet-stempo vilket både skulle minska risken att drabbas av stressrelaterade sjukdomar och belastningsskador. Montörerna får mer plats att kunna utföra de olika arbetsmomenten på rätt sätt. Transport av hjul med vagn kommer bli möjlig i större utsträckning vilket både avlastar och sparar tid för montören.

För att konceptet ska funka krävs strikta regler på vilken arbetstakt som det ska vara. Eftersom det är effektiviserat för att montörerna ska få möjlighet till vila mellan hjulbyte-na är det därför viktigt att inte arbetsledaren eller montören jobbar shjulbyte-nabbare än det. Det skulle innebära ännu intensivare arbete och större lager vid tvättstationen. Det hamnar på arbetsgivarens ansvar att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten så att ohälsa och olyckor i arbetet förebyggs. (Arbetsmiljöverket, 2008) Om hjulbytarstationen kör på full fart i åtta timmar innebär det att tvättstationen behöver jobba två timmar mer för att få undan alla däck till däckhotellet. Det är inte syftet med konceptet men, risken är stor att det kommer inträffa.

Antalet anställda ökar under högsäsongen med fyra eller fem personer. Med lösning-skonceptet kan möjligtvis arbetsstyrkan minskas med två personer. Det skulle gynna företagets ekonomi, men då skulle även resten av arbetarna få jobba mer. Lösningen med att ta in extra personal under högsäsongen ökar arbetsgivarens flexibilitet och minskar företagets kostnader jämfört med om de skulle ha fasta anställningar. Däremot kan de korta anställningstiderna orsaka oro och stress för de anställda då de inte får en trygghet och självklar plats på arbetsplatsen. Det kan uppkomma grupperingar mellan de fast anställda den inhyrda personalen. (Flecker, 2009) Vid studiebesöket var känslan av att tvättstationen var den av lägst rang. Arbetaren där var yngst i arbetsgruppen och det var märkbart att han inte hade något att säga till om. Han var endast anställd under en kort period för att tvätta däck. De sociala förhållandena på arbetsplatsen är inget som undersöks under projektet, men kan vara något som bör undersökas yterliggare i fortsatt arbete och beaktas i eventuell implementering.

Referenser

Arbetsmiljöverket (2008) Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1. Arbetsmiljöverkets

författningssamling. Stockholm: Arbetsmiljöverket

Bellgran, M., & Säfsten, K. (2008) Produktionsutveckling. Lund: Studenlitteratur

Flecker, J. (2009) Outsourcing, Spatial Relocation and the Framentation of Employment.

Com-petition and Change, pp. 251-266

Klefsjö, B., & Bergman, B. (2012) Kvalitet, från behov till användning (5:e uppl.). Lund: Studentlitteratur

Solme AB (2014) AviX4 User Manual. AviX, The industrial office

Solme AB (2014) Guide to balance/ Resource Balance. AviX, The industrial office

Thylefors, I. (2010) Psykosocialarbetsmiljö. I M. Bohgard’s m.fl. (red.) Arbete och teknik på

Kontext: Varuhantering

Koncept 12: Domkraft