• No results found

Luleå tekniska universitet 2015

Introduktion

Under detta projekt har en ergonomisk analys utförts på Systembolaget i Luleå. Resultatet från kontextanalysen har under denna fas individuellt jobbats vidare med och en slutgiltig lösning har tagits fram. Fokus har legat på att göra en ergonomisk förbättring i momentet där varorna ska packas upp i butiken.

SYFTE OCH MÅL

Syftet med detta projekt är att göra en ergonomisk analys av varuhanteringen på System-bolaget med hjälp av lämpliga metoder samt att ta fram lösningar som åtgärdar de even-tuella problemen. Målet med projektet är att komma fram till en konceptuell lösning som förbättrar den ergonomiska situationen.

KONTEXT

Av resultatet från förgående kontextfas visade det sig att många ur ergonomisk synpunkt sämre situationer uppkommer i samband med varupåfyllning i Systembolagets hyllor. En typisk situation kan börja med att personalen öppnar upp och lyfter ner en låda på 15 kilo till marken från 1 meters höjd. Sedan tar personalen en eller två flaskor i varsin hand från lådan och placerar flaskorna en bit in på högsta hyllan som ligger på 1.6 meters höjd. Detta moment är i sig inget problem, men vid den upprepning som det sker på Syst-embolaget kan detta i längden ge problem (Arbetsmiljöverket, 2013). Genom intervju visade det sig att detta moment kan leda till smärta i muskler och leder där både armar, axlar, rygg och knän kunde vara inblandade.

Resultatet från EMG-mätningen som gjordes i den tidigare kontextfasen i mo-mentet då lådan lyftas ner till golvet visades hög belastning i vänster och höger rygg-muskel (erector spinae) där aktiviteten i höger ryggrygg-muskel närmade sig det maximala MVC-värdet. Med biomekaniska beräkningar visade samma delmoment höga värden i kotan L5/S. Det händer även att stress förekommer. Den anställda svarade så här under intervjun på frågan om hon upplever stress i och med varuhanteringen:

“Jag ser hur mycket som vi inte hinner få in i butiken innan vi öppnar.

Det kan då bli jobbigt då kunden frågar efter något vi inte har hann få ut i

butiken.”

Intervju (VT 2015)

Den målgrupp arbetet har inriktat sig mot är Systembolagets personal. Slutkonceptet s ska även kunna tillämpas i andra butiker eller liknande som använder sig av hyllplan.

115

Metod och genomförande

Processen bestod av två delar: bottom-up problemidentifiering är en metod som iden-tifierar och selekterar fram de största problemen. Denna metod användes vid besöken på Systembolaget. Den andra fasen: visualisering och idéframtagning, är en metod som med hjälp av skissning, datamodellering och fysisk modellering syftar till att utveckla konceptuella lösningar.

BOTTOM-UP PROBLEMIDENTIFIERING

Metoden handlar till en början om att använda sig av ett brett informationsintag och sedan, ju längre arbetet går gruppera problemen, selektera den viktigaste informationen och till slut komma fram till en lösning. Metod användes i och med de två besöken gruppen gjorde på Systembolaget och uppstår nästan på automatik i och med ett prob-lemlösande projektarbete och metoden ger oftast ett säkert svar på var problemet ell-problemen ligger (McKinsey, 2013).

VISUALISERING OCH IDÉFRAMTAGNING

Denna metod består av tre delar: skissa, datamodellering och modellframtagning. Genom att veta vilket problem som ska lösas kan en enkel metod att börja med vara att rita upp enkla förslag på åtgärder. Det är helt enkelt lättare att få grepp om idén som var i huvudet

om man kan få ner den på papper. Skissa är därför en bra metod som snabbt kan visual-isera idéer och lösningar och passar bra att använda i början av en konceptframtagning-sprocess. Med hjälp av ett CAD-program, som i detta fall Rhinoceros 5.0, kan sedan en idé ritas upp i datorn och ge både en känsla för djup och proportioner, vilket kan vara svårt att åstadkomma med en skiss. Med hjälp av CAD programmet kan man prova sig fram i mått och material för att få en så pass bra visuell modell som möjligt.

Att göra en fysisk modell av ett koncept ger en bättre förståelse för helheten i koncep-tet. Med hjälp av händerna kan bland annat funktionen testas. Att dessutom göra model-len i skala 1:1 ger en mycket bättre storleksuppfattning i jämförelse med en CAD-mod-ell.

METODDISKUSSION

Metoderna som användes är ganska typiska att använda vid analys och konceptframtag-ning. Det som hade kunnat göras annorlunda är att använda sig av en metod som matar fram fler idéer från början. På så sätt hade kanske fler lösningar kunnat upptäckas och se över. Men om det i slutändan hade lett till en annan lösning eller inte är omöjligt att veta. En stor chans är att det inte hade gjort det. De metoder som har använts fungerar bra till det arbete som har gjorts på Systembolaget och till den tid som fanns. Problemet som valdes att arbete med var egentligen inte svårt att hitta. Jag tror att på vilket sätt jag än hade gått till väga vid arbetsplatsanalysen hade de varit stor chans att jag kommit fram till samma svar vart de tror de största ergonomiska problemen ligger.

116

Koncept

Det moment som visade sig vara källan till många problem och som upptäcktes via metod 1 var det moment då lådan placerades från pallen till golvet och fortsättningsvis då flaskorna togs ur lådan och sorterades på hyllorna. En lösning på det problemet är mitt framtagna koncept, Avlastningskorset. Avlastningskorset en produkt som enkelt hakas fast på valfritt hyllplan.

Vilka problem löser produkten?Avlastningskorset kommer vid användning motverka det långa lyftet från pallen till golvet. Det medför en mycket lägre belastning på ryggen. Dessutom så minskar lyftvägen för varje produkt som ska förflyttas upp till sin respektive plats på hyllan. En minskad lyftväg kommer leda till att ett mer effektivt arbete utförs då tiden för varje lyft kommer kortas ner. Ett mer effektivt arbete kommer dessutom motverka den stress som ibland uppstår.

Den har två stora fördelar, den första är att den kan hakas på längs hela hyllplanet och på vilket hyllplan man vill. Det andra är att den är lätt att hantera och förflytta. Avlast-ningskorset består tre huvudkomponenter, där korset består av två delar och delen som går under hyllan är den tredje. Delen som går under hyllan är höj och sänkbar vilket be-tyder att vid första gången Avlastningskorset används måste höjden ställas in för att passa tjockleken på hyllan. Efter det är det bara att haka fast den och den behöver alltså inte spännas fast eller justeras, så länge hyllan har samma tjocklek vill säga.

Korset är utformat så att den vid inroterat läge, se bild 3, är enklare att hantera. Den tar då även mindre plats och kan enkelt hängas upp på till exempel en vägg. För att den roterbara funktionen ska fungera bra är den bockad på ett sådant sätt att när den roteras från att vara i inroterat läge, se bild 5, så kommer den efter 90 graders rotation, se bild 4,

117 falla på plats och hamna på samma nivå som den undre och det medför till att den övre

delen låser sig i den undre och kan då ej rotera. Genom att lyfta upp den till lägget i, se bild 6, kan den åter igen rotera till inroterat tillstånd.

Avlastningskorset består av metall med gummiförsedda ytterdelar, se bild 2, som ska hålla lådan på plats. Den har en topp yta med måttet 40 x 46 centimeter och är anpassad för att klara alla olika vikter och storlekar av lådor som används på Systembolaget.

Diskussion

Det är svårt att säga om avlastningskorset kommer att användas ifall det hade varit till-gängligt för Systembolagets personal. Det är en tanke som har konstant funnits i mitt bakhuvud under konceptframtagningensprocessen att göra den så användarvänlig som möjligt, på grund av vetenskapen att människor har en tendens att vilja göra sitt arbete den snabbaste och lättaste vägen utan att tänka på hur kroppen påverkas ergonomiskt. Av den anledningen har fokus legat på att göra en produkt som inte ska kännas som ett hinder i arbetet. Avlastningskorset har potential att göra arbetet både lättare och mer effektivt för individen. Med ökad effektivitet kommer personalen bättre kunna bemöta kunderna.

Något som dock har varit bekymmersamt är möjligheten att kartongen välter på gr-und av obalans. Med en full kartong ger avlastningskorset en jämn balans på kartongen, men i läget då det är enstaka flaskor kvar i till exempel ett av hörnen kan det bli problem då avlastningskorset inte täcker hundra procent av ytan under kartongen. Det har varit en faktor som har försökts arbetas bort i slutkonceptet, därav små utstickande bitar på

en av korsets delar. Längden på dessa bitar är uppskattade och skulle behöva testas för att kunna optimeras.

Det kan även vara värt att nämna att produkten kommer att kunna implementeras i alla butiker med liknande problem eller andra verksamheter som använder hyllor. Den skulle även kunna användas i hemma garage för folk med fyllda hyllor. Hakar man på korset har man en utökad yta där exempelvis bildäcken kan placeras. Tillverkningskost-naden för avlastningskorset borde inte bli så hög, då den består av fyra relativt enkla metallbitar som kan stansas fram. Gummibeläggningen är en kostnad, men är förmodli-gen försumbar i längden relativt den vinst personalen får med ett hjälpmedel.

Referenser

Arbetsmiljöverket (2013). Belasta rätt: så undviker du skador. Stockholm: Arbetsmiljöverket Top-Down vs. Bottom-Up Problem Solving Approaches at McKinsey (u.å.).

http://workingwithmckinsey.blogspot.se/2013/11/Top-Down-vs-Bottom-Up-Problem-Solving.html (Hämtat: 2015-05-20)

Figur 6. Vänsta bilden visar Avlastnignskorset innan den faller på plats och självlåser som högra bilden visar Figur 5. Sidovy, inroterat tillstånd

118

Koncept 15

Rullband