• No results found

“Gummit längst ner gör att man halkar på många underlag, och den går dessutom

sönder snabbt”

55 METODDISKUSSION

Till detta projekt har metoderna intervju, observation, RULA, REBA samt EMG an-vänts. Metoderna har valts ut för att på bästa möjliga sätt passa till projektet, och visade sig vara både bra och nödvändiga med endast ett undantag. Observationerna och in-tervjuerna ökade förståelsen för situationen där användaren nyttjar kryckorna samt den problematik som situationen innebär. En ökad förståelse har vuxit fram genom att in-dividerna själva har berättat om sina upplevelser, erfarenheter, värderingar, åsikter samt om hur de resonerar. Även RULA och REBA har givit information kring den fysiska belastningen ur ett ergonomiskt perspektiv. En EMG gjordes för att undersöka huruvida muskelaktiviteten ökade eller minskade beroende på hur stora handtagen var att greppa, men gav inte data att dra några vidare slutsatser kring, då resultatet ej kan generaliseras. Fler mätningar med olika personer hade varit lämpligt i detta fall, då det nu är svårt att avgöra om detta resultat är ett generellt resultat eller om det stämmer endast för denna person. Med annan utrustning hade andra typer utav mätningar kunnat göras. En per-sonlig önskning var exempelvis att mäta trycket i handen eller att mäta huruvida någon form utav stötdämpning kunde underlätta belastningsergonomin, men utrustningen fanns ej tillgänglig.

Observationen och intervjuerna fungerade bra för att ge information och förståelse i detta projekt. RULA och REBA var även de bra metoder gör att ge en fingervisning om nödvändiga åtgärder för att minska skaderisker, men de är relativt osäkra metoder då bedömningarna görs utifrån uppfattningar och ungefärliga mått. EMG är en metod som är beroende av att mätutrustningen placeras på rätt sätt, och att den i detta fall placeras på samma sätt på både höger och vänster sida. Felkällan blir då den mänskliga faktorn, då det är omöjligt att placera mätutrustningen på ett exakt sätt på båda sidor. Tyvärr fanns det inte möjlighet att göra ytterligare mätningar då annan utrustning hade behövts, men de metoderna som valts har trots allt ändå varit lämpliga, trots vissa mindre felkällor, och har bidragit till en analys av situationen.

Koncept

I intervjuerna framgick det att dagens kryckor är hårda, stumma och att de saknar viss individanpassning, se citat. Intervjupersonerna sa att det hårda handtaget orsakar blåsor, sprickor och sår i händerna samt att doppskon lätt går sönder och spricker i gummit Bild 3-4. Standardkrycka i hårdplast. Bild 5-6: Ny krycka med individanpassad design. Bild 7-8.

Längdinställn-ing för standardkrycka, samt nya inställningsmö-jligheter.

Bild 9. Luftfjädring vid nedre delen av kry-ckan.

56

och är hal på många ytor. Samtliga intervjupersoner kommenterade även dagens is-brodd som är svår att fälla in och ut samt att det är oerhört problematiskt att behöva vända kryckan för att få in och ut brodden varje gång. En av intervjupersonerna, som dessutom är långtidsanvändare av kryckor, visade hur hon omöjligt kan få till en kor-rekt längd på kryckan med dagens hål i kryckans mellersta del, se bild 1 och 2.

Av den anledningen bestämdes att målet var att utveckla en krycka som skulle kunna ersätta den upplevda problematiken med nya lösningar och positi-va effekter. Det konceptuella förbättringsförslaget passar en individ som värdesät-ter välmående, god ergonomi och som har ett mindre eller större behov av kryckor. Den nya kryckan passar en individ som önskar sig en bekväm och indi-vidanpassad krycka med god stötdämpningsförmåga som klarar alla typer av väder. I den översta delen av kryckan placeras ett stötdämpande, mjukt och formanpassat material att placeras, där materialet både andas samt är vädertåligt och avtorkningsbart. Materialet placeras längs med hela kupan samt på den översta kanten för att ge en be-haglig komfort för användaren. Även handtaget kommer att få detta mjuka och stötdäm-pande material för bästa möjliga komfort. Detta nya grepp kan fås i flera färger samt vara tvättbart. Då materialet även har en lättare formanpassning kommer användaren att få ett skönt grepp med bra individanpassning, se bild 3-6.

Den mellersta delen av kryckan individanpassas ytterligare tack vare fler hål, vilket kommer att bidra till en ökad komfort med rätt längdinställning, se bild 7-8. Hålen kom-mer även att få något snävare toleranser för att minska ljudet som uppstår då användaren nyttjar kryckorna.

Den nedre delen av kryckan utrustas med fem isbroddar på vardera kryckan för ett bättre och säkrare grepp på isen, där dessa kan fällas ned med hjälp utav ett enkelt try-ck med den andra krytry-ckan. Luftfjädring nyttjas för att dämpa stötarna från underlaget, vilket i sin tur minskar belastningen på axlar, armar och händer, se bild 9. Kryckan har en doppsko bestående av ett hållbart gummimaterial med mönster i botten som håller smuts och sten borta, och som med sitt ökade grepp minskar risken för halkolyckor. Doppskon har en jämn form som medför färre slitningar på gummit vid tryck mot underlag. Rörelse utan isbroddar: När användaren placerar kryckan i marken kommer doppskon först att nudda marken och placera sig säkert mot underlaget. Därefter kommer luft-fjädern att hjälpa till med att dämpa stöten från marken, och hjälper dessutom till med ett lätt tryck då användaren sedan roterar över. Det övre skyddshöljet kommer att följa med i hela rörelsen och gör så att fjäder och en del av doppskon omsluts - men utan att vidröra marken. Doppskon i botten kommer att hålla sig stilla i marken under hela förflyttningsrörelsen, och kommer därför ej att påverkas av vilket underlag den placeras på.

Rörelse med isbroddar: Vid snö och is kommer isbrodden att komma väl till pass, där användaren med ena kryckan och ett enkelt tryck löser upp en säkerhetsspärr för att kunna fälla ut broddarna. Isbroddarna hamnar nu i ett säkert läge i det övre skyddshöljet.

När användaren nu placerar kryckan i marken kommer doppskon fortfarande att placera sig säkert, luftfjädern kommer fortfarande att stötdämpa på samma sätt som tidigare och det övre skyddshöljet kommer fortfarande att omsluta fjädern och en del av doppskon utan att vidröra marken - men nu med skillnaden att isbroddarna tar grepp i isen. Tack vare de fem jämnt fördelade isbroddarna runtom skyddshöljet kommer användaren nu att känna sig trygg och säker i samtliga delar av rörelsen.

Diskussion

Användaren kommer med denna krycka nu att kunna fokusera fullt på egen rehabi-litering istället för på annan värk och smärta som uppkommer med kryckorna. Med det mjuka greppet över handtaget slipper användaren känna smärta i handen på grund av belastning, och behöver inte längre känna det hårda plasthandtaget. Med ett mjukare underarmsstöd som kombination blir det skönare för användaren att nyttja kryckan vid längre sträckor, samt i olika typer utav väder. En längdanpassning efter användaren kan göras enklare, då antalet hål ökas i kryckans mellersta del, vilket i sin tur minskar risken för olika felbelastningar. Med fler isbroddar och med en mer hållbar och säkrare doppsko kan användaren dessutom att kunna känna sig trygg och säker även på is och snö. Med det smidigare sättet att aktivera isbroddarna kommer användaren nu att kunna öka säkerheten på vintern - utan att använda sina händer och utan att behöva vända på kryckan.Sist, men definitivt inte minst, kan luftfjädringen minska belastningen på användarens axlar, armar och händer, något som är högst nödvändigt i den redan utsatta situationen.

Mindre smärta och färre skador kommer att ge nöjda användare, vilket kan minska samhällskostnader. Då både kort- och långtidsanvändare hade klagomål över samma saker på dagens kryckor finns det en marknadspotential, då kryckor är ett nödvändigt hjälp-medel för viss rehabilitering. Om kryckan har en bättre individanpassning och är mjuk och har bra komfort kommer troligen fler att rekommendera den till nya användare. Det finns redan många tillbehör på marknaden som löser några av de beskrivna problemen, men inte i denna kombination. Idag saknas det exempelvis en lösning med komfortabelt material till underarmsstödet, en lösning för isbrodden som inte kräver att man använder händerna, samt en doppsko som kombinerar luftfjädring, isbroddar och ändamålsenligt gummimaterial.

57

Referenser

Hägg, G. M., Ericson, M. & Odenrick, P. (2010). Fysisk belastning. I Bohgard, M., Karls-son, S., Lovén, E., MikaelsKarls-son, L-Å, MårtensKarls-son, L., Osvalder, A-L, Rose, L. & Ulfven-gren, P. (Red.) Arbete och teknik på människans villkor. Stockholm: Prevent

Osvalder, A.-L., Rose, L. & Karlsson, S. (2010). Metoder. I Bohgard, M., Karlsson, S., Lovén, E., Mikaelsson, L-Å, Mårtensson, L., Osvalder, A-L, Rose, L. & Ulfvengren, P. (Red.) Arbete och teknik på människans villkor. Stockholm: Prevent

58

Koncept 6 Fotstöd