• No results found

EU:s handlingsplan för cirkulär ekonom

In document Att göra mer med mindre (Page 34-38)

EU-kommissionen presenterade ett meddelande om cirkulär ekonomi77 2015.

Meddelandet innehöll två delar: en omfattande handlingsplan (2015–2018) för cirkulär ekonomi samt ett avfallspaket med förslag på revideringar av sex direktiv på avfallsområdet.78 Avfallspaketet trädde i kraft i juli 2018

och genomförandet innebär att ett antal ändringar behövs i svenska lagar och andra författningar. Till 5 juli 2020 ska merparten av bestämmelserna i ändringsdirektiven ha genomförts men det finns bestämmelser som har genomförande tid till senast år 2025.

Den Europeiska Gröna given79 är EU:s tillväxtstrategi till 2030. Strategin

har fokus på att skapa en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi, som är klimatneutralt, rättvis och har frikopplat tillväxt från resursanvändning.

EU:s Nya handlingsplanen för cirkulär ekonomi80 som kom 2020 är en

viktig del av strategin. Den bygger på handlingsplanen från 201581, och

omfattar 35 åtgärder, som ska genomföras i samarbete med medlemsstaterna och andra aktörer. Åtgärderna är fördelade på sju områden, med starka kopplingar sinsemellan. Omställningen till en cirkulär ekonomi kommer att vara omfattade och kräva anpassningar på alla nivåer i samhället, både inom och utanför EU.

Avfall är ett av de områden som lyfts upp. Åtgärderna här är ett försök att ta steg uppåt i avfallshierarkin samt förebygga avfall. Kommissionen föreslår

översyn av lagstiftning för viktiga produktgrupper (elektronik och IKT82;

batterier och fordon; förpackningar; plast; textil; byggande och byggnader;

76 Kemikalieinspektionen, rapport 5/2014. Handlingsplan för en giftfri vardag 2015–2020. Skydda barnen bättre.

77 COM (2015) 614/2 Closing the loop – An EU action plan for the Circular Economy. 78 De direktiv som berörs av ändringsförslagen är ramdirektivet om avfall samt direktiv om

förpackningar och förpackningsavfall, om deponering av avfall, om uttjänta fordon, om bat- terier och ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer samt om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska och elektroniska produkter.

79 COM (2019) 640 Den Europeiska gröna given. ec.europa.eu/sweden/news/20191211- green-deal_sv (Hämtad 2020-05-18)

80 COM (2020) 98 A new Circular Economy Action Plan For a cleaner and more competitive Europe. eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1583933814386&uri=COM:2020:9 8:FIN (Hämtad 2020-05-18)

81 COM (2015) 614 EU Circular Economy Action Plan (Hämtad 2020-05-18) 82 Informations- och kommunikationsteknik

livsmedel, vatten och näringsämnen) och regler för avfallstransport. Förslag till mål för avfallsminskning och harmonisering av system för separat insam- ling kommer att läggas fram 2022. Liksom metoder för att spåra, minimera och hantera information om ämnen som inger mycket stora betänkligheter för att säkra kvalitén på återvunnet material. Särskilda satsningar planeras för att förbättra cirukularitet i industriprocesser (bl.a. översyn av direktivet om industriutsläpp), skapa fungerande marknad för returråvaror och ökad kontroll på avfallsexport.

Inom kommande kemikaliestrategin för hållbarhet 2020 planerar kom- missionen att arbeta vidare med gränssnittet mellan kemikalier-produkter- avfall, och stärka synergierna med cirkulär ekonomin.

Flera andra områden har också kopplingar till avfall och avfallsförebyg- gande bland annat:

En ny policyram för hållbara produkter, som är flaggskeppet i handlings planen. Här föreslås satsningar på 1) hållbar produktdesign 2) ökat inflytande för konsumenter/offentliga köpare och 3) produktionsprocesser (bland annat översyn av industriutsläppsdirektivet, IED). Kommissionen planerar att lägga fram ett förslag till ny, och mer heltäckande, lagstiftning för hållbara produkter 2021 som ska bidra till avfallsförebyggande. Kärnan i det är utvidgning av ekodesigndirektivet till att gälla fler produkter än energirelaterade. Kommissionen kommer också att överväga andra lämp- liga sätt att reglera bl.a. hållbarhet, återanvändbarhet, uppgraderbarhet, reparerbarhet, förekomst av farliga ämnen, och ökat innehåll av återvunnet material i produkter. Utökat producentansvar och förbättrad insamling, sortering och behandling kan till exempel bli aktuellt, liksom gemensamma

regler/kriterier för miljömärkning, offentlig upphandling och miljöavtryck.83

Dessa åtgärder utgör en integrerad del av den policyram för hållbara produkter som beskrivs ovan. De ska inarbetas i EU:s industristrategi, och de kommande strategierna för biologisk mångfald, livsmedel och skog.

Viktiga produktvärdekedjor: särskilda åtgärder för att minska miljöpåverkan och förbättra tillgång på information om dessa planeras bl.a.:

Plast – för att ”säkerställa att märkningen av en produkt som ’biologiskt

nedbrytbar’ eller ’komposterbar’ inte vilseleder konsumenterna så att de bortskaffar den på ett sätt som orsakar nedskräpning eller förorening med plast på grund av olämpliga miljöförhållanden eller otillräcklig tid för nedbrytning.”

❚ Textil – ”ta fram möjligheter för företag och konsumenter att välja håll-

bara textilier och ha lätt tillgång till insamling, återanvändnings- och reparationstjänster.”

Bygg – framtagande av digitala loggböcker för byggnader.

83 European Comission. Product/Organisation Environmental Footprint (PEF/OEF). Policy background. 2019.ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/policy_footprint.htm (Hämtad 2020-05-18)

Leda insatserna på global nivå: För att åtgärderna inom EU ska få en avsedd effekt krävs en global omställning. EU kommer därför att medverka aktivt i processerna för en global överenskommelse om plast och global allians för cirkulär ekonomi, samt inleda diskussioner om en internationell överens- kommelse om förvaltning av naturresurser, integrera målen för en cirkulär ekonomi i frihandelsavtal och andra bilaterala, regionala och multilaterala processer och avtal samt i EU:s externa finansieringsinstrument. Även viktigt att arbeta med upplysning, bland annat genom den europeiska ”gröna given- diplomatin”.

Horisontella åtgärder: För att nå klimatneutralitet behövs synergierna stärkas mellan cirkularitet och minskning av utsläpp av växthusgaser. För att snabba på den gröna omställningen krävs åtgärder för att styra ekonomin mot mer hållbara produktions- och konsumtionsmönster. Kommissionen behöver även driva på omställningen med hjälp av forskning, innovation och digita- lisering.

Övervaka framsteg: kommissionen kommer också att se över Circular Eco-

nomy Monitoring Framework84, och eventuellt föreslå nya indikatorer för

resursanvändning.

84 Europeam Comission. Monitoring framework. 2020. ec.europa.eu/eurostat/web/circular- economy/indicators/monitoring-framework (Hämtad 2020-05-28)

3. Mål inom

avfallsområdet

In document Att göra mer med mindre (Page 34-38)