• No results found

Fáze vývoje při budování start-upu

1 Start-up jako vývojová fáze firmy

1.3 Fáze vývoje při budování start-upu

Start-up nese z anglického překladu význam začínajícího podnikání, fázi vznikajícího projektu nebo fázi tvorby podnikatelského záměru. Z úplně obecného pohledu si lze start-up jako takový rozdělit na etapy, v nichž dominuje ten tzv. nápad. Nápad představuje to „něco originálního“, co lze vymyslet a postupnými kroky a úsilím přeměnit ve fungující business. Pokud se nápad rozvede a začne vyžadovat zainteresování většího počtu lidí, nastane fáze budování týmu, jehož složení patří ke zcela klíčovým z důvodu, že dobře sestavený a schopný tým dokáže budovat a rozvíjet to vložené know-how daného podnikání. Z celého úsilí vystupuje produkt, za kterým se může skrývat hmotný produkt, služba i nehmotný produkt (např. mobilní aplikace, druh software apod.). V dalším kroku je nutno se zaměřit na provedení, realizaci, uskutečnění daného nápadu a za společné kooperace týmu vytvořit konečnou podobu produktu, služby či čehokoli jiného.

1.3.1 Nápad

Ať už v případě zájemců o vytvoření vlastního start-upu či zájemců nebýt zaměstnanci, ale mají zájem podnikat, na začátku podnikatelské cesty stojí nápad. Nápad představuje to, v čem je zájem podnikat, co bude případně prodáváno, distribuováno, vyráběno apod. Sam Altman, americký podnikatel, prezident společnosti Y Combinator, světově jednoho z nejmocnějších start-up „inkubátorů“ o nápadu na počátku tvorby start-upů říká následovné: „My zde hledáme jasné a výstižné odpovědi. Ty tě dokážou vyhodnotit jako zakladatele a nápad jako takový. Je důležité být schopný myslet a komunikovat jasně jako zakladatel – budete to následně potřebovat k najímání nových členů, vydělávání peněz, k prodeji apod. Nápady se obecně potřebují rozšiřovat jasné, a následně soubor nápadů jsou většinou vždy ve znamení zmatku, a tím tvoří problém. Pokud nápad skutečně nenadchne alespoň nějaké lidi v moment, kdy o něm uslyší, je to špatně.“ (Altman, 2015)

Nápad se musí rovněž otestovat potažmo reakcí potenciálních zákazníků. Možností je nápad vpustit na trh a pozorovat, co přijde za zpětné reakce nebo ho zkusit prodávat a zjišťovat kupní sílu a úroveň poptávky. Důležitým krokem je nechat rozvinout vlastní nápad na základě zpětné vazby od uživatelů, přeci jen jsou to právě oni, kdo utvoří počet, který bude podstatný pro určení a měření úspěšnosti. Shledává se nutným své uživatele znát velice dobře, charakterizovat co nejlépe cílový segment a cílit produkt, službu atd.

17

přesně na jejich potřeby a požadavky. Rozvést start-up od prvotní myšlenky je samozřejmě obtížné i časově náročné. Je nutné vkládat do toho intenzivní úsilí, v případě vícečlenného týmu, kooperovat týmově. Zakladatelé i případní zaměstnanci potřebuji mít sdílený smysl pro udržení poslání celého start-upu. Rovněž podnikatel Sam Altman dodává v souvislosti s originalitou některých nápadů: “Rovněž se ptáme a zajímáme, zdali společnost bude jednoho dne v pozici monopolu. Jasně, nechceme vás vést k tomu, aby se vaše společnost chovala neeticky vůči svým konkurentům. Místo toho hledáme způsoby podnikání, které se stávají stále mocnějšími ve svém rozsahu a je obtížné je napodobit či okopírovat.” (Altman, 2015)

Rovněž co se prvotního nápadu týče, je odborníky preferováno začít či prosazovat něco nového než odvozeného. Většina velkých společností začíná s něčím v podstatě novým.

Pokud se totiž objeví deset různých společností začínajících ve stejný čas se stejným plánem či úmyslem, může se smýšlení o úspěchu těchto firem zdát spíše skeptické.

Nejlepší nápady mohou v první moment znít nevýrazně, ale ve skutečnosti bývají opravdu dobrými. Sam Altman říká, že klíčovou myšlenkou je fakt, že existuje nejméně tisíckrát vice lidí s dobrým nápadem než těch, kteří jsou schopni učinit takové kroky, aby svůj nápad přeměnili v úspěšnou společnost. (Altman, 2015)

Zajímavou otázkou je, jak činit v případě, že daný jedinec nepřichází s nápadem, s něčím inovativním a zajímavým, a přesto má zájem začít vlastní start-up. V takové situaci je obvyklejší se do samotné realizace start-upu nepouštět. Důvod je velice prostý. Mnohem vice perspektivní je situace, kdy přijde idea, nápad a start-up představuje pouze způsob, jak to celé přeměnit v podnikatelskou činnost.

1.3.2 Budování týmu

Pravdou je fakt, že průměrné týmy velké úspěšné společnosti nebudují. Základní charakteristiky dělající ze zakladatele toho s těmi nejlepšími dispozicemi, jsou nezadržitelnost, pevné odhodlání, umění ohromit a produkovat nápady. Rovněž vysoko se umisťují znaky jako inteligence, touha a vášeň.

Sam Altman se k charakteristikám schopného vedoucího vyjadřuje a říká: „Dobří zakladatelé mají nespočet zdánlivé protichůdných či rozporuplných rysů. Jeden velice

18

důležitý příklad je tvrdost a přísnost versus flexibilita. Samozřejmě chcete být silně přesvědčeni o jádru společnosti a jeho poslání, ale přesto být stále velice flexibilní a ochotni učit se nové věci.“ (Altman, 2015)

Další fáze připadá na výběr spoluzakladatele nebo spoluzakladatelů, což se vyznačuje značnou důležitostí. Nevylučuje se tím samozřejmě skutečnost, že je možné celý projekt start-up převzít na jednu osobu a za vše převzít veškerou zodpovědnost.

1.3.3 Nabízený produkt

Nápad stojící na počátku celého procesu při tvoření start-upové společnosti v sobě skrývá produkt různého charakteru. Může se totiž jednat jak o hmotný výrobek jako je např. auto, může se ale rovněž jednat o službu, např. cestovní kancelář do exotických destinací. Může se samozřejmě hovořit i o nehmotných produktech, kterými jsou například nejrůznější mobilní aplikace či počítačové softwary s různými zdokonaleními, funkcemi usnadňujícími dosavadní práce právě s mobilními telefony či počítači. Sam Altman ve své elektronické

„Playbook“ uvádí fakta týkající se nabízeného produktu, jsou jimi např. „Zde je tajemství úspěchu – mít skvělý produkt. Je to jediná věc, kterou mají všechny skvělé společnosti.

Pokud nevybudujete produkt, který si zákazníci zamilují, patrně neuspějete. I přesto že zakladatelé mnohdy hledají nějaké triky. Start-upy jsou mezníkem ve vašem životě, kde triky přestávají fungovat.“ (Altman, 2015)

Možnost, díky které lze dosáhnout dlouhodobého růstu, představuje právě dobrý produkt.

Společnosti narůstají velikostí i perspektivností v tom, že nabízí produkt, který je lidmi ve velké míře žádán. Zde je nutno hledat ten klíč k tomu, aby zájemci o start-up jednou vybudovali velkou a úspěšnou společnost.

S problematikou produktu je spojena i práce se zákazníky, zjišťování zpětné vazby o tom, jaké reakce produkt mezi nimi vytváří.

1.3.4 Realizace

Samozřejmě završení celého procesu představuje realizace, převedení nápadu do fungující společnosti. Představuje to uplatnění předchozích kroků k výběru právní formy podnikání

19

a splnění veškerých právních náležitostí vzhledem ke zvolené formě. Vysoká poptávka může způsobit, že se repertoár nabízených služeb či produktů může rozšiřovat nebo se pracuje na zdokonalování již toho, s čím se na trh vstoupilo.

Related documents