• No results found

4 Start-upy vybraných subjektů

4.2 Start-up Biano

Biano je start-up zaměřený na vybavování interiérů. Na stránkách Biana se lze totiž setkat s největší galerií realizací českých interiérových designerů a architektů. Vše, co potenciální či stávající zákazník na stránkách vidí, ať už vybavení koupelny, obývací místnosti apod.

je možné si rovnou vybrat a zakoupit. Stránka ho odkáže do patřičného obchodu, který produkt nabízí, např. Ikea, Sconto, Tchibo a mnoho dalších. Vytváří jakýsi agregátor

47

nabídek pro domácnosti. Zákazník kupříkladu zadá na stránkách Biana, že má zájem zakoupit např. křeslo, tento pojem zadá do vyhledávače a Biano mu ukáže nabídku křesel zasazených již do určitého domovního designu a možnost zákazníka odkázat v případě zájmu do patřičné prodejny, která dané křeslo nabízí nebo vidí celou škálu pouze hledaného produktu a jen vybírá ten nejlepší.

Vedle společností Slevomat, Heureka, a mnoho dalších je právě Biano další z firem, o jejichž vznik se zapříčinila jablonecká společnost Miton. Jedná se o tzv. nový start-up společnosti Miton.

Struktura následující podkapitoly odpovídá struktuře podkapitoly předcházející.

4.2.1 Definice start-upu

Výkonným ředitelem společnosti Biano je pan Jan Davídek, s kterým byl také veden rozhovor. Jednou z prvních stěžejních otázek poukazující na problematiku řešenou v teoretické části práce bylo, jak definovat samotný pojem start-up. Pro pana Davídka není Biano prvním start-upem, na jehož vzniku se podílel. Zároveň usednul v porotě start-upové soutěže na Technické univerzitě v Liberci pořádané SBC, o níž je zmínka v úvodu této kapitoly.

Co se definice dle pana Davídka týče, formální stránka ať už klasické firmy, či start-upové firmy se nijak neliší. Oba typy firem musí dodržovat pravidla legislativy, daňové zákony a vše, co je dané státem pro to, aby firma na území České republiky mohla fungovat.

Nicméně rozdíly jsou již v samotném nápadu, který start-upová firma přináší. Nápad pro start-up by měl představovat něco, co ten trh naruší svou inovativností. Dokáže změnit zaběhlé a stávající normy na tom trhu, něco co na něm funguje několik let, tak aby tento nápad přišel a ten „zkostnatělý“ způsob rozhýbal. Start-up by tomu měl dát jiný a nový směr. Dalšími charakteristickými prvky je bezpochyby využití technologií a ve značné většině rychlý růst. Start-upy jsou známé pro svůj velmi rychlý rozkvět. Stále ale dle pana Davídka a jeho orientace ve start-upech platí, že stále ta drtivá většina start-upů krachuje, ta menší uspěje. Ale to neznamená, že to ti jedinci nemůžou jít zkusit znovu s něčím dalším a novým. Nicméně ta situace je panem Davídkem hodnocena velice kladně, protože se lidé snaží sami podnikat, vnášet něco nového do stávajícího trhu.

48 4.2.2 Nápad, budování týmu a finance

Tato podkapitola se zaměřuje na charakteristiku nápadu i na vysvětlení, čím je právě služba Biana výjimečná. Dále se práce zabývá budováním týmu a volbě zaměstnanců daného start-upu, způsobu financování projektu a na závěr cílům start-upu.

Nápad

Společnost Biano bude v květnu letošního roku 2017 působit na trhu druhým rokem.

V době, kdy tento start-up vznikal, bylo jeho zaměření na území České republiky ojedinělé a na trhu s tímto nápadem vznikali jako jediní. Zvolený segment byl pro tvořitele atraktivní a podmínky, že s tím na trh vstupovali jako první, byly samozřejmě velice zajímavé.

Zároveň tento vznikající business naplňuje definici start-upu vyřčenou panem Davídkem.

Rovněž i Biano vzniklo za účelem toho, aby narušilo zaběhlé způsoby nákupu interiérových prvků do domácností. Pokud člověk služby Biana nevyužije, nákup probíhá běžným způsobem. Jedinec má zájem si zakoupit například pohovku. Na výběr má možnosti, buďto na internetu prohlédnout webové stránky prodejen, které tento produkt nabízí a postupně každou stránku navštívit a postupně vybírat, nebo být fyzicky přítomen v každé z prodejen a v tomto případě pohovky vybírat a porovnávat. Biano má tento způsob nákupu narušit tak, že zákazník se podívá na jejich webové stránky a do vyhledávače zadá název hledaného produktu, na těchto stránkách se mu otevře nabídka všech podob tohoto produktu a všechny verze vyskytující se na daných stránkách. Přičemž se jedná o souhrn produktů prodejen nabízejících výbavu interiérů, jako jsou např. Ikea, Sconto, Siko koupelny, apod. Další důležitou informaci představuje fakt, že od spolupracujících designerů s Bianem lze na jejich webových stránkách vidět dané bytové či domovní místnosti již vybavené a pokud potenciálního zákazníka zaujme jakýkoli prvek z obrázku, může na něj kliknout a ocitne se na stránkách prodejny, z které daný výrobek pochází a může ho rovnou zakoupit.

Na stejném principu Miton založil rovněž start-up zvaný Glami, který funguje obdobně jako Biano, jen se netýká vybavení interiérů, nýbrž oděvů a způsobů oblékání.

49 Budování týmu

Biano zaměstnává přes dvacet zaměstnanců podílejících se na chodu start-upu. Tým se sestavoval na základě kontaktů z bývalých obchodních činností. Jak již bylo zmíněno, pro pana Davídka není Biano zdaleka prvním projektem, na kterém se podílel či podílí. Při volbě budoucích zaměstnanců vsadili na předchozí zkušenosti, a pokusili se kontaktovat lidi, se kterými dříve spolupracovali např. ve firmách, ze kterých pak odešli a věděli tedy, že jsou schopní a dobře se jim s nimi pracuje. Jednalo se především o domluvu nynějšího výkonného ředitele Jana Davídka, provozního ředitele Michala Tvrzníka a vedoucího technologií Ondřeje Nešpora. Dalším způsobem bylo získání lidí na doporučení.

Doporučení proběhla právě od bývalých kolegů, o kterých věděli, že pokud někoho doporučí, tak se mohou spolehnout na jejich budoucí důležitost v týmu.

Rovněž se i při vytváření pracovních nabídek poukazuje na dobré jméno velké a úspěšné firmy Miton, která svou pozici na trhu několikrát upevnila.

Při hledání nových zaměstnanců se Biano pokusilo využít i sílu inzerce. V případě inzerátů Biano své nabídky vložilo pouze na jediný portál, kde se snažilo získat pracovníky, a to na portál StartupJobs. Inzeráty se osvědčily. Nicméně záleželo, na kterou pozici se pracovník najímal. Když se kupříkladu poptávala standardní pozice, životopisů přišlo velké množství, na druhé straně pozice marketéra pro Slovensko například už se sháněla o dost hůře, vlivem své specifičnosti.

Důležitým faktem na nabírání nových lidí je i samotná lokalita firmy. Vedení Biana si je samozřejmě vědomo výhod hledání nových lidí v Praze oproti situaci v Liberci, který v tomto případě představuje relativně malé město.

Rovněž zastávají názor, že financí se nevkládá takové množství do samotného nápadu, jakožto právě do týmu. Na kvalitním a sehraném týmu totiž závisí neodmyslitelná část celkového úspěchu.

50 Finance

V teoretické části práce se hovořilo o možnostech financování začínajících podnikatelů potřebujících kapitál na rozjezd svého start-upu. Hovořilo se např. o crowdfundingu, o business angels a stále je zde rovněž možnost účastnit se start-upových událostí, kde je možné získat finanční obnos od investorů. V případě Biana k žádné z těchto možností nedošlo. Pan Davídek tvrdí, že žádné vnější státní peníze nechtějí, ani nikoho, kdo by se následně nějakým zvoleným procentem podílel na zisku. Určitý finanční obnos do toho vložili sami zakladatelé, obnosy uspořené z předchozích podnikatelských aktivit například, za další je důležitým faktem, že se jedná o start-up Mitonu (rovněž start-upu), který jistý kapitál rovněž poskytnul. Následně pak přišly na řadu vlastní obnosy samotných zakladatelů. Nejde tedy o žádné cizí zdroje.

Pan Davídek neshledává největší problém v tom jak sehnat finanční obnosy, nýbrž v tom, aby ten projekt byl opravdu dobře udělaný, jasný, propracovaný a následně sehnat personálně dostatečně zajištěné lidi.

4.2.3 Cíle start-upu Biano

Co se start-upových cílů týče, zde je nutno pracovat s pojmem business plán. Každý start-up si ho na svých začátcích sestavuje. Jak bylo řečeno v teoretické části práce, lze business plán sepsat do několika stran, lze ale také užít Canvas8 marketingový model. Ať už se ovšem zvolí jakákoliv forma, možno právě v tomto business plánu hledat cíle daného start-upu. Teoretická část práce rovněž říká, že jde o jakési „zapouzdření“ dlouhodobých cílů, odhadů a předpovědí. Je ovšem pravdou, že může docházet k výrazným či mírným změnám z hlediska aktuálních informací a stavu start-upu.

Velmi obecným nicméně v podstatě nejvíce důležitým směrem Biana je docílení situace, kdy se Biano stane jasnou volbou pro zákazníka při vybírání prvků do svého interiéru.

Stejně jako se to podařilo např. Heurece, kde každý, kdo chce porovnat například ceny produktů například, měl automaticky vyhledat webovou stránku Heureky. Stejně aby tomu bylo v případě Biana. Kdokoli by z potenciálních zákazníků měl zájem zařizovat si

8 Canvas – jedná se o marketingový model napomáhající k utřídění základních myšlenek spadajících do podnikatelského plánu.

51

interiér, aby vyhledal webové stránky Biana a začít vybírat vhodné produkty. Lze to zahrnout mezi cíle ekonomické. V návaznosti na návštěvnost stránek a počtu kupujících bude pozitivně ovlivněna ekonomická stránka start-upu. Z technických cílů je možno zmínit neustálé držení trendů. Jde přeci jen o vybavení jakéhokoli bytového či domovního interiéru a designéři se svými návrhy na webových stránkách musí předně zákazníka navštěvujícího dané stránky zaujmout. Naopak v případě působení v zahraničí se další technický cíl zaměřuje na přizpůsobení se odlišnému vkusu např. v Turecku. Patrně tam lidé nevkládají stejné interiérové prvky jako v České republice.

Jedním z dlouhodobých cílů je průnik na zahraniční trhy. Současně Biano působí na Slovensku a i v Nizozemsku. Oba průniky proběhly i na základě obchodních kontaktů v daných zemích. Dlouhodobým cílem je proto proniknout i do dalších zatím nezmiňovaných evropských zemí.

S průnikem na další zahraniční trhy se pojí sociální cíl související s hledáním nových pracovních posil, a to nejlépe právě tamější obyvatele daných zemí. Zároveň by se o zahraniční verzi Biana starali a rovněž by se i kupříkladu designéři museli podílet na odlišeném vzhledu interiérů oproti českým či slovenským, u kterých o odlišném vzhledu hovořit moc nelze.

Střednědobým cílem si Biano stanovilo zvýšit počet navštěvujících uživatelů webových stránek, který se po téměř dvou letech na trhu pohybuje kolem jednoho a půl milionů.

Vzhledem k velikosti České republiky a její lidnatosti by rádi tento počet zdvojnásobili.

Shrnutí poznatků o Bianu

V současně době lze za hlavní cíl start-upu Biano označit průnik na zahraniční trhy s tím, že momentálně již Biano funguje na Slovensku a v Nizozemsku. Další zemí, která je v Bianu v diskusi, je Rumunsko. Zahraniční země vybírají na základě kupříkladu kontaktů a již existujících obchodních styků, které má vytvořený nějaký člen z týmu, nejčastěji z minulých pracovních aktivit.

Z vedlejších cílů napomáhajících dosáhnutí hlavního cíle lze uvést určitě nové pracovní síly. Jednak na straně zahraniční, ale rovněž i na české straně. V zahraničí je třeba získat

52

kompetentní lidi a rovněž místní, aby byli schopni dotvářet interiéry dle vkusu dané země.

Další z vedlejších cílů je bezesporu udržení aktuálních trendů a přizpůsobení se zákazníkovým potřebám. Jde o práci designerů, kteří navrhují vzhledy interiérů a je potřeba udržet úroveň a zároveň cílit na co nejširší spektrum potenciálních zákazníků tím, jaké budou volit interiérové prvky, jak budou navrhovat kompletní vzhledy jednotlivých místností.

K protikladným cílům by zde docházet nemělo, naopak indiferentním cílem k cíli hlavnímu lze nazvat navýšení počtu uživatelů, který se současně pohybuje na počtu jednoho a půl milionů k délce působnosti na trhu dva roky. A nehledě na dosahování hlavního cíle by Biano rádo tento počet zdvojnásobilo.

Related documents