• No results found

Hos företagen råder det inga tvivel om att de har drabbats hårt av pandemin, då deras verksamheter har lagts på is. En av respondenterna förklarar att flyg- och resebranschen är den som först drabbas av covid-19, och att den också är den sista som kommer komma ut ur det. Respondenten från Alfa förklarar att det historiskt sett vid tidigare liknande kriser, som bland annat fågelinfluensan, så har efterfrågan alltid repat sig överraskande snabbt. Å andra sidan säger respondenten att ingen har någon erfarenhet av någonting liknande det här, och att det här är det största avbrottet inom turistindustrin någonsin.

Ett av företagen som förklarar att de har drabbats otroligt hårt av pandemin är Reseguiden, som har tappat ungefär 90 procent av deras intäkter. För att förhålla sig till den kraftiga reduceringen av intäkter har de blivit tvungna att säga upp all personal i företaget, inkluderat personalen på deras utvecklingscenter, samtidigt som de har sagt upp deras kontor och sålt av deras möbler. De har i princip stoppat allt kassaflöde i så stor utsträckning som det går. Respondenten förklarar att hela flyg-, rese- och turistnäringen såväl som utlandsturismen som den inhemska turismen går på knäna nu, samt att det kommer bli en stor konkursvåg om ingenting görs.

“Hela flyg-, rese- och turistnäringen, till framför allt utlandet, men också inhemsk turism, svensk turism, hotellnäringen och besöksnäringen, går ju på knäna nu. Vi är ju, hela

branschen är på väg att gå under totalt.” (Reseguiden)

På liknande sätt uttrycker sig även respondenten från Äventyrsresor att hela branschen, att både den inhemska besöksnäringen och turismen utomlands fullständigt gått på knäna. Fortsättningsvis menar han att det bara är att kolla på statistiken för flygbolagen, som visar nedgångar med 70, 80, 90 procent över jämförbara månader för ett år sedan.

“Så ett enkelt uttryck är katastrof och kanske inte ens det täcker det.” (Äventyrsresor)

Respondenten i företaget Alfa berättar att resandet har förändrats extremt mycket på grund av corona. Han tror däremot inte att det har förändrats på grund av att människor vill det, utan på

69

grund av de givna restriktionerna från myndigheter kring resandet som lagts fram av naturliga skäl. Därmed sätter även karantänen på de olika marknaderna begränsningar. Till exempel Sverige tillåter folk att resa till större delen av Europa, men det är emellertid inte är så många länder som tar emot turister. I samma riktning hävdar respondenten från TUI att människors resande förändras utifrån hur svenska myndigheter sätter upp riktlinjer. I linje med att myndigheten lättar på restriktionerna och öppnar upp för resande, ökar resandet, och när restriktionerna blir hårdare minskar resandet. Respondenten beskriver exempelvis att när det blev tillåtet att resa inom EU i somras, så fyllde de planet på kort tid. Dock reste inte den delen av befolkningen som är i riskgrupp.

Likväl förklarar respondenten från Apollo att det fortfarande finns folk som vill resa, och berättar om att när den danska marknaden öppnades i somras, så såg de att folk började boka resor. Å andra sidan förklarar han att folk är dock mer passiva än förut. Utöver det så är det extremt mycket regler att följa, samtidigt som de inte får resa till vissa länder. Apollo har sedan pandemin drog igång haft en drastisk minskning i deras försäljning av resor, men respondenten tror att villigheten ändå finns kvar bland kunderna, men däremot kanske inte i samma utsträckning. Vidare berättar respondenten att de har noterat en skillnad mellan de nordiska länderna i sig, att inställningen till resandet varierar, vilket han anser kan komma av de skilda regleringarna i länderna.

“Så drastiskt tapp, men jag tror att villigheten bland kunder finns där och det ser vi när man släpper på reglerna. Så det finns fortfarande folk som vill resa men inte i samma omfattning

som förut, men de finns kvar”. (Apollo)

Utifrån enkäten har 89,7 % av respondenterna förändrat sitt resande på grund av pandemin. Varpå 148 respondenter har minskat antalet nöjesresor, vilket motsvarar 71,2 %, samtidigt som 63,5 % väljer resmål i Sverige. Det är även en hög andel som väljer resmål inom närområdet och resmål som man kan transportera sig med bil. Däremot är det endast 13 respondenter som väljer att resa inom EU.

70

Diagram 4. ”På vilka sätt har du förändrat ditt resande på grund av coronapandemin? Kryssa för de

påståenden som stämmer överens”

Ganska tidigt under året bestämde sig Nazar för att ta en time-out detta år, med hänsyn till att det skulle kosta dem mer att bedriva trafik än att inte göra det. Likväl utförde företaget Scandorama deras sista resa i början på mars, och sedan dess har alla deras resor ställts in, antingen på grund av avrådan från UD, andelen smittade eller att de inte fått ihop tillräckligt med kunder för att genomföra gruppresor. Äventyrsresor kommer likaså utifrån avrådan från UD (Utrikesdepartementet) inte genomföra någon resa tidigare än sista januari när den nuvarande avrådan löper ut. Å andra tas det i beaktande att UD förmodligen kommer att förlänga rekommendationen ytterligare. Vidare förklarar respondenten att även resor ut och in i Skandinavien har varit enormt begränsad, samt att den tyngsta kundgruppen i flera av deras segment är pensionärer, vilka blivit tvungna att dra sig tillbaka på grund av att de befinner sig i en riskgrupp.