• No results found

3. Vård och omsorg i särskilt och ordinärt boende

3.10 Förebyggande verksamhet

Förebyggande verksamhet diskuteras allt mer som en lösning för att kunna hantera och planera förändringar i vårdbehov. Tron på att förebyggande insatser är lönsamma på sikt, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt, är ofta stor men svåra att förutsäga. Svårigheten ligger i möjligheten att mäta ”uteblivna negativa effekter”. Många kommuner i landet ökar antal platser som inte är biståndsbedömda för att kunna erbjuda trygghet i form av växelboende och avlösning. I andra kommuner tas dessa platser bort p.g.a. hårt belastad ekonomi. Konsekvenserna av de olika ageran-dena visar sig troligen inte förrän på längre sikt. Kommunerna här arbetar idag aktivt med olika förebyggande verksamhet för de äldre och stöd till anhöriga. Det bästa sätt som vi har idag för att redovisa detta är genom att beskriva vad man faktiskt gör, på längre sikt kan man hoppas på möj-ligheten att kunna redovisa effekter och resultat. Det som kan noteras i kommunernas beskrivningar är att insatser från frivilligorganisationer blir ett allt vanligare inslag i den kom-munala äldreomsorgen.

Den 2 juni 2003 redovisade Soci-alstyrelsen en uppföljning som gjorts över hur anhörigstödet har utvecklats sedan projekt ”Anhörig 300”17 avslu-tades. Där kan konstateras att det engagemang och den utveckling som skett av kommunernas stöd till anhö-riga är stort och lever vidare. Liksom det konstaterades i slutrapporten från Anhörig 300 är det också fortfarande oklart i vilken utsträckning anhörigs-tödet verkligen når de som är i behov av stöd. På motsvarande sätt kvarstår också att utveckla kvaliteten i de stödinsatser som erbjuds de anhöriga. Med tanke på att anhöriga under de senaste åren fått ta ett ökat ansvar för de äldres vård och omsorg, kan man konstatera att mycket återstår att göra innan utbudet av stöd till anhöriga motsvarar behoven18.

Nedan följer en beskrivning över hur kommunerna arbetar med före-byggande verksamhet. Sist i

avsnit-tet finns en sammanfattning av de förebyggande insatser som erbjuds de äldre och deras anhöriga i respektive kommun.

Ale

Ale kommun har genom aktivitetshu-sen grupper för anhöriga till dementa, där man träffas och där de anhöriga kan ge råd till varandra. Föreläsning-ar av olika professioner förekom-mer också. Avlastning i hemmet för anhöriga och anhörigvårdare finns i hemtjänsten. Kommunen betalar också ut ett mindre antal anhörig-bidrag. Dagverksamhet för dementa finns två stycken som hemtjänsten ansvarar för. Det finns tre aktivi-tetshus i kommunen där man driver BRA grupper som är en fortsättning på dagrehabiliteringen för personer med stora och sammansatt behov av rehabiliterande aktivitet. I aktivitets-husen finns också möjlighet till stöd från frivilliga organisationer såsom Besökstjänst, Röda korset och pen-sionärsorganisationer. Besökstjänsten arbetar mycket med kontakt- och väntjänst, ledsagar pensionärer till olika aktiviteter och kommer hem till den enskilde för pratstunder och promenader. Hemtjänsten genomför enkäter för vårdtagare, anhöriga och personal vartannat år, senast hösten 2002. Hemtjänsten arbetar på ett rehabiliterande arbetssätt genom Rehabteam som är knutna till varje hemvårdsområde och som stödjer och vägleder personalen. Pensionärer som behöver ha yttre hemtjänst tar kon-takt med pensionärsorganisationens kontaktman som sedan ordnar detta i samarbete med arbetsmarknadsen-heten. Man kan få hjälp med snö-skottning, gräsklippning och liknande sysslor och den enskilde betalar en liten avgift för detta.

Alingsås

Det senaste året har verksamheten på dagcentralerna inriktats mest mot förebyggande/uppehållandeträ-ning. Aktiviteter har använts i syfte att stärka den äldre människan både

fysiskt som psykiskt. Den psykosoci-ala träningen har inriktat sig mer mot underhållningsaktiviteter. Individuell träning erbjuds då behov uppstår. Anhörigstöd finns för dementa per-soner och utgår från dagverksamhet för dementa. Här kan den anhörige få råd och stöd genom att personalen åker på hembesök eller genom råd-givning per telefon. Dagcentralerna kan även ta emot vårdtagare vars anhöriga behöver avlastning för att klara av att vårda i hemmet. Frivil-liga organisationer har fått en allt större betydelse för social stimulans på våra dagcentraler. I dag finns ca 150 frivilligarbetare i kommunen med inriktning mot äldreomsorg. De engageras via dagcentralerna, genom en kontaktperson, och de deltar i de flesta underhållningsaktiviteter. Arbetsterapeuter/sjukgymnaster arbe-tar också förebyggande. Främst har verksamheten inriktats mot fraktur-benägna grupper. Patientsäkerhets-arbetet ingår i varje arbetsterapeut/ sjukgymnast ordinarie arbetsupp-gifter som att tänka på borttagning av mattor, belysning, uppsättning av stödhandtag osv. Syn- och Hörselin-struktören är till hjälp i säkerhets- och förebyggande arbetet.

Härryda

Då erfarenheter från försök med upp-sökande verksamhet om kunskaps-uppbyggnad och hälsoförebyggande till äldre visade flera positiva resultat har projektet övergått till permanent verksamhet åt 2002. Vidare finns en anhörigkonsulent som ansvarar för utveckling av olika stödformer till anhöriga och närstående. Stödfor-merna är riktade mot såväl organisa-tion som mot grupp och individnivå. Inom kommunens äldreomsorg finns dagcentraler och biståndsprövade dagverksamheter som ger möjligheter till gemenskap och aktiviteter samt avlösning för anhöriga. Samverkan med ett antal föreningar och kyr-kor kring en gemensam väntjänst är etablerad sedan 1995. Ett trettiotal medhjälpare erbjuder stöd och

säll-17 Anhörig 300 var ett särskilt stimulansbidrag som anslogs av staten för att kommunerna i samverkan med anhöriga och frivilligorganisationer skulle kunna genomföra

insatser för anhöriga. Anslaget omfattade totalt 300 miljoner under 3 år (1999-2001).

skap till enskilda som önskar det. I ett samarbete med arbetsförmedlingen har ett projekt om datautbildningar för äldre genomförts. Projektet kom-mer att fortsätta under 2003.

Högsbo SDN

Inom stadsdelen finns flera träffpunk-ter för hemtjänsttagare och äldre på särskilda boenden. Dit kan man gå för att äta middag, dricka kaffe, spela bingo m.m. Det finns en särskild dag-verksamhet för dementa och målet är att med stöd av verksamheten kunna fortsätta att bo kvar i det egna hemmet. I Högsbo finns ett aktivt föreningsliv som disponerar lokaler i Axel-huset i centrala Högsbo. För-eningarna erbjuder allehanda akti-viteter som riktar sig till alla åldrar. Stadsdelen har kulturombud på varje arbetsplats som tillsammans med en fritidsassistent utvecklar fritidsutbu-det för de äldre i stadsdelen. Biblio-teket är en samlande punkt och ligger i Axel-huset. Där finns hälsodisk och informationscentral över Högsbos aktiviteter. En personal från stads-delen arbetar med anhörigstöd på halvtid. En anhöriggrupp har bildats i Högsbo som träffas regelbundet. Anhörigstöd erbjuds även i form av växelvård, tillfällig hemtjänst eller sporadisk avlastning på ett särskilt boende.

Kungsbacka

Sedan flera år tillbaka har en särskild demenssjuksköterska bl.a. uppgiften att ge stöd åt anhöriga till dementa. Möjlighet till avlastning finns i dag-vårdsverksamheter för dementa samt genom avlastning i hemmet alterna-tivt på korttidsplatser. För utveckling av övrigt anhörigstöd finns också en anhörigkonsulent anställd, en befatt-ning som tillkom i samband med ”Anhörig 300-projektet” och som under året har permanentats tillsam-mans med två rehabassistenttjänster. Speciell dagverksamhet, ”Näckrosen” har utökat öppethållandet till två hel-dagar i veckan. Vid dagcentralerna i kommunen ges möjlighet till träning/ aktivering och detta förmodas öka förutsättningarna för den enskilde att bo kvar i det egna hemmet.

Kungälv

Dagverksamhet finns på kommunens äldreboenden. Den verksamheten är

av frivilligorganisationer. Ett utökat samarbete mellan rehabiliteringsen-heten och hemtjänsten håller på att arbetas fram där målet är att arbeta tillsammans mer habiliteringsinriktat med de pensionärer som får hjälp i sitt ordinära boende.

Det anordnas en äldresäkerhetsdag varje år där äldre i ordinärt boende bjuds in för att få information och föreläsningar om äldrefrågor. Hjälp-medel och säkerhetsmaterial förevi-sas. Ett anhörigstöd har utvecklats där det finns möjlighet för anhöriga att mötas och diskutera sin situation med andra.

Lerum

Rehabiliteringsenheten, tillsammans med hemtjänstpersonalen, skall se till att insatserna anpassas till den enskil-des behov och förutsättningar. Målet är att förebygga isolering genom rehabilitering och hjälpa brukare att behålla sitt kontaktnät. Det finns sär-skilda dagverksamheter för dementa. Kommunen samarbetar med frivil-ligorganisationer i fråga om anhö-rigstöd, avlastning, gruppsamtal och andra sociala aktiviteter. Dessa verk-samheter finns i varje kommundel. Kommunen har olika aktivitetsgrup-per i egen regi, såsom ”gubbgruppen” och ”damklubben” samt matlag för pensionärer.

Lilla Edet

Sedan några år tillbaka finns en demenssjuksköterska anställd, i vars arbetsuppgifter ingår att ge stöd åt anhöriga samt personal som arbetar med dementa. Genom projektet ”Anhörig 300” har det startat två kaféer där anhöriga och vårdtagare kan träffas. I varje kommundel finns matsal och dagverksamhet som kan besökas utan biståndsbeslut. Under 2002 har kommunen startat en egen Rehabenhet. En av deras uppgifter är att öka personalens rehabiliterande arbetssätt. Städning erhålles som bistånd och utförs av hemtjänsten. Snöskottning och gräsklippning erbjuds alla pensionärer för en sub-ventionerad kostnad och utförs av ett arbetslag som sköts av ett kommunalt bolag.

Mölndal

Förbyggande insatser kan vara uppsö-kande verksamhet, kultur- och

fritids-har stöd i lagstiftningen för att kunna erbjuda insatser inom ramen för en skälig levnadsnivå. Dessa insatser är viktiga för att åstadkomma menings-fullhet och för att kunna möta indi-videns behov, även om det är svårt att påvisa de ekonomiska effekterna av dessa insatser. Av erfarenhet kan ändå konstateras att ”nöjda” och stimulerade personer för det mesta konsumerar mindre vård. Exempel på insatser är kultur- och fritidsverksam-het för vårdtagare i särskilt boende, dagverksamhet, anhörigstöd och stöd till frivilligorganisationer som bl.a. erbjuder väntjänst. Förvaltningens rehabiliteringsavdelning är också en viktig del i den förebyggande verk-samheten.

Partille

I kommunen finns olika verksamheter av förebyggande karaktär avsedda för personer i ordinärt boende t.ex. dagverksamhet för dementa, korttids/ avlastningsplatser, öppna dagcentra-ler och trygghetslarm. Efter projektet ”Anhörig 300” har verksamheten med anhörigstöd permanentats och arbetet med att stödja anhöriga sker t.ex. genom samtalsgrupper, informa-tionsträffar och föreläsningar. I Par-tille finns också hemsjukvårdsbidrag och anhöriganställningar vilket också kan ses som ett led i anhörigstödet. I samarbete med pensionärsförening-arna anordnas varje år ”Pensionärs-dagarna”, som vänder sig till alla pensionärer i Partille med syftet att sprida kunskap och erbjuda under-hållning. Programmet innehåller bl.a. sång, musik och dans blandat med föreläsningar i olika ämnen. Vård-personal har genomgått utbildning i ”rehabiliterande synsätt” och arbetar kontinuerligt tillsammans med reha-benheten inom förvaltningen för att kunna tillvarata och stimulera den enskildes funktioner.

Stenungsund

Det finns två dagverksamheter i kommunen där den ena är inriktad mot alla som har behov av daglig verksamhet och den andra är inriktad mot personer med demens. Till den förstnämnda dagverksamheten finns även en öppen verksamhet kopplad med bland annat ett café. Till det förebyggande arbetet hör även den uppsökande funktionen som

demens-och därmed ökad förståelse för den-samma, kan den dementa personen ofta bo kvar i hemmet en längre tid. Det finns även möjligheter till olika former av avlösning. Städning som förebyggande insats sker på det sätt att omsorgstagaren medverkar i städ-momentet så långt det är möjligt.

Tjörn

De stödinsatser som erbjuds anhörig-vårdare är t.ex. avlastning i hemmet eller på något av kommunens kortids-boende, under förutsättning att stöd-plan upprättas. Inom den kommunala sjukvården finns en distriktläkare på heltid som servar kommunens sär-skilda boende, har möjlighet att göra hembesök, delta i anhöriggrupper, ha enskilda samtal och ge handled-ning till personal. En speciell satshandled-ning görs för anhöriga till dementa genom det demensteam som bildats. Teamet består av sjuksköterska och personal, med lång erfarenhet av demensvård, och tillgång till läkare finns. Syftet med teamet är att tidigt kunna vara ett stöd för patient och anhöriga och synliggöra behoven för denna patient-grupp. Boendestödsteam finns för psykiskt svaga ute i ordinärt boende.

Tynnered SDN

I stadsdelen finns tre träffpunkter där man bedriver ett strukturerat folk-hälsoarbete riktat mot äldre, och har som mål att skapa mötesplatser med ett stort utbud av olika aktiviteter. Uppsökande verksamhet utgår från träffpunkterna och sker i samverkan med personal i hemtjänst. Alla med lägsta insatser från hemtjänst får besök med information om aktiviteter som finns samt information om vårt arbete med äldresäkerhet. En dagvård finns samt en dagverksamhet för dementa. Volontärskap har påbörjats under året och uppdrag för frivil-liga finns nu på två äldreboenden, i ett hemtjänstområde samt på en träffpunkt. En anhörigrådgivare har anställts under året som bl.a. arbetar med en träffpunkt för anhöriga.

Öckerö

Demensteam finns för att dementa skall ges möjlighet att bo kvar hemma längre och för att de demenssjuka och alla som vårdar demenssjuka perso-ner skall känna stöd och gemenskap i en svår situation. Demensteamet har till uppgift att ge råd och stöd, till-handahålla aktuell kompetens

inven-tera behoven för dementa och aktivt verka så att behoven tillgodoses, handleda samt stötta personal inom t.ex. hemtjänst och särskilt boende. Övriga förebyggande insatser är en öppen träffpunkt för äldre samt en för personer med minnesproblema-tik, korttids- och avlastningsplatser, trygghetslarm, anhörigbidrag m.m. Den enda rena serviceinsatser inom hemtjänsten som är aktuell i Öckerö kommun är städning. Bedömning av behovet görs och städningen utförs var tredje vecka, de som endast har städning betalar enligt en speciell ”städtaxa”. Det finns också en grupp handikappade som inom ramen för daglig verksamhet utför enklare tjäns-ter för pensionärer.

Sammanfattning av

förebyggande verksamhet

I sammanfattningen nedan redovisas antal platser och enheter m.m. för förebyggande verksamhet. Kommu-nens invånare i aktuell åldersgrupp finns också med för att man lättare ska kunna göra jämförelser kommu-ner emellan. Antal invånare i kommunen, 65-w år Antal platser i dagverksamhet (biståndsbe-dömda) Antal dagcen-traler (öppna för alla) Antal anhörigan-ställda Antal personer med anhörigbi-drag Antal platser i korttidsboende Ale 3 383 16 4 6 8 32 Alingsås 6 234 18 5 4 0 56 Härryda 3 752 18 2 17 51 15 Högsbo SDN 4 405 15 1 1 70 31 Kungsbacka 9 374 23 11 5 137 43 Kungälv 5 997 4 4 7 12 27 Lerum 4 673 22 1 7 36 17 Lilla Edet 1 963 0 3 1 0 * Mölndal 8 341 14 6 37 93 35 Partille 4 761 15 3 13 43 24 Stenungsund 2 998 29 1 1 0 26 Tjörn 2 584 6 0 2 0 22 Tynnered SDN 4 135 31 3 3 51 4 Öckerö 1 998 0 2 5 24 4,5

Related documents