• No results found

3. Vård och omsorg i särskilt och ordinärt boende

3.11 Insatser enligt HSL

Den kommunala verksamhetens som styrs av Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) blir en allt större verksamhet i takt med att allt fler äldre vårdas hemma och att sjukhusen skriver ut patienter tidigt, när de är medicinskt färdigbehandlade. Allt fler äldre avli-der också i det egna hemmet, eller i ett särskilt boende, och inte på sjukhus som tidigare. Detta ställer höga krav på kompetens och organisation för den kommunala hälso- och sjukvår-den.

Nedan följer en beskrivning över hur kommunerna arbetar med insatser enligt HSL uppdelat på Hemsjukvård och Rehabilitering. Med hemsjukvård avses här all kommunal hemsjukvård, både i ordinärt och särskilda boen-den, exkl. läkarinsatser.

Ale

Hemsjukvården är en samlad grupp bestående av sjuksköterskor som arbetar dag- och kvällstid, uppdelade i tre arbetslag beroende på kommunens geografi. Sjuksköterskorna ansvarar för både särskilda boenden och vård i eget boende. Inga sjuksköterskor är placerade på ”hus” utom två, som arbetar i kommunens rehabiliterings/ korttidsverksamhet. Läkarinsatser utförs genom vårdcentralerna och de patientansvariga läkarna. Nattpatrull finns där sjuksköterskor och under-sköterskor arbetar tillsammans över hela kommunen och deras arbetsupp-gifter består av att åka på planerade besök, göra akuta besök och bedöm-ningar samt att ansvara för åtgärdan-de av trygghetslarmen i kommunen. Rehabiliteringsverksamheten svarar för både kommunens och primärvår-dens insatser till kommuninvånarna. På Rehabenheten finns poliklinisk mottagning, Dagrehab, rehabilite-ringsavdelning och hjälpmedelsverk-samheten. Kommunen arbetar med ett rehabiliterande arbetssätt vilket innebär att all personal tar ansvar så långt som möjligt och legitimerad personal delegerar de insatser som är möjliga till omsorgspersonalen. Rehabpersonalen är uppdelade i team efter geografiska områden.

Alingsås

Vård och äldreomsorgens

sjuksköter-pektive områdeschef dvs. är indelade i de fem hemtjänstområdena under dagtid. Kvälls- och nattsjuksköterska arbetar indelade i tre basområden. På helger så finns det tre stycken sjuk-sköterskor i basområdena samt två stycken s.k. övergripare, som har till uppgift att ge stöd i det område där det är mest belastning. Under kvälls-tid så finns det fyra sjuksköterskor och en övergripare. Nattsjukskö-terskorna arbetar i s.k. nattpatrull i team med undersköterskor. Reha-benheten erbjuder kommuninvånarna korttidsplatser med rehabilitering för målgruppen med stroke och höftleds-frakturer. Dagrehabiliteringen har två grupper. Till Dagcentralsverksamhet slussas äldre med hjälpbehov för att klara rehabilitering/aktivering och upprätthållande träning. Distriktsar-betsterapin består av ADL-träning, bedömning, förskrivning av person-liga hjälpmedel och vårdarhjälpme-del samt handledning/arbetsledning av personal. Distriktssjukgymnastik innebär bedömning, behandling trä-ning, förskrivning av hjälpmedel, handledning/arbetsledning av anhö-riga och personal. Inom verksam-heten så ingår Bostadsanpassning, handläggning av bostadsanpassnings-bidrag.

Härryda

Kommunens hemsjukvård är upp-delad i två ansvarsområden. De ansvarar för hälso- och sjukvårds-insatser dygnet runt i ordinärt- och särskilt boende samt akuta insatser i hela kommunen. Dessutom omfat-tar hemsjukvårdens ansvar insatser i handikappomsorgens verksamhet. Hemsjukvårdens nattpatrull har även ansvar för hemtjänstinsatserna nattetid. Förutom det direkta vård-arbetet har hemsjukvården ansvar för handledning, utbildning samt delege-ring av medicinska arbetsuppgifter till personal i hemtjänst och särskilt boende. Rehabiliteringsverksamheten ansvarar för rehabilitering på särskil-da boenden och för särskil-dagrehabilitering till personer över 65 år. Verksamheten erbjuder arbetsterapeutiska insatser till äldre som bor i ordinärt boende samt sjukgymnastiska insatser till alla (oavsett ålder) som inte kan ta sig till

Förutom ansvaret för all kommunal rehabilitering har rehabverksamheten via avtal även ansvar för regionens primärvårdsdel gällande arbetsterapi. Rehabiliteringsverksamheten ansva-rar också för alla delar beträffande hjälpmedel och utbildar personal i förflyttningsteknik. Under januari 2002 sammanfördes kommunens två rehabiliteringsenheter till ett område och all rehabilitering samlades i en organisation. Tidigare ingick Rehab delvis i handikappomsorgen.

Högsbo SDN

Högsbo är resursnämnd i västra Göteborg för hemsjukvård och reha-bilitering samt för ett palliativt team. Hemsjukvården har en verksamhets-chef och en enhetsverksamhets-chef för var och en av de tre inriktningarna. Sjuksköter-skor, undersköterSjuksköter-skor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter arbetar i team riktade mot stadsdelarna. Sjukskö-terskorna har omvårdnadsansvar och har samma indelning som hem-tjänstområdena. Detta möjliggör att man tillsammans kan arbeta med ett nära och tryggt omvårdnadsansvar gentemot hemtjänsttagarna. Några särskilda boenden köper akuta insat-ser från hemsjukvården under kvällar, helger och nätter.

Kungsbacka

En verksamhetschef med det samlade ansvaret för hemsjukvårdens sjuk-sköterskor i centrala och nordvästra kommundelen är numera anställd. I söder ligger hemsjukvårdens sjukskö-terskor under chefen för Åsa sjukhem. De kommunala sjuksköterskorna är uppdelade på olika verksamhetsbaser och arbetar i team med biståndshand-läggare och verksamhetsbasens chef. Sjukgymnast- och arbetsterapeut-tjänster har köpts från landstinget. Under året byggdes istället en särskild Rehabenhet upp med egen verksam-hetschef. Förutom nämnda tjänster ingår rehabassistenter och terapibi-träden i Rehabenheten.

Kungälv

Hemsjukvården är organiserad i team inom geografiska områden som arbe-tar dels mot brukare i både ordinärt- och särskilt boende, exkl. sjukhem,

42 patrull som arbetar mot ordinärt- och

särkskilt boende exkl. sjukhem samt nattpatrullen som arbetar mot ordi-närt- och särskilt boende inklusive sjukhem. I KommunRehab finns Arbetsterapeuter, Sjukgymnaster och Rehabiliteringsassistenter. Kommun-Rehab arbetar i utgångsläget i sex olika team där fyra arbetar i geogra-fiska team/distrikt, ett team arbetar med personer med begåvningshandi-kapp och ett team arbetar med reha-biliteringsinsatser vid Ytterbyhem-mets korttidsavdelning. Ovanstående personal genomför även: dagrehabili-tering, arbetsterapeutisk poliklinisk behandling, gruppbehandlingar/under-visning som ex. smärtgrupp och led-skyddsundervisning.

Lerum

Hemsjukvården är en egen enhet med en verksamhetschef. Dagtid arbetar personalen enbart på särskilda boen-den eller i hemtjänsten. Kvälls- och nattetid arbetar man kommunöver-gripande. Rehab är uppdelad på tre teamområden, Lerum, Gråbo och Floda. De arbetar mot hemtjänst och i särskilda boenden. De eftersträvar ett nära och integrerat samarbete med personalen för att ge en god och säker rehabilitering.

Lilla Edet

Hemsjukvården och KommunRehab leds av en enhetschef som tillika är MAS. Hemsjukvården består av sjuksköterskor och undersköterskor. Gruppen svarar för alla hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende dygnet runt, samt på tre av kommu-nens fyra särskilda boende. Nattetid ansvarar hemsjukvården även för det fjärde boendet. I organisationen finns en demenssjuksköterska, som också ansvarade för projektet ”Anhörig 300”. KommunRehab har sjukgym-nast, arbetsterapeuter och Rehabas-sistent.

Mölndal

Sjuksköterskeorganisationen är orga-niserad i geografiska områden under två verksamhetschefer och ligger under avdelningen för hemsjukvård och bistånd. Rehabenheten arbetar också i geografiska distrikt och lyder under en verksamhetschef och tillhör avdelningen för hemsjukvård och bistånd.

Partille

Kommunen ansvarar för all hemsjuk-vård som ges av distriktsköterskor. För insatser på kvällar och nätter finns en kvällspatrull som består av både sjuksköterskor och undersköter-skor. Kvälls- och nattetid svarar hem-sjukvården för alla sjuksköterskein-sater, utom till sjukhemmen, samt för alla hemtjänstinsatser i ordinärt boende inklusive att åtgärda trygg-hetslarm. Hemsjukvården är indelad i distrikt med en omvårdnadsansvarig distriktssköterska på varje enhet. För varje distrikt ansvarar distriktssköter-skan för att delegera HSL uppgifter till hemtjänstpersonalen. De utbildar personal i hemtjänsten inom speci-alområden som t.ex. diabetes och hjärtlungräddning. Partillerehab är en av förvaltningens avdelningar och ansvarar för all rehabilitering exklu-sive barnrehabilitering och psykiatri. Rehabiliteringen bedrivs på avdelning, Dagrehab, mottagning eller i hemmet, beroende på individens behov och förutsättningar. Partillerehab erbjuder också utbildning för övrig vårdperso-nal inom förvaltningen.

Stenungsund

En sjuksköterskeenhet bildades under hösten 2002. Denna leds av en områdeschef och ansvarar för hemsjukvården i både ordinärt och särskilt boende. Sjuksköterskorna i enheten har uppdelade ansvarsområ-den där de har primärt eller sekun-därt omvårdnadsansvar för ett antal patienter. Denna fördelning innebär en tydlighet i vem som skall täcka upp för vem vid frånvaro. Även natt-sjuksköterskor ingår i enheten.

Tjörn

Hemsjukvården på Tjörn är indelad i fyra områden. I varje område finns sjuksköterskor som har ett sjuk-vårdsansvar både i hemmet och i de särskilda boendena. Läkare kommer ut till respektive område en gång/ vecka. Samtliga sjuksköterskor är organiserade under en verksamhets-chef som finns för ett av kommunens boende (Lilldalshemmet). Tillgång till sjuksköterska finns dygnet runt och utgår på kvällar och nätter från Lill-dalshemmet. Sjukvårdsansvaret gäller upp till sjuksköterskenivå. Inom hem-sjukvården finns en speciell grupp

undersköterskor/vårdbiträden som tillsammans med områdesansvariga sjuksköterskor kan ge en god pal-liativ vård till de patienter som väljer att dö i sitt eget hem. Hemtjänsten i kommunen har samma områdesindel-ning som hemsjukvården, vilket ger goda förutsättningar för samverkan. Rehabilitering i ordinärt och särskilt boende sker genom arbetsterapeut, sjukgymnast och syn- och hörsel-instruktör. De utför Rehabinsatser genom hembesök, behandling, utprovning/ordination av hjälpmedel, instruktion och handledning av anhö-riga och personal samt bedömning inför bostadsanpassning. Dagreha-biliteringsteam finns och består av sjukgymnast, arbetsterapeut, läkare, undersköterska och Rehabassistent.

Tynnered SDN

För den kommunala sjukvården i Tynnereds särskilda boenden finns sjuksköterskor i den egna organisa-tionen. Hemsjukvård för personer i ordinärt boende samt Rehabilitering köps av SDN Högsbo, som fungerar som resursnämnd för region Väster i Göteborg. Se beskrivning av organisa-tionen under Högsbo ovan.

Öckerö

Hemsjukvård och hemtjänst blev 2002 en organisation och benämns hemvård. Det finns ett rehabilite-ringsboende, dagrehabilitering och distriktsarbetsterapi med ansvar för tekniska hjälpmedel. Det görs en individuell bedömning av patientens aktivitetsförmåga som leder till att åtgärdsprogram som utformas till-sammans med patienten. Målet är att patienten skall klara personlig vård, boende samt finna en väg till meningsfull fritid. Hjälpmedel är en integrerad del av rehabiliteringen som skall bidra till ett värdefullt liv efter egna önskemål. Även utredning och bedömning av bostadsanpassningar görs.

Tabellerna nedan visar siffror för kommunernas hemsjukvård och rehabilitering. För bättre möjlighet till jämförelse är siffrorna relaterade

till inskrivna vårdtagare eller till antal äldre invånare. Nettokostnaderna för verksamheterna är hämtade från fak-tarutorna i kapitel 2. Antal inskrivna vårdtagare, 65-w år. Andel invå-nare, 65-w år inskrivna i hemsjukvår-den, i procent Antal kom-munala sjuk-sköterskor (årsarbetare) Antal inskrivna vårdtagare per sjuksköterska Nettokostnad för Kommunal Hälso- & Sjuk-vård, tkr Nettokostnad per inskriven vårdtagare, tkr Nettokostnad per invånare 65-w år, tkr Ale 289 9% 23,2 12 10 103 35 3,0 Alingsås 806 13% 50,7 16 23 829 30 3,8 Härryda 462 12% 31,4 15 16 737 36 4,5 Högsbo SDN - - - - 5 011 - 1,1 Kungsbacka 925 10% 41,2 22 23 081 25 2,5 Kungälv 567 9% 37,0 15 18 572 33 3,1 Lerum 394 8% 35,2 11 15 861 40 3,4 Lilla Edet 236 12% 11,8 20 7 495 32 3,8 Mölndal 1 076 13% 79,8 13 31 657 29 3,8 Partille 467 10% 35,6 13 17 173 37 3,6 Stenungsund 299 10% 26,3 11 12 618 42 4,2 Tjörn 354 14% 17,0 21 7 734 22 3,0 Tynnered SDN *365 9% 26,5 14 12 020 33 2,9 Öckerö 229 11% 14,4 16 8 040 35 4,0

*Uppgifter angående antal inskrivna vårdtagare avser för Tynnered enbart de särskilda boendena, i ordinärt boende köps hemsjukvården från resursnämnd Högsbo. Högsbo har i egenskap av resursnämnd här inte möjlighet att urskilja stadsdelens egna vårdtagare och personal i hemsjukvården,

Antal Rehabpersonal, årsarbetare Antal invånare 65-w år per Rehabpersonal Nettokostnad för Rehab, Tkr Nettokostnad för Rehab per invånare 65-w år, Tkr Ale 22,5 150 11 950 3,5 Alingsås 17,5 356 17 932 2,9 Härryda 9,9 380 4 634 1,2 Högsbo SDN *- - 3 884 0,9 Kungsbacka 7,4 1267 3 410 0,8 Kungälv 12,9 465 7 095 1,2 Lerum 6,5 719 5 065 1,1 Lilla Edet 3,6 553 3 560 1,8 Mölndal 19,9 420 13 605 1,6 Partille 6,5 732 5 767 1,2 Stenungsund 5,0 600 2 503 0,8 Tjörn 8,2 315 3 301 1,3 Tynnered SDN *- - 1 895 0,5 Öckerö 4,9 408 3 602 1,8 Hemsjukvård KommunRehab

*Uppgifter angående antal rehabpersonal saknas för Högsbo då stadsdelen fungerar som resursnämnd och säljer vård till de västra stadsdelarna i Göteborg. Möjligheten finns inte att särskilja verksamheten per stadsdel. Tynnered saknar också uppgifter då verksamheten köps av resursnämnd Högsbo.

I Rehabkostnaden i tabellen ovan ingår kostnad för legitimerad per-sonal (sjukgymnaster och arbets-terapeuter, ej övrig personal) samt kostnad för hjälpmedel.

44

Mätning av tid

i Hemsjukvården

I takt med att den kommunala hälso- och sjukvården växer och blir en allt mer omfattande verksamhet blir det också intressant att titta på hur innehållet i arbetet ser ut. Några har uttryckt det som att ”det är dags att sätta hemsjukvården på kartan!”. Inspirerade av den modell som använts i hemtjänsten (se avsnitt 3.8) för mätning av tid, har en ny modell skapats för hemsjukvården. Mätning-arna är gjorda under en veckas tid på ett så stort antal sjuksköterskor som möjligt i varje kommun. Mätningar

har gjorts under dag- och kvällstid. Se bilaga D för definitioner av aktiviteter samt procenttal som visar andelen av den sammanlagda arbetstiden för alla deltagande kommuner/stadsdelar som åtgått till respektive aktivitet. Dessa tal kan användas för mer detaljerad jäm-förelse för respektive kommun, för att lära mer om innebörden i de tal man fått fram i sina egna mätningar. Tabellen och bilden nedan visar sum-morna för den sammanlagda tiden i varje kommun/stadsdel inom Direkt patienttid (aktiviteter i direktkontakt med vårdtagaren), Indirekt patient tid och Kringtid (all övrig tid) samt

tid för delegation och handledning (den tid för att delegera sjukvårdande uppgifter samt handledning till övrig vårdpersonal).

Resultatet av mätningarna visar på att den direkta patienttiden är knappt en tredjedel av den totala tiden. Tiden för handledning och delegation till övrig vårdpersonal är mycket liten vilket också står i paritet till den låga ”HSL-tiden” i mätningarna inom hemtjänsten, avsnitt 3.8. Ett nästa steg kan här vara att räkna ut kostnaden för en Hemsjukvårdstimma utförd hos patienten enligt samma modell som för hemtjänsten. Den övningen sparar vi dock till ett annat år.

Direkt patienttid Indirekt patienttid och kringtid Varav tid för delegation och handledning Ale 29% 71% 2% Alingsås 24% 76% 2% Härryda 28% 72% 1% Kungsbacka 26% 74% 3% Kungälv 24% 76% 4% Lerum 31% 69% 3% Lilla Edet 24% 76% 2% Mölndal 29% 71% 2% Partille 32% 68% 3% Stenungsund 25% 75% 3% Tjörn 35% 65% 2% Tynnered SDN 28% 72% 4% Öckerö 34% 67% 4% Totalt 28% 72% 3%

Tid för delegation och handledning 3% Indirekt patienttid/ kringtid 69% Direkt patienttid 28% Fördelning totalt

Stadsdelen Högsbo har inte haft möjlighet att genomföra ovanstående mätning och är därför inte med i tabellen ovan.

Related documents