• No results found

Många av de mått som är tänkta att mätas under detta perspektiv kommer från medarbetarundersökningen. Denna gjordes om under 2017 och genomfördes först under januari 2018 vilket innebär att svaren ännu inte har brutits ner på enhetsnivå.

Därmed saknas möjligheter för att kunna göra fullvärdiga analyser av måluppfyllelsen.

De frågor som är ställda i enkäten är också inte alltid helt överförbara med de mått som är tagna för målen.

Nedan presenteras de mått där fullvärdig matchning går att göra men ges ingen djupare analys. Under början av året kommer en djupdykning i personalfrågorna göras enda ut på enhetsnivå. En mer utförlig analys med eventuella åtgärder inför det

resterande året kommer därför att kunna presenteras i marsuppföljningen 2018. Det är ännu inte klart när nästa medarbetarundersökning kommer att genomföras.

3.2.1 Våra medarbetare och förtroendevalda ska vara kompetenta och engagerade i sin roll.

I dagsläget har Nykvarns kommuns utbildningsverksamhet en personalgrupp med hög kompetens, andelen behöriga lärare är god och verksamheten har ett tydligt fokus på ledarskapet. Detta ger goda förutsättningar för att bibehålla verksamhet som levererar goda resultat.

3.2.1.1 Hållbart medarbetarengagemang (HME) ska ha ett totalindex på minst 80

Bakgrund: Detta är ett engagemangsindex för utbildning totalt enligt resultat från medarbetarenkät. HME står för Hållbart medarbetarengagemang och mäter såväl nivån på medarbetarnas engagemang som chefernas och organisationens förmåga att ta tillvara på och skapa engagemang. HME-index består av nio frågor som tillsammans bildar ett totalindex för Hållbart medarbetarengagemang och tre delindex; Motivation, Ledarskap och Styrning. Frågorna besvaras på en skala 1-5 där 1 är stämmer mycket dåligt och 5 är stämmer mycket bra. Resultaten på varje fråga omvandlas sedan till ett index med skala 0-100. Totalindex formas som ett medelvärde av de nio frågorna. Ett högt värde indikerar en hög nivå på hållbart medarbetarengagemang.

Analys: Medarbetarengagemanget är på en total nivå högre än målet. För att kunna göra en fullständig analys behöver vi dock få tillgång till resultaten även på

underliggande enheter för att få förståelse över eventuella skillnader.

Mått Utfall Avvikelse

Medarbetarengagemang (HME) totalt kommunen - Totalindex

82 % 2 %

3.2.2 Nykvarns kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och nöjda medarbetare.

Nykvarns utbildningsverksamhet har ett löneläge som väl svarar mot Stockholms läns löner och det är bra men ger långt ifrån en garanti för att personalen väljer att stanna.

Konkurrensen är hård och kommunen behöver arbeta för att nya eller utökade enheter ligger centralt så det är möjligt att komma inresande till Nykvarn för att arbeta. Att arbetsmiljön är god, att lokalerna är anpassade för den aktuella verksamheten och att det ges möjlighet att få utvecklas är andra faktorer som gör att medarbetarna blir nöjda och engagerade.

3.2.2.1 Kunna rekrytera kompetenta och behöriga medarbetare till lediga tjänster

Andelen behöriga lärare i Nykvarn har sjunkit något men är fortfarande förhållandevis hög. Det är främst till högstadiet som det är svårt att rekrytera behöriga lärare och det finns många flera lärartjänster att söka i länet än det finns behöriga lärare. För

befogenheter som att vara betygssättande krävs lärarlegitimation. Det är i dagsläget kännbart svårt att rekrytera behörig personal till icke fasta tjänster och deltidstjänster.

Sådan tjänster kan vara vikariat för till exempel föräldralediga eller studerande.

Eftersom vi växer befolknings- och verksamhetsmässigt betyder det dessutom att vi behöver utöka vårt personalomfång.

3.2.2.2 Minst 80 % av medarbetarna ska anse att de får kompetensutveckling som motsvarar verksamhetens behov

Bakgrund: Resultatet baseras på svar från medarbetarundersökningen.

Analys: Då verksamheten, liksom övriga kommunen, haft ett betydande sparbeting under hösten 2017 har de flesta enheter valt att spara in på bland annat personalens

kompetensutveckling. Detta kan vara en bidragande faktor till att resultatet är lägre än önskvärt. Ytterligare analys kommer att göras när samtliga resultat är sammanställda så att vi har en möjlighet att se helheten.

Mått Utfall Avvikelse

Andel av medarbetarna som anser att de får tillräcklig kompetensutveckling

65 % -15

3.2.2.3 Alla medarbetare ska ha en individuell kompetensutvecklingsplan

Bakgrund: Resultatet baseras på de medarbetare som i medarbetarundersökningen svarat att de har en individuell kompetensplan.

Analys: Det antal som angett att de inte var anställda vid den tidpunkt som medarbetarsamalen genomfördes har räknats bort från det totala antal svarande.

Analys kommer att göras när samtliga resultat är sammanställda så att vi har en möjlighet att se helheten.

Mått Utfall Avvikelse

Andelen medarbetare som uppgett att de har en individuell

kompetensutvecklingsplan

82 % -18 %

3.2.2.4 Personalomsättningen bör årligen inte vara mer än 7 %

Bakgrund: Det råder, som nämnts tidigare, lärarbrist i Sverige i stort. I

storstadsregionerna är lärarbristen ännu större än i övriga landet. Detta betyder att det finns oändliga förutsättningar för lärare att byta arbetsställe och/eller huvudman om så önskas. Även pensionsavgångar och karriärförflyttningar har påverkat

personalomsättningen.

Analys: Då arbetsmarknadens behov inte går att mätta med tillgänglig legitimerad arbetskraft så uppstår bristytor. Kort och gott betyder det att andelen lärare i Sverige idag långt understiger behovet. Detta har öppnat upp för en allt rörligare arbetsgrupp och omflyttningen mellan arbetsplatser, kommuner och huvudmän har på den senaste tiden varit påtaglig, detta har inte undgått Nykvarn. Det finns givetvis många faktorer på såväl strukturell nivå som på lokal nivå som bidragit till enskilda personers val av arbetsplats och huvudman. Utbildningsavdelningen arbetar givetvis med dessa frågor för att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt.

Åtgärd: Att tillsammans med kommunen i stort arbeta för att stärka varumärket Nykvarns kommun. Arbeta med att förbättra arbetsmiljön, ta tillvara medarbetares synpunkter och arbeta med ständiga förbättringar på alla nivåer. Nykvarns kommun ska vara positiv till och ta emot studenter från olika lärarutbildningar för att på så sätt visa på vår verksamhet och bygga fortsatta relationer och förtroende för att de sedan söker lärartjänster i kommunen.

Mått Utfall Avvikelse

Personalomsättningen 13,9 % 6,9 %

3.2.3 Medarbetarna ska ha en låg sjukfrånvaro.

Sjukfrånvaro inom arbetsfält med omfattande omsorg är alltid problematiska.

Personalen inom förskola och skola har många mycket nära relationer med sina

förskolebarn och elever. Detta ger en ökad smittorisk. Personal med ansvar för de allra yngsta barnen och eleverna hamnar ofta i situationer då de utsätts för direkt smitta.

Det är något som inte går att undvika i denna typ av verksamhet. Den största sjukfrånvaron i verksamheten handlar om kortare frånvaro som är en följd av framförallt virusinfektioner. Uppdraget att arbeta i förskola och skola ställer också stora krav på medarbetaren. Detta kan ibland leda till upplevd stress.

3.2.3.1 Sjukfrånvaron bland kommunens medarbetare ska understiga 5.0% av den sammanlagda ordinarie arbetstiden

Bakgrund: Sjukfrånvaron inom utbildningsverksamheten är alltjämt något hög. Dock har sjuktalen minskat något mot förra året.

Analys: De som arbetar inom utbildningsverksamheten har många relationer med barn, elever, vårdnadshavare och kollegor. I kombination med att verksamheten också har ett omsorgsuppdrag är relationerna med barnen mycket nära och så även bitvis med eleverna. Nära relationer ökar risken för smittspridning och verksamheten rapporterar att när många barn/elever är hemma från förskolan/skolan på grund av sjukdom så är situationen ofta liknande i personalgruppen.

Det finns givetvis andra orsaker till att personalen blir sjuk och inom verksamheten finns också ett antal långtidssjukskrivna medarbetare där Nykvarn som arbetsgivare inte kan motverka ohälsa.

Åtgärd: Fortsätta att arbeta med arbetsmiljön och identifiera ohälsosamma riskfaktorer på såväl arbetsplatsnivå som på individnivå.

Mått Utfall Avvikelse

Sjukfrånvaro 7,38 % 2,38 %

Related documents