• No results found

Grundskolans viktigaste uppdrag är att förbereda elever för att leva och verka i samhället, ge nödvändiga kunskaper och dessutom ge dem de rätta förutsättningarna för eventuella fortsatta studier. I bland behöver elever extraordinära anpassningar och stöd för att nå detta och som grundskolorna i Nykvarns kommun inte har

förutsättningar att ge. Vid dessa mycket enstaka tillfällen söker kommunen skolplatser i utbildningsverksamhet som har utökad kompetens och möjlighet att möta de

komplexa behov som finns för individen. Köp av extern verksamhet sker företrädesvis i Södertälje kommun. Det är dock beroende på möjligheter att få tillgång till en plats och på vilka olika behov eleven har, så annan kommun kan vara aktuellt. Under det gångna året har Nykvarns kommun köpt extern grundskolverksamet inom intervallet 1-5 elever.

Köp av extern verksamhet kan även ske i samverkan med socialtjänsten då behov uppstår för eleven som skolan inte kan påverka. Utbildningsavdelningen står för de skolkostnader som i och med det uppstår.

Då kommunen inte har någon egen gymnasieskola eller vuxenutbildning behöver även dessa köpas in extern.

Kostnader för extern verksamhet kan komma relativt plötsligt och blir därmed svårplanerad vid budget. När det gäller gymnasiekostnader går det att till viss del förutsäga hur många elever som kommer läsa på gymnasiet men inte vilken inriktning de kommer att välja och dessa kostar betydligt olika.

Samtliga kostnader för köp av verksamhet går under utbildningschefens ansvar. För 2017 var den totala budgeten ca 51 miljoner för köp av verksamhet. Utfallet blev ca 54 miljoner. Främst är det gymnasiekostnaderna som har varit högre än beräknat.

Budget/Utfall köp av verksamhet 2017

Verksamhet Utfall [tkr] Budget [tkr] Avvikelse [tkr]

Förskola, Förskoleklass,

Nykvarns kommun bedriver ingen egen gymnasieutbildning utan ingår i samverkan med Stockholms läns gymnasieutbildningar. Samtliga nationella program finns att söka inom Stockholms län. Kommunen samverkar även med gymnasieutbildningar i

grannkommunen Strängnäs. I Nykvarns kommun bedrivs även en fristående gymnasieskola av Praktiska Sverige AB. Således har elever i Nykvarns kommun ett mycket stort utbildningsutbud att tillgå i sitt närområde. Kommunen har dock en del elever som söker andra utbildningar i Sverige främst för att de vill kombinera sina studier med sin idrott.

Vid mätpunkten (2017-10-15) gick 433 elever på 80 olika gymnasieskolor i landet.

Generellt sätt går det bra för eleverna oavsett utbildning eller skola de går på. Då alla

olika gymnasieskolor mäter, redovisar och rapporterar resultat på olika sätt så är det svårt att få en jämförbarhet. Utbildningsavdelningen gör halvårsvis uppföljningsbesök på de gymnasieenheter där vi har fler än 10 elever.

De elever som ej blivit behöriga till gymnasieskolans nationella program går inom ramen för Introduktionsprogrammen på olika gymnasieskolor i Södertälje, Strängnäs och till viss del inom fristående skolor i närområdet.

Gymnasiekostnaderna är till viss del svåra att prognosticera. Det går att ta reda på hur många ungdomar som går i gymnasiet men de olika programmen har stora skillnader i pris. Så beroende på vad eleverna söker kan kostnaderna se olika ut från år till år.

Dessutom ökar antalet elever som behöver längre tid än 3 år för att nå sin

gymnasieexamen vilket medför ökade kostnader inom ramen för gymnasieskolan.

Dock minskar det med stor sannolikhet kostnader inom andra områden som t ex försörjningsstöd och vuxenutbildning då dessa ungdomar ändå blir klara med sin examen och således kan etablera sig på arbetsmarknaden betydligt snabbare.

4.4.1.1 Utfall/År Gymnasieelever (15 okt)

4.4.2 Vuxenutbildning

Nykvarns kommun har ingen kommunal vuxenutbildning i egen regi. Samverkansavtal finns med Södertälje kommun som bedriver ett stort utbud av vuxenutbildningar på olika nivåer.

Det erbjuds kurser på grundskolenivå och gymnasienivå. Allt ifrån enstaka kurser till hela yrkeprogram. Olika typer av utbildning av Svenska för invandrare och även Särskild utbildning för vuxna.

Nykvarn köper dessutom in enstaka utbildningsplatser från andra kommer främst i Stockholms län, när önskad utbildning inte erbjuds i Södertälje eller där andra orsaker kan finnas t ex att personen jobbar i närheten.

Vuxenutbildningens kostnader är svåra att prognostisera. Vuxenutbildning är frivillig och medborgarna har alltid rätt att utbilda sig för att nå upp till motsavarande gymnasieexamen med tillhörande särskild behörighet om de så önskar.

En del saknar utbildning hela vägen från grundskola och uppåt. Dessa kan komma att gå i vuxenutbildningssystemet i många år medans vissa enbart söker för att läsa upp en kort kurs för att nå sitt behörighetsmål.

4.4.3 Grundsärskola och gymnasiesärskola

I Nykvarns fyra grundskolor möts elever med olika förutsättningar inom många olika områden. En elev som har en diagnostiserad kognitiv funktionsnedsättning har rätt att bli mottagen i grundsärskolan. Eleven läser då enligt grundsärskolans läroplan. Det innebära antingen att eleven går inkluderad i grundskolan eller i grundsärskola. Det är helt beroende på vilka och hur stora svårigheter den kognitiva funktionsnedsättningen ger.

Nykvarns kommun har ingen egen grundsärskola utan köper dessa platser, främst ifrån Södertälje kommun, men även hos andra kommuner. Det är alltid elevens behov som styr val av skola. När/om skolbyte sker beror detta på de möjligheter Nykvarns kommuns utbildningsverksamheter har att möta elevens behov. Nykvarn är en liten kommun med begränsningar gällande adekvat utbildning inom den egna

personalstyrkan.

Under de tidiga skolåren kan Nykvarns kommun ofta tillgodose elevens behov och ge möjligheter till god utbildning. Under de senare skolåren kan en elev med kognitiv funktionsnedsättning ha behov av att gå i grundsärskola i stället och Nykvarns

kommun söker då rätt på, i samverkan med vårdnadshavare, vilken skola som ger bäst utvecklingsmöjligheter för elevens fortsatta utbildning. 2017 fanns det i Nykvarns grundskolor ett par elever som läste enligt grundsärskolans läroplan integrerade i grundskolorna i Nykvarn och ett par elever som gick i grundsärskola utanför kommunens gränser.

Nykvarn har ingen egen gymnasieskola och inte heller egen gymnasiesärskola. De elever som 2017 var i behov av att gå i gymnasiesärskola köpte Nykvarns kommun platser till. Under det gångna året har det varit platser i Södertälje kommun vars utbildningar har passat Nykvarns elever mycket bra.

Då Nykvarns kommun är en tillväxtkommun med stor inflyttning kan behov av egen grundsärskola komma att uppstå. Det råder dock stor brist på utbildad personal inom grundsärskola vilket kan utgöra ett hinder för rekrytering av kompetent personal.

Related documents