• No results found

strandskyddsdispens bygglovbefriad digital skylt

Stafsinge 4:55, förhandsbesked nybyggnad av enbostadshus

S-2018-1297

Beslut

1. Positivt förhandsbesked medges för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten på den avsedda platsen med stöd av 2 kap 4, 5, 6 §§ och 4 kap 2 §, andra stycket plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Avgiften är 7 545 kronor i enlighet med gällande taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering av beslut 0.

Den planerade åtgärden uppfyller kraven i plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 2 kap. 4, 5 och 6 §. Positivt förhandsbesked kan meddelas med tillhörande villkor och upplysningar med stöd av 3 och 4 kap miljöbalken (MB) och bedöms inte medföra sådan betydande olägenhet för grannar som avses i 2 kap 9 § PBL.

Marken är lämplig för den avsedda åtgärden med avseende på omgivningen, karaktär och möjligheter till väganslutning.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL och inte lämnat synpunkt Upplysningar

Detta tillstånd medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Förhandsbeskedet gäller endast om bygglov för åtgärden söks inom två år från det att beslutet om förhandsbesked vunnit laga kraft.

Prövning av ansökan om bygglov för åtgärderna kommer att ske på sedvanliga villkor och så att ärendet överensstämmer med bestämmelserna i PBL kap 8 och 9 samt föreskrifter i PBF innan lov lämnas.

Avstyckningsärenden handläggs av Lantmäteriet i Halmstad, Box 603, 301 16 Halmstad.

Sökanden skall göras en ansökan om avstyckning hos denna myndighet. Dessförinnan skall tillstånd från miljö- och hälsoskyddskontoret för avloppsanläggning vara klart.

Nya byggnader ska utformas på ett sådant sätt att de anpassas till landskapsbilden och bebyggelsemönster i volym, material och kulör.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser avstyckning av ett ca 1000 kvm stor tomt för att bebyggas med ett enbostadshus om ca 200 kvm. Fastigheten Stafsinge 4:55 är på drygt 2500 kvm. I den södra delen finns ett bostadshus och en äldre ekonomibyggnad.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

fortsättning § 404

_________________________________________________________________________

Justering

46 (77)

Området som ligger inom sammanbyggd bebyggelse, omfattas inte av något riksintresse eller har några dokumenterade höga naturvärden. Det ingår inte heller i

verksamhetsområde för kommunalt VA. Förutsättningar för att anlägga enskilt avlopp i och enskilda brunnar i området är dåliga. Fastigheten ingår i gemensamhetsanläggning för avlopp som nyligen har godkänts av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anläggningen är dimensionerad för ett ytterligare bostadshus. På fastigheten finns en djupborrad brunn.

Merparten av den sökta avstyckningen ligger inom område som i del-översiktsplanen för centralorten har anvisats som område där företrädesvis hästgårdar ses som lämplig ny bebyggelse.

Planenheten anser att ansökan tillsammans med tidigare beviljade förhandsbesked innebär att ny sammanhållen bebyggelse bildas varför plankravet bör inträda. Vidare påpekas svårigheterna för att anordna godtagbara dricksvattenlösningar.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen anser att positivt förhandsbesked kan beviljas men upplyser om att dricksvattentäkten ska placeras så långt som möjligt från åkermark.

Eon upplyser om att ett stråk med högspännings och lågspännings-markkablar finns utmed fastighetsgräns. Detta bör beaktas i exploateringsskedet.

Beredningens bedömning är att på platsen finns redan en sammanhängande bebyggelse som uppkommit genom avstyckningar under första hälften av 1900-talet. Att bebygga den aktuella marken som idag kan ses som en lucktomt kan prövas utan föregående

detaljplaneläggning då användningen inte antas medföra betydande miljöpåverkan. De tillkommande avstyckningarna som gjorts under 2000-talet är på så långt avstånd att de inte anses skapa ny sammanhållen bebyggelse som omfattar den sökta platsen.

Skickas till Sökande 0.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

47 (77)

Ullared 6:3, förhandsbesked nybyggnad av enbostadshus.

S-2018-1419

Beslut

1. Positivt förhandsbesked för avstyckning och nybyggnad av enbostadshus och garage kan inte beviljas inom rubricerad fastighet med stöd av 2 kap. 2 § och 4 kap. 2 § 2 Plan och bygglagen, PBL.

Avgiften är 5 687 kronor i enlighet med gällande taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering av beslut 0.

Ansökan avstyrks med stöd av kommunens översiktsplan, 9 kap. 31 § plan- och bygglagen (SFS 2010:900) med hänvisning till 2 kap. §§ 2 och 5, punkt 3 och 4 kap. 2 § samt

motivering nedan.

Åtgärden innebär att del av område som i delöversiktsplanen pekats ut som framtida område för planläggning tas i anspråk för en enstaka avstyckning. Platsen kommer

dessutom att ingå i primärt skyddsområde för vattentäkt vilket innebär restriktioner för hur bl.a. enskilda avlopp utförs.

Ny bebyggelse behöver därför prövas i ett helhetsperspektiv för att säkerställa att marken tas i anspråk på ett sätt som tillförsäkrar möjligheterna att ordna trafik, vatten- och

avloppförsörjning, avfallshantering, elektronisk kommunikation och annan samhällsservice på ett sätt som ger en långsiktigt hållbar livsmiljö.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser avstyckning av ett ca 4000 kvm stort område från nuvarande

lantbruksfastigheten Ullared 6:3. På den nya fastigheten ska uppföras ett enbostadshus om 150 kvm och ett garage om 50 kvm.

Den sökta avstyckningen ligger inom sammanhållen bebyggelse och inom område som i delöversiktsplanen för Ullared har föreslagits som utbyggnadsområde för bostäder.

Dessutom ligger platsen inom föreslaget område för vattenskyddsområde. Beslut om vattenskyddsområde förväntas under 2018.

Ullared är ett viktigt centrum för arbetsplatser och kommunikationer i kommunen och för service i inlandet. I kommunens översiktsplan är samhället utpekat som det andra av kommunens två knutpunkter vid sidan av Falkenbergs stad. Ett av översiktsplanens fem strategier är att förutsättningar ska skapas förbebyggelseutveckling på landsbygden bland annat genom att underlätta för byggande i inlandet på attraktiva platser som i Ullared.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

fortsättning § 405

_________________________________________________________________________

Justering

48 (77)

Vidare konstateras i översiktsplanen att det är viktigt att öka samhällets attraktivitet för inflyttare. Ängagårdsområdet som den aktuella ansökan ingår i, är i delöversiktsplanen för Ullared avsatt som område för tätortsutbyggnad med bostäder och bostadskomplement, som med sitt vackra läge nära Högvadsån och närhet till skola har bedömts ge goda förutsättningar för en attraktiv boendemiljö. Utbyggnaden förväntas ske i etapper under lång tid, varför detaljplaneringen för en första etapp måste föregås av ett programarbete där hela området studeras.

Ansökan om förhandsbesked för ett enbostadshus har tidigare inkommit i ett läge ca 200 meter söder om den nu sökta åtgärden. Den tidigare ansökan har bedömts som att positivt förhandsbesked kan lämnas men nämnden avvaktar med beslut i väntan på att frågan om avloppslösning har utretts.

Att medge ett ytterligare positivt förhandsbesked inom utbyggnadområdet utan en föregående programskiss som tar ställning till utbyggnadsordning, trafikmatning, geotekniska förhållande m.m. skulle innebära att en framtida planläggning av området begränsas och försvåras.

En sammanvägd bedömningen är därför att den sökta åtgärden inte är i enlighet med plan- och bygglagens krav på att användningen från allmän synpunkt ska medföra en god hushållning av mark- och vattenförhållanden.

Skickas till

Sökande med delgivningskvitto 0.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

49 (77)

Glaspärlan 4, nybyggnad av två flebostadshus, totalt 10 lägenheter. S-2018-1367

Beslut

1. Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap 31 b § plan- och bygglagen, PBL. Separat startbesked krävs för att få börja bygga.

2. Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsavdelningen i god tid för tidsbokning.

3. Beslutet gäller med följande villkor:

Utstakning och lägeskontroll utförd av sakkunnig krävs i detta ärende.

Planstatus: Lagakraftvunnen 2016-03-19 (333)

Planavvikelser: Total byggnadsarea uppgår till 515,8 m² mot tillåtna 499,2 m² byggnadsarea.

Avgiften är 36 665 kronor i enlighet med gällande taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering av beslut 0.

Avvikelsen från detaljplanen är förenlig med planens syfte och bedöms utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i 9 kap 30-32 §§ PBL. Åtgärden bedöms uppfylla kraven i 2 kap, 6, 8, 9 §§ samt 8 kap 1-3, 9 – 18 §§ PBL.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men inte invänt mot förslaget och bedöms inte medföra sådan betydande olägenhet för grannar som avses i 2 kap 9 § PBL.

Upplysningar

Sockelhöjden kan komma att justeras vid tekniskt samråd och/eller vid utsättning för bästa anpassning till tomten.

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft enligt 9 kap 43 § PBL.

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen 10 kap 5 § PBL.

Falkenbergs kommun

Marken där fastigheten ligger har inte karterats för markradon. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen rekommenderar att man alltid utför radonsäker grund.

För att utreda om bostadshuset verkligen behöver utföras radonsäkert kan en mätning av markradon göras, vilket tar cirka 14 dagar. Det är byggherrens sak att beställa en sådan mätning och den bör vara genomförd före det tekniska samrådet (inför startbeskedet) så att man då kan avgöra om huset byggs på ett lämpligt sätt.

För att genomföra åtgärden krävs, enligt 10 kap 9 § PBL, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap 3 § PBL. Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp tas ut (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor)

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden;

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning

• Systemritning avseende grundplan och huvudsektion

• VVS-handlingar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient.

• Brandskyddsbeskrivning

• Redovisning av mark- och grundläggningsförhållanden

• Redovisning av dagvattenhantering

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser nybyggnad av två mindre flerbostadshus i två plan med två respektive 3 lägenheter per plan. Lägenheterna på plan två nås via en loftgång och utvändig trappa.

Lägenhetsförråd finns i separat komplementbyggnad på gården. Byggnaderna är klädda med liggande träpanel i kulör NCS S 0502-Y, taket är klätt med röda betongpannor.

Skickas till Sökande

Kontrollansvarig

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

51 (77)

Related documents