• No results found

S-2018-1631

Beslut

1. Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap 31 b 31 c § plan- och bygglagen, PBL. Separat startbesked krävs för att få börja bygga.

2. Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsavdelningen i god tid för tidsbokning.

3. Beslutet gäller med följande villkor:

Utstakning och lägeskontroll utförd av sakkunnig krävs i detta ärende.

Planstatus: Lagakraftvunnen 2016-03-19 (333)

Planavvikelser: Total byggnadsarea uppgår till 515,8 m² mot tillåtna 513,6 m² byggnadsarea.

Avgiften är 36 665 kronor i enlighet med gällande taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering av beslut 0.

Avvikelsen från detaljplanen är förenlig med planens syfte och bedöms utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i 9 kap 30-32 §§ PBL. Åtgärden bedöms uppfylla kraven i 2 kap, 6, 8, 9 §§ samt 8 kap 1-3, 9 – 18 §§ PBL.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men inte invänt mot förslaget och bedöms inte medföra sådan betydande olägenhet för grannar som avses i 2 kap 9 § PBL.

Upplysningar

Sockelhöjden kan komma att justeras vid tekniskt samråd och/eller vid utsättning för bästa anpassning till tomten.

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i

Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft enligt 9 kap 43 § PBL.

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen 10 kap 5 § PBL.

Falkenbergs kommun

Marken där fastigheten ligger har ej karterats för markradon. Miljö- och

hälsoskyddsförvaltningen rekommenderar att man alltid utför radonsäker grund.

För att utreda om bostadshuset verkligen behöver utföras radonsäkert kan en mätning av markradon göras, vilket tar cirka 14 dagar. Det är byggherrens sak att beställa en sådan mätning och den bör vara genomförd före det tekniska samrådet (inför startbeskedet) så att man då kan avgöra om huset byggs på ett lämpligt sätt.

För att genomföra åtgärden krävs, enligt 10 kap 9 § PBL, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap 3

§ PBL. Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp tas ut (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor)

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden;

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning

• Systemritning avseende grundplan och huvudsektion

• VVS-handlingar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient.

• Brandskyddsbeskrivning

• Redovisning av mark- och grundläggningsförhållanden

• Redovisning av dagvattenhantering

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser nybyggnad av två mindre flerbostadshus i två plan med två respektive 3 lägenheter per plan. Lägenheterna på plan två nås via en loftgång och utvändig trappa.

Lägenhetsförråd finns i separat komplementbyggnad på gården. Byggnaderna är klädda med liggande träpanel i kulör NCS S 0502-Y, taket är klätt med röda betongpannor.

Skickas till Sökande

Kontrollansvarig

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

53 (77)

Dalkullan 1, uppsättande av skyltar. S-2018-1372

Beslut

1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap 30 § plan- och bygglagen, PBL.

2. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 § PBL.

3. Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende (mindre åtgärd) enligt 10 kap 10 § PBL samt 7 kap 5 § i plan- och byggförordningen, PBF.

4. Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2018-12-13fastställs.

Avgiften är 27 110 kronor i enlighet med gällande taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering av beslut 0.

Åtgärden strider inte mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i 2 kap 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8, 9 §§ samt 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§ PBL.

Aktuell fastighet (tomtindelning) överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Följande handlingar ska lämnas in till bygglovsnämnden som underlag för slutbesked:

• Verifierad kontrollplan

• Sakkunnigintyg om utförd lägeskontroll

• Dokumentation/intyg på att befintlig komplementbyggnad flyttats från fastigheten Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

fortsättning § 408

_________________________________________________________________________

Justering

54 (77)

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser uppsättande av 45 skyltar.

Skickas till Sökande 0.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

55 (77)

Tröinge 4:39, fasadändring. S-2018-1484

Beslut

1. Ansökan avslå

Handläggningsavgiften är uttagen i tidigare beslut.

Motivering av beslut 0.

Förslaget strider dels mot 2 kap 6 § plan- och bygglagen (PBL) krav på god helhetsverkan, dels mot kravet på att ändringar av en byggnad ska utföras varsamt och med hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden (PBL 8 kap 17 §) samt förbudet mot förvanskning av särskilt värdefull bebyggelse (PBL 8 kap. 13 §).

Ansökan avser fasadändring på ett enbostadshus uppfört kring 1950. Det är en

tvåplansbyggnad där den murade bottenvåningen har en vitputsad fasad medan plan två är klädd med så kallade kyrkspån, cirka 20 millimeter tjocka spån av ek, som är behandlade med tjära.

Byggnaden, som byggmästaren och arkitekten Carl Landsten ritade som bostad åt sig själv, har ett tydligt funktionalistisk formspråk. I entréfasadens två pelare som bär upp balkongen finns dock en liten blinkning till de villor med en mer symmetrisk uppbyggnad som Carl Landsten ritat på Herting. Andra våningens avvikande fasadmaterial med en tydlig horisontell riktning och kontrasterande färg gör att byggnaden får ett mer horisontellt uttryck, den uppfattas som lägre där den står i en svagt sluttande slänt.

Den ansökta fasadändringen innebär att de mörka spånen ska tas bort och fasaden putsas/målas vit, varigenom hela byggnaden ska få en vit, slätputsad fasad.

I den rikstäckande byggnadsinventering som gjorts (2006) som en del i arbetet mot det nationella miljömålet God bebyggd miljö, har bostadshuset på Tröinge 4:39 värderats i klass B, med innebörden att byggnaden är mycket välbevarad och har ett unikt egenvärde.

Skälen till att byggnaden fått en så hög värdering är, enligt inventeringsbladet, dess arkitektoniska, byggnadshistoriska och personhistoriska värde, samt dess äkthet, kvalitet och sällsynthet.

Kulturmiljö Halland påtalar i sitt remissyttrande (2017-06-26) i ärendet att byggnaden är mycket unik till sin karaktär och att dess främsta kulturhistoriska värde ligger i dess fasad, varför ett byte av fasadmaterial inte är förenligt med varsamhetskraven som ställs i PBL 8 kap, 17 §.

Falkenbergs kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen anser i sitt yttrande (2017-06-20) att bygglov inte ska beviljas med hänvisning till att fasadändringen skulle förvanska byggnadens originella karaktär.

Bygglovsnämnden bedömer att byggnadens särart, äkthet och kulturhistoriska värde vilar på blandningen av kontrasterande fasadmaterial – ljus och slät puts i bottenvåningen, mörka överlappande, ”ojämna” träspån i övervåningen.

Att klä huset med nya kyrkspån är därför den enda åtgärd som fullt ut respekterar dess värden. Att slätputsa byggnaden skulle däremot radera ut dess unika kvaliteter, på det sätt som framhålls i de ovan nämnda remissyttrandena. Kyrkspån i olika träslag och utföranden produceras i Sverige, och används både vid renovering av äldre byggnader av olika slag samt vid nybyggnad av bland annat en- och flerbostadshus.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Beskrivning av ärendet

Fastigheten Tröinge 4:39 är belägen inom detaljplan (Vi3) lagakraftvunnen 1959-05-27.

Den ingår i ett område som omfattas av byggnadsinventeringen Stadens yttre årsringar (2005).

Fasaden är idag delvis märkt av eftersatt underhåll, som gjort att väggarna mot söder och väster, vilka är mest utsatta för stora temperaturväxlingar och regn, är hårt åtgångna.

Spånen är spruckna och har ramlat av på vissa delar av fasaden. Den norra och den östra fasaden är i betydligt bättre skick.

Sökanden anför i bilagt brev att de alltsedan de köpte huset (oktober 2015) avsett att putsa det vitt. En ny spånfasad skulle inte bara strida mot deras estetiska önskemål utan också medföra en mycket hög kostnad. Något kostnadsförslag eller någon offert på arbetet har de inte kunnat få, trots kontakt med två halländska byggfirmor som arbetat med

kulturhistoriska byggnader.

Bygglovsnämnden avslog 2017-08-24 (§ 1239) en bygglovsansökan som avsåg samma fasadändring som nu aktuell ansökan.

Skickas till

Sökande med delgivningskvitto 0.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

57 (77)

Skogstorp 4:191

Nybyggnad enbostadshus. S-2018-1400

Ärendet utgår.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-12-13

_________________________________________________________________________

Justering

58 (77)

Related documents