• No results found

Förslag på fortsatt arbete

Innan ett beslut kan fattas om vilken metod som bör föredras vid tillverkning av svarvbommar bör några ytterligare områden undersökas utöver vad som behandlats i detta arbete. Författarnas förslag på hur detta arbete skall fortsätta är följande:

1. Utvärdera kvalitets skillnader för metoder grundligt. – Det första som bör göras är en

grundlig utredning av vilka kvalitetsskillnader som finns mellan metoderna och hur dessa påverkar prestanda för produkter.

2. Utför kontinuerliga mätningar av cykeltider i delprocesser. I dagsläget finns väldigt få cykeltider uppmätta för produkter. Att mäta cykeltider i samtliga delprocesser är ett omfattande arbetet. Ett systematiskt sätt för att mäta dessa bör därför införas för att skapa underlag till beslut och kostnadsberäkningar.

3. Förbättra den ekonomiska uppföljningen. Fördelningen av resurskostnader som utförts i detta

arbete gäller endast för dagens situation. För att skapa underlag för framtida beslut bör en bättre ekonomisk uppföljning skapas.

4. Utvärdera metoder ur ett ekonomiskt perspektiv. När de tidigare momenten är utförda bör en

utvärdering av metoderna ske igen. När detta är utfört kan de ekonomiska aspekterna av ett metodval jämföras med kvalitetsaspekterna. Om den ohärdade metoden föredras blir steg sju nästa moment.

5. Undersök om utrustning finns för att tillverka i hårdare material. Med den utrustning som

finns tillgänglig i dagsläget kan inte alla artiklar tillverkas med den härdade metoden. Det måste därför undersökas om sådan utrustning finns tillgänglig samt vilka ekonomiska konsekvenser som följer vid bearbetning i denna hårdhet.

6. Undersök möjligheter att sänka krav på hårdhet. Om inte utrustning finns tillgänglig för att

tillverka samtliga artiklar med härdad bearbetningsmetod måste kraven på hårdhet utredas. Kan kraven sänkas på vissa artiklar för att möjliggöra tillverkning med enbart denna metod? 7. Besluta om en tillverkningsmetod. Om tidigare moment är utförda bör tillräckligt med

underlag finnas tillgängligt för att fatta ett beslut om vilken metod som bör föredras vid tillverkning av svarvbommar.

8. Förbättra materialflöde för att minska ledtider och mellanlager. När tillverkning sker med enbart en metod bör ett förbättringsarbete påbörjas för avdelningens materialflöde.

Konsekvensen av att enbart använda en metod blir att materialflödet blir lättare att planera. Detta innebär att mellanlager kan minskas, delprocesser kan optimeras och ledtider kan kortas ner.

8 Diskussion

Författarna anser att syftet med projektet uppfyllts under arbetets gång. En grundlig kartläggning av värdeflödena på avdelningen har utförts. Denna kartläggning ger en helhetsbild av situationen i produktionen. Författarna har av denna kartläggning kunnat konstatera att ingen större skillnad finns i ledtider mellan de två tillverkningsmetoderna samt vart problemområden finns. En utredning av hur resurskostnader fördelar sig mellan de olika delprocesserna på avdelningen har utförts. Även tidsstudier i de delprocesser som påverkas vid ett val av endast en

tillverkningsmetod är utförda. Med detta som grund har tillsammans med en analys av tillverkningsprognosen för 2008 beräkningar utförts som visar på hur ett val av

tillverkningsmetod påverkar resurskostnader samt kapaciteten på GVH4. Slutsatsen som

konstaterats är att bearbetning i ohärdade ämnen leder till minsta kostnad för resurser samt att det med denna metod går att tillverka större årsvolymer innan nyinvesteringar måste göras på grund av kapacitetsbrist.

Författarna har under arbetets gång försökt använda ett systematiskt arbetssätt. Delredovisningen som utfördes efter halva tiden för examensarbetet innebar, vissa förändringar i syftet. Detta har inneburit att arbetet inte utmynnat i samma resultat som det var tänkt från starten av projektet. Författarna till detta arbete har i så stor omfattning som möjligt försökt diskutera insamlad fakta med berörd personal för att minska risken för eventuella feltolkningar. Det har dock förekommit tillfällen under arbetets gång där insamlad fakta ej varit möjlig att diskutera. Författarna har då varit tvungna att göra egna antaganden. Dessa antaganden har då i möjligaste mån baserats på intervjuer eller observationer. Författarna vill betona att den utredning som utförts grundat sig på den rådande situationen i produktionen, årets tillverkningsvolymer samt ekonomiska uppföljning. En förändring av situationen innebär således att en uppdatering av nuläget måste utföras för att materialet skall vara ett relevant underlag vid ett val av metod.

En svårighet som funnits vid utförandet av detta examensarbeta har varit behovet av datainsamling. En viktig del i detta arbete har varit att undersöka hur cykeltider i maskiner påverkas som en konsekvens av metodval. Den stora produktfloran på avdelningen och de många tillverkningsstegen, sju respektive åtta delprocesser beroende på metod, har gjort det svårt att inom tidsramarna för detta projekt mäta och samla in tider för alla eller många artiklar. Den utredning som gjorts har därför avgränsats till vissa produkter. Dessa har valts genom intervjuer med berörd personal. Även i den ekonomiska uppföljningen fanns svårigheter. Intervjuer och egna utredningar som utförts under arbetets gång har visat att det ej går att exakt visa vart alla kostnader uppstår. Den ekonomiska uppföljningen som finns tillgänglig i dagsläget är inte skapad för att ge beslutsunderlag vid ett projekt som detta. Fördelning av resurskostnader mellan olika tillverkningsprocesser har därför inte alltid gått att göra exakt. Vikten har därför lagts på att få de stora kostnaderna rätt, samt de kostnader som påverkas direkt vid ett val av metod. Detta har gjorts genom egna utredningar och antaganden, intervjuer samt observationer. Resultatet av hur valet av tillverkningsmetod påverkar avdelningen kan som en konsekvens av dessa

förutsättningar därför inte sägas vara exakt men bör ge en bra helhetsbild. För att i framtiden ha relevant information att grunda beslut rörande tillverkningsmetod bör därför enligt författarna en mer systematisk insamling av information implementeras.

9 Referenser

1. Ax, C. & Ask U. (1995). Cost Management, produktkalkylering och ekonomistyrning

under utveckling, Studentlitteratur, Lund.

2. Gerding, J. (1995). ABC-kalkylering, Studentlitteratur, Lund.

3. Cooper, R. & Kaplan, R.S. (1991). The design of cost management systems, Prentice Hall, Englewood Cliffs.

4. Rother, M. & Shook, J. (2004). Att lära sig se - Att kartlägga och förbättra värdeflöden

för att skapa mervärden och eliminera slöseri, Lean Enterprise Institute, Sweden. 5. Olhager, J. (2000). Produktionsekonomi, Studentlitteratur, Lund

6. Hågeryd, L., Björklund, S. & Lenner, M. (2002). Modern produktionsteknik Del 1, Liber AB, Göteborg

7. Lean Forum. (1999). Verktyg för lean produktion, Lean Enterprise Institute, Sweden 8. Teknikföretagen. (2005) Skärteknik – Material, metoder, verktyg, maskiner och verktyg,

Bilaga I.1

Related documents