• No results found

Boverket föreslår att gränsvärden för klimatutsläpp från byggnader införs 2027 för byggskedet (modul A1–A5) för att sedan successivt skärpas 2035 och 2043. Innan gränsvärden införs och skärps bör de föregås av en noggrann utvärdering.

Förändringar i reglerna om klimatdeklarationer som rör gränsvärden före- slås äga rum år 2027, 2035 samt 2043. Varje regelförändring behöver fö- regås av en noggrann utvärdering som ska ligga till grund för ändringar i regelverket och skärpningar av gränsvärdet. Utvärderingarna bör inledas cirka tre år före respektive tidpunkt för regelförändringar. Se figur 8 ne- dan.

Figur 8. Lämplig tidpunkt för införande av gränsvärde bedöms vara 2027 med successiva skärpningar 2035 och 2043. Utsläppsnivåer som ska ligga till grund för ett gränsvärde 2027 tas fram med hjälp av referensbyggnader. Se mer i av- snitt Metod för gränsvärden.

Motiv till val av tidpunkter för gränsvärden

Gränsvärden för klimatutsläpp från byggnader föreslås införas 2027 för byggskedet (modul A1–A5) och för fler byggnadsdelar än lagförslaget från 2022 för att öka styrningen mot att klimatförbättrande åtgärder vidtas i projektering och byggande. Men även för att lägga förutsättningarna för en utveckling mot byggande med netto-noll klimatpåverkan som är en nödvändighet om klimatmålet ska kunna uppnås. Gränsvärdet föreslås skärpas successivt år 2035 och 2043. Inför varje regeländring bör en nog- grann utvärdering genomföras som inleds cirka tre år före förändringarna i regelverket. Det kan synliggöra effekter och konsekvenser av reglerna samt behov av förändringar och skärpningar av gränsvärden.

En enkelhet har prioriterats i Boverkets förslag till färdplan, det vill säga att undvika att regelförändringar sker för ofta, för att underlätta för bygg- branschen. Tidplanen har också utvecklats för att ligga i linje med nation- ella klimatmålet samt bygg- och anläggningssektorns färdplan för klimat- neutralitet7. Den större förändringen av regelverket föreslås genomföras

2027 och därefter handlar förändringar i regelverket framför allt om skärpningar och eventuella justeringar av gränsvärden. Men även i juste- ringar i metoden om det finns behov.

Rimligt att införa gränsvärden år 2027

Det bedöms att 2027 är en rimlig tidpunkt att införa nästa steg i reglerna om klimatdeklarationer. Lagstiftningen har då funnits på plats i fem år och bör då vara känd och implementerad av många byggherrar. Vid Bo- verkets hearing om klimatdeklarationer i januari 2020 ansåg de flesta som lämnade ett skriftligt svar att det var rimligt att införa nästa steg av kli- matdeklarationen 2027, då det även är möjligt att hinna med en utvärde- ring innan dess.

Flera aktörer ansåg dock att gränsvärden bör införas ännu tidigare, inte minst med anledning av angelägenheten i klimatfrågan. Många företag har redan nu kommit igång med att börja genomföra beräkningar enligt förslaget för klimatdeklaration. Det pågår också flera utvecklingsprojekt där olika aktörer har inlett kompetensuppbyggnad. Detta genom att ge- nomföra klimatberäkningar samt för att hitta sätt att använda dem för lä- rande i projekteringen samt vid kravformulering. I bygg- och anlägg- ningssektorns färdplan för klimatneutralitet8 har man åtagit sig att dekla-

rera klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv för alla byggnader och an- läggningar som uppförs från och med 2020. Detta åtagande tyder på att sektorn har en ambition att bygga upp kompetensen att utföra beräkningar

7https://byggforetagen.se/fardplan-2045/ 8https://byggforetagen.se/fardplan-2045/

med kvalitet redan till införandet av regler om klimatdeklarationer till 2022. Med tanke på att kommande regler redan i dag gör avtryck i prakti- ken samt att det finns alla möjligheter att gå före för de stora företag som ligger i framkant, ser Boverket att det är möjligt att utveckla regelverket till 2027. Samtidigt handlar dessa initiativ än så länge främst om kun- skapsuppbyggnad om beräkningsmetodiken. Boverkets bedömning är att det behövs ytterligare åtgärder som stimulerar till att klimatförbättrande åtgärder verkligen kommer i gång på allvar, därför är det viktigt att införa gränsvärden i nästa steg. Såväl i remissvar på Boverkets rapport med lag- förslag om klimatdeklarationer9 som vid Boverkets hearing i Stockholm

januari 2020 har det också varit en stor samstämmighet om att gränsvär- den bör kopplas till klimatdeklarationen för att regelverket ska bli ett mer kraftfullt styrmedel.

Även om flera större aktörer kommer att ha erfarenhet och kunskap om att genomföra liknande beräkningar samt ha förståelse för tolkning av re- sultat före 2027, ses det som rimligt att vänta med införande av gränsvär- den då eftersom kravet kommer att gälla för nästan alla byggnader som uppförs. I princip skulle gränsvärden kunna införas tidigare, men försla- get här är att istället invänta kompetensuppbyggnad för att genomföra be- räkningar med kvalitet och därmed kunna lägga bättre förutsättningar för att införa gränsvärden. När gränsvärden införs bör de vara satta så att det krävs någon form av klimatförbättrande åtgärder vid byggandet för att det ska vara möjligt att klara kraven. Datatillgången för installationer be- döms kunna vara tillräckligt god 2027 och genom att också lägga till öv- riga delar hos byggnaden bedöms en mer jämförbar kvalitet kunna upp- nås för deklarationerna, vilket ger bättre förutsättningar för att införandet av gränsvärden kan fungera på ett bra sätt. Boverkets bedömning är också att digitaliseringen har kommit så pass långt 2027 att beräkningarna går att genomföra enklare och med högre precision än idag, även om i princip alla byggdelar i huset ingår.