• No results found

Förslag till förbättrad tillämpning av strandskyddsbestämmelserna

Fyra förslag presenteras för att förbättra tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna. Här begränsas analysen till de två första förslagen som gäller tillsynen över strandskyddet och delegationen av dispensrätten till kommunerna.

Förslag 1: Tillsynen över strandskyddet förbättras

Uppoffring Nytta Påverkan

Enskilda Företag Kommuner Stat

(–) + + + + (–) (–)

Ökade admi- Värdefull natur nistrativa bevaras och

kostnader demokratin stärks

Kommentar

Om tillsynen över strandskyddet fungerar otillfredsställande, vilket ofta tycks vara fallet idag, är det naturligt att byggföretag, enskilda fastighetsägare och kommuner tappar respekten för bestämmelserna. Det kan då löna sig att bygga strandnära utan dispens från strandskyddet. Om inte samhällets regler gäller och gäller lika för alla undergrävs respek- ten för vår demokrati. Med en god tillsyn bevaras värdefull natur och demokratin stärks, +. Uppoffringen, som ges ett minus inom parentes, är de ökade kostnaderna för en väl fungerande tillsyn.

Allmänheten är den stora vinnaren om tillämpningen av strandskyddet fungerar väl, +. Företagen mår bäst av att samhället upprätthåller regelsystemen på ett konsekvent sätt, +. Kommunerna vinner också på klar och konsekvent tillämpning av strandskyddsreglerna, +. Staten, (–) och kommunerna, (–) får ökade kostnader för arbetet med en förbättrad tillsyn över strandskyddsbestämmelserna och därför ett minus inom parentes.

Konsekvenserna av en strikt tillsyn över strandskyddsbestämmelserna skulle bli omfattande och kommande generationer skulle bli de stora vinnarna på detta.

Förslag 2: Länsstyrelserna delegationsbeslut rörande dispensgivning och tillsyn bör ses över och omprövas.

Uppoffring Nytta Påverkan

Enskilda Företag Kommuner Stat

(–) + + (–) – (–) (+) (–)

Attraktiva lägen Värdefull natur För bebyggelse bevaras Utnyttjas ej

Kommentar

Det finns ett stort behov av att gå igenom och revidera delegationsbesluten för att klar- göra ansvarsfrågan när det gäller prövning och tillsyn enligt strandskyddsbestämmelser- na. Ytterligare ett skäl för att revidera delegationsbesluten är att de flesta av länsstyrelser- nas delegationsbeslut är tagna före år 1994. Det innebär att kommunernas kompetens utifrån det utökade syftet med strandskyddsbestämmelserna, goda livsvillkor för djur- och växtlivet, inte har prövats i samband med delegationen.

Delegationsbesluten kan även behöva revideras med tanke på våra förslag till skärp- ningar av strandskyddet. Enligt dessa förslag ska rätten att delegera begränsas i vissa områden. De områden det gäller är sådana som anges i förordningen om områdesskydd. Dessutom föreslås att besluten om delegation för dessa områden ska upphöra att gälla 1 år efter det att skärpningarna trätt ikraft. Detta innebär att en del delegationsbeslut behöver ändras.

Om delegationsrätten ses över och omprövas förbättras möjligheterna att värdefull natur bevaras, +. Detta medför samtidigt att vissa attraktiva lägen inte utnyttjas för bebyggelse, (–).

Allmänheten blir vinnare, +, medan enskilda fastighetsägare i aktuella områden kan förlora, (–). Företag som äger fastigheter i strandläge kan förlora, –. Kommunerna förlorar i vissa fall möjligheten att påverka strandskyddet när man diskuterar exploate- ringar som kan ge kommunen inkomster, (–). Samtidigt bevarar skärpt strandskydd kommunernas allmänna attraktivitet, (+). Länsstyrelserna får ökade administrativa kostnader, (–).

Sammanfattning

Strandskyddsbestämmelserna skall värna viktiga miljövärden, samtidigt som tillämpning- en av bestämmelserna bör vara obyråkratisk och ge låga kostnader. De aktuella förslagen syftar till allt detta.

Förslag till lättnader i strandskyddet

De fyra förslagen som ger lättnader i strandskyddet motiveras av att den förenkling av byggandet och administrationen kring byggande som förslagen medför kan ha ett större värde än de störningar av naturen som uppstår. Möjligheten till strandnära exploatering i

områden med lågt bebyggelsetryck öppnar upp för utveckling, när man efter noggrann prövning finner att naturstörningarna är små.

Uppoffring Nytta Påverkan

Enskilda Företag Kommuner Stat

(–) + + (–) + + (+)

Störd natur Stimulans av

ekonomin

De fyra förslagen har det gemensamt att nyttan de medför i form av stimulans av den lokala ekonomin, +, bedöms vara större än de störningar av naturen som uppstår, (–), inom de aktuella områdena med lågt exploateringstryck.

Enskilda personer i det lokala samhället har glädje av att ekonomin stimuleras och särskilt gäller det fastighetsägare i de aktuella områdena, +, samtidigt får lokalt boende och det rörliga friluftslivet ett minus för störd natur i strandnära lägen, (–).

Företag, +, och kommuner, +, sparar administrationskostnader när reglerna förenklas och även länsstyrelserna, (+), sparar en del administrationskostnader.

Förslag till skärpningar av strandskyddet

De sex förslagen med skärpningar av strandskyddet handlar om att förbättra strandskyd- det i de områden där det verkligen behövs.

Uppoffring Nytta Påverkan

Enskilda Företag Kommuner Stat

(–) + + (–) (–) + (–) (–)

Attraktiva lägen Värdefull natur för exploatering bevaras utnyttjas ej

De sex förslagen har det gemensamt att de bevarar värdefull natur. Djur- och växtlivet skyddas och det rörliga friluftslivet får bättre förutsättningar. Nyttan av detta anges med plus i schemat ovan. Samtidigt medför detta att exploateringen för bebyggelse hålls tillbaka i en del attraktiva lägen, (–).

Det rörliga friluftslivet och enskilda boende vinner på detta, +, samtidigt som vissa fastighetsägare inom de aktuella strandskyddsområdena kan bli förlorare, (–). Företag med exploateringsplaner kan bli förlorare (–), medan kommunerna som påverkas av skärpningarna får hjälp att hålla emot och bevara den attraktiva miljön, +. Samtidigt kan kommunerna få ökade administrationskostnader och minskad handlingsfrihet, (–). Staten får genom länsstyrelserna ta på sig en ökad del av de administrativa kostnaderna, (–).

Effektivisering av lagar och regler

Förslagen om bättre samordning av lagstiftningen, klarare tillämpningsregler och förbättrad tillsyn skall säkerställa att inte byråkratiska hinder och brist på resurser får de viktiga strandskyddsbestämmelserna att i praktiken bli tandlösa. Såväl vi som nu lever som framför allt kommande generationer har mycket att vinna om vi slår vakt om strandskyddet.

SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

2001-11-12 Dnr 316-2733-01

Anne Thoren

Enheten för markanvändning och vattenverksamhet Tel 08 - 698 12 30

Fax 08 - 698 14 80

anne.thoren@naturvardsverket.se

Minnesanteckningar från diskussionsseminarium med kommuner