• No results found

Härigenom föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att 7 kap 13-18 §§ skall ha följande lydelse,

dels att det i 7 kap. skall införas två nya paragrafer, 15 a § och 18 a § dels att 4 kap. 4 § skall ha följande lydelse

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

7 kap

.

13 § Strandskydd råder vid havet och vid insjöar

och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet.

Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag i enlighet med detta kapitel. Syftet med strandskyddet är att långsiktigt • trygga förutsättningarna för allmänhetens

friluftsliv genom allemansrättslig tillgång till stränderna och

• bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet

genom tillämpning av bestämmelserna i 14- 18 §§.

14 § Strandskyddet omfattar land- och vatten-

området intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd (strand- skyddsområde). Området får av regeringen eller den myndighet som regeringen

bestämmer utvidgas till högst 300 meter från strandlinjen, om det behövs för att tillgodose något av strandskyddets syften. Ett beslut om att utvidga strandskyddet skall gälla

omedelbart även om det överklagas.

Strandskyddet omfattar land- och vattenom- rådet

• intill 50 meter från strandlinjen vid vattendrag som är mellan 1 och 6 meter breda och

• intill 100 meter från strandlinjen vid vattendrag som är 6 meter breda eller bredare

• intill 100 meter från strandlinjen vid insjöar med en areal som är 0,5 hektar eller större och

• intill 100 meter från strandlinjen vid havet vid normalt medelvattenstånd (strand- skyddsområde).

Strandskydd får av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer införas intill sådana mindre sjöar och vatten- drag som inte omfattas av strandskyddet enligt första stycket, om det behövs för att tillgodose något av strandskyddets syften. Strandskyddat område får av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer utvidgas till högst 300 meter från strandlinjen om det behövs för att tillgodose något av strandskyddets syften.

Ett beslut om att utvidga strandskyddet skall gälla omedelbart även om det överklagas.

Om myndigheten, efter utredning av

områdets värden för strandskyddet, bedömer att utvidgning eller införande av strandskydd inte längre behövs för att tillgodose något av strandskyddets syften, får beslutet om utvidgning eller införande ändras eller upphävas. Utredningen skall innehålla en miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. 15 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förordna att ett strandområde som uppenbart saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets syften inte skall vara omfattat av strandskydd.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förordna att ett strandskyddsområde som avses ingå i en detaljplan eller omfattas av områdes- bestämmelser enligt plan- och bygglagen (1987:10) inte längre skall vara omfattat av strandskydd, om det finns särskilda skäl. Upphör området att ingå i detaljplan eller att omfattas av områdesbestämmelser inträder åter strandskydd.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förordna att ett strandområde som uppenbart saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets syften inte skall vara omfattat av strandskydd.

15 a §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förordna att ett strandskyddsområde som avses ingå i en detaljplan eller omfattas av områdes- bestämmelser enligt plan- och bygglagen (1987:10) inte längre skall vara omfattat av strandskydd. Sådant förordnande får beslutas endast om området redan är ianspråktaget av bebyggelse eller anläggningar eller av andra skäl inte är allmänt tillgängligt.

Regeringen eller den myndighet som rege- ringen bestämmer får också förordna att ett strandskyddsområde som behöver tas i anspråk för att underlätta lokal eller regional utveckling och som är beläget i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län, Väster- norrlands län, Ljusdals kommun i Gävleborgs län, Malung, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner samt Venjans och Våmhus försam- lingar i Mora kommun i Dalarnas län och Tors- by kommun i Värmlands län, som avses ingå i en detaljplan enligt plan- och bygglagen (1987:10) inte längre skall vara omfattat av strandskydd. Sådant förordnande får beslutas endast om planen avser byggnad eller anlägg- ning som är ägnad att främja lokal eller regio- nal utveckling och miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. visar att förutsättningarna i tredje stycket är uppfyllda.

För förordnanden enligt första och andra stycket gäller att

• det endast får omfatta den del av detalj- planeområdet som behövs för att uppnå syftet med förordnandet.

• i de områden inom detaljplanen där strand- skyddet upphävs skall, om det är möjligt med hänsyn till byggnadens eller anlägg- ningens funktion, finnas fri passage för allmänheten mellan strandlinjen och planerad bebyggelse eller anläggningar. • det ej får omfatta område som har särskild

betydelse för friluftslivet

• det ej får omfatta område som har särskild betydelse för naturvården eller medföra väsentlig försämring av livsvillkoren för djur- eller växtart förtecknad i av Natur- vårdsverket fastställd förteckning över rödlistade arter i Sverige eller som annars är särskilt skyddsvärd.

Om detaljplanen ändras eller ersätts skall förordnandet omprövas.

Upphör området att ingå i detaljplan eller att omfattas av områdesbestämmelser inträder åter strandskydd.

16 § Inom strandskyddsområde får inte

1. nya byggnader uppföras,

2. byggnader ändras så att de kan tillgodose ett väsentligen annat ändamål än de tidigare har använts till,

3. grävningsarbeten eller andra förberedel- searbeten utföras för bebyggelse som avses i 1 och 2,

4. andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmän- heten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, eller

5. andra åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter.

Inom strandskyddsområde får inte 1. nya byggnader uppföras,

2. byggnader ändras så att de kan tillgodose ett annat ändamål än de tidigare väsentli- gen har använts till eller byggnader ändras så att de, genom storlek eller lokalisering hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt.

3. grävningsarbeten eller andra förbere- delsearbeten utföras för bebyggelse som avses i 1 och 2,

4. andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmän- heten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- eller växtarter i det land- eller vattenområ- de som påverkas genom åtgärden, 5. andra åtgärder vidtas som väsentligen

försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter i det land- eller vattenområde som påverkas genom åtgärden. 17 §

Förbuden i 16 § gäller inte

1. byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som behövs för jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln och som inte tillgodoser bostadsändamål, eller 2. verksamheter eller åtgärder som har

tillåtits av regeringen enligt 17 kap. 1, 3 eller 4 § eller till vilka tillstånd har lämnats enligt denna balk eller enligt föreskrifter meddelade med stöd av denna balk.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får föreskriva att förbuden i 16 § inte skall gälla sådana byggnader, anläggningar eller anordningar som utgör komplement till bebyggelse på en tomtplats och som förläggs längre från stranden än huvudbyggnaden.

Förbuden i 16 § gäller inte

1. byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som behövs för jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln och som inte tillgodoser bostadsändamål, eller 2. verksamheter eller åtgärder som har

tillåtits av regeringen enligt 17 kap. 1, 3 eller 4 § eller till vilka tillstånd har lämnats enligt denna balk eller enligt föreskrifter meddelade med stöd av denna balk.

Beträffande byggnader och anläggningar gäller att en förutsättning för undantaget enligt punkten 1 är att strandskyddat område måste tas i anspråk för att uppfylla näringens behov. Den som planerar uppföra sådan byggnad eller anläggning skall senast 6 veckor innan påbörjandet anmäla detta till tillsynsmyndigheten. I anmälan skall anges byggnadens eller anläggningens lokalisering och varför strandskyddat område behöver tas i anspråk.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får föreskriva att förbuden i 16 § inte skall gälla sådana byggnader, anläggningar eller anordningar som utgör komplement till bebyggelse på en tomtplats, bestämd enligt 18 § och som inte genom storlek eller lokalisering hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt.

18 § Länsstyrelsen får meddela dispens från

bestämmelserna i 16 §, om det finns särskilda skäl. Om dispens meddelas, skall länsstyrelsen bestämma i vilken utsträckning mark får tas i anspråk som tomt eller annars användas för det avsedda ändamålet.

Ett beslut om dispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

Länsstyrelsen får meddela dispens från bestämmelserna i 16 §, om det finns särskilda skäl.

Länsstyrelsen får förordna att för vissa områden får meddelas dispens endast om det finns synnerliga skäl, om det behövs för att strandskyddets syften skall kunna upprätthållas på sikt.

Om dispens meddelas, skall länsstyrelsen bestämma i vilken utsträckning mark får tas i anspråk som tomt eller annars användas för det avsedda ändamålet (tomtplats-

avgränsning). Länsstyrelsen får även i andra fall meddela beslut om tomtplatsavgränsning. Tomtplatsavgränsning skall bestämmas så att område som är tillgängligt för allmänheten inte begränsas mer än som krävs för tomt eller det annars avsedda ändamålet. Ett beslut om dispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

Ett beslut om dispens får ej tas i anspråk förrän det har vunnit laga kraft.

18 a §

Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om tillämpningen av bestämmelserna i 13 – 18 §§.

4 kap 4 § Inom kustområdena och skärgårdarna från

Brofjorden till Simpevarp och från Arkösund till Forsmark, utmed Gotlands kust, på Östergarn och Storsudret på Gotland samt Fårö får fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Om det finns särskilda skäl får dock annan fritidsbebyggelse komma till stånd, företrädesvis sådan som tillgodoser det rörliga friluftslivets behov eller avser enkla fritidshus i närheten av de stora tätortsregio- nerna.

Inom kustområdena och skärgårdarna från Brofjorden till Simpevarp och från Arkösund till Forsmark, utmed Gotlands kust, på Östergarn och Storsudret på Gotland samt Fårö får fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse.

Ikraftträdandebestämmelse