• No results found

Förutsättningar & faktorer

In document Att lyckas med ett byggprojekt (Page 41-44)

3. Teori

4.3 Förutsättningar & faktorer

Vi ville få reda på de förutsättningar som måste finnas för att skapa möjligheter för att kunna lyckas med ett byggprojekt vilka finns sammanställda i detta kapitel. Även de faktorer som är av störst betydelse för slutresultatet har identifierats och presenterats.

Gemensamma projektmål

Den tyngsta värderingen när det gäller vad som är definitionen av att lyckas med ett byggprojekt, är att kunna leverera rätt produkt till beställaren. För att lyckas med detta är det av avgörande betydelse enligt de vi intervjuat att det finns en tydlig och klar gemensam målbild. Det är viktigt att alla som deltar, har en helhetsbild av projektet och inte bara tänker på sin egen arbetsuppgift.

Ett bra tankesätt för att uppnå detta är att de som är inblandade i projektet vet vad byggnaden ska användas till. För att få ”rätt produkt” från början är det till stor fördel att ta in tredje parten, alltså brukarna redan under projekteringen så att de får vara med och påverka utformningen av byggnaden, det är ju trots allt för dem som byggnaden uppförs.

30 Kompetens

Som en grundförutsättning måste nyckelpersonerna i projektet vara kompetenta, ett uttryck som flera använde var ”rätt man på rätt plats”. Detta gäller främst inom ledningen som projektledare, projektchef och projekteringsledaren som ska bistå med en klar och tydlig linje om hur projektet ska genomföras gällande flera och olika viktiga aspekter. Är kompetensen dålig och kunskapen för låg kommer det fattas felaktiga beslut vilket leder till en sämre slutprodukt.

Tillräckligt med tid till inledningen av projektet

För att projektet ska bli bra från första början är det av avgörande betydelse att kunden vet vad den vill ha och att det är klart och tydligt vad som ska presteras från entreprenörens sida. Blir det fel från början kommer det att bli fel hela vägen vilket resulterar att det kommer att bli dyrt i slutändan. Därför är det väsentligt att projektet får en bra start, vilket främst uppnås genom ett antal faktorer enligt nedan:

Tillräckligt med tid åt

o Förfrågningsunderlag (För att noga utreda vad kunden efterfrågar) o Projekteringen

o Planeringen o Kalkylerna

En mycket viktig faktor för att få en så bra start som möjligt av projektet är att det avsätts tillräckligt med tid åt denna fas. Meningen att få en genomtänkt planering och granskade handlingar som är i princip är helst är klara vid produktionsstarten. Enligt flera som vi intervjuat så finns det en stor brist i att dokument och handlingar inte är fullständiga vid byggstarten. Detta leder till att produktionsskedet inte flyter på och många problem uppkommer, som i sin tur skapar stress för främst dem som är inblandade i produktionsskedet.

För att få så bra och genomarbetade handlingar som möjligt, har flera ansett, speciellt inom produktionen, att en förbättring skulle kunna vara att integrera inblandade i produktionsskedet redan i projekteringen. Detta skulle kunna genomföras på så sätt att en hantverkare får granska tidiga förslag till handlingar för att utvärdera dem, under förutsättning att det sker i rimlig omfattning. På detta sätt kontrolleras handlingarna ur ett produktionstekniskt perspektiv som sedan gör dem mer fullständiga i främsta syfte att förebygga fel.

Den allra viktigaste grundförutsättningen för att kunna lyckas är att relationerna inom ett byggprojekt är goda. Alla intervjuade har tveklöst pekat på detta som den absolut viktigaste faktorn för att skapa framgång. Alla måste trivas och stämningen måste vara bra annars påverkas resten av projektet på ett väldigt och omfattande negativt sätt. Just denna aspekten är helt avgörande och därför behandlar vi relationerna som ett eget kapitel senare i analysen.

31 Enkätundersökning

Utgångspunkten för undersökningen var den som genomfördes i fallstudien av Gothiaprojektet (Josephson & Lindahl, 2002). 18 personer deltog i vår enkätundersökningen. Poängsystemet ändrades dock och de olika grupperna togs bort. De tillfrågade fick sätta poäng från 1-10 för varje faktor, där 10 = mycket viktigt och 1 = inte alls viktigt. Samma poäng fick sättas på olika faktorer. Genom resultatet skulle vi sedan få dels den inbördes rangordningen och dels spridningen. Det som främst var intressant var att se de viktigaste faktorerna av dessa.

Tabell 4.1Vad är viktigt för att ett projekt ska lyckas? (Högst poäng = viktigast)

Att ta i beaktande gällande resultatet av enkätundersökningen är att de tillfrågade inte fick någon utförlig beskrivning av de olika faktorerna. Därför kan de tolkas olika och missförstånd kan uppstå.

Det vi kan utläsa av enkäten är att kompetens, gemensamma mål och tydlighet ligger i topp för att nå ett lyckat byggprojekt. Detta kan jämföras med svaren från intervjuerna där de främsta faktorerna för att lyckas var just gemensamma mål, kompetens och tydlighet. Samstämmigheten är alltså stor inom byggbranschen om vad som krävs för att nå framgång. Jämförs detta resultatet med resultatet från fallstudien av Gothiaprojektet, var det i princip identiskt vilket bekräftar varandra.

Resultat kan vidare jämföras med intervjuerna där de flesta anser att om det inte finns gemensamma mål, tydlighet och kompetens så påverkar det alla andra ”underfaktorer” på ett negativt sätt. När de tillfrågade fick svara på frågan ”Vad är ett lyckat byggprojekt för dig?” i början på intervjun sa alla tid och pengar. Men desto längre intervjun hade pågått så ansåg många att gemensamma mål var den övergripande faktorn för att kunna tjäna pengar och hålla tiderna.

0 20 40 60 80 100 120 140 160

32

Den rangordningen som blev resultatet av undersökningen ska inte misstolkas på det sättet att de faktorer som ligger längre ner på listan inte är lika viktiga, spridningen är ju väldigt liten.

Relationer var enligt intervjuerna en av de absolut viktigaste faktorerna för att få ett bra resultat, men för att få bra relationer krävs gemensamma mål och tydlighet. Sammanfattningsvis så går alla de listade faktorerna ”hand i hand” och påverkar varandra på flera olika sätt.

In document Att lyckas med ett byggprojekt (Page 41-44)

Related documents