• No results found

Gothia Towers – Ett lyckat byggprojekt

In document Att lyckas med ett byggprojekt (Page 35-39)

3. Teori

3.11 Gothia Towers – Ett lyckat byggprojekt

”Projektet Gothia Towers blev ett lyckat projekt då det höll budget och tidplan. De har även av de inblandade bedömts varit ett väl genomfört projekt med hög kompetens och bra arbetsformer”

(Per-Erik Josephson & Göran Lindahl, 2002)

Detta projekt har på i princip alla punkter varit ett ”lyckat byggprojekt”, då alla mål vad gäller konkreta krav på slutprodukten, hur samarbetet skulle genomföras och på vilket sätt projektet skulle utföras uppfyllts. Endast på ett fåtal punkter fanns det vissa brister. Vad var det då som gjorde ett projekt blev så framgångsrikt?

För att hitta specifika faktorer för lyckade projekt har rapporten Roller, relationer och kunskapsuppbyggnad i partnerlika projektorganisationer: Hotel Gothia Towers studerats. Denna rapport har studerats även för att försöka definiera vad som var ”lyckat” i detta projekt. Projektet

”Hotel Gothia Towers” var perfekt att studera ur flera perspektiv och forskningsstudien som gjorts om detta projekt innehöll en mängd viktiga aspekter för detta examensarbete.

24 Bakgrund till studien

Den forskningsstudie om projektet som gjordes, genomfördes i form av ett praktikfall, där hela projektet vad gäller inblandade personer, avtal, organisationsformer och arbetsprocesser analyserades. Syftet var att hitta de faktorer som var avgörande för det framgångsrika projektet.

Nämnas bör att denna analys genomfördes på ett kritiskt sätt av både forskarteamet och av de övriga som deltog i analysen, vilket var olika nyckelpersoner som arbetade i projektet. Studien var generell för alla parter och innefattade såväl brukare, beställare, byggentreprenör, underentreprenörer och konsulter. Dessa intervjuades och deltog i flera diskussioner för att få fram allas åsikter och erfarenheter.

Samverkansmodellen

En avgörande aspekt var vilken projektform som valdes. Projektet genomfördes som ett samverkansprojekt vilket innebar att Skanska kopplades in i ett tidigt skede och initierade samverkan i projektet. Samarbetsformen benämndes som ”Samverkansavtal – Totalentreprenad”

vilket innebar att totalentreprenadåtagandet utökades till att även omfatta byggherrekostnader, ersättningsformen skulle vara löpande räkning med takpris och incitament. Att projektet genomfördes som ett samverkansprojekt med partnerlik organisation var med stor säkerhet den största faktorn till att projektet blev så framgångsrikt som det blev.

Det kommer alltid att skapas konflikter och problem under byggprocessen och för att hantera dessa på bästa sätt måste det finnas ett förtroende mellan alla inblandade samt att relationerna dem emellan är bra. Det var detta som initierade samverkansmodellen när Skanskas distriktschef tidigt insåg vilken betydelse denna aspekt hade.

Ett lyckat projekt

Både budget och tidplanen hölls vilket gjorde att Gothia Towers blev lyckat. De faktorer som till stor del avgjorde detta var som tidigare nämnt samverkansmodellen som låg till grund för hela projektet. Avgörande var även den höga kompetensen och de bra arbetsformerna samt det framträdande utvecklingsarbetet mellan Svenska Mässan och Skanska. De hade en öppen ekonomi vilket gjorde att båda parterna kunde granska och ha koll på den.

Framträdande var även det projektgemensamma kontoret på byggarbetsplatsen som gjorde att arbetet blev kunskapsutvecklande och utmanande för projektörerna. Samverkan med underentreprenörerna hade kunnat förbättras och utvecklas vidare när det gällde deras roll i projektet.

Speciellt för projektet var även att felen som upptäcktes var mindre än för liknande byggnader.

Byggnaden Gothia Towers har blivit ett känt landmärke och uppfyllt alla de funktionskrav som förväntades av kunden för att sedan kunna användas och drivas för avsedd verksamhet.

25 Sammanfattning av rapporten

Slutsatserna av studien var att först och främst måste förutsättningarna säkras för att det ska finnas möjligheter att lyckas. Speciellt fanns det två aspekter som var viktiga och det var rollerna och relationerna.

Rollerna avser en grupp förutsättningar som måste finnas vilket innebär att det krävs en bra bemanning och kompetenta personer på flera viktiga poster. (En mer detaljerad beskrivning om vilka förutsättningar som måste finnas, finns i kap. 3.6). En av de centrala rollerna är t ex Gothiaprojektets projektutvecklare/projekteringsledare som bör vara kunskapsbärare över flera skeden.

Den andra gruppen förutsättningar avser relationerna mellan aktörerna i projektet. Det krävs ett starkt ömsesidigt förtroende för att skapa öppenhet på flera olika nivåer – mellan företagsledningarna, mellan parternas respektive projektledningar och mellan brukarna och personalen, alltså mellan verksamheterna.

Om dessa förutsättningar säkras och fungerar skapas möjligheter till en effektiv kunskaps-uppbyggnad i ett samverkansprojekt. Så var fallet i Gothiaprojektet vilket starkt bidrog till att resultatet blev så positivt.

26

27

4 Resultat

De intervjuade har stor erfarenhet från byggbranschen och därför är deras åsikter av stor betydelse. När vi genomförde intervjuerna märkte vi snabbt att flera hade likartade åsikter i många stora frågor. Att de hade gemensamma ståndpunkter har hjälpt oss att få en enhetlig övergripande bild av vad som menas med ett lyckat byggprojekt och hur det ska uppnås. Även en homogen och tydlig bild har kunnat sammanställas över de brister som finns och vad som behövs förbättras i dagens byggbransch.

Resultatet av intervjuerna kommer att presenteras med samma uppdelning som under intervjuerna. De kommer att delas upp i ett antal huvudfrågor som är de viktigaste aspekterna i detta examensarbete.

”Vad är ett lyckat byggprojekt för dig?

”Vilka förutsättningar måste finnas enligt dig för att kunna få ett lyckat byggprojekt?”

”Vilka faktorer påverkar slutresultatet mest enligt dig?”

”Vilka brister finns det i byggbranschen i dagens och vilka förbättringar skulle du vilja framföra?”

”Hur tror du framtiden ser ut?”

En enkätundersökning gjordes för att få en rangordning av tio viktiga faktorer för som påverkar slutresultatet. Det som var intressant var ett främst se vilka som var de viktigaste av dessa

In document Att lyckas med ett byggprojekt (Page 35-39)

Related documents