• No results found

• Att barnen/ungdomen ska få information om hur en utredning går till och om sina rättigheter på barnets/ungdomens nivå.

• Att barnet/ungdomen ska få möjlighet att träffa sin socialsekreterare för samtal under utredningstiden.

• Att ge barnen tillräckligt med tid att berätta och att träffa dem i samtalsrum och i miljöer som inger trygghet och där barnet/ungdomen känner sig välkommen.

Samordnade insatser

Syfte

Vi säkerställer att barnen och de vuxna får den hjälp de behöver, utifrån ett familje- perspektiv.

Mål

Vi samarbetar kring barnen och de vuxna i familjer med problematiskt bruk av al- kohol/droger.

Aktörer

Socialsekreterare på enheterna för barn respektive vuxna samt behandlare på resur- senheten (utför insatser).

Aktiviteter

Socialsekreteraren på utredningsenheten för barn och unga sammankallar till ett gemensamt planeringsmöte där de inblandade tjänstemännen tar del av eventuell planering på missbruksenheten, BBIC-utredningen, den bedömning som gjorts av familjens behov och familjens egna önskemål. Man får tillfälle att gemensamt se över vad Resursenheten kan erbjuda för stöd/behandling tillsammans med missbruk, vil- ka insatser som bäst matchar/tillgodoser familjens behov, och eventuell kötid osv. Här bokas tid för ett första nätverk med familjen. Man bestämmer vem som kallar till nätverksmöte. Var ska man ha mötet? Vem bokar lokal? Ska det vara en utomstå- ende nätverksledare eller någon i nätverket. Ska man föra protokoll osv. Vi anlitar Maskrosbarn till att ta fram bra, informativa broschyrer anpassade för barn/ungdo- mar. Vi tar även hjälp av Maskrosbarn att ”pimpa” ett samtalsrum som ska användas för barn/ungdomssamtal.

Tänkt resultat

Genom att tjänstemännen träffas, samarbetar och gör en gemensam planering ska- pas bättre förutsättningar för vidare behandlingsarbete. Att kunskap/erfarenhet om familjen inte tappas bort i övergången mellan utredningsenhet/missbruksenhet och resursenhet.

Nätverk

I samband med att insatser startar, följs upp och avslutas träffas socialsekreterare på utredningsenheten och missbruksenheten, familjebehandlarna på Resursenhe- ten och familjerna i nätverksmöten. Man träffas regelbundet för att skapa/följa upp vårdplanen. Även andra professionella och personer i familjens nätverk kan bjudas in om behov finns. På planeringsmötet bestäms tid för första mötet, vilka som ska vara med på nätverksmötet, vem som sammankallar, bokar rum, vem som håller i mötet osv.

Tänkt resultat

Genom att ha regelbundna nätverk håller vi ihop arbetet med familjerna och följer regelbundet upp om insatserna är den hjälp som familjerna behöver. De professio- nella finns med hela vägen och därmed skapas en helhet. Familjerna hänvisas inte runt utan alla övergångar mellan utredning, insats och eventuella byten av insats startar och avslutas med ett nätverksmöte.

Uppföljning/Utvärdering

Upptäckt

Socialsekreterarna på de båda mottagningarna fyller i, efter varje förhandsbedöm- ning, en blankett med pinnstatistik som mäter om man kontrollerat aktualisering på andra enheter, om socialsekreterarna konsulterat varandra, om kunskap om tidigare kännedom inhämtats, om man haft gemensamma besök med familjen/hembesök, vilka som deltog (föräldrar/barn/hela familjen), om familjen är känd sedan tidigare och om utredning inleddes eller ej. Blanketten samlas regelbundet upp av projekt- samordnaren som sammanställer resultaten.

Aktualiseringarna som rör ärenden där det finns barn lämnas till enhetschefen på Missbruksenheten som sammanställer.

Mottagningen för barn och ungdom dokumenterar på vilka grunder man bedömt att göra/inte göra en anmälan till Mottagningsenheten för missbruk.

Utredning

Blankett för statistik tillhandahålls och fylls i gällande hur många familjer som där föräldrarna bedömts ha ett problematiskt bruk av alkohol/droger, om gemensamt planeringsmöte hållits, om föräldrarna informerats om stöd- och hjälpinsatser för barnen och om man har arbetat gemensamt (barn och unga enheten). Enhetschefen för barn och unga tar in uppgifterna kontinuerligt samt genomför aktgranskningar för att se om frågor ställts till barnet.

Vi frågar barnen/ungdomarna vad de tycker om informationen de fått, bemötandet och miljön och om de fått träffa sin handläggare under utredningstiden.

Socialsekreterarna på missbruksenheten fyller i statistikblankett i ärenden där det finns barn, anger om gemensamt planeringsmöte hållits, om föräldrarna informe- rats om stöd- och hjälpinsatser för barn. Enhetschefen på missbruksenheten tar in uppgifterna kontinuerligt samt genomför aktgranskningar för att se om dokumenta- tion har gjorts kring barnets situation i akten.

Insats

Genom ifyllande avstatistikblankett som visar i hur många familjer har man haft planeringsmöte kring.

Implementeringsplan

Tyresö har upprättat implementeringsplaner för genomförande av var och en av pro- gramteorierna som beskrivits ovan. De är delvis sammanfallande varför här beskrivs en gemensam del samt specifika planer för vardera programteori.

Gemensamt för de tre programteorierna

Samordningsmodellen ska prövas from 16 september 2013 och pågå som steg 1 fram till och med mitten av januari, då en avstämning och uppföljning av statistik ska göras av projektgruppen. Eventuella justeringar i upplägget ska därefter beslutas. Information och kommunikation om den planerade modellen sker vid uppstarts- möte, utbildningstillfälle och temadagar med all berörd personal. Ytterligare tema- dag för implementering är bestämd till 2 september.

De utbildningsinsatser som planeras för hösten 2013 är:

• Systemteoretisk utbildning, fyra heldagar. Föreläsare Ola Eriksson • Föreläsning av Frid Hansen 17 december

• Utbildning i de ”Nationella riktlinjerna kring missbruk och föräldraskap” • Utökad kunskap om samtal med barn, för handläggare på mottagningsenheten

Ansvarig för att driva arbetet framåt är projektgruppen samt enhetschef missbruk och mottagning barn/unga. Efter att den nya organisationen trätt ikraft från årsskif- tet måste en översyn av vilka som är ansvariga göras.

Återkoppling av modellen ska göras till Socialnämnden muntligt i början av hösten samt att lägga in temadiskussioner två ggr/termin på IFO ledningsgrupp.

Andra projekt eller åtagande under denna period som berör samma personalgrupp är:

Omorganisation av socialförvaltningen till en beställare – utförarorganisation Start av konsultationsteam för tidig upptäckt mellan förskola, skola, socialtjänst till- sammans med landstingets traumaenhet och ett norskt konsultationsteam Projekt ”Våld i nära relationer”.