• No results found

Syftar till att inom socialtjänstens verksamheter bibehålla eller vid behov skapa en bredd av insatser som motsvarar de behov som barn och föräldrar är i behov av.

Mål

a. En övergripande målsättning är att alla barn i familjer där nyttjande av al- kohol/droger är eller riskerar bli ett problem för barnet får möjlighet till adekvat stöd.

b. Att det finns tydliga riktlinjer för samverkan och allas ansvar » Att alla verksamheter för barn på tal

» Att det finns olika typer av insatser som svarar upp mot barn och föräld- rars behov

» Att det genomförs en översyn av befintliga insatser och att nya tillskapas vid behov

Målgrupp

a. Barn och föräldrar som socialtjänsten möter där användandet av alkohol och droger hos den vuxne är eller riskerar bli ett problem för barnet.

b. Barn som bor med föräldrar/vuxna som har ett identifierat problematiskt alkohol- eller droganvändande – erbjuda insatser som möter barnens behov och resurser och där konsekvenserna av alkohol- och droganvändningen inkluderas c. Föräldrar/boende med barn med känt missbruk – erbjuda insatser som stärker föräldraförmågan och där konsekvenserna av alkohol- och droganvänd- ningen inkluderas i bedömningen

Aktörer

a. Samtlig personal inom socialtjänsten som möter barn och föräldrar i sitt arbete där alkohol och droger hos den vuxne är eller riskerar bli ett problem för barnet.

Aktiviteter

Gemensamt för alla insatser: Ett varmt förtroendefullt och kompetent förhållnings- sätt som visar på att vi finns till för att stödja om behov framträder. Att ett motive- rande förhållningssätt används och att vi förmedlar en kompetens i vilka insatser som kan vara lämpliga. Centralt är att det finns ett familjefokus i alla verksamheter med en specifik uppmärksamhet på barnen.

• En inledande information ska ges till samtlig personal innan utvecklingsarbetet påbörjas.

• En generell kunskap behövs inom området för att höja kunskapsnivån inom IFO.

• De som ska jobba med olika typer av insatser ska utbildas för resp. metod. • En kunskapsportal ska tillskapas där man både kan följa utvecklingsarbetet,

men även hitta forskningsrapporter/utvärderingar och annan central informa- tion

Utvärdering

a. Varje insats inom området ska följas upp utifrån att mäta om de behov som är avsedda att tillgodoses verkligen blir det. Detta kan i vissa fall genomföras via LOKE men ibland med enklare enkätförfarande.

Fokusgrupper inom vissa verksamheter om insatsers betydelse för deltagarna. b. En inventering av utbildningsinsatser, tillskapande av insatser och riktlinjer under projekttiden

Implementeringsplan

Umeå har ingen formellt antagen skriftlig implementeringsplan. Det finns en preli- minär som skrivits av utvecklingsledaren inför projektets implementeringsfas hös- ten 2013. Den återges kortfattat här med små justeringar efter kontakt med utveck- lingsledaren (Minnesanteckningar workshhops X 2014-08-27).

Samordningsmodellen skall prövas och implementeras under projekttiden. Hur vi ska få till stånd en fungerande samverkan blir dock något vi kommer att jobba oss fram till under projekttiden.

Andra saker som insatser som lever upp till behov, fungerande rutiner, handlings- planer, verksamhetssystem osv kommer vi succesivt att arbeta fram under projektti- den för att ha det klart och förankrat när projekttiden är slut.

Utifrån att familjer kan bli aktuella utifrån så många olika problembeskrivningar ser vi det som viktigt att inte i förhand bestämma oss för vad vi ska fråga upp kring utan i stället ”våga fråga”

Familjerna kommer inte specifikt att informeras om att vi valt att jobba på ett nytt sätt utan informeras vid första kontakt hur arbetet kommer att läggas upp, vilka de kommer att möta, deras kompetenser samt hur ärendegången kommer att se ut. I de fall de blir aktuella för forskningsstudie så kommer de vid kontakt att få infor- mation om det.

Vi har tillgång till en kommunikatör som även kommer att vara som stöd i valet av kommunikation samt utformningen. Vi kommer att kommunicera arbetssättet ge- nom en första samlad information kring utvecklingsarbetet/projektet på intranätet. Denna information kommer att uppdateras löpande.

Hösten 2013 kommer vi att ha kick off dagar för alla medarbetar där vi bland annat tar informerar om systemteori som är vår grundläggande teori inom IFO samt mask- rosbarn.

Vi kommer även att tillsätta en arbetsgrupp med personal från olika verksamheter som har som ansvar att vara nyckelpersoner i utvecklingsarbetet och återföra sitt arbete till sina arbetsgrupper/arbetsområden.

Varje ledare kommer även att ha detta som en återkommande punkt på APT. I ledningsgruppen kommer vi i höst att ha en samlad information från projektgrup- pen där vi även presenterar en processkarta över hela utvecklingsarbetet. Även i led- ningsgruppen kommer detta att vara en stående punkt på ledningsgrupperna. Utbildningsinsatser samt skapande av rutiner och handlingsplaner kommer att ske med början till hösten 2013. Utbildningsinsatser kommer att ske både på generell nivå samt specialistnivå beroende på uppdrag.

I första hand är det projektgruppen bestående av enhetschefer och utvecklingsledare som driver utvecklingsarbetet. Allt eftersom det förankras i organisationen kommer fler personer att bli delaktiga i att utvecklingsarbetet drivs framåt.

Vi har andra utvecklingsarbeten under samma period. Utifrån det ser vi vikten i att detta ses som ett utvecklingsarbete som inte enbart riktar sig mot barn till missbru- kande föräldrar utan alla delar av IFO. På så sätt blir det inte ett isolerat utvecklings- arbete utan kan appliceras på andra områden. Vikten av att använda sig av en rutin/ metod/arbetssätt som gäller likadant vilket ingång du än har i socialtjänsten och hur problematiken än ser ut.

BILAGA 2. Ett kunskaps och motivationsprogram för

familjer i öppenvård