• No results found

Sandviken har arbetat med tio familjer inom ramen för projektet. I dessa ärenden har socialtjänsten arbetat samordnat på olika sätt vid upptäckt, med tillfälliga team vid utredning och insats. Fyra familjer har prövat ett lokalt utvecklat program för föräldrastödinsatser ”Jag och min familj”. De tio familjerna redovisas översiktligt nedan (tabell 4).

Tabell 4. Antal familjer som definierats in som en del i projektet i Sand- viken kommun, vari samordningen bestått samt uppgifter om lokal uppföljning (bakgrundsdata Sandviken 2014)

Familjer Vari har samordningen bestått Uppföljning gjord internt

1. Familjen känd sedan tidigare. Barn- avårdsutredning gjord tidigare. Vux- enutredning inte gjorts men öppen- vården varit aktuell. Föräldern med problem och barnet går programmet ”Jag och min familj”.

Programmet pågår.

2. Kända sedan tidigare. Tillfälligt team (barn-, vuxenenhet, ekonomi) i möten med föräldrarna. Samordnad utred- ning och insats. Omhändertagande av bägge barnen blev följden då barnens situation tydliggjordes.

Gemensamma möten i tillfälliga team med föräldrar för att planera umgänge.

3. Missbruk upptäckt via barnutredning, utredning inleddes inte på förälder då det fanns en arbetsgivare. Blev servi- ceinsats. Tillfälligt team (öppenvård och barn) och gemensam träff med förälder. Barnutredningen avslutat utan åtgärd.

Avstämning gjord via telefon inom det tillfäl- liga teamet som sedan avslutats.

4. Ej känd sedan tidigare. Samordning ungdomsenhet och öppenvård vuxna vid ett inledande samtal. Föräldern som visade sig ha problem bedömdes inte ha det av ungdomshandlägga- re. Barnutredningen lades ned utan insats.

Föräldern med problem sökte senare hjälp vid öppenvården, nykter men behövde stöd. Ing- et tillfälligt team starta- des då.

5. Tillfälligt team under utredning för det äldsta barnet (öppenvård vuxen, ungdomsenhet, familjecenter). Famil- jebehandling via familjecenter.

Ej ännu. Insatsen nyli- gen avslutats.

6. Tillfälligt team på gemensamt hembe- sök vid upptäckt samt ett gemensamt besök på beroendecentrum. Fortsatt under utredningen. Barnet placerats och föräldern med problem flyttat till annan kommun.

Tillfälliga teamet försök- te få uppföljande samtal med en förälder som dock avböjt.

7. Känt sedan tidigare. Föräldern med problem ej hjälpsökande. Barnen utreddes och placerades. Tillfälligt team jobbat med motivation gällan- de mamma. Ingen kontakt med den andre föräldern för tillfället.

Ej varit aktuellt än.

8. Ej känd sedan tidigare. Kontakt via öppenvård, utredning på barnen med tillfälliga team. Parsamtal med föräld- rarna, barngrupp för ett av barnen, ”Jag och min familj” för hela familjen.

Uppföljningsmöte via programmet samt be- svarande av enkäterna i utvärderingen.

9. Ej känd sedan tidigare. Familjen gått igenom programmet ”Jag och min familj”. Vuxenutredningen kommit igång först senare när barnavårdsut- redningen avslutats.

Via ett uppföljningsmö- te och besvarande av enkäter.

10. Påbörjat programmet ”Jag och min

familj”. Ej varit aktuellt ännu, programmet pågår.

Av tabellen kan man utläsa att det är tio familjer som man arbetat med inom ramen för projektet på något sätt. Fyra är familjer där både mamma och pappa bor i en gemensam familj. Sex föräldrar (fyra mammor och två pappor) är ensamstående. I fem familjer fanns ett barn, i en familj tre barn och i de övriga två barn. Tre familjer var kända sedan tidigare, övriga inte. Den vuxnes missbruk har blivit känt i samband med barnutredningen eller via öppenvården, genom anmälan. I två familjer hade båda föräldrarna missbruksproblem, i sex familjer var det mammorna som hade problem och i två familjer var det pappan. Ingen har aktualiserats via vuxenenheten. Tillfälliga team har arbetat i fem av familjerna. Programmet ”Jag och min familj” har varit aktuellt i fyra familjer.

Enligt programteorin skulle samtliga familjer följas upp med hjälp av instrumenten SDQ, familjeklimat och ASI samt ett frågeformulär om upplevelsen av kontakten med socialtjänsten och deras arbetssätt. Det har inte gjorts fullt ut. Åtta av de tio familjerna har tillfrågats om medverkan i utvärderingen/studien och tre har tackat ja. Sju har valt att medverka vid en intervju med utvärdaren/forskaren. Sex personer har intervjuats, två föräldrar och två barn i en familj samt två föräldrar i en annan. Dessa familjer har båda deltagit i programmet ”Jag och min familj”. Resultaten av intervjuerna och mätningarna redovisas under avsnittet brukarperspektiv nedan.

Utveckling och test av ett föräldrastöd

Utveckling av stöd till föräldrar på kommunens HVB-hem för vuxna med missbruks- och beroendeproblem (Örtagården) samt HVB-hemmet för ungdomar har påbörjats och avsikten är att fortsätta arbeta med detta framöver: ”en personal från familje- center har varit på HVB-hemmet och pratat med föräldrarna där om barn i miss- bruk men det blev väldigt starkt. Några gick ut” (Minnesanteckningar Workshop X 2014-08-27, sid. 13). Det har varit chefsbyten men nu finns chef och föreståndare för verksamheten. Personalen har deltagit i SKL:s fördjupningsutbildning och de vill och kan jobba med familjeperspektiv (a.a.).

Inom öppenvården för vuxna har ett föräldrastödsprogram utvecklats som döpts om till kunskaps- och motivationsprogram för familjer kallat ”Jag och min familj”. Kort kan sägas att två ledare träffar familjerna en gång i veckan, både föräldrar och barn tillsammans, under 8-10 veckor.

Programmet syftar till att involvera hela familjen i behandlingsarbetet eftersom det antas ha en positiv effekt på familjens, både vuxnas och barns, hälsa och samvaro. Innehållet består av kunskap/information, insiktshöjande, motiverande och bear- betande inslag. Det sker kortare föreläsningar med hjälp av power-point-bilder som berör olika teman men också samtal, övningar och hemuppgifter. Programmet är prövat tillsammans med fyra familjer och innehållet beskrivs närmare i bilaga 2.

Resultat ur brukarperspektiv

Tre familjer har tackat ja till att medverka i utvärderingen, vilket innebär sju vuxna, två tonåringar och tre yngre barn. En familj har precis påbörjat sin insats och inte ännu följts upp. Sex personer har intervjuats i två av dessa familjer. De har även besvarat standardiserade formulär, SDQ som mäter barnens psykiska hälsa, Famil- jeklimat samt en kortversion av ASI som visar om någon förändring skett med miss- bruket för föräldern med problem. Alla tre familjer har genomgått eller genomgår programmet ”Jag och min familj”.

Nedan följer tabeller på skillnader mellan medelvärden, eller i förekommande fall median eller typvärde, för de olika instrumenten, med kommentarer vartefter (se i övrigt kapitlet Metod):

Familjeklimat

Sammanlagt tre familjer har lämnat in formuläret Familjeklimat före och efter in- sats. Formuläret består av fyra olika delar, faktorer. Ett värde, faktorindex, beräknas för vart och ett av dem enligt en mall. Ju fler ord som skattats i respektive grupp de- sto högre värden på tillhörande faktor. Faktor I benämns Närhet, faktor II Distans, faktor III Spontanitet och faktor IV Kaos. Resultatet för familjerna visas i tabell 5:

Tabell 5. Familjeklimat Sandviken

Faktor Normalvärden Före insats (N=9) Efter insats (N=3) Närhet 2,20 2,0 3,6 Distans 0,27 1,5 0,3 Spontanitet 0,87 0,7 1,0 Kaos 0,25 2,7 1,2

Vi ser att faktorerna Närhet och Kaos är de faktorer som ökat respektive minskat mest. Närhet har ökat med 1,6 och Kaos minskat med 1,5. Således har insatserna för de svarande lett till ökad närhet och minskat kaos. Jämfört med normalvärden för icke klinisk population skiljer sig familjernas mätvärden främst när det gäller Distans och Kaos före insats och när det gäller Närhet och Kaos efter. Även om materialet är alltför litet för att några generella slutasatser kan dras så kan resultaten ge hand- läggarna en fingervisning om hur utvecklingen efter insatserna varit på individnivå.

SDQ

Barnen fyller i ett formulär (SDQ) och föräldrarna ett liknande formulär med en bedömning av sina barn i olika avseenden (SDQ-F). Gränsvärden för vad som är pro- blem finns främst från engelska studier. Från de två studier som finns från svenska förhållanden anges att ett totalvärde på mellan 11-14 anger symtom på klinisk nivå. Resultatet av mätningarna efter bearbetningar presenteras nedan (tabell 6):

Tabell 6. SDQ och SDQ-F Sandviken

Familjemedlem Faktor Före insats Efter insats

Barn Emotionell 4 3 Uppförande 2,6 1 Hyperaktivitet 5 6 Kamratrelationer 1 1,5 Prosocial 8,3 9 Totalskattning symtom 12,6 (N=3) 11,5 (N=2)

Mamma om barn Emotionell 4 1,6

Uppförande 3 2,3 Hyperaktivitet 5 5 Kamratrelationer 0,3 1,6 Prosocial 8,3 8,3 Totalskattning symtom 12,3 (N=2) 11,5 (N=1)

Pappa om barn Emotionell 0 1,5

Uppförande 5 2 Hyperaktivitet 7 3 Kamratrelationer 3 0 Prosocial 7 8,5 Totalskattning symtom 15 (N=1) 6,5 (N=1)

Jämfört med gränsvärdena för symtom på klinisk nivå, mellan 11-14 för totalskatt- ningen, ligger alla skattningar inom nivån både före och efter, undantaget pappans skattning Efter insats, där värdet ligger klart under gränsvärdet för symtom på kli- nisk nivå. Tabellen visar dock en liten positiv förändring, dvs. att symtombelast- ningen minskar något enligt barnen och enligt mamman från föremätningstillfället till eftermätningen. En större minskning av symtombelastningen kan noteras för den pappa som skattat sitt barn. Antalet är för litet och skillnaderna för små för att man ska kunna uttala sig om någon ev. förändring. Resultaten kan dock användas av handläggare för att få en indikation på hur utvecklingen efter insatser/arbets- sätt varit för de personer som svarat. Redovisningen syftar även till att intressera handläggare och verksamheter att fortsätta arbeta med uppföljning, vilket var en av projektets målsättningar.

ASI Utdrag

För den vuxne familjemedlemmen med missbruksproblem har även några frågor ur ASI-intervjun kring områden som rör missbruks- och relationsproblem inom famil- jen besvarats skriftligt. Resultaten anges i tabell 7:

Tabell 7 ASI Missbruk och familjerelationer Sandviken (svar från en person)

Före insats Efter insats Alkoholproblem antal dagar 5,3 0

Narkotika problem antal

dagar 0 0

Relationsproblem antal dagar 3,3 0

Oroad/besvärad alk. problem Måttligt Inget problem Oroad/bevärad nark. problem Inget problem Inget problem Oroad/besvärad familjerelatio-

ner Litet problem Inget problem

Hur viktigt få hjälp med famil-

jerelationer Måttligt behov Inget behov

Den vuxna med missbruksproblem har skattat problemdagar och oro lägre efter in- sats jämfört med före insats. Handläggaren som i fallen ovan använda resultatet som en mätning av utvecklingen på individnivå.