• No results found

Förutsättningar för utbildningen i fritidshemmet

Genomförda åtgärder

Fortbildning för personal läsåret 17/18 om

rastaktiviteter.

Personal på fritids Lå 17/18 Rektor Dialog i rektorsgruppen

Verksamhets chef (VC) Kartläggning av nuläge och analys av

utvecklingsbehov på respektive fritidshem.

Verksamhetsutveckl are (VU), rektor, personal och elever

180502-180525 VU Dialog i

rektorsgruppen och avstämning mot upprättat dokument

VC, VU

Återkoppling av kartläggningen till respektive rektor. Utarbetande av gemensamma och enhetsspecifika utvecklingsinsatser.

VU och rektor (inkl

biträdande) 180604-180611 VU,

rektor Dialog i

rektorsgruppen VC, VU och rekreation samt kompletterar

förskoleklassen och skolan.”

Fastställande av personals

kompetensutveckling inför lå 18/19 inom digitalisering, NPF och anpassningar.

Rektor, VU, specialpedagog, personal

Klart aug 2018 Rektor Dialog i rektors-gruppen och dokumentanalys

VC, VU

2018-09-03 5(21)

På alla enheter finns regelbunden mötestid för fritidspersonalen sinsemellan,

tillsammans med skolpersonal samt tillsammans med ledningen.

Personal fritids, personal skola, rektor, elevhälsa

180807-180820 Rektor Dokumentanalys av kalendarium och Stärkt samverkan gällande elevhälsofrågor. Personal fritids,

elevmentorer,

Rektor Dialog i rektors-gruppen och Kommunövergripande förste fritidspedagog

är tillsatt.

Uppdrag formulerat utifrån kartlagda behov i verksamheterna.

Beslut om mall för ”Arbetsplan för fritidshemmet” och beslut om innehåll, se vidare under “pågående åtgärder”.

VU, rektor, fritidspedagoger

180614-180820 VU, VC Dialog i rektorsgruppen Dokumentanalys av arbetsplan

VC

2018-09-03 6(21)

Kartläggning (statistik; intervjuer) av elevgruppernas faktiska sammansättning i verksamheterna, utifrån organisation av elevantal, bemanning och lokaler.

VC, rektor/bitr rektor, personal på fritids och elever.

180502-180525 VU Statistik (SCB) Lokalöversyn

VC

Fem av åtta fritidshem har omorganiserat till fler avdelningar med färre antal elever.

Rektorer/bitr rektor, personal

Klart 180828 Rektor Statistikuppföljning VC

”Huvudmannen ska

Tre fritidshem har ökat bemanningen. VC, rektor/bitr rektor, personal på fritids

Klart 180820 Rektor Statistikuppföljning VC

Kontinuerliga mötestider på respektive skolenhet för uppdragsuppföljning och verksamhetsutveckling mellan rektor och personal. Mötesstrukturen syns i

arbetsplanen.

Personal på fritids, rektor

Klart 180825 Rektor Dokumentanalys av arbetsplanen rektorn leder den pedagogiska verksamheten i enlighet med målen i läroplanen.”

Kontinuerliga mötestider för specifikt fokus på fritidshemmen i rektorsgruppens

kalendarium, för uppdragsuppföljning mellan VC och rektorer.

Rektor, VC Klart 180825 VC Dokumentanalys av

arbetsplanen

2018-09-03 7(21)

Beskrivning över hur åtgärderna genomförts samt resultat och bedömning av genomförda åtgärder

Läsåret 2017/2018 deltog personal från kommunens olika fritidshem i fortbildning bland annat om rastaktiviteter. Läsåret 2018/2019 erbjuder alla skolor och fritidshem organiserad rastverksamhet under vissa skolraster. Dessa rastaktiviteter har möjliggjort fler tillfällen till stimulans och lärande. Förväntad effekt är att rasttiden upplevs som mer meningsfull, rolig och stimulerande av elever.

Utbildningsförvaltningens verksamhetsutvecklare har i maj 2018 kartlagt

förutsättningarna för och genomförandet av varje fritidsverksamhet i kommunen, utifrån huvudmannens kvalitetsrapport och Skolinspektionens kritikpunkter (bilaga 1 och 2). Samtal har förts med ledning, personal och elever, och lokaler och dokument har granskats.

Kartläggningen tydliggjorde vilka specifika fritidshem (på avdelningsnivå) som har haft brister gällande olika aspekter av att bedriva fullgod undervisning, såsom fullgörande av uppdrag utifrån syfte och centralt innehåll och det kompletterande uppdraget med samverkan med skola och elevhälsa.

Kartläggningen bidrog också till att identifiera och specificera brister och utvecklingsbehov inom ansvarig lednings pedagogiska uppdrag och ansvar, gällande att organisera för lämplig sammansättning och storlek av elevgrupper samt att leda den pedagogiska verksamheten i enlighet med målen i läroplanen.

Återkoppling till respektive skolledning skedde den 4-11 juni, då både gynnande faktorer och identifierade brister diskuterades. För flera fritidshem fanns redan pågående och planerade utvecklingsåtgärder. I dialogen mellan verksamhetsutvecklare och skolledning i juni formulerades ytterligare utvecklingsområden och insatser för att höja kvalitet, likvärdighet och måluppfyllelse på varje fritidshem.

Utifrån kartlagda behov och önskemål från enheterna har rektorerna beslutat att fortbildning läsåret 18/19 på fritidshemmen ska handla om digitalisering och funktionsvariationer inom NPF och anpassningar. (Se pågående åtgärder nedan.) Personalen på fritidshemmen har egen planeringstid, mötesforum med skolpersonal samt mötesforum med ledningen. Hur respektive enhet organiserar mötestiderna kan huvudmannen följa i respektive arbetsplan (se nedan). Tydliga mötesarenor samt förtydligat krav på uppföljning av rektor och verksamhetschef förväntas garantera att samverkan och utveckling av verksamheterna sker.

Verksamhetsutvecklaren gör verksamhetsbesök på alla fritidshem under läsåret för att följa upp genomförande och effekt.

Krav på samverkan mellan olika personalgrupper (framför allt inom fritids, skola och elevhälsoteam) gällande elevhälsofrågor har förtydligats på varje fritidsenhet.

Varje skola har nu rutin för hur samverkan sker, för att främja elevernas välmående och måluppfyllelse. Rutinerna beskrivs i arbetsplanen, och följs upp av ansvarig rektor, samt av verksamhetschef. Verksamhetsutvecklaren gör också verksamhetsbesök på alla fritidshem under läsåret för att följa upp genomförande och effekt.

2018-09-03 8(21)

Utbildningsförvaltningen har beslutat att införa karriärtjänster på fritidshemmen, och under våren 2018 annonserat efter två förste fritidspedagoger. En tjänst tillsattes 1 september, men till den andra tjänsten saknades sökande, trots både extern annonsering och aktivt arbete inom organisationen. Förste fritidspedagogens kommunövergripande uppdrag (20 %) är att stödja enskild personal och arbetslag i arbetet med att skapa undervisning som stimulerar elevernas utveckling och lärande, erbjuder dem en meningsfull fritid och rekreation samt fullföljer uppdraget att komplettera skolan. Förste fritidspedagog ska kunna vara en resurs för alla fritidshem i kommunen, men arbeta mest fokuserat i de verksamheter som den lokala kartläggningen visat haft brister inom de områden Skolinspektionen påpekat. Förste fritidspedagog har slutligen också uppdraget att varje månad delta i en rektorsträff för att tillsammans med rektorer, verksamhetschef samt verksamhetsutvecklare följa upp arbetet med måluppfyllelsen och kvaliteten i fritidshemmen.

Med syfte att garantera att fritidsverksamheten planeras och genomförs utifrån styrdokumentens skrivningar, men också för att skapa ett tydligt och enkelt system för ledning och förvaltning att systematiskt följa upp verksamheternas organisation och arbete beslutade rektorsgruppen den 14 juni att varje fritidshem från och med höstterminen 2018 planerar och dokumenterar sin verksamhet i en arbetsplan för fritidshemmet (bilaga 3). Mallen för arbetsplanen är framtagen i juni-augusti av verksamhetsutvecklare i samverkan med tre utvalda fritidspedagoger i kommunen.

Elevgruppernas sammansättning och storlek har i kartläggningen inte enbart granskats utifrån numeriska data (antal elever per avdelning och bemanning i förhållande till elevantal). Personal och ledning ombads även reflektera kring organisationen, funktionaliteten och därmed förutsättningarna. På samtliga fritidsavdelningar i kommunen upplevde personal att elevantalet inte utgör hinder för arbetet med måluppfyllelsen. De tre fritidsavdelningarna med högst elevantal har inte alla inskrivna på plats samtidigt, utan betydligt färre barn i verksamheten varje dag. Avdelningar med stort elevantal beskrivs också ha en tillräcklig bemanning, och välfungerande verksamhet tack vare ett brett utbud av aktiviteter och en tydlig organisation av dessa. Huvudmannen vill dock närma sig rikets genomsnitt gällande elevantal, och förändring gällande organisation av fritidsavdelningar har därför gjorts inför skolstarten 2018. Nytt genomsnitt i Älmhult är 40 barn/avdelning.

Effekterna av flertalet åtgärder har ännu inte kunnat följas upp. Huvudmannen bedömer att de åtgärder som redan har vidtagits bidrar till att avhjälpa följande brister:

 att huvudmannen saknade kännedom om likvärdigheten i kommunen avseende förutsättningar och kvalitet

 att det har funnits fritidsverksamhet som inte erbjudit fullgod undervisning

2018-09-03 9(21)

 att det har funnits skolledning som inte fullgjort ansvaret för pedagogisk ledning av fritidsverksamheten

Flertalet av åtgärderna kommer att kunna följas upp under hösten 2018 och våren 2019 och då kan effekterna av dessa säkerställas. Kvarstående brister beskrivs under pågående och planerade åtgärder.

2018-09-03 10(21)

Pågående och planerade åtgärder för att avhjälpa kvarstående brister

Föreläggande med vite

Pågående och planerade åtgärder fritids-personal läsåret 18/19 om digitalisering samt om funktionsvariationer inom NPF och anpassningar.

Personal, effekter och analys i kvalitetsrapport Stödinsatser,

Digitalt lärande och Övriga läroplans-områden

190620 Rektorer, VC, US

Systematiskt arbete utifrån styrdokument.

Dokumentation i arbetsplan för fritidshemmen.

VC, rektor Dokumentanalys av arbetsplanen.

Självvärdering i BRUK.

Beskrivning av effekter och analys i kvalitetsrapport och rekreation samt kompletterar

förskoleklassen och skolan.”

Förste fritidspedagog och VU

stödjer fritidshemmens arbete Personal,

elever, VU, 181218 och VC Dialog

rektorsgruppen Enligt

kalendariet VC

2018-09-03 11(21)

Rektor/biträdande rektor är delaktig i och följer upp verksamheten utifrån

Rektor Dialog mellan rektorer och personal, samt mellan rektorer och VC

Särskilt fritidsfokus på rektorsträffar

fritids och skola Elever

Personal fritids

elevgrupperna har en lämplig

sammansättning och storlek.”

Riktad lokalöversyn och

beslut om åtgärd (Diö) Fastighets-förvaltning Personal Rektor

181101 Rektor,

VU Uppföljning av

åtgärd och dialog om funktionalitet

190315 VC

Rektorsbesök i den dagliga verksamheten.

Utvecklingsarbete mellan rektor och personal på enhetsnivå. rektorn leder den pedagogiska verksamheten i enlighet med målen i

läroplanen.” Särskilt fritidsfokus på rektorsträffar.

2018-09-03 12(21)

Beskrivning över hur åtgärderna kommer att genomföras och förväntade effekter

Utifrån ett kartlagt behov genomförs fortbildning inom digitalisering under läsåret 18/19. Syftet är att höja kompetens och gynna förutsättningar för att arbeta utifrån målen inom digitalisering på fritidshemmen. Förväntad effekt är måluppfyllelse inom uppdraget, och att eleverna via olika digitala arenor breddar sina erfarenheter och därmed upplever lärandet i fritidshemmen mer meningsfullt och stimulerande.

Fritidspersonal i Älmhults kommun deltar sedan flera år tillbaka i så kallade

”pedagogiska förmiddagar”. Läsåret 18/19 utökas dessa förmiddagar från två till tre per termin. Tillsynen och kartläggningen visar ett behov på ökad kunskap inom neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) och anpassningar. Specialpedagog från centrala elevhälsan och förvaltningens verksamhetsutvecklare, som är fd förstelärare inom NPF, har i uppdrag att leda dessa. Fortbildningen följer modulerna inom SPSM:s studiepaket om NPF. Några fritidshem planerar dessutom att arbeta kollegialt med detta tema mellan de pedagogiska förmiddagarna. Specialpedagogen, verksamhetsutvecklaren och kommunens förra skolpsykolog har god erfarenhet av den här typen av fortbildning. Läsåret 17/18 genomfördes ett pilotprojekt med samma mål och innehåll på en skola i kommunen med medel från SPSM.

Den förväntade effekten är att fritidshemmen bättre förmår anpassa sina verksamheter efter elevers skilda behov och förutsättningar samt att elever med särskilda behov ska uppleva fritidsverksamheten som mer tillgänglig. Personalen ska uppleva färre elever som svåra att bemöta och att det fungerar att skapa meningsfull undervisning för alla elever.

I en kommungemensam arbetsplan dokumenterar varje fritidshem från och med augusti 2018 sitt systematiska arbete utifrån styrdokumenten. Arbetsplanen ska vara ett stöd för verksamheterna, både för personal och ledning, i att strukturerat reflektera kring hur arbetet organiseras och hur verksamheterna bedrivs i förhållande till styrdokumenten. Genom att dokumentera samverkansarenor, mål och aktiviteter för utveckling med mera tydliggörs befintliga förutsättningar, ansvar och måluppfyllelse. Verksamheterna gör även självvärdering i BRUK varje termin. Ansvarig rektor följer kontinuerligt upp måluppfyllelsen och det fortsatta utvecklingsarbetet med sin personal. Förste fritidspedagog och verksamhetsutvecklare samverkar kring att stödja personal och rektorer i dessa processer.

Minst en gång per månad är fritidsverksamheten i särskilt fokus på rektorsträffarna, då verksamhetschefen följer upp rektorernas arbete och måluppfyllelse. Här deltar även förste fritidspedagog och verksamhetsutvecklare, för dialog om utvecklingsinsatser. Datum för fritidsfokus i rektorsgruppen är under höstterminen bokat till 20/9, 18/10, 15/11 och 13/12.

2018-09-03 13(21)

vidtar lämpliga åtgärder för att utveckla verksamheterna, samt att huvudmannen får relevant underlag för beslut om åtgärder på huvudmannanivå.

Personalen i samtliga fritidshem har kontinuerliga möten med skolpersonal och aktiviteter som kompletterar skolans uppdrag. Alla fritidshem har någon form av kontinuerlig dialog med eleverna (stormöte/fritidsråd/förslagslåda/fritidsmöte) och aktiviteter planeras till stor del utifrån elevernas intressen, önskemål och behov. Även detta beskrivs i enhetens arbetsplan och följs upp av rektor, samt verksamhetschef.

Kartläggningen har visat att en förändring av lokaler på en av enheterna skulle gynna fritidshemmets förutsättningar att erbjuda stimulerande aktiviteter, rekreation i olika former och bättre lärmiljöer. Fastighetsförvaltning har skissat förslag på tillbyggnad av innerväggar, och beslut om åtgärd fattas under läsåret 2018-2019.

Rektor genomför fortlöpande under läsåret strukturerade besök i verksamheterna.

Verksamhetschefen följer upp att rektorerna genomför besöken. Besöken förväntas bredda rektors kännedom om hur fritidshemmets förutsättningar påverkar verksamhetens resultat samt hur verksamheten bedrivs i förhållande till uppdragen.

Samtliga pågående och planerade åtgärder påbörjas i början av höstterminen 2018, och flertalet av dem (alla utom lokalförändringen) sker fortlöpande under hela läsåret 18/19. Huvudmannen ska därför ha säkerställt att åtgärderna är tillräckliga med angivna metoder för uppföljning och utvärdering senast i juni 2019.

Huvudmannen bedömer att samtliga av Skolinspektionens påtalade brister avhjälps under läsåret 18/19 med vidtagna, pågående och planerade åtgärder.

2018-09-03 14(21)