• No results found

Syfte och avgränsningar

Huvudmannens plan för arbetet

1. Syfte och avgränsningar

Detta är ett gemensamt dokument för grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning i Älmhults kommun som kompletteras med en plan mot kränkande behandling och diskriminering enligt skollagen (2010:800; 6kap 8§) och diskrimineringslagen (2008:567) på varje skolenhet som rektor ansvarar för enligt utbildningsnämndens delegationsordning (20170907;

A1.6).

Syftet är att skapa likvärdighet och tydliggöra huvudmannens arbete med att skapa en god arbetsmiljö genom att motverka kränkande behandling och främja alla elevers lika rättigheter. Syftet är också att varje skolas egen plan endast ska innehålla det som föreskrivs i skollagen och enkelt ska kunna synliggöras för elever, personal och vårdnadshavare.

Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling ska integreras med det systematiska arbetsmiljöarbetet och framtagandet av skolenheternas ordnings-regler.

Dokumentet avser förhållandet mellan personal och elever och mellan elever.

Kränkande särbehandling av personal regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Alla som arbetar i skolan, oavsett funktion, har ett ansvar för att se till att motverka alla former av kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

2. Ställningstagande

Målet är att ingen elev i Älmhults kommuns skolverksamheter ska utsättas för kränkande behandling, trakasserier eller diskriminering.

Skolan är en viktig arena för att motverka alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling och för att lära och förstå innebörden av begreppen. I våra skolor bryr vi oss om varandra och bidrar till för varandras välbefinnande. Var och en av oss har rätt att få vara sig själv i en miljö som präglas av ett gott bemötande och gemenskap.

I skolan samlas många individer för att studera och umgås. Många viljor och åsikter kommer att brytas mot varandra. Det är varje elevs upplevelse av om en kränkning eller diskriminering har förekommit som är utgångspunkten. Ibland kan det handla om att det saknas en förståelse av vad begreppen faktiskt innebär men det handlar också om att vi upplever händelser och situationer olika. Vi vet att det kommer att inträffa situationer och handlingar som uppfattas och upplevs som kränkande eller diskriminerade. Att utveckla dialogen som verktyg för att lösa meningsmotsättningar och konflikter bidrar till vars och ens personliga utveckling Detta är en del i att bilda ett samhälle av dugliga samhällsmedborgare, att lära sig att respektera varandra och visa medmänsklighet och hänsyn.

3 3. Lagar och andra styrdokument

Arbetet med att skapa en hälsosam arbetsmiljö för elever fri från kränkande behandling och diskriminering regleras i ett antal styrdokument:

 Skollagen (2010:800)

 Diskrimineringslagen (2008:567)

 Läroplanerna för grundskolan/ förskoleklassen/fritidshemmet, grundsär-skolan, gymnasiegrundsär-skolan, gymnasiesärgrundsär-skolan, vuxenutbildningen och särskild utbildning för vuxna

 Allmänna råd (under utarbetande)

 Barnkonventionen (SOU 2016:19)

Det följande är en sammanfattning av skollagen (6 kap. 1-16§§) i punktform. Det framgår av delegeringsordningen hur utbildningsnämnden i Älmhults kommun har valt att delegera ansvar och beslut.

 Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

 Huvudmannen ansvarar för att all personal fullgör sina uppgifter enligt lag i tjänsten eller inom ramen för uppdraget.

 Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet och enhet bedrivs ett målinriktat arbete, att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling.

 Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med

o en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever,

o en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året,

o en redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts i efterföljande årsplan.

 Om någon i personalen får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamheten är denne skyldig att anmäla detta till rektorn.

 En rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen.

 Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna, trakasserierna eller sexuella trakasserierna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.

 Huvudmannen eller personalen får inte utsätta en elev för repressalier på grund av att eleven medverkat i en utredning, anmält eller påtalat att någon handlat i strid med bestämmelserna i lagen.

 Skadestånd kan komma att utkrävas i synnerhet om repressalier förekommer. Närmare om skadestånd, rättegång, bevisbörda och rätt att föra talan står i 11-16 §§.

Det följande är en sammanfattning av diskrimineringslagen (SFS 2008:567;

2017:1128) i de delar som kan hänföras till elever. Det framgår av delegerings-ordningen hur utbildningsnämnden i Älmhults kommun delegerar uppgifter och beslut:

 Huvudmannen, dennes personal eller uppdragstagare får inte diskriminera någon elev som deltar i eller söker till verksamheten,

o förutom tillämpning av bestämmelser som tar hänsyn till ålder i fråga om utbildning i förskoleklassen, grundskolan, grundsär-skolan och fritidshemmet,

o särbehandling på grund av ålder, om den har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

 Huvudmannen ska fortlöpande vidta aktiva åtgärder för ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter kopplat till de sju diskrimineringsgrunderna, vilket innebär att

o undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten,

o analysera orsaker till upptäckta risker och hinder,

o fortlöpande vidta och tidsplanera de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas när det gäller

 antagningsförfarande,

 undervisningsformer och organisering av utbildningen,

 studiemiljö,

 möjligheter att förena studier med föräldraskap.

o följa upp och utvärdera arbetet.

 Utbildningsanordnaren ska ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. Rutinerna ska följas upp och utvärderas.

 I arbetet ska utbildningsanordnaren samverka med dem som deltar i utbildningen och med de anställda i verksamheten.

 Utbildningsanordnaren ska årligen och skriftligt dokumentera arbetet med aktiva åtgärder som en redogörelse för

o upptäckta risker samt analys av orsaker till risker/hinder, o främjande och förebyggandeåtgärder som vidtas eller planeras, o uppföljning och utvärdering av riktlinjer och rutiner,

o hur samverkansskyldigheten fullgörs.

 Huvudmannen är skyldig att utreda och i förekommande fall åtgärda om någon elev som deltar i eller söker till utbildningen upplever att den har blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier.

Barnkonventionens huvudprincip är att barnets (gräns är 18 år) bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet och att alla barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem med

5 4. Begrepp och definitioner

Det finns ett antal viktiga begrepp att förstå och hantera. Nedan förklaras bl.a.

skillnaderna mellan kränkande behandling, mobbning, trakasserier, sexuella trakasserier och diskriminering.

Kränkningar och trakasserier kan ske mellan elever och mellan personal och elever. Diskriminering däremot förutsätter maktförhållande och kan bara ske mellan personal och elev i skolans verksamhet. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt.

Kränkande behandling: ett uppträdande som utan att vara diskriminering kränker ett barns eller en elevs värdighet. Mobbning är när en elev kränks upprepat och systematiskt.

Trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktions-nedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Sexuella trakasserier: en speciell form av trakasserier som innebär ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet och som inte har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.

Diskriminering innebär att någon missgynnas utifrån de sju diskriminerings-grunderna. Diskriminering förutsätter maktförhållande och kan bara ske mellan personal och elev i skolans verksamhet. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt. Exempel på diskriminering finns på DO:s hemsida.

Direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, som har samband med diskrimineringsgrunderna.

Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestäm-melse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer utifrån diskrimineringsgrunderna såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

De sju diskrimineringsgrunderna är:

 Kön

o kvinna eller man, även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet

 Könsöverskridande identitet eller uttryck

o att någon inte identifierar sig som kvinna/man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön

 Etnisk tillhörighet

o nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller liknande förhållande

 Religion eller annan trosuppfattning

 Funktionsnedsättning

o varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga

 Sexuell läggning

o homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning

 Ålder

o Uppnådd levnadslängd

Bristande tillgänglighet: att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att sådana åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att den

personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning som är skäliga utifrån ekonomiska och praktiska förutsättningar.

Instruktioner att diskriminera till någon som står i beroendeförhållande räknas också som diskriminering.

5. Rutiner för det främjande och förebyggande arbetet att motverka