• No results found

Utveckling av utbildningen i fritidshemmet

Genomförda åtgärder

Föreläggande med vite Genomförda

åtgärder Vidareutveckling av strukturen

och innehållet för utbildnings-nämndens systematiska

April 2018 US Dokumentanalys

Återkommande dialog och eventuell

revidering i rektors-gruppen efter varje rapportinlämning enligt årshjulet

US

Sammanställning av enkät-resultat i huvudmannaenkäten för 2018.

Verksamhets-controller (VCo) US

180613 VCo Dokumentanalys US

”Se till att huvudmannen följer upp fritidshemmets resultat och dokumenterar denna uppföljning.”

Beslut om att fritidshemmen ska synlig- och tydliggöras i enheternas och huvudmannens kvalitetsrapporter.

FC, VC, US, VU Rektorsgruppen

April 2018 US Dokumentanalys av

enheters och huvudmannens rapport

US

2018-09-03 15(21)

Fördjupad kartläggning och analys av varje fritidshems förutsättningar avseende gruppstorlekar och lärartäthet m.m. utifrån kvalitetsrapport 2016-2017 och upprättad MARAÅ hösten 2017.

Rektorer i fritidshemmen VU

Maj-juni 2018

Administrativ chef (AC)

Rapport till SCB oktober 2018

VC

2018-09-03 16(21)

Beskrivning över hur åtgärderna genomförts samt resultat och bedömning av genomförda åtgärder

Efter Skolinspektionens förra tillsyn 2014 utarbetade utbildningsförvaltningen (huvudmannen) tillsammans med förskolechefer och rektorer en ny modell, Älmhultsmodellen, för det systematiska kvalitetsarbetet. Modellen togs i bruk under 2016. Modellen innebär att kvaliteten i verksamheten följs upp och utvärderas vid flera tillfällen under året och att huvudmannen har valt ut tre områden, baserade på aktuell forskning, som avgörande för goda skolresultat.

Strukturen för modellen har reviderats och förfinats vid ett par tillfällen under 2017 och 2018. De utvalda områdena, som kan komma att förändras över tid, är Bedömning för lärande, Digitalt lärande samt Stödinsatser. Dessutom redovisas Betyg och måluppfyllelse och Övriga läroplansområden. I ”Likabehandlings-planen” sker uppföljning av läroplansområdet Normer och värden.

Revideringarna handlar bl.a. om att tydliggöra fritidshemmet i enheternas kvalitetsrapporter som underlag för bedömning och säkerställande av kvalitet på huvudmannanivå.

I huvudmannens kvalitetsrapport för 2016-2017 uppmärksammades att fritids-hemmens verksamhet inte fanns med som en del av skolenheternas rapporter. Det som kunde redovisas var enkätresultat av upplevd kvalitet samt förutsättningar för verksamheten hämtade från Skolverkets databas. På huvudmannanivå genomförs en årlig enkät, som ställs till vårdnadshavare med barn i fritidshemmen. Några förändringar beslutades av huvudman som en följd av resultatanalysen.

Förutsättningar som lärartäthet och gruppstorlek i jämförelse med riket visade stora avvikelser, vilket ledde till en fördjupad undersökning av fritidshemmen och framförallt likvärdighet inom kommunen avseende detta.

I dialog med rektorsgruppen för grundskolan har beslut nu fattats om att ge fritidshemmen ett eget utrymme som en del av redovisningen Övriga läroplansområden och att använda BRUK som verktyg för att fastställa kvalitet och prioriterade undersöknings- eller utvecklingsområden. Övriga läroplans-områden redovisas årligen i slutet av februari, vilket innebär att nästa gång blir 2019. Övriga rapporter under året ska innehålla redovisning av fritidshemmen i tillämpliga delar.

Genom ovan beskrivna åtgärder har huvudmannen åtgärdat att noga följa upp fritidshemmens resultat utifrån syfte och mål i lag och läroplan. Det som kvarstår är att i huvudmannens rapport för läsåret 2017-2018 under varje område i Älmhultsmodellen redovisa kvalitet i fritidshemmen och att i kvalitetsrapporten för 2018-2019 redovisa fritidshemmen som ett särskilt avsnitt utifrån framför allt läroplanen. BRUK kommer att användas som verktyg för att fastställa ett nuläge redan under hösten 2018.

2018-09-03 17(21)

De kvalitetsrapporter som varje rektor lämnar enligt årshjulet (bilaga 4) är följande:

 Bedömning för lärande (augusti)

 Betyg och måluppfyllelse (september)

 Stödinsatser (december)

 Övriga läroplansmål, inklusive förskoleklass och fritidshem (februari)

 Digitalt lärande (april)

Det återstår att fullfölja arbetet med fritidshemmens systematiska kvalitetsarbete, vilket kommer att beskrivas under Pågående och planerade åtgärder.

2018-09-03 18(21)

Pågående och planerade åtgärder för att avhjälpa kvarstående brister

Föreläggande Pågående och planerade

åtgärder

för åtgärden Metod för uppföljning och

Varje skolenhet följer upp fritidshemmets

måluppfyllelse fr a under

”Övriga

(28/2) Rektor Dokumentanalys 190430 US

”Se till att huvudmannen följer upp fritidshemmets resultat och dokumenterar denna uppföljning.”

”Se till att huvudmannen, utifrån en analys av det som

Analys av resultatet av självvärderingen i BRUK

VU, US, VC US Dokumentanalys US

2018-09-03 19(21)

Huvudman analyserar skolenheternas rapporter

VC, US, VU 180915-190630

US Dokumentanalys

Huvudmannens kvalitetsrapport

191030 VC

Individuell återkoppling på skolenheternas rapporter

Kollegialt lärande i rektorsgruppen. analyser och åtgärder Övriga läroplansområden

US 190315 US Dokumentanalys 190330 VC

dokumenterar slutsatserna av analysen samt de beslutade åtgärderna.”

Analys av enkätresultat 2018 och beslut om eventuella åtgärder

US, VU 181001 US Dokumentanalys 181030 VC

”Se till att huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen ska dokumenteras.”

2018-09-03 20(21)

Beskrivning över hur åtgärderna kommer att genomföras och förväntade effekter

Fritidshemmens resultat och måluppfyllelse kommer huvudsakligen att följas upp i enheternas rapport Övriga läroplansområden i februari. BRUK kommer att användas som självvärderingsverktyg för första gången som en nulägesbeskrivning redan i september/oktober 2018. Utifrån resultatet kommer varje skolenhet att identifiera eventuella prioriterade utvecklingsområden, som redovisas i relevant rapport. Huvudmannen analyserar skolenheternas rapporter efter varje inlämning.

Den nya modellen för det systematiska kvalitetsarbetet innebär också ett individuellt och kollegialt lärande. Efter att rektor har lämnat in respektive kvalitetsrapport ges individuell återkoppling från utvecklingsstrategen. Detta är också ett sätt för huvudmannen att delta i analysen av uppnådda resultat som sedan kan beskrivas i huvudmannens kvalitetsrapport. Därefter sker en presentation i hela rektorsgruppen, där goda exempel och brister belyses för gemensamt lärande inom det aktuella området men också för att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet på ett systematiskt sätt.

Huvudmannens kvalitetsrapport för 2017-2018 kommer för första gången att baseras på samma modell och struktur som skolenheternas. Det var inte möjligt för förra läsårets rapportering. Rapporten kommer att innehålla resultat, analys och bedömning av måluppfyllelse (Stödinsatser, Digitalt lärande, Bedömning för lärande).

Skolinspektionens tillsyn resulterade i ett antal förelägganden som visade på allvarliga brister på fritidshemmen i Älmhults kommun. Tillsynen och de brister som där identifierades, ska ses som en del av det systematiska kvalitetsarbetet för det kommande året.

Utbildningsnämndens kvalitetsrapport för 2016-2017 hade också pekat på brister i det systematiska kvalitetsarbetet och förvånande resultat när det gäller avdelningars storlek, vilket ledde till ett beslut om fördjupad granskning av den stora statistiska avvikelse i jämförelse med riket som kunde konstateras.

Till följd av detta har en fördjupande kartläggning på varje fritidshem utifrån bl.a.

kritikpunkterna genomförts under våren 2018 av förvaltningens verksamhets-utvecklare. Resultatet av denna kommer också att redovisas i kvalitetsrapporten för 2017-2018. Det finns således flera underlag för analys och för beslut om åtgärder för fritidshemmen inom det systematiska kvalitetsarbetet för det kommande året.

Det har fattats beslut om att använda BRUK som självvärderingsverktyg och under hösten genomförs en första avstämning för att beskriva ett nuläge som

2018-09-03 21(21)

Genom de pågående och planerade åtgärderna bedömer huvudmannen att bristerna i det systematiska kvalitetsarbetets olika delar för fritidshemmet har avhjälpts.

Ansvariga vid tidpunkten för svaret till Skolinspektionen

Utbildningschef Per-Olof Johansson

Verksamhetschef grundskola Roger Johansson Utvecklingsstrateg Britt-Louise Ek Verksamhetsutvecklare Camilla Svensson Administrativ chef Anna Rix Grönvall Verksamhetscontroller Camilla Åström

Rektor och bitr. rektor, Elmeskolan Eva-Lena Brafield, Dan Svensson Rektor och bitr. rektor, Gemöskolan Margit Johansson, Marie Jönsson Rektorer Klöxhultsskolan Elisabeth Lindén, Andreas Burander Rektor Montessori skola Elisabeth Lindén

Rektor Ryfors skola Andreas Burander Rektor Diö skola, Liatorps skola Lena Andersson Rektor Grundsärskolan Annika Bardh Rektor och bitr. rektor

International School Maria Haglund, Emelie Jönsson

Bilagor

Bilaga 1 Kartläggningsunderlag ledning och personal Bilaga 2 Kartläggningsunderlag elever

Bilaga 3 Mall för arbetsplan för fritidshemmet

Bilaga 4 Årshjul för det systematiska kvalitetsarbetet 2018-2019

Hur nås bästa måluppfyllelse? Hur fås kvaliteten i våra fritidshem likvärdig?

Fritidshem

Avdelning Datum

Personal/Rektor

REKTORS PEDAGOGISKA LEDARSKAP

Hur ser rektors pedagogiska ledarskap ut, och hur är samarbetet mellan ledning och personal organiserat t ex gällande omfattning?

På vilket sätt är rektor synlig i verksamheten?

Upplevda brister gällande det pedagogiska ledarskapet, orsaker och utvecklingsåtgärder?

KOMPETENS OCH BEMANNING

Elevantal och personaltäthet: Vad anses vara en ”avdelning”, och hur är denna

organiserad? Hur ser organisationen kring bemanning ut, bl a i förhållande till elevantal?

Hur organiseras personalen utifrån behörigheter?

Hur fördelas ansvar?

Hur förmedlas rutiner t ex till vikarie?

(Hur) kan verksamheten hålla kvalitet även vid personalomsättning och vikarielösningar?

Hur ser kompetensen ut gällande att möta barn i behov av särskilt stöd?

Omfattas fritidsverksamheten i några åtgärdsprogram? På vilket sätt är fritidspersonal delaktiga i utformningen?

Hur (sam-)arbetar fritidspersonal, skolpersonal, EHT och ledning med anpassningar och särskilt stöd?

Är specialpedagog och övriga resurser fritids behjälpliga? Omfattning?

Brister, orsaker och utvecklingsåtgärder?

Hur bör fritidsverksamheten organiseras (personal, elevsammansättning mm) så att målen nås?

Upplevda brister, orsaker och utvecklingsåtgärder?

AKTIVITETER OCH SAMVERKAN

På vilket sätt och i vilken omfattning är aktiviteterna på fritidshemmet kopplade till verksamhetens syfte och centrala innehåll? Nås målen?

Vilka planerade och strukturerade aktiviteter erbjuder fritidshemmet? Organisation?

Brister, orsaker och utvecklingsåtgärder?

Hur ser samarbetet med skola och förskoleklass ut? På vilket sätt och i vilken omfattning kompletterar fritidshemmens verksamhet förskoleklassen och skolan?

Vilka mötesarenor finns (verksamhet – personal)? Omfattning?

Brister, dess orsaker och utvecklingsåtgärder?

Hur definierar personalen och ledningen rekreation på ett fritidshem?

Nås målen? I vilken omfattning?

Brister, orsaker och utvecklingsåtgärder?

Vilka möjligheter till inflytande och delaktighet har vårdnadshavare idag?

Hur kan vårdnadshavares upplevelse av inflytande och delaktighet öka?

FYSISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Vilka fysiska förutsättningar, eller hinder, finns på fritidshemmen? (Lokaler, utemiljö, utrustning.)

Brister, dess orsaker och utvecklingsåtgärder?

Fritidshem

Avdelning Datum

1. Vilka aktiviteter finns på ditt fritids?

(Tänk: Inne & ute. Andra lokaler. Särskilda dagar. Organiserat & oorganiserat.)

2. Vad kan du göra om du vill ha lugn och ro? Var kan du vara?

3. Träffar du fritidspersonalen på andra ställen eller andra tider än efter skoltid?

(Tänk: Plats. Tid. Aktiviteter.)

4. Lär du dig något när du är på fritids? Vad?

5. Får du den hjälp du behöver när du är på fritids? Vad skulle du vilja ha hjälp med, och på vilket sätt?

6. Skulle du vilja förändra något på fritids? Vad, hur och varför?

Utbildningsförvaltningen

ARBETSPLAN FÖR FRITIDSHEMMET