• No results found

Förutsättningar för utbildningen i vuxenutbildningen

Genomförda åtgärder

Föreläggande med vite Genomförda åtgärder

Utveckling av hemsidan för Särvux

Rektor

Utvecklingsstrateg (US)

Kommunikatör

180401-180525 Rektor www.hagansskolan.se VC

Budgetering och

180501-180530 Rektor Anställningsavtal VC

Kartläggning av målgrupp

Rektor Särvux Arkivarie Speciallärare

180520-180525 Rektor Elevsammanställning Rektor

”Se till att aktivt verka för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå för att motivera dem att delta i sådan utbildning.”

”Se till att informera om möjligheterna till särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå och aktivt verka för att de vuxna i kommunen som är behöriga deltar i sådan utbildning.”

Informationsinsatser på LSS-boenden och

Rektor Särvux Speciallärare

180608-180614 Rektor Antalet anmälda elever

Rektor

2018-09-06 5(14)

Rekrytering för Särvux Rektor Särvux 180501-180530 Rektor Kontroll av individuella studieplaner

VC särskild utbildning för

vuxna bedrivs kontinuerligt under hela året.”

Förändrad

kursplanering VUX

Rektor Vux 180424- 180424 Rektor Kontroll av individuella studieplaner

VC

2018-09-06 6(14)

Beskrivning över hur åtgärderna genomförts samt resultat och bedömning av genomförda åtgärder

I slutet av april startade planeringen för information på hemsida och i broschyr för Särskild utbildning för vuxna. Rektor för Särvux, utvecklingsstrateg och kom-munikatör på kommunikationsavdelningen deltog. Jämförelser gjordes med andra kommuners hemsidor. Hemsidan färdigställdes och publicerades den 25 maj 2018. Broschyren färdigställdes i mitten av juni som en spegling av hemsidan för att underlätta för målgruppen.

En ny budget för Särvux beslutades med ett utrymme på 100% för personal-kostnader och speciallärare anställdes på 75% från och med höstterminen och med några timmar per vecka redan under maj-juni. Läraren tjänstgör också i gymnasiesärskolan. För att kunna utöka informationsinsatser på Haganässkolan som helhet anställdes samtidigt också en kommunikatör på Haganässkolan.

Speciallärarens uppdrag under våren har varit att identifiera målgruppen genom att uppsöka arkivarie för att ta fram listor på avgångselever från gymnasiesärskolan fem år tillbaka i tiden.

Två LSS-boenden (Hagabo; Kronan) och daglig verksamhet som finns i kommunen besöktes för att informera om verksamheten inom Särvux på Haganässkolan under juni månad. Broschyren och medföljande anmälnings-blankett skickades före sommarlovet till boendena, till daglig verksamhet och till 21 elever som hade identifierats tillsammans med arkivarien. En första ansökan inkom den 20 juni 2018.

För att avhjälpa bristen om att erbjuda kurser under hela året anställde rektor på Vuxenutbildningen semestervikarier inom grundläggande vuxenutbildning och SFI för sommarsemestern redan i slutet av mars. Planering och rekrytering av uppstartad verksamhet inom särskild utbildning för vuxna, har gjorts utifrån förutsättningen att verksamheten ska bedrivas året runt. Inom gymnasial vuxenutbildning kompletteras den egna verksamheten med distansutbildning under perioder då svårigheter finns att med kort varsel erbjuda efterfrågade kurser.

Studie- och yrkesvägledaren på vuxenutbildningen fick under våren instruktioner att särskilt tillse att elever med behov av utbildning på gymnasial nivå under sommarperioden, fick denna tillgodosedd via distansutbildning.

Kursplaneringarna omarbetades inför hösten 2018 för att undvika avbrott i elevernas studier och ta tillvara helger och ledigheter som en möjlighet för eleven att bedriva studier i pågående kurser.

Förändringarna och insatserna när det handlar om information och aktivt uppsökande verksamhet inom Särvux, som kommer att ske kontinuerligt, tillsammans med fast anställning av personal på Särvux och semestervikarier inom övrig vuxenutbildning bedöms till stora delar avhjälpa de bristerna som Skolinspektionen har funnit i verksamheten på Haganässkolan för den kommande

2018-09-06 7(14)

Pågående och planerade åtgärder för att avhjälpa kvarstående brister

Föreläggande med vite Pågående och planerade åtgärder

Speciallärare Kalendarium 181231 samt återkommande enligt årshjul

Rektor

”Se till att aktivt verka för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå för att motivera dem att delta i sådan utbildning.”

”Se till att informera om möjligheterna till särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå och aktivt verka för att de vuxna i kommunen som är behöriga deltar i sådan utbildning.”

Information och

-fortlöpande SYV Följs upp i samtal med SYV

190430 –

fortlöpande Rektor

2018-09-06 8(14)

Inrättande av och övergång till semestertjänster.

Personal Vux Rektor Vux Rektor Särvux

200615 Rektorer Protokoll 200630 VC

”Se till att kommunal

vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna bedrivs

kontinuerligt under hela året.” Fortlöpande uppdatering av kursplaneringarna (GruV)

Rektor Vux 181231 Rektorer Kontroll av

individuella studieplaner

190615 VC

2018-09-06 9(14)

Beskrivning över hur åtgärderna kommer att genomföras och förväntade effekter

Den uppsökande verksamhet som specialläraren har inlett under vårterminen 2018 riktat mot daglig verksamhet och kommunens LSS-boenden kommer att genomföras fortlöpande varje termin med stöd av hemsida och broschyr.

Rektor för vuxenutbildningen inledde en diskussion på en arbetsplatsträff 2018-04-24 med lärarkollegiet om behovet av semestertjänster och frågan kommer att återupptas på arbetsplatsträff den 13:e september 2018. Denna övergång kommer att tas upp vid flera tillfällen i syfte att alla ska ha semestertjänst inom vuxen-utbildningen senast juni 2020.

Arbete utifrån anpassat kursupplägg, i syfte att undvika avbrott i elevernas studier och ta tillvara helger och ledigheter för studier, fortskrider under hösten 2018 samt verksamhetsåret 2019.

De beskrivna åtgärderna, som pågår och planeras bedöms vara tillräckliga för att ge målgruppen för Särskild utbildning för vuxna information om vad som erbjuds och att aktivt verka för och motivera till deltagande i utbildning. En övergång till semestertjänster för befintlig personal och vid annonsering vid nyrekrytering tillsammans med en anpassning av kursplaneringarna bedöms vara tillräckliga åtgärder för att kunna säkerställa att utbildning kan bedrivas kontinuerligt under året. Kvaliteten och kontinuiteten säkerställs genom att behovet av vikarier minimeras.

2018-09-06 10(14)