• No results found

Forskning och innovation

In document årsredovisning 2017 Trafikverkets (Page 65-68)

Inom Fordonsstrategisk forskning (FFI-samarbetet) drivs projektet Highly Auto-mated Freight Transports som syftar till att öka produktiviteten och säkerheten för containertransporter mellan Göte-borgs hamn och Viared utanför Borås, bland annat med hjälp av fordonsauto-mation. Projektet inleds i simulerings-miljö och resultat kommer att verifieras och valideras på testbana.

På regeringens uppdrag har vi under hösten påbörjat ett test- och demon-strationsprojekt med geostaket i urbana miljöer (ett virtuellt staket, där speci-fika villkor gäller inom ett begränsat område). Projektet har två fokusområ-den: dels vad som kan göras här och nu baserat på tillgänglig teknik och redan pågående satsningar, dels vad som krävs för att uppnå en långsiktig vision om den trygga, säkra och attraktiva staden. Geo-staket kan även försvåra möjligheten att använda fordon i terrorattacker, likt den som utfördes på Drottninggatan i Stock-holm. Genom samverkan med näringsli-vet kommer anpassade lösningar att tas fram och testas i verklig miljö med det långsiktiga målet att vara internationellt gångbart.

RESULTAT FRÅN AVSLUTADE PROJEKT 2017

FoI kan leda till förbättringar i närtid, men också till förändringar av hela transportsystemet på sikt. För att forsk-ningsresultat ska komma till nytta och ge effekter behövs det ofta någon form

Forskning och innovation

Forskning och innovation (FoI) ger oss möjlighet att utveckla lösningar som bidrar till tillgänglighet i ett hållbart samhälle. Vår FoI-verksamhet utgår från den uppgift vi har, men regeringen har även gett oss i uppdrag att bedriva forsk-ning och innovation inom sjöfartsområ-det och luftfartsområsjöfartsområ-det.

Trafikverkets FoI-verksamhet omfat-tar stora delar av innovationskedjan – från tillämpad forskning till demonstra-tion och test av system. Den ska tillföra ny kunskap och utveckla nya lösningar samt förbättra befintliga tjänster. Vår FoI-verksamhet är därför central för kompetensutvecklingen inom vår egen verksamhet, men även för akademin och andra institutioner.

STYRNING AV FORSKNING OCH INNOVATION

Vår FoI-verksamhet, som styrs genom portföljer, har under året fått ett nytt upplägg. Den nya strukturen utgår från att dagens transportsystem behöver för-bättras, men även från att lösningar som kan leda till förnyelse på systemnivån identifieras, se Tabell 50. Det innebär en tydligare koppling till verksamhe-ten, och en styrning för att utveckla morgondagens transportsystem genom strategiska initiativ. Under året satsades 577 (536) miljoner kronor fördelat på 641 (617) projekt, varav 198 (288) påbörjades och 299 (248) avslutades under året.

PÅGÅENDE STORA FORSKNINGS-SATSNINGAR

Vi samarbetar med andra problem-ägare eller forskningsfinansiärer inom gemensamma områden och fokuserar på projekt som ger nytta till flera parter. En viktig del av vår FoI-verksamhet är engagemang inom EU – exempelvis ram-programmet Horisont 2020, där SESAR inom luftfartsområdet och Shift2Rail inom järnvägsområdet ingår.

Demonstrationsprojektet Elvä-gar som ett komplement i framtidens fossilfria transportsystem fortsätter. Testerna i Sandviken pågår och under hösten byggdes också en sträcka utanför Rosersberg, där en teknik med elskena i vägbanan ska provas och utvärderas. Ett tysk-svenskt samarbete om elvägar har

av ytterligare utveckling eller insats. Därför är det svårt att visa effekter av de projekt som avslutats under året. Nedan visas exempel på några forsk-ningsresultat som tagits fram under året och en bedömning av effekter som de förväntas kunna ge. Exemplen är valda för att visa på bredden av projekt när det gäller forskningsområde, trafikslag och effekter:

Projektet CTR – Mobile Millennium

Stockholm har utvecklat skattnings-

och datafusionsalgoritmer från olika datakällor för att kunna beräkna restider i realtid och prognosticera 15 minuter framåt. Resultatet möjliggör ett mer proaktivt agerande för att leda trafiken på ett sådant sätt att trängseln i våra storstäder kan minska.

I projektet Road Status Information

fas 2 har man testat att i realtid samla

in data om halka från cirka 200 bilar. Informationen har kombinerats med olika typer av väderinformation. Sam-mantaget ger dessa uppgifter förbättrade möjligheter att utföra rätt halkbekämp-ning på rätt plats, vid rätt tidpunkt och till en lägre kostnad. Tekniken ska på sikt bidra till effektivare vinterväghåll-ning, ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan.

Flera sträckor i tätorternas cykel-nät är överbelastade och under flera år har det talats om ”supercykelvägar”. Problemet är att de ofta är svåra att få in i stadens täta bebyggelse. Projektet 2+1

cykelväg (KONFO) har tagit fram förslag

Tabell 50

Verksamhetsvolym Forskning och innovation, miljoner kronor

2017 2016 2015

FoI-portföljer förbättringar i dagens system 363 282 255 FoI-portfölj Strategiska initiativ 99 136 123 FoI-portfölj Sjöfartorienterad FoI 60 58 51 FoI-portfölj Luftfartsorienterad FoI 54 60 47 Summa verksamhetsvolym forskning och innovation 577 536 475 Finansiering

Anslag

-1:1 ap 12.2 Forskning och innovation 356 361 304

- 1:2 ap.1.1 Drift och underhåll av vägar 1

- 1:2 ap.2.1 Drift, underhåll och trafikledning på järnväg 1 - 1:2 ap 4 Forskning och innovation 170 165 146

- 1:3 ap.2 Trafikverkets administration 23

Bidrag 50 10

Resultatredovisning

Forskning och innovation

till utformning av en ”supercykelväg” med 2+1 cykelfält, med samma synsätt som för smala 2+1-vägar. Initialt har nya grundvärden för omkörningssträcka, kapacitet och omkörning som funktion av flöde för cykel tagits fram. Dessa ligger sedan till grund för en modell för estimering av lämplig andel 2-fältighet respektive 1-fältighet utmed en tänkt ”supercykelväg”. Resultatet bidrar till att kunna skapa effektiva hållbara lösningar vid höga flöden av cyklister och fotgäng-are i urban eller semiurban miljö.

Projektet Förbättring av bärighet

hos befintliga järnvägsanläggningar har

tagit fram en metodik för att identifiera sträckor med låg bärighet. Projektet har också beskrivit lämpliga åtgärder för att förbättra bärigheten där den är otillräcklig och metoder för att verifiera effekten av vidtagna åtgärder. Resultaten syftar till att åstadkomma en mer robust järnvägsanläggning.

De formella systemen är viktiga för flygsäkerheten. Men flygsäkerheten påverkas också av sociala normer och här är fenomen som säkerhetskultur och säkerhetsklimat betydelsefulla. Projektet Säkerhetsklimat vid flygplatser har analyserat innebörden av begreppet säkerhetsklimat och utvecklat ett enkät-instrument för att kunna få en uppfatt-ning om kvaliteten på säkerhetsklimatet. Enkäten blir ett värdefullt verktyg för att höja säkerhetsnivån ytterligare vid våra flygplatser.

Projektet Hinder för obehöriga i spår

– test av materialet ”Anti-trespass grids”

i Sverige har testat gummimattor med höga pyramidformade upphöjningar, som förhindrar personer att gena över spåren. Testerna har varit framgångs-rika och visar att metoden har minskat antalet obehöriga i spåren med 38 pro-cent. Sammantaget visar analysen att pyramidmattorna är

samhälls-ekonomiskt lönsamma och kan bidra till såväl färre omkomna som förbättrad punktlighet i järnvägssystemet.

Ett FoI-projekt har studerat orsaker till den sjunkande godkännandefrek-vensen för körkort vid B-prov. Studien visar att många körkortstagare inte är tillräckligt förberedda. Särskilt tydligt var detta för den grupp som gjorde kun-skapsprovet på annat språk än svenska, något som kan bero på att det är svårt att finna undervisningsmaterial av till-räckligt hög kvalitet på det egna språket. När det gäller körprovet såg många det mer som ett test på hur långt de kommit i sin utbildning, än som ett skarpt prov. Resultatet från studien är ett värdefullt underlag för att utveckla åtgärder som kan påverka körkortstagarnas förbere-delser och utbildning inför prov.

Resultatredovisning

Resultatredovisning

Övriga återrapporteringskrav

för ett dokument- och modellarkiv i systemstödet. Detta har orsakat en av-vikelse mot årets budget.

Differensen mellan utfall och budget för Marknadsanpassad planering av kapacitet (MPK) i tabell 52 beror på ändrade redovisningsprinciper som har medfört att vissa konsultkostnader som redovisats på anslag för vidmakt-hållande ska lånefinansieras och ingå i aktiveringen av investeringen.

EXPORTFRÄMJANDE RESULTAT

Ett väl fungerande transportnät i Sve-rige som möjliggör export av varor är en förutsättning för jobbens och industrins utveckling.

Genomförda åtgärder under 2017 längs Västra stambanan ger betydligt bättre förutsättningar för godstrafiken till Göteborgs hamn, Skandinaviens största hamn. Spårbytet på norra delen av Stambanan genom Övre Norrland och förstärkningsåtgärder på södra delen av Malmbanan under 2017 har stor bety-delse för svensk export av stålprodukter, eftersom transporterna från gruvorna i Malmfälten till stålverket i Luleå och SSAB Tunnplåt i Borlänge förbättras. I samband med urspårningen i Ludvika genomförde Trafikverket prioriterade åtgärder för att säkra exporten av tunga transformatorer tillverkade av ABB.

Under 2017 har Trafikverket med-verkat i och anordnat konferenser och utbildningar vid ett fyrtiotal tillfällen, bland annat trafiksäkerhetskonferenser, utbildning inom Nollvisionen, inter-nationell trafiksäkerhetsstandard ISO 39001, Euro NCAP och Business Sweden event – i Europa, Asien, Australien, Nya

Övriga

återrapporteringskrav

In document årsredovisning 2017 Trafikverkets (Page 65-68)